Hogyan válasszunk egy falfestéket a lakásban?

Között a hatalmas különféle befejező anyagok festék nagyon népszerű. Különböző épületek, köztük lakó-, kereskedelmi és kormányzati létesítmények alapján kerül felhasználásra. Tekintettel a termékek nagy választékára, ki kell választania az adott helyiség anyagának megfelelő típusát és színét.

Különleges jellemzők

A javításhoz olyan festékeket használnak, amelyek az ár, az árnyék, a kompozíció és a különböző külső hatásokkal szembeni ellenállástól eltérnek. Az anyag kiváló lehetőséget kínál a tervezők számára, hogy különböző színek kombinációival díszítsék a helyiségeket. Az egyik színben festett fal vászonként szolgálhat egy stílusos minta, összetétel vagy mintázat érdekében. Ezen a helyen olyan dekoratív elemeket helyezhet el, mint a fényképek, festmények stb.

Egy hatalmas választék egyrészt korlátlan választási lehetőségeket kínál, másrészt összetéveszthet egy tapasztalatlan vásárlót. A termékek megvásárlása előtt érdemes megismerkedni a szakemberek tippjeivel, megismerkedni a festékkel való díszítés hátrányaival és előnyeivel, valamint megérteni a különböző összetételű festékek jellemzőit.

Előnyök és hátrányok

Szakértők azonosítják a festék bizonyos előnyeit és hátrányait, mint egy befejező anyagot.

Előnyök:

 • Variety. A lakóépületek tervezési szakterületei a színek és árnyalatok hatalmas választékát értékelték. A sokoldalú paletta lehetővé teszi a valóságban még a legkülönlegesebb kreatív tervek és ötletek megvalósítását. A különböző színek kombinációjának köszönhetően új, csodálatos színek jönnek létre, amelyek a belső tér kifejezőbbé teszik.
 • Szerviz élettartama Ha betartja az anyag alkalmazása és a minőségi termék használata során alkalmazott szabályokat, a festék sok éven át megőrzi szépségét. A hosszú élettartam az egyik fő előnye ennek a befejezésnek.
 • Biztonságát. A festék ellenáll a különböző károknak és külső hatásoknak. A háttérképektől eltérően a háziállatok és a kisgyermekek nem károsítják.
 • Érdekel. Folyamatos nedves tisztítás esetén a festett felületek vonzó megjelenést és színtelítettséget biztosítanak. A rendszeres tisztítás nem érinti a befejező anyagot.
 • Kényelmét. A festék különböző módon alkalmazható: görgő, kefe, spray. Mindenki a legkényelmesebb és leghatékonyabb módot választja. A festék ideális a komplex konfigurációjú szobák díszítésére. Ezek olyan helyiségek, amelyekben oszlopok, kötetelemek, fülkék, szegélyek és egyéb elemek találhatók.
 • A hibák kiküszöbölése. A befejező anyag tökéletes a kisebb hibák, például karcolások, repedések, zúzódások megszüntetéséhez. Sérülés esetén nem nehéz megjavítani a helyet, és a javítás nem sok időt vesz igénybe.

hátránya:

 • Előállítás. Annak érdekében, hogy a festéket hosszú ideig tartsuk, és egyenletesen feküdjünk a felszínen, szükséges az előkészítő munka elvégzése. Mielőtt elkezdené, őrölné és kiegyenlítené a falat. Használt gitt és egyéb gitt.
 • Alkalmazás. A látszólagos egyszerűség ellenére a festési folyamatnak nehézségei vannak. A kezdőknek ajánlott a görgő használata. Ez egyszerűsíti a pályázati eljárást. Ne használjon alacsony minőségű termékeket. Ez bonyolítja a munkát, különösen, ha nincs megfelelő tapasztalata. Ügyeljen arra, hogy olvassa el az anyag használati utasításait.
 • A szennyezés felhalmozódása. Sokféle festék képes a por levegőjéből felhalmozódni.Annak érdekében, hogy ez a szempont ne okozza a betegség vagy az allergiák előfordulását, szükség van a nedves tisztítás időszakos elvégzésére.
 • Károkat. A festék a többi befejező anyaghoz képest rosszul átadja a mechanikai hatást. Ez zsetonok, kopások és egyéb hibák keletkezéséhez vezet. A hátrány elkerülése érdekében óvatosnak kell lennie.

faj

A legfőbb kritérium, amellyel a festéket típusokra osztják, az összetétele. Minden fajnak saját egyedi jellemzői vannak:

Víz diszperzió

Ezt az anyagot vízalapú festéknek is nevezik. A festék vizet tartalmaz. Ennek a komponensnek köszönhetően a felület gyorsan megszárad, és nem rendelkezik tartós, kellemetlen szaggal.

Főbb előnyök:

 1. Gőzáteresztő képesség
 2. Gyors és egyszerű tisztítás.
 3. Szennyeződésmentes tulajdonság.

Az anyag nem csak a falak, hanem a mennyezet és a padló díszítésére is alkalmas. Erősen ajánlott száraz helyiségekben használni.

olaj

Az olajtermékek különböző olajok alapján készülnek. Természetes és mesterséges szárító olajokat használnak. Speciális pigmentek oldódnak benne.

