Hogyan festjük meg a falakat a lakásban: csináld magad a javítást

Ma a falfestés festéssel nagyon népszerű. Ez a módszer a felsorolt ​​költségvetés és a saját belseje kényelmét szolgálja. A befejező munkák elvégzése előtt ajánlatos megismerkedni a falak falazatának technikájával annak érdekében, hogy tovább élvezhessük az eredményt.

Hol kezdjem?

Kezdve saját kezűleg festeni a falakat a lakásban, figyelembe kell vennie a szakértők néhány árnyalatait és ajánlásait:

 • Az első dolog, amire szükség van a színterület méréséhez. Ez azért szükséges, hogy ne legyen tévedés a megszerzett festékmennyiséggel.
 • Szükséges megfelelően előkészíteni az alapot egy speciális technológiával történő festéshez.
 • A festéket vékony rétegben alkalmazzuk, különben megduzzadhat.

Festék kiválasztása

Meg kell ismernünk egy adott termék ajánlott mutatóit.

Meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, beleértve a következőket:

 • Biztonság.
 • Környezetbarát.
 • Optimális szárítási idő.
 • Megfizethető ár.

A festék kiválasztása az eredeti felület típusától és a festék alkalmazási helyétől függ. Valóban, a fürdőszobában vízálló festék van. A konyhában jobb a kopásálló tulajdonságokkal rendelkező festék használata, mivel a fal felülete állandó szennyeződésnek van kitéve. A folyosón és a folyosón egy kopásálló változatra van szükség.

Nagyon népszerű az ügyfelek körében:

olaj

Az olajfestékek lenolaj alapú termékek. Az ilyen típusú festék előnyei a magas kopásállóság és nedvességállóság. Javasoljuk, hogy ilyen anyagot használjon fürdőszobában, konyhában. Az élettartam több mint hét évig tarthat, de ez csak megfelelő gondossággal lehetséges.

Az olajfesték egyetlen hátránya egy kellemetlen, csípős szag, amely elég hosszú ideig roncsolódik.

Vízemulzió

A polivinil-acetát-emulzió alapú vízalapú színezőanyagok összetétele. Ez a befejezés számos előnnyel rendelkezik: környezetbarát termék, amely biztonságosan használható, a különböző színárnyalatok, a könnyű használat és a festett területek gyors száradása jellemzi. Ez ajánlott a falak festésére apartmanokban és házakban, ahol kisgyermekek vagy allergiák vannak. Van egy hátránya: az alkalmazás +5 fokos hőmérsékleten lehetséges.

Jellemző tulajdonságaik szerint a vízalapú festékek:

akril

Az ilyen festékek bizonyos típusai alkalmasak a fürdőszobában kerámia burkolólapok festésére, a színezőanyag összetétele lehetővé teszi, hogy a falakat nedves ruhával törölje le. Az anyag összetétele miatt MDF, tégla, fa, üveg festésére használható.

Szilikon

A szilikon bevonat jó légáteresztő képességgel rendelkezik. Az ilyen anyagot speciális mosószerekkel lehet mosni.

Ez a bevonat a falra kis méretű (akár 2 mm-es) felületre is felhordható. Minden szabálytalanság elrejtése.

latex

A latex anyagok a leginkább nedvességállóak. A festés és szárítás utáni felületek nem érintkeznek vízzel, miközben érintetlenül maradnak. Ennek a terméknek az egyetlen hátránya a kellemetlen szag a festés során.

ásványi

Az ásványvíz-emulzió fajták ellenállnak a szennyezésnek. Kényelmes ilyen összetételt alkalmazni a tégla, a beton vagy a vakolat falain.A sűrített mész és a cement a kompozícióban segíti a festéket, hogy jobban tapadjon a munkafelülethez.

Színek és design

A színes megoldások nagy száma lehetővé teszi, hogy kreatív gondolatokat valósítson meg, és egyedülálló belső teret teremt az apartmanban. A kaméleon-festékek, amelyek gyöngyházat tartalmaznak összetételükben, különböző fényviszonyok mellett szokatlan hatásokat hoznak létre. Oldalról talán úgy gondolja, hogy a falakat selyemszövet borítja. A bársony hatású színezőanyagokat különböző anyagokból (homok, kagyló, ásványi anyagok, kövek) álló szilárd részecskékből állítják elő. Az ilyen termék felszínre való felhordása után létrejön a velúrvászon hatása.

A gyártók a díszítés javítására különféle dekorációk ragyogásait teszik lehetővé, lehetővé téve az eredetiség és a belső varázslat elérését.

A színek tekintetében a színező kompozíciók lehetőségei korlátlanok. Megfelelnek a szoba egy bizonyos stílusának, általános hátterének vagy ellentétének. A fehér festék a legnépszerűbb: ez a szín univerzális, rajta keresztül kiemelheti a helyiség bármely területét, egyediséget biztosítva, kitöltve a fényt. Különösen ez az árnyék értékes a stilisztika belső terében, fás tömbökkel. Egy ilyen térben a sík kiválasztása nélkül nem lehet megtenni, ellenkező esetben a fa szerkezete elveszíti expresszivitását. Ebben az esetben a fehér festék megfelelő a mennyezet kiemelésére.

A legértékesebb színárnyalatok ma természetesek, közel a bézsbarna tartományhoz. Ezek lehetővé teszik a fa padló textúra javítását. A falak a fürdőszoba kell használni kék, tenger, homok árnyalatok. Nagyszerű megoldás lenne az ékezetes zóna díszítése egy egyszerű minta segítségével festékekkel. Ebben az esetben az anyag árnyalatai eltérőek lehetnek: a mai színséma hozzáadásával kiválaszthatja a tökéletes hangot.

Mennyiségi számítás

A falak festése előtt ki kell számítani a színezőanyag mennyiségét:

 • Először is mérje meg a festett felület területét (ajánlott az ablak- és ajtónyílásokkal együtt mérni, ezáltal készletet készíteni).
 • A számítás pontossága az alkalmazott festékrétegek számától függ.
 • Szorozzuk a hosszúságot a terület szélességével, majd korrigáljuk a festék csomagolásán feltüntetett fogyasztással. Általában a gyártó jelzi, hogy a négyzet. m. a munkafelület hiányzó térfogata.
 • Az így keletkező fogyasztás további 15% -át teszi ki előre nem látható költségekre. Ez kiküszöböli a hátrányt (nem mindig lehet tökéletesen megtalálni a hiányzó anyagot).

Felület előkészítése

A falak készítése festésre kiváló lehetőség a falfelület minden hibájának és szabálytalanságának kiküszöbölésére. A befejező munkák megkezdése előtt a szobát bútorokból és dekoratív tárgyakból kell felszabadítani. A bútorokat kivonják a szobából, vagy speciális filmmel zárják. A padlót újságok vagy karton borítja.

A falakon lévő összes dekoratív elemet el kell távolítani, ezáltal kiküszöbölik a színezőanyagok kifröccsenését.

A falak felületét különféle szennyeződésekkel kell tisztítani egy merev kefével (szennyeződés, por, gipszoldatok). A meglévő repedéseket és repedéseket óvatosan egy gitt vagy gipszkeverékkel lezárják egy spatulával, majd ezeket a területeket dörzspapírral kiegyensúlyozzák, amíg a fényes. Ha a felületen van egy régi festékbevonat, akkor azt le kell kaparni. A tapéta bevonatot vízzel előzetesen nedvesíthetjük. Ha a tapéta szilárdan van ragasztva az elhagyó elemek nélkül, akkor nem távolíthatja el őket, közvetlenül festve őket. A tapéta eltávolítása után a falat vízzel és mosószerrel kell mosni. A vízálló tapétát sokkal nehezebb eltávolítani: nedvesíteni kell őket, hogy a víz öntéséhez egy bizonyos helyre vágjon.

A festés előtt a felületet alapozóval kell kezelni. Ez jobb tapadást biztosít a felülethez.A teljes festett területre 1-2 réteg alapozót kell alkalmazni, elkerülve a tompa nyomok megjelenését. Ez nem csak a betonfelületekre, hanem a gipszkarton falakra is vonatkozik.

Ha a fal jó állapotban van hiba nélkül, egyszerűen mossa le és porszívózza. A fal festését meg kell kezdeni, miután az alapozó teljesen megszáradt (az idő 2 óra és nap között változhat). A falak előkészítésének utolsó lépése a villamos energia leválasztása a hálózatból.

Javasoljuk, hogy a foglalatokat és a kapcsolókat rögzítőszalaggal vagy szalaggal fedje le.

Festési technológia

A belső festés a falak a lakásban elsősorban víz alapú festék.

Megfelel az összes szükséges minőségi mutatónak, amelyek különböznek:

 • rövid száradási idő;
 • biztonság;
 • különböző árnyalatok;
 • könnyű használat.

A festést megelőzően a lehető legjobban fel kell tölteni:

 • festeni;
 • maszkolószalag;
 • Védőkesztyű és védőszemüveg;
 • kefe és henger;
 • színezőanyag tálcája.

A festési kompozíció falakon történő alkalmazása előtt színre van szükség a befejező anyaghoz. Jobb, ha az összes festéket tenyésztjük, ellenkező esetben nem lesz azonos színű minden konténerben. Az elkészített tartályban keverővel vagy kézzel, a festéket vízzel kell hígítani (ha vastag), hogy egyenletes konzisztenciát kapjunk, majd kis adagokban színezéket kell adni. A szín fokozatos hozzáadása lehetővé teszi, hogy a lehető legpontosabban válassza ki a kívánt árnyalatot.

Ha szükséges a fal kis részének színezése vagy többszínű csíkok alkalmazása, a maszkolószalagot egyenletes szétválasztásra használják. Ha pontosan ragaszkodik, használjon szintet (lézer vagy alkohol). A ragasztás magassága az egyéni ízlések és preferenciák függvénye. A maszkolószalagot légzsák nélkül ragasztani kell, különben a festék folyik, és a vonal egyenetlen lesz.

Javasoljuk, hogy a falakat egy ajtóval vagy ablakkal kezdjék el egy kis hengerrel. Az olajfesték alkalmazása során jobb, ha különböző ecseteket használunk természetes sörtékkel. Annak érdekében, hogy ne takarja el az ajtó anyagát, jobb, ha egy kis kefével festjük át az éleket. Sima vonalak beszerzése az elektromos készülékek területén használt kis kefék. A festék felhordása után a helyiség problémás területeire és sarkaira a fal többi részéhez juthat.

A falak festése nagy hengerrel történik. Próbáljuk meg a színezőanyagot egységes rétegben alkalmazni, elkerülve a csepegést és a cseppeket. A görgő mozgásának függőlegesnek kell lennie. Amint vannak rések, itt az ideje, hogy a görgőt a festékbe merítsük. A festési folyamat felgyorsítása érdekében ajánlott egy nagy henger használata festéktálcával. A tálcát egy harmadik festékkel kell kitölteni, különben nem fog működni a henger dipelésére. Ez azért szükséges, hogy a festék ne lépje túl a tálca határait. Annak érdekében, hogy egyenletesen elosztható legyen a görgőn, azt előre és hátra kell elvégezni a festéken, és ugyanazon mozgás után a tálcán kívül.

A második festékréteg alkalmazása csak az előző után teljesen megszáradt. Ellenkező esetben a falak festése egyenetlen, különböző rések lesz. Minden eredmény a megfelelő görgőnél a festés során. Miután ellenőrizte az egyenletességet és az egyenletességet, folytassa a rögzítőszalag eltávolításával. Ezt a színezőanyag rétegeinek szárítása előtt kell elvégezni. Jellemzően a festék keményedési ideje 24 óra, de változhat a helyiség hőmérsékletétől és a festék típusától függően. A megszilárdulás idején a festett felületeken kerülje a port és a szennyeződést.

Hasznos tippek

A festék alapanyagainak a szükséges felületekre való felhordása előtt ajánlott a termék tesztelése. Próbálja ki a festéket a fal kis részén. Ha a festék teljes szárítása után elégedett az eredménnyel, akkor a terméket a falak teljes felületére alkalmazhatja.A kellemetlen szag gyors semlegesítéséhez öntsön desztillált ecetet a tálba.

A festékdobozokat és a festőeszközöket a lakáson kívül kell tárolni. Ha ez nem lehetséges, érdemes az anyagot egy műanyag zacskóba csomagolni és felragasztani. A falak festését szigorúan szellőztetett helyen kell elvégezni. Ebből a célból minden ablakot és ajtót ki kell nyitni.

Használhat egy ventilátort, amely az ablak felé irányul.

A fürdőszoba falainak festése előtt a felületeket speciális antiszeptikummal kell kezelni, hogy megakadályozzák a penész és a gomba kialakulását. Nem szabad túl vastag festéket alkalmazni, különben kiszárad, a szárítás után a hullámok megjelennek. Ha az első festékréteg hibáit és szabálytalanságait találjuk, akkor ezek a kitöltéssel, a következő festéssel tisztíthatók. A falak felületéből származó rozsdát forró vízzel távolítják el, majd a sík réz-szulfáttal kezelik.

Érdekes példák a belső térben

Ha a falakon különböző módon festéket alkalmaz, elképesztő hatásokat érhet el. Fontolja meg a belső legnépszerűbb ötleteket, amiket saját kezűleg hozhat létre.

kombináció

Használhatja a különböző árnyalatok kombinációját. A lényeg az, hogy a színeket egymással kombináljuk. Alig észrevehető átmenetek használata esetén jobb, ha egy színt több színárnyalattal alapozunk, vagy a felületet két kompatibilis árnyalattal (például bézs és világosszürke) festjük. A színátmenetes színezés, amely egy sima átmenet a fénytől a sötétebb árnyalatokig, vagy az egyik színről a másikra való átmenet (például kék és piros, fehér és fekete, zöld és sárga), nagyon népszerű. A görbe vonalakkal és mintákkal rendelkező alkalmazás színátmenete teljesen eltérő lesz.

határok

Egyes határok létrehozása a falakon divatos, elegáns és elegáns. A határok azt is lehetővé teszik, hogy egy nagy teret külön területekre oszthasson. Gyakran kiderül, hogy a határok egyenetlenek. A hibák elrejtéséhez használjon díszített elemeket (panelek, határok, csíkok). Az ilyen színezés bármilyen helyiségben alkalmas lesz. Ha ragyogó csík formájában díszítjük, akkor az eredeti stílusú minimalizmus vagy hi-tech lesz.

Vízszintes felosztás

Ebben az esetben különböző színeket használhat. Például fehér alsó fekete felső. A határnak a padló 2/3-ának szintjén kell lennie. A falak magasságának vizuális növelése érdekében jobb, ha az alábbi színezéshez sötét színeket használnak, és a felső színt világos színekkel festik (a fehér jó választás). Lehetőség van nagy számú vízszintes keskeny csík használatára, amelyek vizuálisan nagyítják a helyiséget, de ebben az esetben a mennyezet alacsonynak tűnik.

Accent fal

A fal kiemelése egy adott fal kiválasztása.

Ezt a lehetőséget a belső térben kétféleképpen használják:

 • Sötétebb árnyalatú, ugyanolyan színű, mint a többi fal.
 • Az alapszínhez illeszkedő eltérő szín alkalmazásával.

Ennek a festési módnak köszönhetően a figyelem a falra kerül. A hálószobákban jobb, ha finom árnyalatokat használnak, a gyermekszobákban ajánlatos élénk színeket alkalmazni, mint a gyerekek.

stencil

A könnyű festés egy speciális stencil segítségével történik, amelyet bármely hardverboltban lehet megvásárolni. Meg tudod csinálni magad. A festék alaprétegére stencírozott mintákat alkalmazunk, ami kiegészítheti a belső képet.

szobák

A falak színe és a színpaletta kiválasztása a szoba céljától függ. A kisgyermekek szobájában jobb, ha szelíd világos árnyalatokat használ. Jobb, ha nem alkalmazunk sikoltozó árnyalatokat a hálószobákban, a puha, nyugodt hangok megfelelőek, ami kényelmet biztosít.Étkezéshez és konyhákhoz ajánlott élénk színek használata (például narancs, fehér és rózsaszín). A festményfalak technológiája kreatívnak tekinthető. A saját kezével, festék használatával különféle műalkotásokat hozhat létre, kiegészítve a belső egyediséget.

Ha meg akarja tanulni, hogyan kell saját kezűleg festeni a falakat a lakásban, tekintse meg a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba