Hogyan kell kiszámítani a vakolat fogyasztását 1 m2-es falra?

A falfelületek minősége az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja dekoratív tulajdonságaikat. Ezért a vakolás szinte mindig az összes befejező munka előtt történik. Ma az építőanyagok piaca sok keverékkel telített. Ezek közül néhányat igazításra használnak, míg másokat dekoratív alapok létrehozására használnak.

Jellemzők

A vakolat egy speciális összetétel, amely a megszilárdulás után tartós réteget képez. Az anyagok egyik sajátossága, hogy az egyenletes eloszlása ​​a felületen egy sík sík kialakítása érdekében lehetséges. Az egyik kritérium, amely figyelembe veszi a falak vakolásának kiválasztását, a fogyasztás.

Az 1 m2-es termelési mennyiség több tényezőtől függ:

 • A vakolat típusa. Ma ilyen vegyületek előállítására cement, gipsz vagy speciális polimerek felhasználásával. Mindezek a termékek sűrűek és bevonatosak. Ezért a szoba vakolat fogyasztása széles tartományban változhat.
 • Felületi szerkezet Bármelyik lakás falai eredetileg nem tökéletesek. Az alapnak sok görbülete van, amelyek nem teszik lehetővé a bevonat anyagfogyasztásának egyenletes kiszámítását.

Sok tapaszt alkalmazunk, ha a falak görbülete nem haladja meg a 2,5 cm-t. De meg kell érteni, hogy minél vastagabb a vakolat, annál nagyobb a repedés és az idő múlásával történő leesés kockázata. Az ilyen következmények kiküszöbölésére különféle erősítő hálót kell alkalmazni a keret megerősítéséhez.

Hogyan kell kiszámítani?

A vakolat kiszámítása fontos lépés, amelyet kívánatos minden munka megkezdése előtt. Ezzel tudni fogja, hogy hány zsákot kell vásárolni a fal egy négyzetméterének fedezéséhez.

Mielőtt folytatná a számításokat, gondosan elő kell készítenie az alapot. Egy régi bevonatot távolítanak el a falakról, amelyekre nem támaszkodik szilárdan. Az is fontos, hogy az összes nagy nyúlványt kiegyenlítsük, mivel ezek befolyásolják a vakolási oldat mennyiségét.

A számítási technológia több egymást követő műveletet foglal magában:

 • Az első lépés a görbületi fok meghatározása. Ez a jelző azt jelzi, hogy milyen erősen vannak bizonyos területek felületi cseppek. Ehhez tegye ki a falakon lévő, a lézerrel összehangolt gerendákat. Ezeket a megoldásokat ugyanazzal a megoldással kell rögzíteni, amelyet a vakoláshoz használnak (mész, cement).

A görbület jobb navigálásához és méréséhez vékony szálakat csatolhat hozzájuk. Világítótornyok kívánatosak a fal teljes felületén.

 • Ezután mérjük meg a sík, a jeladó és a bázis közötti eltérés szórását. A mérések számának 3 db-nál nagyobbnak kell lennie. Minél több ilyen vezérlőpont van, annál pontosabb lesz a kívánt jellemző meghatározása.

Számítsuk ki az optimális rétegvastagságot. Ehhez minden érték plusz, majd osztva a mérések számával. Kiderül, hogy az aritmetikai átlag.

 • Ismerve a jövő réteg átlagos vastagságát, folytathatja a gipsz kompozíciók számának kiszámítását. Ez a folyamat viszonylag egyszerű. Minden egyes gipszgyártó a csomagoláson 1 m 2 -es rétegenként 1 cm-es rétegvastagsággal jelzi a keverék optimális fogyasztását, gyakran 8,5 kg-ot tekintve a korábban jelzett térfogatnak.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a gyártók a száraz keverék mennyiségét jelzik, nem pedig az elkészített oldatot, ahol több vizet lehet hozzáadni.

Ahhoz, hogy az adott esetegységenkénti fogyasztást a területegységenként megismerhesse, az értéket arányosan meg kell növelni attól függően, hogy milyen vastag legyen az 1 cm-nél. .

Ekkor a számítási technológia véget ér. Minden más műveletet arányosan hajtanak végre, a kezdeti jellemzőktől függően. Például 40 négyzetméter kiszámításához. m, csak meg kell szorozni a korábban kapott számot 40-tel. Így kiszámíthatja az anyag mennyiségét, függetlenül a fal négyzetének számától.

Miután megtanultuk a teljes vakolat mennyiségét, könnyen kiszámítható a DSP zsákjainak száma, amelyek szükségesek egy bizonyos terület fedezéséhez. Ehhez a keverék teljes tömegét egyszerűen elosztjuk egy zsák súlyával (a legtöbb esetben 25 kg).

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a zsákok kiszámításakor az eredményt fel kell kerekíteni, ha nem egész szám. Elméletileg ez lehetővé teszi a keverék kis készletének megvásárlását, ami szinte mindig nem felesleges.

A következő részleteket megtekintheti a vakolat kiszámításának folyamatában.

struktúra

Meg kell érteni, hogy a vakolat fogyasztása elsősorban az összetételétől függ.

A népszerű vakolatoknak több mutatója van:

 • Gipsz. Az ilyen keveréket a legkisebb mennyiség vakolására hagyja. Az átlagos fogyasztás 9 kg / m2.
 • Cement. Az ilyen keverékek a sűrűbbek, mivel homokból állnak. Az ilyen termékek fogyasztása már eléri a 17 kg-ot. Ezért a falaknak erősnek kell lenniük, hogy ellenálljanak az ilyen kiegészítő súlynak.
 • Texturált és dekoratív a vakolatokat gazdaságosan töltik. A kompozíciótól és céltól függően 1,5-3 kg / m2-re van szükség.

Ezek az értékek nem univerzálisak, mivel minden a termék összetételétől függ. Ezért számos jól ismert gyártó a fogyasztási szabványok, amelyek fontos, hogy fordítson figyelmet kiválasztásakor a vonatok.

gyártók

A vakolatok népszerűsége különböző típusú termékek megjelenését eredményezte a piacon. E sokféleség között említhetők a gipszkeverékek népszerű márkái:

 • Knauf - a német gyártó termékei. A keverékek kiváló minőségűek és plasztikusak. A vállalat többféle gipszkészítményt gyárt, amelyek épületeken belül és kívül is használhatók.

Itt hidegrezisztens fajok találhatók.

 • Kreisel - egy másik német vakolatok gyártója. A termékkínálat klasszikus keverékként és az automatikus alkalmazásra szolgáló készítmények. Akril, cement vagy speciális szilikátok hozzáadásával készítsen termékeket.
 • Bolars - orosz vakolat, amelyet többféle keverék képvisel. A fejlesztők teljesítményének javítása érdekében speciális polimerek hozzáadása szükséges. A vállalat mind a szokásos gipsz habarcsokat, mind a fagyálló termékeket gyártja homlokzatokhoz.
 • Weber Stuk és Vetonit. A termékeket egy gyártó gyártja. Az első típusú vakolat nedvességálló, mivel speciális cementkeverékre épül. A második képviselő egy univerzális gipsz vakolat, amelyet csak száraz helyiségekben lehet használni.
 • „Talajkutatók”. E márka alatt klasszikus gipsz vakolatot készítenek. Jellemzői a hatékonyság, a magas rugalmasság és a levegő áthaladásának képessége. Csak száraz helyiségekben használható. Az anyag könnyen alkalmazható, ami lehetővé teszi, hogy viszonylag vékony réteg fedőréteget kapjunk.
 • Ceresit. A cég különböző építési keverékekre specializálódott. Számos különböző gipsz készítményt állít elő. Különösen népszerűek az egyetemes célú cement és gipsz keverékek.A termékek kiváló minőségűek és egyedi műszaki jellemzőkkel rendelkeznek. Szintén megtalálható a dekoratív vakolat, mint a "Bark-eater" stb.

Tippek és trükkök

A vakolás célja, hogy sima felületet nyerjen, amelyet ezután könnyű használni a dekoratív befejezéshez.

Az ilyen keverékek számának kiszámításakor néhány egyszerű tippet kell figyelembe venni:

 • Az alkalmazott réteg minimális vastagságának több milliméternek kell lennie, mint a legmagasabb pont magassága. Ezért fontos, hogy jelzőfényeket használjunk, így vizuálisan láthatjuk ezt a számot.
 • Ha nincs tapasztalata a helyiségek díszítésében, ne próbáljon tökéletesen egyenletes réteget kapni egy jeladó használata nélkül. Sok szakembernek szüksége van bizonyos időre és tapasztalatra az ilyen felületekkel kapcsolatban.
   • A szerkezeti vagy javító vakolatok számítási technológiájának egyszerűsítése érdekében speciális számológépeket használhat, amelyek elég sok az interneten.
   • Kívánatos, hogy a világítótesteket az egyik fal felszínén tegyük ki. Ha csak az egyik webhelyen indul el, akkor nincs garancia arra, hogy a többi területet egyenletesen igazíthatja.
   • Vásároljon egy kis mennyiségű gipszet, mint az ilyen műveletek után. Ez azért szükséges, mert a keverék fogyasztása a gondatlan használat és egyéb tényezők miatt nő.

   A gipszkeverék kiszámításának technikája meglehetősen egyszerű művelet, amely csak figyelmet és helyes mérést igényel.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba