Dekoratív vakolat a konyhában: belsőépítészeti jellemzők

Nemrégiben a konyhában a szokásos tapéta helyett egyre inkább dekoratív vakolat található. De ez a gyönyörű, látványos és tartós öltözék a falakon sokkal többet fog fizetni, mint az ismerős papír, vinil vagy nem szövött szövet. Igen, és egy önálló alkalmazással a vakolat megbirkózik, nem minden. A javítás előtt azonban érdemes tudni a bevonat egyes jellemzőiről.

Különleges jellemzők

A falakat dekoratív vakolattal sokféle módon lehet díszíteni. A gazdag színskála és a töltelék számos típusa, a méretek és a formák lehetővé teszik az egyedi design kialakítását. A kőforgács, a cellulóz vagy a nejlon szálak mellett a szintetikus anyagok szemcséit hagyományosan az akrilgyanták is tartalmazzák. Minden alkatrész befolyásolja a kész bevonat megjelenését. Ez a kompozíció alkalmazásának technikájától függ.

A megoldást körökben alkalmazhatja, nagy ütésekkel, vízszintes vagy függőleges irányban mozgathatja. A domborműveket speciális vasalók, applikátorok, szivacsok segítségével hozzák létre az alaprétegen. Ugyanez a megoldás teljesen másképp díszítheti a konyhai falakat különböző textúrák létrehozásával. Díszítő dekoratív vakolat tökéletes konyhákhoz.

Előnyök és hátrányok

Az anyagnak számos előnye van:

 • bármilyen típusú felhasználásra való képesség: beton, tégla, fa;
 • a varratok hiánya, amely gyönyörű képet nyújt a bevonatról, sőt, sem a szennyeződések, sem a zsírok nem kerülnek be a repedésekbe;
 • vízszigetelő és hangszigetelő tulajdonságok;
 • Kiváló hővisszatartás
 • a nedves tisztítás lehetősége;
 • a termék környezetbarát jellege;
 • tűzállóság;
 • antiseptichnost;
 • a fal bármely hibájának elrejtése, például görbülete.

Úgy döntenek, hogy vakolják a falakat, figyelembe kell venni a következő árnyalatot. Ha a lakás új, akkor jobb, ha a háttérképet megkönnyíti. A zsugorodás, amely természetes az otthoni élet első éveiben, a dekoratív vakolat repedését okozhatja, amelyet ezután vissza kell állítani.

A falak modern és divatos vakolattal való befejezése mellett döntenie kell a belső felújítás esetén. A vágáshoz csiszoló vagy kalapácsfúró szükséges. Egy másik út - a falak más színű festésére. A texturált felület polírozható, majd tapogathatja a tapétát.

A szétszerelés nehézségén túl az anyag hátrányai közé tartozik a falakra való alkalmazásának bonyolultsága abban az esetben, ha egy személynek nincs megfelelő tapasztalata. Fennáll a veszély, hogy a bevonatot elrontják, és a keveréknek újra meg kell vásárolnia. A dekoratív vakolat költsége is hátránya, bár ez a kérdés nagyon ellentmondásos. Figyelembe kell vennie annak hosszú élettartamát, amelynek során nem kell pénzt költenie a felújításra.

A tervezőknek nem ajánlott, hogy a konyhai falakat teljesen dekoratív vakolattal fedjék fel. Ha például csak az étkezőben alkalmazza, akkor a szoba fókuszában lesz. Az egyéb befejező anyagok jelenléte kedvezően hangsúlyozza annak szépségét és eredetiségét.

típusok

Miután úgy döntött, hogy a konyhában javításokat végzünk, érdemes megnézni a dekorációs vakolat különböző fali befejezési lehetőségeit.

A vásárlóknak 4 típus közül választhatnak, amelyek a bázis típusától függenek:

 • akril;
 • szilikon;
 • szilikát;
 • ásványi anyag.

Akrilgyanta az akril vakolat összetételében lehetővé teszi, hogy bármilyen alapra alkalmazzuk, még alapozó nélkül is.A terméket műanyag tartályokban értékesítik kész formában. Az akril dekor sajátossága az, hogy vonzza a port, és állandó közvetlen napsütéssel kiéghet.

De a mesterek tanácsot adnak a konyha akril vakolatának. Figyelembe véve azokat a nehéz körülményeket, amelyekben a befejező anyagoknak ezen a területen kénytelenek lennie, érdemes akril bevonat megvásárlására gondolni.

Könnyű, hogy bármilyen árnyalatot adjon, nem igényel hosszú ideig a szárítást, nem fél a nedvességtől. A mosható felület ideális konyhai falakhoz, mivel a nedves tisztítás szükségessége ebben a szobában gyakrabban fordul elő, mint minden másnál. A legpraktikusabb, mert könnyen leöblíthető a zsírból, nem szívja fel a tartós szagokat, amelyek elkerülhetetlenül felmerülnek a főzés során.

Az ásványi keverékek cementen alapulnak, amelyekhez speciális anyagokat adnak.szükséges a plaszticitás és a megkönnyebbülés biztosításához. A száraz keverékek papírzacskókba vannak csomagolva. A munka megkezdése előtt a port a csomagoláson feltüntetett arányban vizet adjuk, és alaposan összekeverjük. Ez a fajta lefedettség a költségvetésnek tulajdonítható.

A szilikon vakolat szintetikus gyantával készül, melynek következtében a kész oldat nagyon műanyagsá válik. A vásárlók felkészülnek a keverék alkalmazására. A szilikon bevonat nagyon tartós, nem fél az ultraibolya fénytől, a gőztől, a hőmérséklet változásától. Az oldat különleges illata nagyon instabil, ha a falak szárazak, már nem lesz észrevehető.

A szilikát gipsz folyékony üveg alapján készül, biztosítva annak tartósságát. Univerzális kompozíció bármilyen helyiség belsőépítészetéhez.

Különböző tervezési és alkalmazási technikák lehetővé teszik a konyhában a legmegfelelőbb fali díszítési lehetőségek kiválasztását:

 • Gipsz utánzat kőKülönböző stílusú konyhákhoz alkalmas: a klasszikustól a modernig. A velencei vakolatban nagyon finom köveket adhatunk többféle kövekből: márvány, kvarc, gránit, jáspis. Ennek köszönhetően a színárnyalatok, csíkok jellegzetes modulációi, mint a valódi kövekben, a fény, ami úgy történik, mintha belsejéből öntött volna. A velencei vakolat felülete tökéletesen sima, selymes tapintású lehet, dombornyomással.

A "velencei" falaknak tökéletesen simaaknak kell lenniük. Ezt fokozatosan alkalmazzák. Minden rétegnek szárazra van szüksége (körülbelül 12 óra). A rétegek száma a kívánt hatástól függ, néha nem kevesebb, mint 10-től. A falak csillogásához szüksége van gyantázásra és polírozásra.

 • A régi falakat utánzó gipsz. Provence, chebbi-chic, vidéki stílusú, tetőtéri stílusú konyhák és még a klasszikusok is ideálisak kéreg bogár és craquelure számára.

Az első esetben a jellemző hornyok képződnek azzal a ténnyel, hogy a keverékhez márvány vagy gránit chipeket adunk. Amikor a kész keverék elterjed a falra, a nyomok emlékeztetnek arra, hogy a kéreg bogár a fában mozog. Bármilyen mélységű hornyokat készíthet.

 • "Craquelure" Úgy néz ki, mint egy gipsz, sok kis repedéssel. A szerkezeti vakolat esetében nem érdemes gondosan kiegyenlíteni a falakat, képes elrejteni még a jelentős hibákat és hibákat is. A vízálló réteget tisztítószerek használatával is meg lehet mosni.

A szerkezeti felület bármilyen színűre festhető, fokozatosan hozzáadhatja a pigmentet a keverékhez és alaposan összekeveri. A megkönnyebbülés a rétegek számától függ. Leggyakrabban nem több, mint három, közülük a legvastagabb az alap, a legvékonyabb a felső réteg.

 • Gyakran választják a high-tech konyha, a minimalizmus, a techno tulajdonosait betonszerű vakolat. Sötét szürke és világos szürke, fehér és fekete vonallal hígított helyeken, rozsdafoltok néha rajzolódnak.A felület sima vagy durva, matt vagy enyhén fényes lehet. A színezett art-beton szokatlan. Úgy néz ki, hogy nagyon hasonló a betonhoz, élénk színekkel festve.
 • Sgraffito. Érdekes módja a dekoratív vakolat alkalmazásának. Egy kész rétegben egy bizonyos mintát egy sablonral karcolunk, vagy egy új réteget alkalmazunk a sablon tetején. Mindkét esetben megkönnyebbülési minta jelenik meg. Kívánt esetben többszínű lehet.

szín

A dekoratív vakolat színpalettája nagyon csodálatos: az ügyfeleknek legalább 2000 különböző árnyalatot kínálnak. Ha nem elégedett a katalógus szerinti választással, akkor a boltba egy olyan belső részletet hozhat, amelyhez a falburkolatot kombinálni kell, és a színválasztást szakembereknek kell megbízni.

Az alapot száraz keverékként adják el, amelyhez hozzáadódik az ügyfél által választott szín. A munka megkezdése előtt szükség van a megfelelő konzisztencia megoldására. A fedőréteget gyakran paszta formájában állítják elő.

Kiválasztásakor a vakolat gyakran jön a bútorok vagy a padló színéből. A szín kiválasztásánál fontos megjegyezni, hogy a szárítás után a falak könnyebbek lesznek.

A mennyezet befejezéséhez dekoratív vakolatot használnak. Ebben az esetben egy egyszerű szabály vonatkozik a színmegoldásra: sötét tónusok nem használhatók, mivel vizuálisan csökkentik a helyet. Világos színek, éppen ellenkezőleg, növeli a hangerőt, kitölti a helyiséget a fényben, kényelmesebbé teszi. Ez nem jelenti azt, hogy a sötét színeket nem használják a díszítésben, ők hangsúlyosak, ők aktívan használják a zónákat.

tervezés

A dekoratív vakolat szinte minden szobában alkalmazható: a nappaliból a konyhába.

A következő tervezési tippek relevánsak:

 • Egy nagy területen jobb megkönnyebbülés vakolat, és egy kis konyha, amely alkalmasabb a sima felületre.
 • A vakolatsal borított kötényt egy speciális, edzett üvegből készült panel védi.
 • A gyengén előkészített falakon nem lehet szép textúrát szerezni, ezért érdemes időt és pénzt költeni ahhoz, hogy tökéletesen illeszkedjenek hozzájuk.
 • A falak készítésekor jobb, ha mély behatolású alapozót használunk. Ebben az esetben kisebb mennyiségű drága befejezésre lesz szükség. Ezen kívül képes megakadályozni a penész előfordulását az antiszeptikumok összetételében. Az alapozó kiválasztásakor rendkívül óvatosnak kell lennie, mivel nem minden típusa egyformán jó a különböző típusú munkákhoz. A hiba drága lehet, néha a befejezésnek is el kell kezdeni.
  • Meg kell jegyezni, hogy a mesterek munkája, ami dekoratív vakolatot eredményez, meglehetősen drága. Hagyományosan költsége megegyezik az anyag árával. A befejező technika összetettségével arányosan nő.
  • A mélyebb megkönnyebbülés érdekében több száraz keveréket kell vásárolni. Szükséges az átlagos fogyasztás - 3 kg / négyzetkilométer. m.
  • Az egyik személy nem tud megbirkózni a divatos dekoráció alkalmazásával, mivel az oldat gyorsan megszilárdul. A feladatok megfelelő elosztása lehetővé teszi a legjobb eredmény elérését. Míg az egyik személy a kompozíciót a falra helyezi, a második utána megkönnyebbülésmintát hoz létre.
  • A falon lévő anyag csak fél hónap múlva megszárad, ebben az időszakban fontos, hogy a sérülések elkerülése érdekében ne érintse meg a falakat.
  • A vakolat élettartamának meghosszabbítása segíti a speciális viaszok és lakkok kialakítását, amelyek védelmet nyújtanak a repedések és a nedvesség kialakulása ellen. Segítségükkel gyönyörű és szokatlan optikai hatásokat hoznak létre.

  Vélemények

  A vásárlók egyhangúlag tudomásul veszik a dekoratív vakolat praktikusságát, a bevonat eredetiségét, a könnyű karbantartást. Számos szempontból fontos a termék környezetbarát.

  Természetesen a felhasználók nem elégedettek a magas gipsz árának és összetettségének, ami miatt nagyon költséges fizetni a szakemberek munkájáért. De az anyag egyedi kialakítása és hosszú élettartama bizonyosan igazolja a kiadott pénzt.

  Gyönyörű példák a belső térben

  A graffitó technikája lehetővé teszi, hogy bármilyen méretarányú megkönnyebbülést biztosítson. Az ügyfél kérésére a falakon virágos díszek, tájak vagy akár a világ teljes térképe is megjelenhet.

  A texturált vakolat hasonlít arra a vízre, amelyen a hullámok emelkednek, majd hullámosodnak, majd valamilyen megszakító és pezsgőfürdő keletkezik.

  A vakolat különleges texturált görgőinek segítségével könnyen festhető bármilyen minta, amely a szoba igazi díszítésévé válik.

  Szemrevételezéssel a falakat a vakolat díszítésével szemléljük, lásd az alábbi videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba