A külső munkákhoz használt gipszkeverék jellemzői

A homlokzati burkolatoknál sokan előnyben részesítik a szabadtéri munkához használt gipszkeveréket. Ezek a vegyületek széles körben képviseltetik magukat az építési piacon. Tekintsük ennek a szemközti anyagnak a jellemzőit, tanulmányozzuk a fajták árnyalatait és a kiváló minőségű nyersanyagok kiválasztásának finomságait.

Különleges jellemzők

A külső vakolat egy speciális kikészítő anyag, amelyet a kemény felületekre végső rétegként alkalmazunk. A homlokzatrendszer kiváló hőszigetelése, mivel a legtöbb fajtában magas hővédelem van. Az előállított anyag típusától függően elnyelheti a hangot, és bizonyos esetekben még nem is sugároz. Ezt a nyersanyagot gőzáteresztő képesség és különböző költség jellemzi.

Az ilyen anyagok előnyei közé tartozik a sok dekoratív tulajdonság: a vakolat lehetővé teszi, hogy a kezelt felületen különböző mintákat hajtson végre, a rendelkezésre álló szerszámtól vagy felszereléstől függően. Kívánt esetben a ház homlokzatát mindig különböző hatású mintákkal (például kéregbogár, bunda, mérleg, tégla vagy falazat) díszítheti. Gyakorlatilag bármilyen keverék lehetővé teszi a szín hozzáadását, melynek következtében a felület bármilyen árnyalatú. Nem lehet aggódni, hogy idővel elhalványul a hang: a kompozíció ellenáll az ultraibolya sugárzásnak, így a hangszín hosszú ideig telített lesz, függetlenül a hőmérséklettől és az éghajlati háttértől az év különböző időszakaiban.

Ez az anyag védi a falakat a nedvességtől, alkalmas különböző alapokra, beleértve a betont és a téglát. Néha egy ilyen vakolatot ásványgyapot és habanyaggal melegített felületekkel kezelünk. Ezeknek az anyagoknak bizonyos fajtái a belsőépítészetben használt különleges nedvességállóság miatt. A kollekcióban különböző tulajdonságokkal rendelkező anyagok találhatók (pl. Tűzálló, saválló vakolat).

Minden gipszfajtát GOST-ban helyeznek el. Megfelelő műszaki jellemzőkkel rendelkezik, 1 m2-enként eltérő fogyasztással. Az anyag beszerzése a szükséges mennyiség kiszámítása alapján történik. Ugyanakkor figyelembe veszik azt a tényt is, hogy sima felület esetén az 1 m2-re jutó fogyasztási ráta kétszer kisebb, mint a megkönnyebbülés esetén. A gyakorlatban az anyagfogyasztás ritkán esik egybe a GOST-ban feltüntetett és a gyártó által az áruk csomagolásán feltüntetett anyaggal. Ez a falak abszorpciójának és előkészítésének köszönhető. A rétegvastagság 2 mm-es dekoratív vakolat esetén négyzetméterenként 4-6 kg szükséges. m.

típusok

Ennek a befejező anyagnak a besorolása két okból is lehetséges: kibocsátás és összetétel formájában. A kiadás formájától függően kétféle homlokzati vakolat van:

 • száraz vakolat keverék;
 • kész kompozíció.

Az első esetben a kompozíció száraz vakolat keverék fehér vagy világos szürke színű, 25-30 kg-os zsákokban csomagolva. Ez a térfogat optimális: sok anyag szükséges a homlokzat befejezéséhez, a szabványos súlyú csomagolás kényelmes a szállításhoz. Ugyanakkor szinte mindig több zsákot kell vásárolnia. Ezt az anyagot vízzel szobahőmérsékleten hígítjuk a vastag krém konzisztenciájához és feldolgozzuk a felületet.

A második fajta kész tömegmelyet 9–25 kg hermetikusan csomagolt tartályokban értékesítenek.Nem szükséges vízzel beállítani: a tartály kinyitása után azonnal fel kell használni, a készítmény felosztása az előkészített felületre. Ennek az összetételnek a hátránya az ár, amely lényegesen magasabb, mint a por analóg költsége. Manapság ezek a keverékek különböző hatásokkal rendelkeznek, így dekoratív rétegként használhatók.

