Téglafal vastagsága: miben múlik és hogyan kell?

 Téglafal vastagsága: miben múlik és hogyan kell?

A kényelem hangulata a házban nemcsak a gyönyörű belső tértől, hanem az optimális hőmérséklettől is függ. A ház falainak jó hőszigetelésével egy bizonyos mikroklíma jön létre, amelyet folyamatosan karbantartanak, és lehetővé teszi a személy számára, hogy kényelmes életkörülményeket élvezzen egész évben. Ezért a ház kialakításakor különös figyelmet kell fordítani az ilyen indikátorokra, mint a külső és belső padló vastagságára.

Mit nyújt ez?

Bármely épületépítés az alapozás megtervezésével és elhelyezésével kezdődik. A munkálatok ebben a szakaszában szükségesek a megfelelő számítások elvégzése a falak számításához a technológiai elemzés alapján. Az épület egyik fő paramétere a téglafal vastagságának tekinthető a jövőbeni objektum alábbi működési jellemzőitől függ.

  • Zaj és hőszigetelés. Minél vastagabb az átfedés, annál jobbak lesznek a szobák a külső zajtól. Ezen kívül a ház elégedett lesz a hideg évszak hőjével és nyáron hűvös. Bizonyos mikroklímával rendelkező házak biztosításához és a család költségeinek megtakarításához a drága építőanyagok megvásárlásához elegendő a szabványos vastagságú falak elhelyezése, és további szigetelésük is.
  • A szerkezet stabilitása és szilárdsága. A válaszfalaknak nemcsak az összes padló teljes tömegére kell ellenállniuk, hanem további emeleteknek, bővítményeknek is. Ezenkívül szükséges a külső környezet káros hatásainak ellenállása. Ezért a falak vastagsága ebben az esetben közvetlenül befolyásolja az épület tartósságát. A legvastagabb igényt hordozó mennyezetre van szükség, mivel ezek a legnagyobb terhelést jelentik. Ami a csapágyazást illeti, a legkisebb vastagságú, olcsóbb anyag felhasználásával készülhetnek.

Annak érdekében, hogy a téglaszerkezetek megbízhatóan hosszú ideig tarthassanak, a vastagság kiválasztása előtt fontos figyelembe venni annak a régiónak az éghajlati viszonyait, ahol egy házat terveznek építeni. Például, a szibériai átfedések vastagabbaknak kell lenniük, mint a déli öveknél, ahol még télen a minimális hőmérséklet nem csökken 0 ° C alá. A falak vastagsága a tervezési jellemzőktől függ. A többszintes épületekben fontos, hogy pontosan kiszámítsuk a padlón levő terhelést, és különböző vastagságú hordozószerkezeteket tegyünk. Fontos szerepet játszik az épület esztétikus megjelenése, a falak tömegességének elrejtése érdekében ajánlatos különböző téglafektetési módokat használni.

Paraméter kapcsolat

A téglafalak vastagsága számos paramétertől függ, így a saját házának építése előtt nem csak a teljes területét, az alapítvány terhelését kell kiszámítani, hanem az anyag működési jellemzőit is. Magas és nagy helyiségek esetén a padló vastag, és az építőanyaghoz hasonlóan a házak építésére leggyakrabban téglát választottak.

A legmegbízhatóbbnak tekinthető, de mindegyik megjelenése eltérő lehet az erősség szintjén. Ezenkívül a tömböket különböző rendszerek alapján lehet kialakítani, amelyek nemcsak a hővédelmet, hanem az esztétikai megjelenést is biztosítják. Általában a szerkezet első rétege szilikát falazat (jól képes ellenállni a teljesítményterhelésnek), a második a szigetelőanyag, a harmadik pedig a dekoratív felület.

Tégla nézettel

Az épületek csapágyfalait általában téglával látják el. Sokféle formában jelenik meg, amelyek mindegyike szerkezete és mérete eltérő. Ezért a padló vastagsága az anyag jellemzőitől és minőségétől függ. Például a perforált tömbökhöz képest a korpulens blokkok a hővezető képesség, a tartósság és a költségesebbek. A belsejében lévő üregekkel rendelkező termékek sokkal olcsóbbak, de teljesítményük alacsonyabb.

A tégla mérete lehet egy, másfél és kétszerese. Az egyedi termékeket 250 × 120 × 65 mm-es szabványos méretekben gyártják, másfél (sűrített) - 250 × 120 × 88 mm és kettős - 250 × 120 × 138 mm. A fenti méretek alapján elmondható, hogy az építőanyag hossza és szélessége azonos, az egyetlen különbség a vastagság. A falak vastagsága az utolsó paramétertől függ. Ezért a masszív szerkezetek építéséhez a legjobb, ha kettős téglát szerezzünk, és a teherhordó blokkokat és a belső válaszfalakat egy vagy fél blokk elhelyezésére.

Téglafalú

A mai napig a téglaépületek építésére többféle fektetési lehetőséget is alkalmaztak, amelyek mindegyike a tárgy tervezési jellemzőitől függ, és meghatározza a falak vastagságát. Ha egy fél téglafektetést választ, akkor a mennyezet vastagsága 120 mm, egy tégla - 259 mm, két tégla - 510 mm (a tömbök mellett 10 mm cementhabarcs, amely kitölti a rétegeket) és 2,5 tégla - 640 mm. A téglafal típusának kiválasztásához figyelembe kell venni az épület kialakításának feltételeit. Például, a teherhordó falak több téglában is elhelyezhetők, és egyszerű partíciók, amelyeken egyetlen blokkban nincs terhelés.

Minimális pontszám

Az építési piacot sokféle anyag képviseli, de sokan közülük nem egyetemesek, mivel nem felelnek meg az összes követelménynek. Ezért, amikor egy új ház építését tervezik, a szakértők azt ajánlják, hogy előnyben részesítsék a téglát. Jellemző méretei jellemzően 250 × 120 × 65 mm, és lehetővé teszik bizonyos vastagságú falak elhelyezését. A lakóépületek téglafalazatában fontos figyelembe venni a keret és az alapzat terhelését, mivel megbízhatóságuk és működésük biztonsága attól függ.

Annak érdekében, hogy a falak ne csak a fő elemek, hanem más típusú padlók, válaszfalak és tetőfedések súlya ellen is ellenálljanak, minimális vastagságuk 25 cm legyen.

Az SNiP optimális értéke és normái

A téglaház falának vastagsága az építés egyik fő paraméterének tekinthető, ezért a GOST szerinti szabványok szabályozzák, és minden szabványnak meg kell felelnie. A mai napig a GOST R 55338-2012 szabvány (külső szerkezetek építése) és a GOST 2 4992-81 (belső téglafalak). A szabályozási követelményeknek megfelelően a szabványos falvastagság 0,12-0,64 m lehet. A legvékonyabb tégla 0,5 tégla, vastagsága nem haladja meg a 0,12 mt. kis kerítések.

Az 1 kőműves tégla 0,25 m vastagságú falakkal rendelkezik, ez alkalmas faházak és egyéb segédbővítések kialakítására. Az egyik vagy másfél rétegben lévő válaszfalak gyakran települnek az apartmanok és az ország déli régióiban található házak között, ahol az éghajlati viszonyok nem igényelnek további szigetelést. Ebben az esetben a falak szélessége nem haladja meg a 0,38 mt. A 2 (0,51 m) és két és fél tégla (0,64 m) falazat a legerősebb és legmegbízhatóbb; Ezen túlmenően a GOST szerinti magas épületek esetében is ajánlatos, hogy az összes tartószerkezet vastagsága két rétegben legyen.

Külső falakhoz

Mivel a tégla tartós anyag, külső szerkezetek építéséhez célszerű 38 cm-es optimális vastagságot választani, ami azzal magyarázható, hogy sokkal előnyösebb az épület szigetelése és erősítése, mint a válaszfalak vastagságának növelése. A nehéz szerkezetek jelentősen növelik az alapítvány terhelését és sokkal többet vásárolnak az anyag megvásárlására. A nagy ipari létesítmények építése során általában két téglában vannak elhelyezve.

A 38 cm-es külső falak minimális vastagságának kompenzálásához a homlokzat burkolatának és vakolatának szigetelésének további felszerelése lehetséges. Ebben az esetben a téglafektetést legjobban a „kút” típus szerint kell elvégezni, aminek következtében a két válaszfal között hőszigetelő réteg jön létre.

Belső tartószerkezetekhez és partíciókhoz

A ház belsejében lévő falak úgy vannak kialakítva, hogy a teljes területet külön helyiségekre osztják fel, és a hő- és hangszigetelés funkcióit kell elvégezniük. Ezért a csapágy nélküli belső szerkezetek 12 cm-es vastagságúak lehetnek, a téglákat „él” -re állítják. Ezenkívül 6,5 cm-es számítást is végezhet, ebben az esetben egy vékony partíciót kapunk, amely enyhe hang- és hőszigeteléssel rendelkezik, de megmenti a család költségvetését. A 0,12 m vastagságú falak teljesítményterhelésének csökkentése érdekében szilikát üreges vagy porózus blokkokat kell használni, amelyek tovább szigetelhetők.

A szakemberek ajánlása

A közelmúltban sok földtulajdonos önállóan szeretne házakat építeni, mivel ez jelentősen megtakaríthat pénzt. Annak érdekében, hogy az épület szilárd legyen és több mint tucat éve tartson, nem csak a projekt helyes elkészítése, hanem a magas minőségű építőanyagok használata szükséges, hanem a külső és belső mennyezet vastagságának pontos kiszámítása is.

A kezdő mesterek ebben az esetben segítik a következő szakértői tanácsokat.

  • A falak vastagsága a belső, középső és külső részekből áll. Ezért a partíciók megfelelő lefektetéséhez különös figyelmet kell fordítani a sarkokra. Ebből a célból a fő pontot választották ki, és a világítótornyok belőle kerülnek. A téglát egy kötéssel kell elhelyezni, egy bizonyos mintát alkalmazva. Minden egyes bélelt sor után ellenőrizni kell a falakat függőleges helyzetben. Ha ez nem történik meg, akkor a görbület megjelenhet a síkban, és a vastagság egyenlőtlen lesz.
  • A támasztószerkezetek szélességét a klimatikus zóna jellemzői alapján kell kiszámítani, ahol a tervek szerint épül. Ugyanakkor nem lehet kevesebb, mint 38 cm, az északi területeken azonban a padló vastagságát 64 cm-re kell növelni.
  • Az anyag megtakarítása és az optimális falvastagság elérése érdekében a blokkokat „jól” kell elhelyezni. Az eredmény két, egymástól 140-170 cm szélességű partíció lesz, amelyek között lehet a fűrészpor, könnyű beton vagy salak.
  • Mivel a belső falak vékonyabbak, mint a külső falak, és nem igényelnek további hőszigetelést, legalább 25 cm-es vastagságban kell elhelyezni, hogy az ilyen szerkezetek terhelését egyenletesen lehessen elosztani, a belső és külső falak kötéseit speciális ráccsal vagy megerősítéssel kell megerősíteni minden öt falazatban. Ami a falakat illeti, vastagságuk 51 cm lehet, és megerősítették. 1,5 tégla lerakásakor további 38 × 38 cm-es szelvényt kell cserélni.
  • Belső térelválasztók esetén, amelyek nem térnek el, és csak a zóna van, kiválaszthat bármilyen vastagságot. Például 0,5 tégla tégla készíthető a szobák és a fürdőszobák között, és egy kamra és egyéb kiegészítő helyiségek esetében a 65 mm vastagságú „bordában” történő fektetés alkalmas. Ezeket a szerkezeteket 2-3 soros falazatban huzallal erősíteni kell.Ha azonban növeli a falazat vastagságát, a szoba magasabb hő- és hangszigetelést szerez, ugyanakkor megnő az anyagszerzés költsége.
  • Ha külső falak épülnek „az alátét alatt”, akkor esztétikai megjelenésük a cementhabarcs összetételétől és minőségétől függ. Ebben az esetben az összes varrás vastagságának meg kell egyeznie, ezért minden üregnek és üregnek egyenletesen kell kitöltenie egy oldattal. Mivel ezek az építmények nem túl vastagok, a hőszigetelés növelése érdekében a szigetelőanyag és a felületkezelő lemezek jó befejezése segít.
  • A falak építése során fontos megjegyezni, hogy a vastagságuk bármilyen eltérése kiszámíthatatlan következményeket okozhat. Ezért a fektetés során lehetetlenné válik magasságuk változása, valamint a nyílások közötti távolság csökkentése vagy számuk növelése.

Az egyik tégla szögének téglafalából az alábbi videóból tanulhatsz.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba