Az ajtó zárak javítása

 Az ajtó zárak javítása

A zárak reteszelő funkciót hajtanak végre és megbízhatóan védik a házat a rablók behatolásától. Különböző okok miatt a működés során meghibásodhatnak, részleges javítást vagy cserét igényelnek. Hogy megoldja ezt a váratlan problémát, a lakások és házak többségének tulajdonosai, akik inkább a családi költségvetést mentik, önállóan elvégzik az alkatrészek telepítését és karbantartását. Mivel ez az eljárás felelős és a lakhatás biztonsága a jövőben attól függ, hogy a munkát helyesen kell elvégezni.

A zárak típusai

Napjainkban a piacot egy hatalmas zárat képviseli, amelyek mindegyikét nemcsak a külső kialakítás, súly, gyártási anyag, hanem a védelem szintje is megkülönbözteti. Ezért, mielőtt megvásárolná ezt a terméket, és képes lenne magának a javításnak elvégezni, ismernie kell az eszközök jellemzőit. A bejáratnál a vászonok gyakran telepítik az ilyen típusú zárakat.

 • Csuklós. Ők a legolcsóbb és legegyszerűbb módon védik a helyiségeket. Ezeket általában a pincék, melléképületek és a kis vidéki házak bejárati ajtóira telepítik. A vidéki házak és a városi lakások számára nem alkalmasak, mert nem biztosítanak jó biztonságot, és nem rendelkeznek magas fokú titoktartással.
 • Bevésőzár. Ezek az eszközök a leggyakoribbak, az ajtólapon belül vannak felszerelve. A termék telepítésének befejezéséhez bizonyos készségekkel, tapasztalattal és speciális eszközökkel kell rendelkeznie. A betörésgátló elemek további használata növeli a rögzítő zárak védelmi funkcióit.
 • Hamis. Általában az ajtón belül helyezkednek el, a védőszerkezethez hasonlóan, közvetlenül a vászon belsejébe kerül. Az ilyen modellek hosszú élettartammal és tartóssággal rendelkeznek, mivel két működési módjuk van - automatikus és mechanikus. Meghibásodás esetén a biztonsági zárat könnyen javíthatja

  A belső mechanizmus tervezési jellemzőitől függően a következő típusú zárakat különböztetjük meg.

  • Henger. Az ajtók nyitva vannak, amikor a csavart a kulccsal elforgatják. A védőelem a henger belsejében helyezkedik el, és "csapokból" álló készlet. Minden bot saját kulcsot igényel. Annak ellenére, hogy egy vagy több millió kombináció használható egy ilyen modell megnyitásához, a mesterek még mindig azt tanácsolják, hogy kiegészítsék az ilyen eszközöket páncéllemezekkel vagy karszerkezetekkel. Ezek a zárak könnyen javíthatók és jól illeszkednek mind a bejárati, mind a belső ajtókhoz.
  • Kart. A legmegbízhatóbb zárószerkezet, amelynek csomagja fémlemezeket és kódrészeket tartalmaz. A szintzárak sokféleképpen hasonlítanak a hengerzárakhoz, de ellentétben az elsővel, rugóterhelésű, magas minőségű acélból készült karjaik vannak az ajtó kinyitásához és zárásához. Külsőleg a készülék masszívan néz ki, jelentős súlyú és kiváló védelmet nyújt. Minél nagyobb a karok száma, annál nagyobb a zár biztonsági szintje.
  • Pin. Ez a típus fémlemezes ajtókra való szereléshez ajánlott. Ha a kulcsot a kulcsmozgások befolyásolják, a szobahoz való hozzáférés blokkolva van. Ennélfogva lehetetlen megnyitni egy ilyen ajtózárat kulcs nélkül.Törés esetén meg kell vágni a csavarokat a keret és az ajtó között, majd cserélje ki az alkatrészeket.
  • Disc. Ezek univerzálisak, mivel bármilyen típusú ajtóra lehet felszerelni. A zár a kulcslyuk dekódolásával nyitva van, ehhez használja a gombot a lemezek meghajtásához. A nagy tartósság mellett ezek a mechanizmusok nem nyithatók meg, még akkor is, ha megpróbálnak fúrni a lárva tárcsákat a helyükön, és forgatni a fúróval.
  • Elektromechanikus. A modern zárak egyikébe tartoznak, amelyekben a szekréciós rendszerre gyakorolt ​​hatás elektromos impulzusokkal történik. Miután a mechanizmus a megfelelő kóddal jelet kap, az ajtó kinyílik. Ebben az esetben a külsõ billentyûkombináció egy kódkombináció, kulcsbillentyû vagy kártya, és belülről egy gomb. Ennek az eszköznek az egyetlen hátránya, hogy amikor az áramkimaradás meghiúsul, akkor leáll, és kikapcsol.

   A fenti záróeszközökön kívül a belső ajtókhoz bizonyos típusok is vannak.

   • Noby. Speciális integrált zárrendszer jellemzi. A zár a fogantyú elforgatásakor elindul. Az ilyen modellek mind kézi reteszből állhatnak, mind egy kulcszárral kiegészíthetők. A termékek fő hátránya, hogy gyakran törnek, és a rendszer a hosszú működés során elakadhat.
   • Nyomógombok. Széles körben alkalmazható a belső ajtókhoz. A csomagban egy fedélnyelv és egy fogantyú található, amikor megnyomják, a mechanizmus visszahúzódik és az ajtó kinyílik. Ha a fogantyút a korábbi helyzetébe fordítja, akkor a retesz eredeti helyére kerül. Abban az esetben, ha az eszköz megszakad, könnyen javítható. Ezenkívül ez a típusú zár olcsó.
   • Outlet. Az ilyen mechanizmusok a legtartósabbak és megbízhatóbbak. Ezek egy lemezből, egy fogantyúból, egy rögzítő furatból és egy reteszelőrendszerből állnak. Ezzel a zárral bármikor lezárhatja az ajtót, és visszavonulhat. Az eszköz előnye az is, hogy a telepítés során nem szükséges nagy ajtót vágni az ajtóban.

   A fentiek alapján érdemes megjegyezni, hogy a közelmúltban könnyű kiválasztani a megfelelő zárolási modellt. Különböző kivitelű, színek, valamint fémből, műanyagból, MDF-ből és felületi bevonatból álló zárak lehetnek. A vásárlás során ajánlatos nem csak a termék vonzerejét, hanem a védelem szintjét is figyelembe venni.

   Közös kár

   Előbb vagy utóbb, amikor egy ajtózárat működtet, akkor olyan váratlan helyzetben lehet találkozni, mint a hiba. Ahhoz, hogy válaszoljunk arra a kérdésre, hogy miért törte meg a zárat, tudnod kell, hogy mi okozza a sikert. A záróeszköz leggyakoribb problémái a következők.

   • Megszűnt a nyelv beszorítása. Általában ez a furat elégtelen átmérőjének köszönhető, amelyet a mechanizmus alatt kivágtak. A lyuk vágása és a fémlemez elmozdítása segít megszüntetni a szünetet. Ezenkívül az ajtólap torzulása vagy zsugorodása ugyancsak elzárhatja az alkatrészt. A nyelv gyakran hosszú távon egyszerűen elhasználódik, vagy laza lehet.
   • Bonyolult ajtónyitás. Ebben az esetben nem szabad azonnal elgondolkodnia a reteszelőszerkezet töréséről, mert a problémát a pengék hibája okozhatja. Először állítsa be az ajtókeretet, majd állítsa be a zár helyét.
   • Elakadási mechanizmus és nem a kulcs elfordítása. Ilyen zavar az egyes mozgó elemek elmozdulása a készülék belsejében. Ahhoz, hogy mindent pontosan megtudjunk, teljesen le kell szedni a zárat, tisztítani és kenni az alkatrészeket.
   • Zár zár Egy ilyen meghibásodás a lárvában lehet.Meg kell cserélni vagy javítani.
   • A külső eset törése. Ebben az esetben a javítás lehetetlen, mivel a készülék külső részét újra kell cserélni. Ha a tok az elzáró zárban meghibásodott, akkor a készülék összes részét le kell bontani, alaposan meg kell tisztítani és rögzíteni az új termékben.
   • Kulcs spinning. A rendszer meghibásodását egy segédelem meghibásodása okozza, amelyet ellenkezőnek hívnak. Ha a kútba behelyezett kulcs nem mozgatja a csavart és görget, akkor a visszatérő lemezt meg kell változtatni. Egy ilyen eljárás a kastély pontos pazarlását igényli, csak egy tapasztalt szakember képes kezelni.

   Szükséges eszközök

   Függetlenül attól, hogy tervez-e javítani, cserélni vagy beszerelni egy ajtózárat, előkészítse az összes szerszámot. Természetesen, ha a munkát minősített mesterek hajtják végre, akkor megmenti Önt a felesleges felhajtástól. Azonban, ha a folyamatot önállóan hajtják végre, akkor a következő eszközökből álló minimumkészletet kell készítenie.

   • Kézi útválasztó. A zárak rögzítéséhez használják, mivel ez az eszköz kiváló vágási mélyedéseket és pontos mintavételt biztosít. Ezenkívül a folyamat során a fagyasztó nem károsítja az ajtólap dekoratív burkolatát.
   • Hammer. Ez a leginkább alkalmas a nem professzionális oldalsávra, de néha hasznos lehet.
   • Vésők. Hála neki, felgyorsítja a nyílások vágását a zárhoz.
   • Csavarhúzó vagy fúró. Ezek a szerszámok mélyebb ülések és lyukak fúrásához szükségesek.
   • Csavarhúzóval. A munkafolyamathoz különböző keresztmetszetű és különböző átmérőjű csavarhúzókra lesz szükség, segítségükkel a csavarok rögzítése és a készülék belső részeinek rögzítése is lehetséges.
   • Fúrjon fával.
   • Rulett.

   DIY javítás

   A lakásban vagy a házban lévő ajtón lévő zárat tapasztalt kézművesek segítsége nélkül rögzítheti. Ehhez meg kell adni a megfelelő eszközöket és alapkészségeket a vízvezetékben. Érdemes megjegyezni, hogy a zárszerkezet javítása előtt meg kell találnia a bontás okait, és figyelembe kell vennie a mag típusát, hiszen alapvetően ez a mechanizmus minden elemének fő forrása. A bejárati ajtóknál általában állítsuk be a kart és a hengerzárakat.

    Ha a henger eltörik, először eltávolítják a páncéllemezt, majd eltávolítják a csavart, amely az ajtó végén található. Akkor maga is húzza ki a hengeret, és cserélje ki azt. Ami a suvaldnyh-eszközöket illeti, akkor, amikor megtörik, nemcsak a lárvák cseréje, hanem a fogantyúk javítása is ajánlott, mivel ez utóbbi ismételt meghibásodásokat okozhat, majd a nyelv elkezd sülni. Sokkal nehezebb megbirkózni az üveglapokon és a műanyag erkélyajtókon lévő távtartó mechanizmusok javításával. A zsanérok eltávolítása után az ajtótól való eltávolítás és a vászon szétszerelése után használhatatlan zárral kell csavarni.

     Ezenkívül a ház vagy lakás bejárati és belső ajtajainak zárjait rendszeresen tisztítani és kenni kell. Javasoljuk, hogy a kenéshez motorolajat használjon, és az alkatrészeket az alábbiak szerint tisztítsa meg.

     • Az első lépésben a reteszelőeszközt kihúzzuk, majd a mechanizmus összes elemét eltávolítjuk, és gondosan átöblítjük. Ha a kastély belsejében sok szennyeződés és por van, akkor az alkatrészeket ecsettel kell tisztítani. A nagyobb elemeket száraz ruhával törölje le.
     • A második szakaszban egy kenőanyagot viszünk fel egy vattapatronra, és a készülék minden részét külön kezeljük. Ezután végezze el az összeszerelést és a telepítést ugyanazon a helyen, ellenőrizze a zár működését.

      Elég gyakran megkövetelik a belső ajtó megelőzését. Egy nagy teljesítmény terhelés hatására a fogantyú elakad, a nyelv elmosódik, vagy a reteszelő retesz kinyílik.Gyakran előfordul, hogy a belső ajtók működése során a lárva nem sikerül, de maga az épület. Ebben az esetben a hiba egy csavarhúzóval kiküszöbölhető. Először távolítsa el a tartozékot, majd óvatosan távolítsa el a sebességváltót. A javítás egy új eset és a rögzítés telepítésével végződik. Hasonló munkák csak rögzített és csuklós típusú zárakra alkalmasak. Horgonyzó eszközökkel a helyzet más:

      • először kapcsolja ki a csavarokat;
      • majd szétszerelje az összes alkatrészt és távolítsa el a zárat az ülésről;
      • a dobozt sík felületre helyezzük, és a csavarokat eltávolítjuk;
      • a sérült eset eltávolításra kerül, új helyére cserélve, és a doboz ismét az ajtó zsebében van.

      Érdemes figyelmet fordítani arra a tényre, hogy a belső ajtók leggyakrabban fogantyúval vannak ellátva, ezért annak hibája az egész zárszerkezet meghibásodásának oka. Általában a fogantyú megszakadhat, amikor rozsdásodik, amikor a mechanizmus por, vagy az ajtólap torzulása és deformációja miatt. Ezért, ha egy zárnyelvet csak a zárban gyújtanak, akkor a hátsó falba helyezett rugó cseréje történik. A laza fogantyút egyszerűen vissza kell állítani az előző helyzetébe a rögzítők csavarásával. A rögzítőelemek elakadásakor ellenőrizni kell őket repedések, deformáció és elmozdulás miatt. Ha van ilyen, akkor a sérült részt újra kell cserélni.

      Ami a mágneses zárakat illeti, a javítás nagyon egyszerű. Mivel ezekben az eszközökben természetes mágnes van, amely idővel elveszítheti vonzerejét, helyettesíti vagy újrafogalmazza. Ezen túlmenően szükség van a zár szoros ellenőrzésére az ajtó felé, mivel a legkisebb eltérések gyengíthetik a mechanizmus működését.

      Az elektromágneses zárak meghibásodását csak szakemberek szüntethetik meg, mivel a tapasztalatlan kézműveseknek nehezen tudják megnyitni a bejárati csoportot. Ezt az eszközt egy elektronikus egység vezérli, így gyakran a sérülés gyakori oka. Ebben az esetben a javítás magában foglalhatja az elektromos vezetékek cseréjét és a táblákkal ellátott modulokat. Ezért, ha egy ilyen zár nem működik, először is meg kell győződni arról, hogy a rendszer csatlakoztatva van-e az elektromos hálózathoz, ha a kábelezésben bármilyen hiba van, vagy ha a villamos energiát feszültség biztosítja. A tápegység meghibásodhat, újra kell cserélni.

      Annak ellenére, hogy az ajtózárak javítása egyszerűnek tűnik, mielőtt elkezdené csinálni magát, tényleg értékelnie kell a képességeit, mivel sokféle zárat bonyolult szerkezetű, és a saját kezével történő javítás kárt okozhat. Ezen túlmenően, a lakások megbízható védelme érdekében a szakértők azt javasolják, hogy egyszerre többféle reteszelő eszközt is telepítsenek. Így, ha egyikük meghibásodik, a ház vagy lakás biztonságos lesz, amíg a javítások megtörténnek.

      tippek

      Ma bárki kipróbálhatja magát, mint mester, és saját maga végezheti el a javításokat vagy az ajtózárakat. Ez nemcsak a családi költségvetést takarítja meg, hanem jó tapasztalatot is szerez. Annak érdekében, hogy a munkafolyamat gyorsan és helyesen menjen, a kezdő szakembereknek figyelembe kell venniük az alábbi ajánlásokat.

      • Ha a zár megszűnik, ne szedje azonnal le az esetet, először meg kell győződnie arról, hogy nincsenek idegen tárgyak és törmelék a zárólyukban. Ha van ilyen, az idegen testeket awl vagy csipesz segítségével kell eltávolítani.
      • Abban az esetben, ha a kulcs elakadt vagy törött, ne essen pánikba. Először el kell távolítania, majd folytassa a javítást. Ha a kísérlet sikertelen, a legjobb, ha meghívjuk a mestert.
      • A retesz és a csavar elakadásakor csak a beállítási szárnyat kell elvégezni.Ezenkívül ellenőrizheti az ajtók és az ajtólap helyzetét az elhajlás és a deformáció szempontjából. Ennek a problémának a kiküszöböléséhez csak néhány milliméterrel kell kibővítenie a kulcslyukat, majd a retesz és a csavar szabadon beléphet.
      • A zavarást okozó védőszerkezet hibáinak kiküszöbölése érdekében a készüléket teljesen szétszerelje, és tisztázza, hogy az összes elem be van-e helyezve, legyen-e kopott alkatrész. A törés esetén a legnehezebb lehet a mag cseréje.

      Hogyan javíthatja a várat saját kezével, nézze meg a videót.

      Comments
       szerző
      Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

      Bejárat

      Nappali

      hálószoba