A meglévő homlokzati vakolat típusai több típusra oszthatók:

 • polimer;
 • ásványi anyag;
 • szilikát;
 • szilikon.

Minden kategóriának megvan a maga sajátosságai, előnyei és hátrányai. A széles választék lehetővé teszi a vevő számára, hogy kiválassza a legjobb megoldást saját otthonuk homlokzatának befejezésére.

 • Polimer fajták külső akril alapú vakolat. Elég műanyag, ezért nem függenek az időjárási viszonyoktól. Az ilyen anyagnak általában világos színpaletta van. A terméket kész formában értékesítik, ami kiküszöböli a különbséget az anyag árnyékában az egyik sorozatból. A készítmény alapja a szintetikus gyanták víz diszperziója, amely kiküszöböli a gomba és a penész képződését a falakon.
 • Ásványi gipsz termelnek mész alapon. Ellenkezőleg, az ilyen vegyületeket cement-mésznek nevezik. Ezeket a vékonyréteg-fajtákat a piacon különböző bevonatokkal ellátott száraz por formájú formában ábrázolják, amelyek révén csökken a nedvesség felszívódása. Ennek a vakolatnak a színe túlnyomórészt fehér, de a kompozíció lehetővé teszi a festést szilikát festékkel.
  • szilikát a befejező keverékek kálium-folyékony üveg alapú termék. Ezeknek a ragasztófajtáknak a felszabadulási formája kész javítási vegyület. A jellemzők szerint az akril analógokhoz hasonlítanak, bár ezeknek a vegyületeknek a gőzáteresztő képessége jobb. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a laza és sejtes bázisokat kezelik.
  • Szilikon a vakolat típusai különösen jóak a régi épületek külső munkáinak javítására. Ezeket a fajtákat bármilyen típusú felületre lehet alkalmazni, míg az anyag meglehetősen rugalmas és nem repedhető. A keverék kis árnyalata a szilikoncsoport előkészítő anyagainak használata.

  Ezen túlmenően a vakolat indítható (húzható) és befejező (dekoratív). Az anyag különbsége nyilvánvaló: a súrlódási kompozíciók szemcsésebbek, szerkezete durvább. A dekoratív homlokzati vakolat konzisztensebb, a részecskék összetétele kisebb, függetlenül attól, hogy az anyag kész vagy habarcsfajta. A célállomásra a tervezet kategóriát a befejezés alapjainak előkészítésére alkalmazzák. A dekoratív keverék lehet az alap összetevője és a befejező réteg.

  Hogyan válasszuk ki?

  A homlokzat falainak befejezéséhez szükséges anyag kiválasztásakor érdemes számos tényezőt figyelembe venni, az adott márka kiválasztásától az árnyékolásig.

  A kiválasztás megkönnyítése érdekében több árnyalatot is figyelhet:

  • Ha nagy mennyiségű munkát terveznek, akkor érdemes két típusú gipszet vásárolni kültéri munkához: költséges lehet az egyik felület alapja. A tervezet verziója megbirkózik ezzel a feladattal, megtakarítva a költségvetést a kiváló minőségű dekoratív anyagok kiválasztásához.
  • Kezdje az árból: a jó teljesítményű nagy anyag nem olcsó.
  • Ha szükség van egy tégla- vagy cinder-blokk falának szintjére, érdemes cement-homok keveréket vásárolni. Univerzális és fagyálló.
  • Befejező befejező anyag vásárlása, ügyeljen az eszközök rendelkezésre állására, amelyeken keresztül könnyen elvégezheti a felület díszítését. Fontolja meg a tervezést előre.
  • Ha tartós és repedésre és aprító vakolatra van szüksége, akrilot vásároljon: a homlokzatot körülbelül 25 évig befejezi, miközben megőrzi az árnyék és a külső mutatók telítettségét.
  • Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a domborzati minta külső felületén lerakódott por mennyiségét, megvásárolható a szilikát vakolat: antisztatikus tulajdonságokkal rendelkezik.
  • A jó hírnévvel rendelkező épületboltban egy gipsz kompozíció vásárlása jobb: ez kizárja a hamisítvány megvásárlásának lehetőségét. Annak érdekében, hogy az áruk minőségét nem kétségbe vonja, kérje meg az eladó minőségbiztosítási igazolását és a biztonsági előírások betartását.

  Tippek és trükkök

  A befejező gipszanyag megismerése mindenki önállóan választja meg, hogy milyen könnyedén dolgozhat. Azonban több GOST követelmény van, amelyek alkalmasak a legtöbb fajtára:

  • Ne felejtsük el a működési feltételeket: az orosz szélességi fokokban a „nedvességálló” megjelölés célszerűbb.
  • A homlokzati kikészítéshez vakolat megvásárlásakor vigyázzon a magas behatolású talajra: ez megtakarítja a fogyasztást, egyenletesvé teszi az aljzatot és növeli a keverék tapadását.
  • Annak érdekében, hogy a bevonat hosszú ideig tartson, anélkül, hogy szükség lenne a beállításra, először távolítson el mindent, ami a falakról összeomlik (régi festék, mész, régi bevonat).
  • A vakolat bármely alapjának tartósabbnak kell lennie, mint neki. Laza és cellás bázisok esetén célszerű alacsonyabb szilárdságú oldatot alkalmazni.
  • Ha az aljzat laza, használjon gipsz rácsot, miután eltávolította a felületről a port és a szennyeződést.
  • A hordozónak durvanak kell lennie: ez növeli a tapadást. Ebben az esetben az érdességnek azonosnak kell lennie a kezelt felület teljes területén.
  • Az egyrétegű vakolat látható, ha a sík felületen nincs látható hiba.
  • Ha a homlokzati anyag hajlamos deformációra (beton zsugorodása, magas páratartalomú téglafal), a vakolat összetételének alkalmazása kizárt. Meg kell várni, amíg a zsugorodás bekövetkezik, és csak azt követően lehet a felületet homlokzati vakolattal kezelni.

  Híres gyártók és vélemények

  A befejező anyagok piacán sok vállalat külső munkákhoz kínál vakolatot. Tekintsünk több gyártót, akik termékeit aktívan megvitatják a hálózaton:

  • "Volma" - gipsz alapú külső és belső munkák gipsz összetétele. Az anyag könnyen felhordható, rendkívül rugalmas, fagyálló, különböző típusú felületekre alkalmas. Hátránya a tömeg heterogenitása, az előkészítés szükségessége.
  • Vetonit TT - cement-mész vízálló vakolat betonon és téglán, sokoldalú anyag a vékony bevonathoz. A hátránya az, hogy az ügyfelek lassan szárítják és eldobják a réteget.
  • Ceresit - elülső oldalú anyag széles választékban és a leggazdagabb színpaletta, tartós, szennyeződés ellenálló, hőmérsékletcsökkenés. A vevők szerint az egyetlen hátránya a magas ár, de igazolja a kompozíciók minőségi mutatóit.
  • "Rusean" - Befejező habarcskeverék kültéri használatra, különböző alapokra tervezve, 5 mm-es réteggel. A magas hő- és hangszigetelésű anyag, a vízvisszatartás mértéke - 98%. A hátránya az alacsonyabb százalékos erő a többi vállalathoz képest.
  • "Rotband" - polimer alapú bevonat, amely a felületet a festéshez erősíti. A bevonó réteg megengedett vastagsága 5-15 mm. A vásárlók ezt a kompozíciót műanyagnak, fagyállónak és gőzáteresztőnek nevezik, de a cement analóghoz képest erősebbek.
  • Termopal CP 44 - az ásványi alapra vonatkozó vakolat tisztítása, amely képes káros sókat tartani. A vásárlók szerint gazdaságos, egyszerű alkalmazás.

   Az egyes márkák termékei egy további rövidítéssel és számokkal is rendelkeznek, aminek köszönhetően az anyag pontosabban választható. Például Vetonit LR egy finom befejező gitt, Ceresit CT 85 - gipsz-ragasztó keverék polisztirol hablemezekhez, Sörök PCM 350 2 egy nem zsugorodó, gyorsan keményedő, tixotróp vakolat javító keverék.

   A vásárlás előtt megtudhatja, hogy milyen fajta tulajdonságokat szeretne, és kapcsolja össze egy adott bázissal.

   A vakolat keverékekről további információkat a következő videóban talál.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba