Hogyan vakoljunk be falakat cementhabarccsal?

A falak cementhabarccsal való kiegyenlítése a leggyakoribb módja a lakások felszínének befejezésének. Ma sokan meg akarják tanulni, hogy saját kezüket vakolják. Ehhez azonban meg kell vizsgálni, hogy a megoldás hogyan készült, valamint megértsék annak alkalmazási elveit a különböző felületeken.

Jellemzők

Cement stukkó maga is nehéz anyag. Ha a falakra felhordott réteg túl vastag, és a munkára való felkészülés nem megfelelő, akkor a cementhabarcs nem tarthatja a falakat. Ennek elkerülése érdekében elő kell készítenie a falakat a díszítéshez. Számos módja van a felkészítésnek.

A leggyakoribb módszer egy fém rács. Bármely hardverboltban megtalálható, és egy fillérért fizet. Speciális fémhálót rögzítenek a téglafalhoz. Nemcsak a falon marad, hanem megakadályozza a vakolat repedését.

Ha meg akarja menteni, akkor a rács helyett a téglák között fogazott körmökre tekercselt drótot használhatja. Ez a folyamat azonban több időt vesz igénybe.

Betonfal esetében elég egy kicsit megkarcolni, majd a habarcs jól fog tartani őket. A cinder-blokk vagy a héjkőzet előkészítése egyáltalán nem szükséges. Elég nedvesíteni az ilyen felületeket vízzel, hogy ne vegyék ki a nedvességet az oldatból. Várjon, amíg a szárítás nem éri meg.

Hogyan készítsünk megoldást?

Amikor minden készen áll a falak vakolására, elkezdheti előkészíteni a habarcsot. Természetesen sokkal egyszerűbb a cementen alapuló kész száraz keverékek megvásárlása, vagy vakolat, mész vagy cement vakolat hozzáadásával.

Elég ahhoz, hogy vízzel töltse ki őket. Ne kísérletezzen a folyadék mennyiségével - az arányok a csomagon jelennek meg. De ha sok munkát terveznek, akkor gazdaságosabb lesz megoldást találni a saját kezével. Nem lesz nehéz elkészíteni, fontos, hogy az arányokat tiszteletben tartsák.

Az oldat összetétele csak három összetevőt tartalmaz - homok, cement és víz. Először a cementet kell választanod, mert a megoldás összetétele attól függ, hogy milyen márka van. A cement az M400 és az M500 márkájú, ami a cement és a homok arányát jelenti: M400 - egy-négy és M500 - egy-öt. Ezután óvatosan kell szitálnia a homokot, hogy nincs benne törmelék. Agyag bevonása nélkül kell lennie, mivel az agyag jobban elnyeli a nedvességet, ami látható repedéseket és egyéb sérüléseket okoz a falak felületén.

A következő lépés a száraz anyagok összekeverése egy betonkeverőben és a szükséges mennyiségű víz hozzáadása az oldathoz. A homok-cement habarcsot olyan mértékben kell hígítani, hogy megtartsa alakját, de ugyanakkor jól megdörzsölje a falfelületet. Ön is hozzá folyékony szappan a vakolat sokkal mobilabb. Egy kanál folyadékot egy vödörre elegendő.

Az oldat elkészítésekor az arányokat be kell tartani, különben a keverék túlságosan „zsír” lesz. Ez azt jelenti, hogy túl sok cement van az oldatban. Az ilyen bevonat tartós lesz, de még enyhe zsugorodás is okozhat repedéseket.

A második szélsőség azonban rossz. Ha a megoldás túl "vékony", akkor ez nem jó. Ez a jellemző olyan összetételt ír le, amelyben túl sok homok van, és nincs elég cement. Ennek eredményeként a megtakarítások oldalra kerülnek: a megoldás túlságosan gyenge lesz, és a falakat gyorsan kopasz foltok borítják.

1 m2-es fogyasztási ráta

A falak vakolásához szükséges a habarcs mennyiségének kiszámítása, mivel a kész keverék nagyon gyorsan vastagodik. Sok tényező befolyásolja a gipszfogyasztást 1 m2-enként. A főbbek a falak minősége és egyfajta vakolat. Az elkészített oldat nagyon gyorsan megkeményedik, így meg kell számolni a keverék mennyiségét. Ez pénzt takarít meg, valamint növeli a fali dekoráció termelékenységét.

Ha a falak simaak, a vakolatréteg minimális lesz.éppen ellenkezőleg, ha repedések vagy vályúk vannak, az oldat áramlási sebessége nő. Végtére is, nagyon gyakran a mesterek használják a vakolatot a javítási folyamat komoly problémáinak megoldására - a rések zárására, a repedések hálózatának elrejtésére, vagy egyszerűen a falak kiegyenlítésére. Egy jó megoldás képes megbirkózni mindezekkel a feladatokkal.

A falak befejezése után 1m2 száraz vakolatra 2-3-szor kevesebbre lesz szükség, mint a cementé. A réteg vastagsága, ha a felület egyenetlen, egy centiméter, és az oldat fogyasztása körülbelül 8–9 kg. Ha a fal hibás, a réteg 0,5 cm-re csökkenthető, az áramlás is csökken.

A cementhabarcs befejezésekor a gipszfogyasztás kétszer nagyobb, mint a vakolat használatakor, kb. 16-17 kg. E megoldás összetétele csak homok és cement. Nem is érdemes megtakarítani - az M400 márka anyagát. Ezután az anyagok aránya 4 kg cement és 13 kg homok lesz.

Az oldat fogyasztásának csökkentése érdekében szükséges az alap elkészítése.

A fából készült gerendák, valamint a beton falai vagy falai két rétegben kell kezelni. Maximális fogyasztás akkor történik, amikor a falazat falazatát vakolják, mivel az ilyen típusú falak nagyon egyenetlenek.

Külön figyelmet érdemel a szokatlan lefedettség. A vakolat réteg alkalmazása előtt az előzőt általában eltávolítjuk. Például, ha a falakat korábban kavicsokkal vagy csempékkel díszítették, azokat speciális szerszámokkal kell tisztítani. A minimális feldolgozáshoz habbetonból vagy felületből készült falak szükségesek.

Alkalmazási folyamat

Napjainkban sokan inkább a ház vagy lakás javításáért felelősséget fordítják a munkavállalókra. Beleértve a vakolat falát. Ez a folyamat azonban nem olyan időigényes és időigényes, mint amilyennek látszik.

A munka elég monoton. A cementhabarcs spatulával vagy simítóval dobható a falra. Az aljától egészen a pontig 40 fokos szögben dobják, amíg a réteg nem fedi le a fényjelzők magasságát. Ezután a felület a szabályhoz igazodik. Ehhez két világítótoronyra kell helyezni, és a csipkés hullámokban felfelé és lefelé kell mozdítania a cement vakolatot. Így az oldat egyenletesebben esik, és szorosan illeszkedik a falhoz.

A felesleges oldatot visszavezetjük a tészta keverékébe. A falak felületének tisztának kell lennie, és a szélein kívül nem látható szabálytalanságok, vagy vakolat nem lehet. Ha vannak szabálytalanságok, kis mennyiségű keverékkel dobják és ismét szabályozzák a szabályt. Ez a mennyezetig tart, és csak akkor tudunk továbblépni a következő szintre, amely a világítótornyok között helyezkedik el.

Ha szükséges, hogy az oldat vastagsága nagyobb legyen, az összes folyamatot többször megismételjük. Például, ha a falakat macskaköves vagy csempézett. Ebben az esetben a technológia a következő: a vakolat első rétegét alkalmazzák, majd megszárad, és csak a következő réteg kerül alkalmazásra.

Ha a réteg túl vastag, egyszerűen csúszik. Ennek elkerülése érdekében olyan fémrácsot kell használni, amely nem teszi lehetővé a megoldást.

Miután az oldat megszáradt, folytathatja a falfelület végső szakaszát, amely a felszíni fugázás. A mechanikus hegesztés nem sok időt vesz igénybe, és mindent kézzel lehet elvégezni.Ehhez dörzsölje ugyanazt a megoldást, mint a gipsz, míg annak konzisztenciája kissé vékony. Ezt a keveréket a falra kell felhordani, és félig béléssel gyorsan simítani, amíg sima felületet nem kap.

tippek

A tapasztalt szakemberek tanácsai mindig segítik a kezdő mestereket, akik először dolgoznak a vakolattal. Nincsenek nehézségek, de még mindig vannak olyan pillanatok, amelyek megállítják a laikusokat.

A fő kérdés, amellyel a tulajdonosok a tapasztaltabb ismerősöktől segítséget kérnek, az, hogyan válasszuk ki a vakolat munkáját. Ennek az anyagnak négy fő típusa van.

Mindegyikük különböző jellemzőkkel rendelkezik, és különböző célokra használják:

  • Homlokzat. Ez az anyag kültéri használatra készült. Homlokzati vakolatot használnak az utcán a garázsok vagy a fészerek befejezéséhez, valamint a házak sarkai szigeteléséhez. Ezzel, mint általában, a legkevésbé zavaró, de egy házhoz még mindig nem kell megvenni.
  • Durva. Ez a típusú vakolat egyenetlen falak vagy falak kezelésére szolgál nagy hornyokkal. Úgy gondoljuk, hogy ezt a réteget a további falak előtt alkalmazzák, megváltoztatva a fal megjelenését. Ez a megközelítés jelentősen pénzt takarít meg a gitt vásárlásakor, mivel a durva vakolat olcsóbb. És egy réteg gitt és gyönyörű tapéta alatt az anyag minden hibája egyáltalán nem lesz látható.
  • Kiváló minőségű. Ellentétben az előzővel, a kiváló minőségű gitt már nem terjed ki. Az ilyen anyaggal való feldolgozás a végső szakasz. Használja ezt a vakolatot a tapéta beillesztése előtt vagy a csempe elhelyezése előtt. Azonban van egyfajta mínusz - nem képes megbirkózni a komoly repedésekkel, repedésekkel vagy egyéb szabálytalanságokkal.
  • Kiváló minőségű. Ez a legdrágább vakolat típusa. Az ilyen kezelés után a falak sima és egyenletesek. Falak készítéséhez festéshez főleg kiváló minőségű vakolattal. Más feladatok esetében azonban ez nem nagyon alkalmas.

A következő pont, amit sokan érdekelnek, a vakolat falai. Itt valójában nincsenek különleges finomságok. A fő pont, amelyet semmiképpen nem szabad elfelejteni annak érdekében, hogy elkerüljük a falakon előforduló szabálytalanságok megjelenését, tökéletesen sima és tiszta kell legyen.

A befejezés előtt el kell távolítania az összes feleslegeset. Ezután fontos a felület tisztítása a szennyeződésektől, valamint egy alapozóval való kezelése, amelyet nem nagyon vékony rétegben kell alkalmazni.

Egy másik hasznos tipp, hogy ne végezzen javítást túl magas vagy túl alacsony hőmérsékleten. A hő és a hideg is egyaránt káros a merevítő vakolatra. Az ebben az időjárásban kialakított falak sokkal gyorsabbak. Ezért jobb várni a megfelelő pillanatot.

Van még egy módja a javítás élettartamának meghosszabbítására, továbbá az ideális feltételek megteremtésére. Ahhoz, hogy a habarcs hosszabb ideig tarthasson, és amikor a vakolat megszárad, nincsenek repedések, ezért acél vagy polipropilén hálót kell felszerelni a falakra a dübelekkel. Ha helyesen csinálod, tartósabbá teszi a falakat.

A falak saját kezével történő vakolása, ahogyan azt a gyakorlat mutatja, nem nagyon bonyolult folyamat. A munka finomságainak megértése és egy adott ötlet megvalósításához alkalmas anyag megismerése után a saját kezével jó javítást végezhet, vagy legalább felkészítheti a falakat a kézművesek további munkájára.

A falak cementhabarccsal történő vakolatát lásd az alábbi videóban.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba