Mi és hogyan kell gipszelni?

Minden lakóépületet bizonyos területeken jól kell tartani. De néhány anyag, ellenkezőleg, a porózus szerkezete miatt gyorsan átadja azt. Ehhez hozzárendelhetők, és a gázbeton tömbök, amelyekből kis épületek épülnek. Ez az építőanyag nagyon népszerű, mert alacsony súlyú, elfogadható áron és széles körben elérhető a piacon. Ahhoz, hogy jó és tartós házat kapjunk, a gázbeton falakat megfelelően vakolják. Ezért az ilyen feldolgozáshoz szükséges anyagok kiválasztását minden komolysággal és felelősséggel kell kezelni.

Anyagi jellemzők

A szénsavas beton porózus építőanyag, amely habbetonból áll. Az ilyen blokkok egyik jellemzője a nyílt pórusok jelenléte, amelyek képesek jól áramló levegőre és vízre. Ez a tulajdonság nem előnyös, hiszen a betonfalon belüli magas páratartalomban sok folyadék lesz. Egy ilyen jelenség nemcsak a hőszigetelő tulajdonságok romlását eredményezi, hanem a hideg évszakban jég képződéséhez is vezet.

A szénsavas betonblokkok azonban számos előnnyel rendelkeznek.

  • A szénsavas beton fő összetevői a cement, a mész, a kvarchomok, az alumíniumpor és a víz. Mindezek a termékek teljesen biztonságosak az emberek számára, így az ilyen típusú blokkok teljesen környezetbarátak.
  • Az alacsony súly és szilárdság optimális aránya. A szénsavas beton képes ellenállni a jelentős terhelésnek, de nem ajánlott 3 emeletes házak építésére.
  • Az anyag rosszul hőt termel. Ez lehetővé teszi az épületen belüli hőmérséklet fenntartását egy adott szinten.
  • A pórusbeton tömbök összetétele nem segíti elő a penész vagy a penész növekedését. Ez a termék a legjobb megoldás kis házak építésére.

  A szénsavas beton egyedi építőanyag.melyeket megfelelően és azonnal védeni kell a nedvesség behatolásával szemben.

  A vakolat típusai

  A beton falak vakolása minden építési munka kötelező fázisa. Az ilyen termékek esetében azonban csak olyan speciális megoldásokat kell használni, amelyek a levegőt és a nedvességet csapják be.

   Ezért egyre gyakrabban többféle keveréket használnak gőzbetonból készült vakolati szerkezetekhez.

   • Mész-cement habarcs. Ezt a fajta vékonyréteg-keveréket kifejezetten erre az anyagra fejlesztettük ki. A megszilárdulás után az oldat nagyon jól áthalad a gőzön. A tapadási együttható a felületre az egyik legjobb a vakolatok minden típusában. A pozitív tulajdonságok közül a negatív hőmérsékletek ellenállóképessége figyelhető meg.
   • Akril vakolat. Ez a lélegző keverék praktikus és környezetbarát. De a kompozíció nedvességet jól ápol, így a felhordott beton falát vízzel szembeni réteggel kell bevonni.
   • Szilikon készítmények. Ez a termék a belső munkákhoz készült. A réteg rajzolása után gyakorlatilag nem reped, ami lehetővé teszi a falak gyors és megbízható védelmét. Az anyag egyetlen hátránya a piac magas költsége.
   • Szilikátoldatok. Különböző szilikátok alapján szerezzük be őket, amelyek jól ellentétesek a különböző fizikai és kémiai terhelésekkel. Ez a típusú gipsz a kültéri munkák egyik legmagasabb minősége.
   • Gipsz keverékek. A vakolat szerkezete homogén, ami lehetővé teszi a nagyon sima felület kialakítását. De a gipsz nem tolerálja a nedves környezetet, így csak épületeken belül használható, ahol a nedvességtartalom minimális. A szénsavas betonnal való tapadás növelése érdekében a falakat speciális alapozóval kell impregnálni.

   Kérjük, vegye figyelembe, hogy a cementezett vakolat használata nem javasolt.

   A megszilárdulás után a vegyületek sűrű szerkezetet képeznek, amely nem teszi lehetővé a gőz áthaladását. Ezért végül felhalmozódik a blokkokon belül, negatívan befolyásolja őket.

   Hogyan válasszuk ki?

   A modern piac többféle vakolatot kínál. Mindezek a vegyületek kémiai szerkezete és fizikai tulajdonságai különböznek. Nyilvánvaló, hogy mindegyik megoldás csak bizonyos problémák megoldására szolgál - nincsen egyetemes vakolat a szénsavas betonra.

    Az ilyen kompozíciók kiválasztásakor több jellemzőt kell értékelniük.

    • Gőzáteresztési együttható. Ez a mutató meghaladja a szénsavas beton azonos értékét. Egy ilyen megoldás lehetővé teszi a design lélegzését.
    • A keverékeket minimális mennyiségű vízzel kell előállítani. Ezek közé tartoznak a szilikát vagy a szilikon vegyületek. Ezzel szemben a gipsz vakolat jelentős mennyiségű folyadékot tartalmaz, így ez nem mindig alternatíva.
    • Az alkalmazott réteg minimális és maximális vastagsága. Néhány keverék segítségével a cserép alatt jelentős különbségeket tudunk mérni, míg mások lehetővé teszik egy vékony és egyenletes dekoratív réteg létrehozását.
    • Működési feltételek Gyakran ez a lépés magában foglalja a hőmérséklet, a páratartalom és az egyéb tulajdonságok értékelését, amelyeket a vakolat ellenáll. Egyes fajták használhatók a fürdőszobában, míg mások alkalmasak külső alkalmazásra, ahol hirtelen hőmérsékletváltozások vannak.
    • A keverék fizikai jellemzői. Fontos, hogy olyan vegyületeket válasszunk, amelyek nem száradnak gyorsan. Szükséges, hogy ezeket minőségi és egyenletesen elosztjuk a szénsavas beton felületén. Ügyeljen arra is, hogy bizonyos összetételű mikroklimatikus körülmények között a készítmény felhordjon-e.
    • Gyártó és vásárlói vélemények. Ezek a jellemzők a legfontosabbak. Nem szabad megtakarítani a gipszbetonra készült gipszet, mivel az anyag megtartásának tartóssága attól függ. A szakértők azt ajánlják, hogy előnyben részesítsék a jól ismert vállalatok termékeit, amelyek már bizonyították a piacon.

    Mikor jobb a vakolat?

    A porózus beton porózus szerkezete magában foglalja a nedvesség gyors felszívódását a blokkokba. Ha a víz lefagy, akkor a pórusok szakadásához és az anyag műszaki paramétereinek csökkentéséhez vezethet. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy csak az év meleg időszakában vakolt betonfalakat vakoljanak. Fontos, hogy éjszaka ebben az időben a hőmérséklet nem csökken 0 fok alá. Az optimális időintervallum hónapok: márciustól szeptemberig tart. Meg kell azonban választani a konkrét időt, csak a levegő hőmérsékletére és a régió éghajlatára összpontosítva.

    Nem ajánlott a falak vakolását közvetlenül az erekció után kezdeni - hagyjuk, hogy az ízületekben lévő oldatot megszilárduljon.

    Kérjük, vegye figyelembe, hogy a cementkeverékek sokkal hosszabb ideig száradnak, mint a speciális ragasztók szénsavas betonhoz.

    Alkalmazás technológia

    A gázblokkok vakolati falai kötelező lépés a hőszigetelési jellemzőik javítása érdekében. De sokan azon gondolkodnak, hogy melyik oldal jobb a munka megkezdéséhez.

     Meg kell jegyezni, hogy az ilyen műveleteket több megközelítéssel hajtjuk végre.

     • Belső feldolgozás. Sok szakértő azt javasolja, hogy a gázblokkot a ház belsejéből gipszre és vakolatra kezdjék - ez lehetővé teszi, hogy teljesen lezárja a pórusokat és megszüntesse a külső nedvesség behatolását a belső térbe.
     • Külső kivitel. Megtalálták, de nem olyan gyakran, mint a belső. Ez az opció akkor előnyös, ha az épület a tó vagy folyó közelében található. Az ilyen tényezők befolyásolják a levegő páratartalmát és hozzájárulnak a víz gyors felhalmozódásához a falakon. Ezért ebben az esetben meg kell akadályozni egy ilyen jelenséget. Kérjük, vegye figyelembe: más körülmények között nem mindig megfelelő, mivel a falak folyadékot szívnak fel a levegő belsejében. Ez viszont növeli a szárítási időt.

     A házban

     A szénsavas beton falainak belső díszítése magában foglalja a keverék alkalmazását, hogy nemcsak sima, hanem tartós felületet kapjon.

      A következő algoritmus szerint történik.

      • Először is, a gázblokkok felületét alaposan meg kell tisztítani a portól, a kikeményedett ragasztócsőtől stb. Ezután nedves hengerrel kell nedvesíteni a falat. Amikor a felületet előkészítjük, alapozóval van bevonva. Sok szakértő azt javasolja, hogy a fürdőszobákban mélyen behatoljon. A folyosót vagy a WC-t rendes és olcsó készítményekkel kezelik.
      • Az igazítási eljárás egyszerűsítéséhez telepítse a jelzőfényeket. Megvásárolhatja őket a megfelelő mennyiségben szaküzletekben. Felhívjuk figyelmét, hogy a falak gerendák nélküli beállítása és bizonyos tapasztalatok megszerzése nehéz lesz. Ezeket a szerkezeteket ugyanazzal a habarccsal szerelje fel az alapra, amelyet vakolatként használnak. Fontos, hogy az összes jelzőtábla ugyanabban a függőleges síkban legyen.
      • A vakolat elhelyezése dobást végez. Ha lehetősége van, akkor egy speciális gépet használhat a megoldás permetezésére. Itt fontos elosztani a keveréket körülbelül azonos vastagságú réteggel. Ha a vakolat vastagsága jelentős, akkor több rétegben alkalmazzuk. Minden további művelet előtt meg kell engedni, hogy a korábban alkalmazott réteg megszáradjon. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az igazítás után el kell távolítania a jelzőtáblákat, és helyesen kell kitöltenie helyeit egy megoldással.
      • Befejező gitt. Ez a lépés opcionális, mivel sok falat egyszerűen tapétával vagy más befejező anyaggal fednek le. Ilyen célokra már olyan különleges dekoratív megoldásokat is használhat, amelyek lehetővé teszik, hogy ne csak egy lapos, hanem egy gondolt felületet is kapjunk.

      kívül

      A külső díszítés technológiája gyakorlatilag nem különbözik a korábban leírt algoritmustól.

       A külső vakolásnak számos jellemzője van.

       • Ezenkívül a falak hálóval vannak erősítve. Ehhez 0,1 mm vastagságú drótból készült fémtermékeket kell használni. Csatlakoztassa a hálót közvetlenül az oldathoz. Ezért a készítményt elsősorban az alapra alkalmazzuk, majd az anyagot belenyomjuk.
       • Alkalmazzuk a vakolat szükségletét több rétegben. Minden befejezés után az oldat teljesen megszárad, így a felület 3-4 napig nem érintkezik. Ha eső előrejelzésre kerül, akkor meg kell védeni a falakat műanyag burkolattal. Az első réteget egyszerűen kiegyenlítés nélkül lehet dobni. A végső réteget a sík igazítására használják.

       Minden egyéb eljárás teljesen hasonló a belső befejezés során előállított eljárásokhoz: alapozás, szintezés és befejezés.

       A teljes megszilárdulás után a külső falak festhetők, dekoratív vakolattal boríthatók, vagy egyszerűen vinillappal boríthatók.

       Hasznos tippek

       A pórusbeton falak tartóssága elsősorban a kiváló minőségű kivitelezésétől függ.

        A kiváló minőségű és tartós felület megszerzéséhez több szakértői tanácsot kell vezetnie.

        • Kizárólag minőségi termékeket használjon a vakolat kialakításához. A saját kezükből készített főtt keverék nem tudja szilárdan megragadni a gázblokkot.
        • Száraz helyiségekben a hagyományos gipszkartonlapok alternatívát jelenthetnek a megmentésre.Fel kell szerelni egy előre kiegyenlített falra, majd díszíteni.
        • A keverék tapadása szintén a gőzbeton minőségétől függ. Ezért fontos, hogy ezt a mutatót a ház tervezési szakaszában is ellenőrizzék.
        • Ügyeljen a falak sarkaira. A megerősítéshez speciális fém sarkokat használjon, amelyek javíthatják a keret szilárdsági jellemzőit.

        A szénsavas beton egy egyedülálló építőanyag, amely kiváló minőségű befejezést és védelmet igényel. Ezért a vakolást az összes modern technológiának megfelelően kell végezni, csak olyan anyagokat használva, amelyek bizonyítottak és biztonságosak az emberi egészségre.

        A gőzbeton vakolatának megtanulásáról lásd a következő videót.

        Comments
         szerző
        Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

        Bejárat

        Nappali

        hálószoba