Előnyök:

 1. Tartósság és megbízhatóság.
 2. Beltéri és kültéri használat.
 3. A festék más mikroklímában jól érzi magát.

hátránya:

 1. Ellenálló és szagtalan szag.
 2. Hosszú ideig tart, hogy megszáradjon.
 3. Gyakorlatilag nem jut el a levegő.

alkid

A befejező anyag összetételében lévő elemek és pigmentek alkidgyantával vannak összekapcsolva.

előnyei:

 1. Gyors szárítási folyamat.
 2. Erős és gőzálló film képződik a felületen.
 3. A legjobb megoldás, ha meg kell védenie a fémszerkezetet a korróziótól.

Hátrányok: kellemetlen és tartós szag, amely nemcsak az alkalmazás során, hanem utána is fennáll. Az apartmanokban és házakban az alkidfestéket ritkán használják, így más termékek javára válogathatnak.

akril

A festék a kompozícióban lévő akrilgyanta miatt kapta meg a nevét. Ez az összetevő az anyag teljes szárítása után sűrű védőfóliát képez a felületen.

Előnyök:

 1. A festék biztonságosan használható a magas páratartalmú helyiségek alapján.
 2. Nem kellemetlen szag.
 3. Kicsit időt vesz igénybe a száradás.
 4. Ellenállás a kopás és sérülés ellen.

latex

Itt az összekötő elem latex. Egy vékony, de megbízható film képződik a befejező anyagon. Az ilyen típusú festékek fényes felületet hoznak létre, és ez a mutató különböző termékek esetében változhat.

előnyei:

 1. Egységes és pontos rajz bármely számlán.
 2. Megbízhatóság és praktikusság.

Szilikon festék

Ez a befejező anyag tökéletes a homlokzati munkákhoz. Fő összetevője egy szilikongyanta, aminek következtében olyan felület jön létre, amely nem nedvesedik vízzel.

A fő előny: gőzáteresztő képesség.

Dekoratív festék

Egy külön csoportban dekoratív festéket bocsát ki. Alapvetően vízoldható anyag. Ezzel a mesterek ügyesen másolják a különböző textúrákat: kő, selyem, bársony és még sok más.

A bevonat lehetővé teszi különleges díszítés kialakítását.

Gyártó cégek

A piac a modern vevőknek hatalmas választékát kínálja a festéktermékeknek. Az orosz vásárlók mind hazai, mind külföldi márkák termékeihez férhetnek hozzá. Ez a termék nemcsak az árban, hanem a teljesítményben is különbözik. Néhány márka széles körében különösen népszerűvé vált:

 • Tikkurila. A jól ismert finn cég, a Tikkurila ismeri a legtöbb szakembert, aki a javítás és a díszítés területén dolgozik. A vállalat nem az első évben kínálja termékeit az orosz piacon. Az Euro-2 akril festék különösen népszerű. Az ügyfelek is értékelik az Euro-7 frissített verzióját. Ez a termék nagyobb kopásállósággal rendelkezik.
 • Dufa. A német Dufa védjegyből származó festék ideálisan alkalmas falak és mennyezetek regisztrálására. A cég víz-diszperziós befejező anyagot kínál. Széles körben elterjedt Wandfarbe és Superweiss. Ezt a terméket kifejezetten apartmanokhoz és házakhoz fejlesztették ki.
 • M? KKE. Az M? KKE márka termékei kiválóan alkalmasak fa, kő, beton, tégla stb. Felületek díszítésére. A festék alkalmas falra és vászonra. A belső terméket a biztonság és a környezetbarát tulajdonság jellemzi. Könnyű és kellemes dolgozni vele, és minimális idő szükséges ahhoz, hogy a bevonat megszáradjon.

Használja a belső teret

Különböző szobák választási lehetőségei:

 • A folyosón. A standard folyosó egy keskeny szoba, természetes fény nélkül. Ebben a tekintetben ajánlott könnyű árnyalatokat választani. A legjobb megoldás: fehér, világos bézs, tejszerű, krémes hang.
 • Nappali Ebben a házrészben kényelmes környezetet kell teremteni. Javasoljuk, hogy előnyben részesítse a nyugodt hangokat. Ha tágas szobák díszítéséről beszélünk, ajánlatos kék, sárga, szürke-zöld színt választani. A kompaktabb szobákhoz lila, lila, puha zöld ideális.
 • Kitchen. A konyha nagyszerű színeket mutat: őszibarack, krém, sárga. A sárga árnyalatok pozitív hatással vannak az étvágyra és az emésztésre. A frissebb és világosabb megjelenés érdekében türkiz, kék-zöld és fehér színű.
 • Gyermek. A gyermekszobákhoz válasszon fényes és telített festéket. A leggyakoribb színek: sárga, zöld, kék, narancs, meleg rózsaszín. Ez a sorozat alkalmas egy kisgyermek szobájának regisztrálására. Az iskolás vagy tinédzser helyiségeinek díszítésére csendesebb színeket kell választania, amelyek nem vonják el a tanulást.
 • A hálószoba. Ez a pihenés, a pihenés és a béke zónája, amellyel kapcsolatban a palettának szelíd és puha kell lennie. Ideális pasztell színek: rózsaszín, kék, lila, menta.

A színek kiválasztásakor nézze meg a belső stílust.

És még néhány tipp a megfelelő anyag kiválasztásához:

 • A konyhában és a folyosón válassza ki a mosható festéket. Ez az opció megkönnyíti a felületek tisztítását.
 • A mechanikai feszültségnek és sérülésnek ellenálló anyag, amely ideális a gyermek szobájában. Hagyja abba a zöld termékek kiválasztását.
 • A javítási idő csökkentése érdekében gyorsan száradó festéket vásárolhat.

Milyen szokatlan festeni a falakat, lásd a következő videót.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba