Texturált vakolat: típusok és alkalmazás

 Texturált vakolat: típusok és alkalmazás

A texturált vakolat egy olyan igényelt befejező anyag, amelyet aktívan használnak a belső és külső helyiségek díszítésére. Segítségével megvalósíthatja a legkülönfélébb tervezői fantáziákat. Ennek az anyagnak a legmegfelelőbb változatának kiválasztásához tudnia kell, hogy mi a texturált vakolat, milyen típusú és alkalmazási módja van.

Mi az?

A texturált vakolat heterogén viszkózus konzisztenciájú keverék, melyet dekoratív belső díszítésre terveztek. Különböző töltőanyagokat tartalmazhat, amelyek a viszkózus elemek működését végzik. Adalékanyagként kis köveket, homokot, zúzott téglát, gipszet, fa szálakat vagy más elemeket használnak. A befejező anyagok minden lehetősége egyedi textúrát hoz létre, amely lehetővé teszi a falakon és a mennyezeten lévő látható hibák kiküszöbölését. A tervezési munkák elvégzéséhez el kell végezni az anyag előnyeinek és hátrányainak elemzését a kívánt hatás elérése érdekében.

Különleges jellemzők

Mint minden más befejező anyag, a texturált vakolatnak saját jellemzői vannak:

 • toxikus anyagok hiánya a készítményben;
 • könnyű használat;
 • rugalmas konzisztencia;
 • tűz- és mechanikai feszültséggel szembeni ellenállás;
 • a nedvességgel szembeni ellenállás és a hirtelen hőmérsékletváltozások;
 • kiváló hang- és hőszigetelési tulajdonságok;
 • kifogástalan funkcionalitás és praktikus.

A felület megjelenése függ a keverék szemcsésségétől, valamint az alkalmazott műszer jellemzőitől, és durvaságot, hornyokat vagy más dekoratív jelöléseket hozhat létre. Ezt az anyagot univerzálisnak tekintik, mivel bármilyen felületre alkalmazható, gyönyörű és eredeti díszítőelemeket alkotva.

típusok

Mielőtt elkezdené a szoba külső vagy belső díszítésének létrehozását, ki kell választania a befejező anyag megfelelő verzióját.

A texturált vakolat fő típusai a következők:

 • Akril. Alapja az akrilgyanta. A piac különböző méretű műanyag tartályokban van jelen. Nem igényel hígítást, mivel teljesen használható. A teljes keveréket azonnal ajánlott használni, de szükség esetén zárt tartályban tárolható.
 • Szilikát. Folyadéküvegként kötőanyagként használják. Ezt a keveréket a tökéletes gőzáteresztő képesség jellemzi, ezért aktívan használják a betonozáshoz. Megnövekedett a mechanikai feszültséggel szembeni ellenállása, sok éven át megtartva az eredeti megjelenést.
 • Silicon. Ennek a vakolatnak a fő alkotóeleme a polimer gyanta, amely megteremti a szükséges szintet a falak nedvességtől és hirtelen hőmérsékletváltozástól. Használható a helyiségen belül és kívül is, valamint a kályhák díszítésére is.
 • Mineral. A gyártás során olyan alkatrészeket használnak, mint a mész és a beton, amelyet homok, kvarc vagy más ásványi anyagokkal lehet kiegészíteni. Por formában készül, és további hígítást igényel vízzel, amíg homogén tömeget nem képez.

A modern piacon különböző típusú dekoratív vakolatok vannak, amelyek mindegyikének saját jellemzői vannak.A nagy kínálat közül mind a folyékony, mind a száraz, lenyűgöző keverék található. Ez lehet térfogati, gördülő vagy szerkezeti, mivel az egyes típusok texturális összetétele egyedileg kifejlesztésre kerül. A VGT texturált gipsz, melyet a gazdaságos fogyasztás és a magas hatékonyság jellemez, nagy a kereslet.

előcsomagolásnál

Minden texturált keveréket száraz por vagy kész oldat formájában adunk be. A szabvány 25 kg-os súlyú csomagolásnak tekintendő, de más súlykategóriák is vannak. A száraz opciók viszonylag olcsóbbak, és hosszú ideig tárolhatók zárt tartályban is. A kívánt konzisztenciájú oldat elkészítése nem lesz nehéz, ha szigorúan betartja az utasításokat. Ugyanakkor sokkal nehezebb az ilyen keverékek szállítása a csomagolás esetleges károsodása és kényelme miatt.

Kényelmesebb megoldás a mintázott vakolat kész megoldások formájában. Speciális műanyag tartályokba csomagolva, amelyek a kényelmes szállításhoz fogantyúkkal vannak ellátva. Súly szerint a leggyakoribb tartály 25 és 16 kg keverékkel. Az ilyen formájú termékek ellenállnak a nedvességnek, és eltarthatóságuk 12 hónap.

szín

A hely helyes és szép kialakítása szempontjából fontos, hogy gondosan mérlegeljük a szoba befejezéséhez használt színek kiválasztását. Meg kell jegyezni, hogy a texturált gipsz a világpiacon sokféle színben van jelen, amelyek között fehér és színes keverék is van. A kiválasztási folyamat során ajánlatos figyelembe venni azt a tényt, hogy a befejezés ugyanolyan színe eltérő lehet a különböző textúrákon.

A dekoratív vakolat a következő textúra opciókkal rendelkezik:

 • Matt. Kemény és finoman porózus felületet hoz létre, amelyen a textúrák színe egyformán szépen látható minden oldalon.
 • Ragyogó. A sima felület, a szín tisztasága csak egy irányban látható. Más szögekből a fal vagy a mennyezet színe kissé torzul.
 • Fényes. Eltűnik a vakító fény jelenlétében, ami befolyásolhatja a felület színtartományának észlelését.

A professzionális tervezők azt javasolják, hogy figyelembe vegyék azt a tényt, hogy a textúrázott felületen a szín mindig sötétebb lesz, mint a sima textúra.

Szükséges szerszámok és keverékek

Annak érdekében, hogy a felület texturált kivitelű legyen, kiváló minőségű és tartós legyen, és hogy megjelenjen a megjelenés, a szerszámok és a kiváló minőségű vegyületek teljes listáját a folyamatban kell használni.

A munkafolyamat befejezéséhez:

 • texturált keverék;
 • különböző méretű spatulák;
 • görgők, kefék és festékek;
 • kanál;
 • reszelő;
 • szint és vízszintes;
 • maszkolószalag;
 • további eszközök a számlák létrehozásához.

Mindezek az eszközök és keverékek a legmagasabb színvonalú és szép felületet hozzák létre minden kívánságával és igényével.

Stílus és design

A texturált vakolat igen változatos. A tervezési ötlettől függően, a segítségével szép hátteret hozhat létre, támogathatja a belső tér általános stílusát, vagy adott ízlést adhat a szoba egy bizonyos területére. Ennek a befejező anyagnak a sokoldalúsága széles körben igényli a tér kialakítását.

Texturált textúra segítségével létrehozhat:

 • természetes kő utánzata;
 • gyönyörű domborművek, minták és rajzok;
 • fa, beton, szövet, bőr vagy papír szerkezete;
 • ideális a falak festésére;
 • eredeti fali panelek.

A homlokzati vakolat szerkezete a következő típusokból állhat:

 • "Lamb";
 • "Kéreg bogár";
 • "Szőrme kabát";
 • vakolat festék.

Ennek az anyagnak a sokfélesége számos stilisztikai irányban járul hozzá. A szerkezeti vakolat a kéreg bogárának vagy bundájának hatására leggyakrabban a külső épületek befejezésére szolgál.Ez viszonylag durva megjelenésű, ezért nagyon ritkán használják beltérben.

A fal- vagy mennyezeti dekor eredeti török ​​bőr, szövet, kő és természetes fa utánzata. Pearl vakolat, valamint a vele készült dekoratív virágok és tengeri hullámok eleganciát és romantikát adnak a szobához.

Nagyon gyakran texturált vakolatot alkalmaznak loft stílusban. A festészet ideális alapjaként az amerikai és skandináv stílusban aktívan használják. Ez a befejező anyag tökéletesen kiegészíti számos más tervezési területet, így a belső tér elegánsabb és eredetiebb.

A rajz módjai és lehetőségei

Különböző típusú helyiségekben vannak bizonyos lehetőségek a texturált vakolat befejezéséhez. Minden opció képes átalakítani a belső megjelenést, így valóban egyedülálló és utánozhatatlan.

Az anyag felhasználásával kétféle módon lehet létrehozni a dekorációt:

 • Minták létrehozása speciális eszközökkel. Ez az opció kevésbé költséges és egyszerű, és ezért nagy a kereslet.
 • A díszítés alkalmazása a textúra hengerrel. Ez a technika lehetővé teszi, hogy tiszta és tiszta mintázatot készítsen egységes textúrával.

Továbbá, egy adott felületen egy minta létrehozásához gyakran használnak kész bélyegeket. A vakolt falra helyezve nagyon szép mintát vagy díszet kaphat. Közvetlenül a számla alkalmazásának befejezése után meg kell teremteni a teljes szárítás feltételeit, amely legalább 24 órát tart. Csak akkor távolíthatja el a felesleges gipszet, a prime és a festéket.

Emlékeztetni kell arra, hogy az ilyen dekoráció kialakításakor nem szabad mélyen behatolni a falba. Végül is, miután a vakolat teljesen megszáradt, a létrehozott díszítő elemek egyszerűen eltűnhetnek.

A gyakori mechanikai terhelésnek kitett helyiségekben ajánlott a texturált vakolat bevonása viasz vagy színtelen lakkal. Ez megőrzi az anyag eredeti minőségét, praktikáját és esztétikáját.

A konyhában

Annak érdekében, hogy a konyha ne csak hangulatos legyen, hanem funkcionális is, gondosan mérlegelje a falak és a mennyezet befejezését. A kiváló vízszigetelő és hangszigetelő tulajdonságok, valamint a környezetbarát és a varratok hiánya miatt a texturált vakolat ideális megoldás az ilyen típusú helyiségek befejezéséhez. Amikor a konyhabelső ezt a befejező anyagot használja A szakmai tervezők alábbi ajánlásait figyelembe kell venni:

 • Helyesen válassza ki a színpalettát. Ezt harmonikusan kell kombinálni a bútorokkal, padlóval és egyéb kiegészítőkkel.
 • Csak egy falra használjon vakolatot. Nagyszerű lehetőség egy tér beosztására, vagy egy adott falra való figyelem összpontosítására.
 • Alkalmazza a mennyezet befejezését. Egy tiszta, világos mennyezet biztosítja a konyhai frissességet és könnyűséget.

A kis konyháknál jobb, ha finomszemcsés szerkezetű gipszet használunk, és nagyobb helyiségekben ajánlott egy nagy megkönnyebbülésű keveréket használni. Győződjön meg róla, hogy az ilyen bevonat tartóssága és praktikája segít-e lakk vagy viasz védőréteg alkalmazásában.

A gyermekszobában

Sok pozitív tulajdonsága miatt a texturált vakolat ideális anyag a gyermekszobák befejezéséhez. Ezzel a sokoldalú anyaggal szinte bármilyen felületet hozhat létre, amely nemcsak esztétikai funkciót, hanem gyakorlati feladatokat is ellát. Speciális stencilek segítségével különféle rajzokat lehet alkalmazni a falakon vagy a mennyezeten. A tengeri hullámok, a felhők, a geometriai minták, a rajzfilmfigurák és más érdekes képek formája a gyerekszobákban nagy igényt támaszt.

Jobb, ha előnyben részesítjük a magas kopásállóságú opciókat. Ha meg kell változtatnia a belső teret, egyszerűen átfestse a falakat és a mennyezetet, hogy teljesen új designt kapjon. Bizonyos esetekben texturált gipszet használnak védőrétegként, amelyet a gyermekek bútorainak felületére alkalmazunk. Ez a megközelítés hozzájárul az érintetlen tulajdonságainak megőrzéséhez az évek során.

A hálószobában és az irodában

Mivel a texturált vakolat eléggé ellenáll a fakulásnak és a szennyeződésnek, aktívan használják a hálószobák és irodák falainak díszítésére. Textúrája, színe és vastagsága nagyon eltérő lehet a kívánságtól és a preferenciáktól függően. Ezzel a keverékkel és speciális szerszámokkal egyedülálló designt hozhat létre a hálószobában, valamint elrejtheti a dudorokat vagy más hibákat.

Kezdve a hálószoba belsőépítészeti folyamatát, figyelembe kell vennie a tér térfogatát. A kis helyiségekben világos árnyalatok használata ajánlott, és nagyobbaknál a sötét árnyalatok bizonyos akcentusok formájában megfelelőek lesznek. A nagy volumenű hálószobákban több árnyalat és texturált vakolat kombinációja is megengedett, ami harmonikusan összekapcsolódik egymással, így a hangulat hangulatos.

Az északi oldalon található hálószoba számára ajánlatos bézs, kávé, rózsaszín és narancssárga tónusokat használni. A jó természetes fényű szobákat a zöld, a kék, a szürke és a piros díszíti.

Az otthoni iroda nyilvántartásba vételének folyamatát szigorú és diszkrét stílusban kell tartani. A falak és a mennyezet tervezését a bútorokkal és más belső tárgyakkal együtt kell kombinálni. Stílusosan és szépen úgy néz ki, mint egy antik kivitelű, beton, tégla és bársony. Mindegyik opció a maga módján vonzó és kedvező légkört teremt a munkafolyamat számára.

A folyosón

A folyosó vagy a folyosó regisztrálása különleges megközelítést igényel. Végül is, a folyosó létrehozza az első benyomást a házról, valamint a tulajdonosokról. Érdemes megjegyezni, hogy itt a falak napi terhelésnek vannak kitéve, ami a szennyeződések, a bukások és a zsetonok megjelenését okozhatja. Ezért a texturált gipsz kiválasztásakor ajánlott előnyben részesíteni a tartós és a legtöbb gyakorlati lehetőséget.

Ezzel a befejezéssel egyedülálló kialakítású a folyosó egy jól definiált domborzati felülettel, természetes fából, kőből vagy más anyagból. Elég könnyű, hogy gondoskodjon egy ilyen befejezésről, ami lehetővé teszi, hogy sok éven át megőrizze eredeti megjelenését. Ezen kívül egy stílusos és szép folyosó jó benyomást kelthet a vendégek számára, és otthon válik igazi névjegykártyává.

Gyártók és vélemények

A modern piacon a texturált gipsz széles választéka áll rendelkezésre a különböző gyártóktól. Ezen opciók mindegyikének megvan a maga sajátos jellemzője, és bizonyos ügyfelek véleménye is jellemzi.

Az ilyen befejező anyagok legnépszerűbb gyártói:

 • Ceresit. A német márka univerzális gipsz készítmények gyártására szakosodott. Fő előnyük a teljes körű környezetbarát, valamint a kopás, a mechanikai stressz és a penész kialakulásának fokozott ellenállása. Az ügyfelek értékelik ezt az anyagot a tartósság és a megfizethető ár érdekében.
 • Knauf. Német márka, amely kiváló minőségű texturált vakolatot készít beltéri és kültéri használatra. Az ügyfelek véleménye azt jelzi, hogy egy ilyen felület gyorsan szárad, és tökéletesen elrejti a falak vagy mennyezetek felületén található nyilvánvaló hibákat.
 • VGT. Orosz gipsz készítmények gyártója, amellyel igazán egyedi textúrát hozhat létre, és a belső tér telítettebbé teheti.Az ügyfelek véleménye szerint a megfizethető áron és a termékek széles skáláján koncentrálnak.
 • San Marco. Texturált vakolat Olaszországban, amely jogszerűen tartozik a prémium szegmensbe. A termékcsalád 30 fajtából áll, amelyek mindegyike egyedi textúrát hoz létre. A vásárlók nagyra értékelik a márka termékeit kiváló minősége és széles színpalettája miatt.
 • Bayramix. Orosz texturált gipszgyártó, amely márvány chipeket is tartalmaz. Az anyag költségvetési lehetőségnek tekinthető, így a helyiségek befejezése után, mind a belső, mind a külső igények szerint van szükség. A választékban különböző frakciók és rugalmassági szintek vannak.
 • Parade. Egy jól ismert orosz gyártó, aki spanyol és német automatizált vonalakat használ a gyártási folyamatban. Tevékenységének egyik legnépszerűbb területe a Lakra márka. Valamennyi termék kész keverék formájában van, amely teljesen felhasználásra kész. A vevők megjegyzik, hogy a márka gipszjét kifogástalan minőség, megfizethető ár és gazdaságos fogyasztás jellemzi.
 • Dufa. Német márka, melynek tartománya 18 texturált vakolat fajtát tartalmaz. Szinte minden esetben beltéri használatra készült. Vásárlóik véleményükben hangsúlyozzák, hogy ezekben a készítményekben nincsenek kellemetlen szagok, valamint különböző textúrák és könnyű alkalmazás.
 • Bolix. Lengyel márka, amelynek termékei 24 különböző típusú gipszkeverékkel rendelkeznek. A vásárlók azt állítják, hogy ez a textúra ideális folyosók, homlokzatok vagy kiegészítő létesítmények befejezéséhez.
 • Derula. A német-orosz gyártó, amelynek textúrájú keverékei fémezett pigmentek alapján készülnek, aminek következtében minden egyes változatnak különleges hatása van. Az ügyfelek véleménye a textúrák és a jó minőségű termékek nagy választékáról beszél.
 • Alpina. Német védjegy, texturált vakolat, amelyet beltéri és kültéri használatra használnak. Ezeket az oldatokat a káros hatásokkal és tartóssággal szembeni ellenállás jellemzi. A vásárlók értékelik a márka textúráját a praktikusság, a funkcionalitás és a magas minőség érdekében.
 • "Bolars". Orosz gyártó, amely kiváló minőségű texturált vakolatot gyárt, amely megfelel a legújabb európai szabványoknak. A tartomány 12 különböző típusú hatásfokú keveréket tartalmaz. Az értékelés során az ügyfelek fokozottan ellenállnak a nedvességnek és az egyszerűségnek a használat során.
 • "Optimist". Orosz márka, melynek tartománya 40 különböző textúraösszetétel. Minden termék kiváló minőségű konténerekbe van csomagolva, ami a lehető legegyszerűbbé teszi az alkalmazás folyamatát. A vásárlók tudomásul veszik a termékek kifogástalan minőségét, gazdaságos fogyasztását és megfizethető árát.

Mindezek a gyártók a népszerűségi besorolásban magas pozíciókat töltenek be. Mindegyikük termékei teljes mértékben megfelelnek a nemzetközi szabványoknak és minőségi előírásoknak, így a vásárlók körében nagy a kereslet.

Tippek és trükkök

A texturált vakolat optimális megoldás a falon belül és kívül is. Segítségével szinte bármilyen textúrát hozhat létre egy adott felületen.

A belsőépítészeti tervezés megkezdésével meg kell fontolnia a szakemberek alábbi tippeit és ajánlásait:

 • Szükség van texturált vakolatra enyhén durva felületre, hogy a habarcs jól tapadjon.
 • Jobb választani a használatra kész készítmények mellett. Ha szükség van a keverékek öntermelésére, akkor először is alaposan meg kell vizsgálnunk a csomagoláson található utasításokat, és csak akkor kell továbblépniük a megoldás elkészítéséhez.
 • A folyamat során csak speciálisan tervezett szerszámokat, görgőket és keféket használjon.
 • A vakolat felhordása után 24 órán át hagyni kell, amíg teljesen megszárad.

Az ilyen egyszerű ajánlások betartásával a lakossági vagy a nyilvános helyiségekben valóban egyedülálló belső teret hozhat létre a személyes kívánságok és preferenciák alapján.

A texturált vakolat alkalmazása, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba