Gipsz: összetétel és előkészítés

Gipsz - ez a falak és a mennyezet durva befejezése, valamint az épület homlokzata. Alkalmazása után minden más munka megkezdődik. Ezt megteheti, vagy erre szakembereket is meghívhat.

Ez a javítási szakasz fontos, mert a vakolás védelmet nyújt a felületek számára. Különösen ne habozzon a homlokzat befejezésével, mivel a külsõ hatásokra érzékenyebb.

A munka bonyolultsága és a bevonat hosszú száradási ideje ellenére a vakolás a helyiségek befejezésének klasszikus módja.

Különleges jellemzők

A vakolat segítségével lehetséges a legkülönbözőbb tervezési döntések megtestesülése, a felületek különböző számlák és anyagok utánzása. Alkalmas mindenféle felületre - tégla és fa között.

Belső vakoláshoz:

 • szerkezeti - heterogén és megkönnyebbülés;
 • texturált - megkülönböztethető az anyagok szemcseméretessége, eltérő textúra, például kő, fa vagy homok alatt;
 • dekoratív - adja a festészet hatását, felemeli a felület megjelenését;
 • kő - létrehoz egy eredeti rajzot;
 • Latex mesterséges vakolat - ellenáll a mechanikai sérüléseknek.

A külső vakolat is alkalmas arra, hogy az épület vonzó külső részét hozza létre, de fő funkciója a falak megerősítése és a pusztulástól való védelem. Leggyakrabban több rétegben alkalmazzák.

Az ilyen jellegű finomság sajátosságai közé tartozik a hőszigetelés és a zajszigetelés növekedése, egyenletesség és a felszíni hibák kiküszöbölése, a víz és a felület tűzállósága.

Leggyakrabban a vakoláshoz cement- és gipszoldatokat használnak. Ezeket viszonylag alacsony költségű és gyors szárítás jellemzi.

A munka megkönnyítése érdekében speciális vakolóállomásokat használhat, mivel a vakolás eléggé bonyolult folyamat, amely erőfeszítést igényel. Ez nem csak időt takarít meg, hanem anyagokat is. A vakolóállomás lehetővé teszi, hogy egy nagy területet kezeljen, ami nem igényel további feldolgozást.

Alapkövetelmények

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a vakolat alapja a későbbi munkának, sok követelmény van rá. Az oldat minőségét erőssége, plaszticitása, jó tapadása és optimális sűrűsége határozza meg.

Figyelmet kell fordítani az anyagok összetételére és arányaira. A gipszoldatok alkalmazási területe és funkciója attól függ. A legfontosabb mutatók a vízállóság és a tűzállóság.

A bevonat szilárdsága és tartóssága nemcsak az oldat összetételét érinti, hanem a felület előkészítésének minőségét is. A betonfelületek közelítik a kiugrásokat és lyukakat, speciális kefékkel tisztítják őket. Ha szükséges, tegyen egy fém rácsot, és mielőtt a gipszfelületet enyhén vízzel megnedvesítené.

Téglafalakat is meg kell tisztítani és kiegyenlíteni. A fémfelületek befejezése előtt győződjön meg róla, hogy nincs rozsda. A fa felületeket zsindelyekkel vagy speciális árnyékolókkal ajánljuk befejezni. Dranka egy rácsos, vékony, fából készült deszkák.

A keverékek típusai

Alapfajta megoldások vannak és kombinálva.

A főbbek a következők:

 • cement (a legtartósabb);
 • agyag (újrafelhasználható);
 • mészkő (növelje a plaszticitást és a tapadást);
 • gipsz (gyors szárítás).

Szinte mindig az alapanyaghoz való oldatok elkészítéséhez folyami homokot adnak, amely pozitív hatással van a kész készítmény szilárdságára, és nem igényel tisztítást.

A kombinált oldatok több alapanyagból állnak, és ezáltal javítják a vakolat tulajdonságait.

Cement vakolat nehéz, így egy kicsit nehéz vele dolgozni. A hátrány ellenére a cementkeverék hosszú élettartamot, tartósságot és vízállóságot biztosít. A cement vakolat természetes anyagokból áll, ezért biztonságos és környezetbarát.

Az anyag hosszú szárítása előnye és hátránya is. Az első esetben nagy mennyiségű habarcsot lehet azonnal elkészíteni, a másodikban pedig sokáig várni kell, hogy a vakolat teljesen megszáradjon (kb. 10-14 nap) a későbbi munkák végrehajtásához.

Fontos az oldathoz hozzáadott homok mennyiségének ellenőrzése., mivel csökkentheti a keverék tapadását.

A cement-mész vakolat átnevezése, ha tartósabb összetételre van szükség. A legfőbb dolog azonban nem az, hogy túlzásba hozzák, hiszen nagy mennyiségű mész lesz ellentétes hatással - a vakolat repedéssel borulhat. A mész és a cement keverék ideális aránya 1: 3.

Cement-mészhabarcsot használnak az épület belsőépítészeti és homlokzati díszítésére.

A mész-gipsz vakolatot közepes nedvességtartalmú (fürdőszobához nem alkalmas) helyiségek készítésére használják kőből, fából és egyéb anyagokból.

Fontos figyelembe venni, hogy a gipsz nagyon gyorsan lefagy. (kb. 10-15 perc), így az oldatot kis adagokban készítjük. Nem szükséges az oldatot edzett gipszben hígítani - éppen ellenkezőleg, az erősség és a tapadás csökkenéséhez vezet. Szintén kívánatos, hogy a felületet kis részekre osztjuk fel, és váltakozva vakoljuk őket.

Agyag vakolat a legrégebbi anyag a díszítéshez. A munka során sokáig tarthat, mert először elő kell készíteni az agyagot. Ezt a típusú vakolatot nagyon alacsony páratartalmú helyiségekben használják. A mészet gyakran hozzáadják az agyagkeverékhez (a nagyobb plaszticitás érdekében), a cementet (az erő növeléséhez) vagy a gipszet (gyors szárításhoz).

Az egyéb típusú agyag vakolat fő megkülönböztető jellemzője a vízzel való hígítás lehetősége, ha teljesen kikeményedik. Így ha túl sok oldatot készítünk, és megfagyott, akkor ismét vizet adhat hozzá, és használhatja fel a felületek befejezéséhez. Ebben az esetben a munka minősége nem szenved.

Gipsz vakolat, olyan előnyökkel, mint a könnyű súly, az alkalmazás egyszerűsége és a nagy szilárdság, egy hátránya - a vízállóság hiánya. Rövid ideig a keményítéshez a gipszhabarcs receptjét cserélhető csempe vagy PVA ragasztóval lehet módosítani.

Dekoratív (terrazitovaya) vakolatot főleg homlokzatok díszítésére használnak, néha folyosókhoz. Az ilyen vakolat lehetséges összetétele igen kiterjedt, de a cement- és színpigmenteket majdnem mindig használják. Különböző utánzatokhoz speciális adalékanyagok szükségesek, és a szükséges eszközöket a befejezéshez használják.

A terrazit vakolat megkülönbözteti a szemcseméret szintjét, amely a töltőanyagtól függ:

 • finomszemcsés - frakció 2 mm-ig;
 • közepes szemcsés - 2-4 mm;
 • durva - 4-6 mm.

Minden vakolat tartalmaz egy töltőanyagot, vizet és egy kötőanyagot.

Ezeknek az elemeknek az aránya a megoldás összetételében is függ a munka típusától:

 • permetezett;
 • alapozó réteg;
 • befejező réteg.

A permetezéshez használja a legkevésbé kötődő anyagot és a befejező réteget. Ez a befejező anyag nagy szilárdságának köszönhető.

A gipsz mindhárom rétegben és csak egyben hajtható végre. Minden egyes módszerhez egyedi arányokat választunk. A készítmények, amelyekben az agyag jelen van, mindig kisebb mennyiségű anyagot tartalmaznak.

Ha javítani szeretné a vakolat bizonyos tulajdonságait, akkor speciális adalékokat vásárolhat. Például a lágyítók növelik a keverék plaszticitását, és sima bevonatot biztosítanak, megakadályozzák a szennyeződést. Ezek csökkenthetik a szükséges vízmennyiséget is.

A hideg évszakban a fagyálló tulajdonságokkal rendelkező adalékanyagok segítenek a befejező munkák elvégzésében, mivel nem engedik, hogy az oldat megfagyjon. A kvarchomok növeli a savakkal szembeni ellenállást, a csillám védi az ultraibolya sugárzástól. A fémforgácsokat korrozív tulajdonságaik miatt ritkán használják, de növelik a bevonat szilárdságát.

Ha szükséges a tapadás növelése vagy a keményedési idő lerövidítése, akkor könnyen megtalálhatja a megfelelő adalékanyagot.

A dekoratív adalékanyagok széles választéka is megtalálható:

 • a márvány chipeket a velencei stílus létrehozására használják;
 • az állományok (színes akril darabok) velúr hatásúak;
 • viasz és gyanta adalékanyagokat használnak a kő, selyem utánzására.

Az adalékanyagok használatakor a fő szabály a mennyiség, amely az oldatban nem haladhatja meg a fő térfogat 10% -át. Bizonyos adalékokat fecskendővel vihetünk be az oldatba.

A vakolat és a szokásos gitt közötti különbség az, hogy a gitt a befejező felület, és elrejti a vakolás során keletkezett hibákat.

Hogyan kell főzni?

A vakolat habarcs elkészítéséhez a következő eszközöket kell használni:

 • az anyagok kapacitása;
 • betonkeverő (keverővel vagy lapáttal helyettesíthető);
 • kötőanyag, aggregátum és víz;
 • adagoló.

A cement vakolat előkészítéséhez először meg kell szitálnia a homokot, és meg kell tisztítani a törmeléktől és a csomóktól. Ezután óvatosan keverjük össze a cementet és a homokot száraz formában. Ehhez használjon betonkeverőt vagy keverőt. Amint az elemek homogénvé válnak, fokozatosan vizet adhat hozzá, óvatosan tovább keverve. A kész kompozíciónak meg kell szereznie a vastag krém állapotát.

A keverék zsírtartalmát tekintve megkülönböztetik:

 • zsíros (erősen ragadós);
 • normál;
 • sovány (nem ragadós).

A kiváló minőségű keveréknek a kompozíció és a normál zsír különbözőségének kell lennie.

Az agyagoldat elkészítéséhez szükséges, hogy az alumínium-oxidot vízben több órán át áztassuk, majd gyúrjuk, hogy ne legyenek csomók. Ezután adjunk hozzá a fűrészporot az agyaghoz. A végén az alumínium-oxidnak elég vastagnak kell lennie. Ennek eléréséhez folyamatosan keverjük össze a keveréket, és adjunk hozzá kevés vizet.

Ahhoz, hogy teljesen megszabaduljon a csomóktól és a törmelékektől, törölje le az oldatot szitával. Ezek után az elszívott homok hozzáadódik. Az ilyen keverék azonban nem lesz elég erős, ezért hozzáadódik a cement, mész vagy gipsz.

A mész alapú vakolat elkészítéséhez csak a hidratált anyagot kell használni. Először is ez az anyag vízzel keveredik, majd fokozatosan hozzáadódik a homok.

A vakolat kiszáradásának meghatározásához a színt szürkés fehérre lehet változtatni. A tartályban levő kész keverék körülbelül három napig tárolható, de nem ajánlott késleltetni az alkalmazást, mivel idővel a megoldás elkezd csökkenni a plaszticitástól.

Ha a mész nem kialszik, akkor szükség van egy szeletelésre. Ehhez a száraz mészet hideg vízzel hígítjuk. Fontos, hogy nagy térfogatú kapacitást használjunk, mivel a kioltás erőteljes reakció. Szükség lehet a biztonsági szemüvegre és a ruházatra. A mész körülbelül két hétig tart

Lime-gipsz habarcs létrehozásához gipszet kell hozzáadni a vízhez, és addig keverni, amíg homogén. Ezután hozzáadunk mészet.A gipsz gyorsan száradásakor ajánlatos minden főzési lépést gyorsan elvégezni.

A cement-mész vakolat kézzel készíthető két módon:

 • Száraz keveréket cement és homok, akkor hígítani őket mész tej, tisztított szitával. Minden elemet alaposan összekeverünk.
 • Először a mész, a homok és a víz keveredik, majd cementet adunk hozzá. A kapott tömeg is kevert.

Dekoratív vakolat készíthető bármilyen kötőanyagból, de dekoratív adalékanyagok és színpigmentek kötelező hozzáadásával.

Az oldatok elkészítésére szolgáló receptek nem különböznek egymástól, de figyelembe veszik a felhasznált anyagok jellemzőit.

A megoldás önálló elkészítéséhez a következő lépéseket kell végrehajtania:

 • minden száraz gipszanyagot először át kell szitálni és teljesen meg kell tisztítani;
 • annak biztosítására, hogy a kapott készítmény homogenitása megtörténjen, kívánatos, hogy szűrjük;
 • a kompozícióban lévő anyagok arányát a munkák típusa (szórás, alapozó vagy befejezés) szabályozza.

Napjainkban kész száraz keverékek vásárolhatók, amelyeket csak vízzel kell hígítani. Jóak, mert professzionális és speciális összetételűek, különböző adalékanyagokat tartalmaznak az erősség és a rugalmasság növelése érdekében.

Lehetséges hibák

A végleges vakolat minősége a kompozíció helyes előkészítésétől és az anyagok arányának megfelelőségétől függ. A hibák a felületen repedéseket okozhatnak, megduzzadhatnak, duzzadhatnak.

Az oldat rossz keverése repedésekhez vezet. a kötőanyag vagy az aggregátum egyik területének nagy koncentrációja miatt. További repedések jelennek meg a túl alacsony vagy magas hőmérsékleten való érintkezésből, a huzatból. Ezért a vakolat alkalmazása után a legjobb, ha bezárja az összes ablakot és ajtót.

Az új réteg csak az előző teljes szárítása után alkalmazható.

Van egy félreértés, hogy ha több cementet adunk hozzá, akkor a megoldás erőssége megnő. De ez nem igaz. Természetesen az oldat sűrűbbé válik, de ha száraz, a repedések gyorsan képződnek a felületen.

A vakolat felhordása előtt győződjön meg arról, hogy a felület teljesen száraz. Ellenkező esetben a bevonat nem lesz jól rögzítve és gyorsan leválik. A száraz felület azonban nem fogja meg a bevonatot. Nem ajánlott túl vékony vagy vastag rétegeket készíteni.

A gipszkeverék jobb rögzítéséhez érdemes meggyőződni arról, hogy a felület elég durva. Ha különböző vastagságú rétegeket alkalmaz, a szárítás után a száradási idő különböző hosszúsága miatt a felület nem egyenletes színén észrevehető lesz.

A szilárdságot a kötőanyag mennyisége és az anyagok szennyeződésének hiánya befolyásolja. A vakolat vakolatát betonfelületekre nem lehet használni, ez a felület megsemmisítéséhez vezethet. Ugyancsak nem ajánlott a mész keveréket a gipszre alkalmazni.

tippek

Bár nem ajánlott befolyásolni a vakolat önszáradási idejét, de ha a helyiségben jó szellőzést biztosít, a hibák előfordulásának valószínűsége csökken.

A tégla vakolását megelőzően jobb a nedvesíteni a felületet.mivel ez az anyag jó nedvességabszorpcióval rendelkezik. A befejezés előtt meg kell tisztítani a felületet a szennyeződésektől, hogy az oldat jobban tapadjon. Ne felejtsük el a homlokzat vakolására való felkészülést - ha vasbeton gerendák vannak, a kemencében sült agyagot zárják le.

Nem kívánatos külső vakolatokban vakolat vakolat használata, mivel az eső vagy hó hatására deformálódik. Ahhoz, hogy a felületen tökéletesen sima bevonatot kapjunk, beaconokat telepíthetünk. Ehhez először meg kell vizsgálnia a fal függőleges helyzetét, majd a helyes helyeken a dübeleket kell vezetnie, és a vonalat el kell nyújtania. A szünet elkerülése érdekében meg kell húzni a külső gerendák közötti vonalat.

Az egyenetlen sarkok rögzítéséhez tegyen egy extra gipszréteget. Ha a szabálytalanság túl nagy, először teljesen letörölje a gipszréteget és alkalmazza azt újra.

A legjobb, ha a vakolatot tavasszal vagy ősszel végezzük, amikor nincs meleg napsütés vagy súlyos fagy. A naptól a védőfelületet speciális védőburkolattal fedheti le.

A vastag habarcsréteg megrepedhet, de szükség esetén meg kell feszíteni a fém megerősítő hálót. Javasoljuk, hogy a vakolás előtt végezze el az összes szerelési munkát, hogy ne sérüljön meg a bevonat vagy a csövek (vezetékek). A kommunikáció elemeit a fal különleges hornyaiba helyezzük, és vakolattal fedjük le. A fűtőcsöveket nem szabad a vakolat közelében hagyni, mivel melegülnek, és a bevonat összeomlik, és a rozsdafoltok a gipsz nedvességelnyelő képessége miatt előfordulhatnak.

A felületeknek teljesen pormentesnek kell lenniük, különben a vakolat nem tapad hozzá megfelelően.

Hogyan gyúrjuk a megoldást a vakolatra, lásd alább a videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba