Dekoratív vakolat belsőépítészetben

A dekoratív vakolat nagyon érdekes anyag, melynek segítségével létrehozhat egy belsőépítészetet, amelyet az eredetiség és a felülmúlhatatlan szépség jellemez.

A cikk elolvasása után megtudhatja, hogy milyen előnyökkel jár az ilyen lefedettség, valamint hogy milyen árnyalatokat kell figyelni a megfelelő lehetőség kiválasztásakor.

Jellemzők

Magában a dekoratív gipsz a szokásos módon egy törékeny tömeg. Ez azonban más készítményektől eltér, mivel további zárványokat tartalmaz: finom fa rostok, kőforgácsok stb. Ezeknek az összetevőknek köszönhetően a dekoratív vakolatok befejező bevonatokként használhatók, mert nagyon szépek és szokatlanok.

Ha helyesen végzi el, a felület teljesen teljessé válik.

További foltok a kötőanyaggal együtt (az elemek típusától függetlenül). A dekoratív vakolatok gyakran színezékeket tartalmaznak, így nem kell megadniuk a szükséges árnyalatot.

előnyök

A dekoratív vakolatok nagyon népszerűek a fogyasztók körében a nagy előnyök miatt.

Az ilyen anyagok fő előnyei:

 • Az alap- és a befejező képességek használatára való képesség. Egy ilyen bevonat megtörheti a repedéseket, repedéseket. Jellemzője a megnövekedett hajlékonyság, így sikeresen kiküszöböli a felszín minden hibáját. Emiatt nincs szükség alaposan előkészíteni az alapot a vakolat felhordása előtt. Leggyakrabban elegendő, ha egyszerűen csak alapozni a bázist a vakolás előtt.
 • Nincsenek korlátozások a lefedettség tekintetében. Nagyszerű a fa, tégla, kő, betonfelületek, gipszkarton.
 • Nem képes elnyelni a szagokat. Ennek az előnynek köszönhetően a konyhai használatra is alkalmas dekoratív vakolatok.
 • Jó hangszigetelés biztosítása.
 • Különböző minták. A felszínen lévő kép nem csak az anyagtól függ, hanem arról is, hogy pontosan hogyan alkalmazzák.
 • Ellenállás a különböző légköri hatásokkal szemben. Ez a plusz sok fogyasztót vonz, annak ellenére, hogy a dekoratív vakolatot általában belsőépítészetben használják.
 • A felület „lélegezni” képes. A beltéri klíma optimális lesz.
 • Környezetbarát alkatrészek, az emberi egészség biztonsága.
 • A mechanikai sérülésekkel szembeni ellenálláshosszú élettartam.

típusok

Az üzletekben a dekoratív belső vakolatot kész és száraz formában értékesítik. A száraz anyagot vízben kell hígítani, figyelembe véve a szükséges arányokat. Ha figyelmetlenséget mutat, akkor a keverék egy részét el kell dobni. Nem lehet hosszú idő, hogy ne használjuk, különben keményedik. Sokkal könnyebb dolgozni anyagokkal vödörben. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a dekoratív vakolatokat több típusra osztják (a kompozíciótól függően).

akril

Az ilyen anyagok összetétele magában foglalja az akrilgyantát. Ezek nagyon ellenállóak a felületek különböző alakváltozásaira, mivel a rugalmasság jellemzi.

Az ilyen bevonatokat nem szabad vattás szigeteléssel használni, mert nem tűzálló.

ásványi

Ezek a bevonatok cementen alapulnak, amelyeknek köszönhetően vízállóak és tartósak. Jellemzően, egy ilyen vakolat - száraz, vízzel kell hígítani.Ezenkívül nem színezett, így a szükséges hangot is meg kell adni.

Az ilyen anyagok fő előnyei - sokoldalúság és megfizethető ár. Nemcsak a belső munkákhoz, hanem a helyiségen kívül is használhatók. Azonban ezeken a bevonatokon repedések jelennek meg az idő múlásával, mert nem különböznek a rugalmasságtól.

szilikát

Ilyen vegyületek létrehozásakor a gyártók káliumüveget használnak, és az emberi egészségre nézve elég veszélyesek. Ezért a szilikát vakolatok leggyakrabban külső díszítés végrehajtásához használják.

Az ilyen anyag elég gyorsan kiszárad, ezért problémák léphetnek fel a működés közben fellépő hibák javításával.

Szilikon

A kompozíció alapja - szilikon gyanta. A szilikon dekoratív vakolatok nagyon népszerűek, mivel esztétikával és kiváló teljesítménytulajdonságokkal rendelkeznek. Az ilyen bevonatok beltéren és kültéren is használhatók: nagyon ellenállnak a különböző légköri hatásoknak.

Az ilyen anyagok egyetlen hátránya meglehetősen magas ár, de figyelemre méltó minőségű.

tervezés

Azok, akik a megfelelő befejező anyagot választják, arra törekszenek, hogy a szoba egyedülálló legyen. Jelenleg nagyon nehéz olyan mintákat találni, amelyeket máshol nem lehet látni - a modern piacon szokásosabb, szabványosabb bevonatok találhatók. Egyesek számára a dekoratív vakolat használata valódi üdvösséggé válik, mert ezzel az anyaggal mindegyik szobát egyedülállóvá teheti mind a modern, mind a klasszikus stílusban. A gyártók különböző textúrákat kínálnak.

A dekoratív vakolat használatával:

 • az alap, amely ideális egy listára;
 • fából, bőrből, kőből, szövetből, betonból, papírfelületekből készült utánzatok;
 • különböző minták, domborművek;
 • az öreg felület hatása.

Néhányan a fehér anyagokat részesítik előnyben, de sokan olyan bevonatokat választanak, amelyeket gazdag szín jellemez. A kék, zöld, fekete dekoratív vakolatok és más hasonló lehetőségek ideális választás egy modern belső térhez. Az ilyen bevonatok segítségével a szoba fényességet és egyéniséget szerez.

A stílusos belső térben hangsúlyt kapó bevonat kiválasztásakor a hatásra kell összpontosítania.

A dekoratív vakolatoknak több fő csoportja van.

szerkezeti

Egy ilyen gipsz lehet elég durva, mert az ilyen bevonatok nagy kiegészítő zárványok jelenlétével jellemezhetők. Mint ilyen összetevők, őrölt téglákat, fát, márvány zsetonokat, habszemcséket és így tovább használnak. Az ilyen elemek segítségével a szokatlan szerkezet jön létre. A felület egyenetlen, gyönyörű, nagyon texturált.

"Bark bogár" - megfizethető és gyakori típusú vakolatok. Ez egy olyan fa utánzata, amelynek vonalait állítólag a kéregbogarak fogyasztják.

szöveti

Ezek a vakolatok különböző felületek utánozhatók. A falakon ilyen bevonatokat használva, rajzolhatunk kőből, téglafelületből, bőrből, selyem és bársonyos anyagokat is utánozhatnak.

Az ilyen bevonatok megkülönböztető jellemzői:

 • Háttérképek helyett használhatók;
 • Az ilyen anyagok sokféle felülethibát rejtenek el;
 • A texturált kompozíciók szinte mindig egy bizonyos árnyalattal rendelkeznek.

Flok

Ezeket a vakolatokat selyemnek is nevezik. Jellemzőik:

 • A helyiség védelme a hidegtől és a zajtól.
 • Gomba, penész ellenállás. Ilyen anyagok vásárolhatók fürdőszobákban való használatra.
 • A levegő figyelemre méltó képessége.
 • A selyemszálak jelenléte. Ennek köszönhetően a bevonat nagyon kellemes tapintású.

Ez a bevonat nem túl terjedelmes és terjedelmes. Nagyon dekoratív és elegáns.

márvány

Ez az anyag a leginkább tartós, amit korábban felsoroltak. A további foltok lehetnek kicsiek és nagyok is - tetszőleges belsejében választhat a megfelelő opció. Az árnyalatok szintén eltérőek. Ez a bevonat nagyon megkönnyebbülés, térfogat.

velencei

Az ilyen bevonatok a legdrágábbak, de mindig nagyon esztétikusak. A gyártók különböző színekben kínálnak velencei vakolatot.

Hogyan válasszuk ki?

A ház vagy lakás megfelelő dekoratív vakolatának kiválasztásakor pontosan arra kell összpontosítania, hogy melyik helyiségben használják. Figyelembe kell vennie bizonyos árnyalatokat.

A konyhában

Ne feledje, hogy a konyhai helyiségeket különböző szagok, magas páratartalom, hőmérsékletváltozások jellemzik. Emiatt érdemes olyan anyagokat választani, amelyek ellenállnak a fentieknek.

A konyhának nem szabad túl élénk színeket választania, így a belső tér is "nehéz" lesz és bosszantó lesz. Nagyon világos színek eltűnhetnek.. Jobb, ha valamilyen átlagnál megállítja a választást, hogy bizonyos mértékű harmónia legyen a szobában.

A szoba zónába rendezéséhez dekoratív vakolat használható, de nem szabad konyhai kötény kialakítására használni. Ehhez a zónához jobb üvegszál, csempe kiválasztása.

Nappali

A nappali a ház „arca”, ezért ezt a szobát ízlés szerint kell díszíteni. Megállíthatja a választást fényes, gyöngyházfényű, nedves selyem felületen. A luxus szakemberei nagyszerű mintákhoz vagy rajzokhoz, a minimalizmus szerelmeseinek - beton utánzásnak.

A folyosón

A folyosó beállítja a hangulatot, amikor az emberek belépnek a házba. A folyosó számára kiválaszthatatlan, megkönnyebbülő bevonatot, gyöngyöt, gyöngyfelületet, velencei márványt választhat. Egy ilyen helyiségben "kéreg bogár" is használható.

A hálószobához

Ilyen helyiségekben sokféle árnyalat és textúrája jól néz ki. A hálószoba számára a felület tökéletesen alkalmas bársonyra, selyemre. A kiemelő ékezeteket a "kéreg bogár" használatával lehet használni.

Ha a hálószoba ablakai az északi oldalra néznek, jobb, ha a pasztell árnyalatú melegeket választja. Hűvös, hűvös színek alkalmasak a déli oldalra..

Ne feledje az alapszabályt: minél kisebb a szoba, annál világosabb a hang.

fürdőszoba

A fürdőszoba bevonatának ellenállnia kell a kopásnak, a folyadék, a gomba hatásának. Az ilyen dekoratív vakolat használatának köszönhetően nemcsak figyelemre méltó megjelenés érhető el, hanem optimális beltéri mikroklíma is létrejön.

erkély

Az erkély anyagának jó hangszigetelést kell biztosítania, melegen kell tartania. Kiválaszthatja a texturált gipszet, de ne vásároljon velencei - nem különbözik a különböző időjárási ellenállásoktól (ami különösen fontos, ha az erkély nem üvegezett).

Tippek és trükkök

Díszvakolattal dolgozva további összetevőket adhat hozzá: például gyöngyház, ezüst, arany részecskék. Ők öntik, hogy különböző érdekes hatásokat kapjanak.

Néhány keverő vakolat különböző gyártóktól, de szem előtt kell tartani, hogy ez csak rendkívül óvatos. Először ellenőrizni kell, hogy az anyagok kompatibilisek-e.. Ehhez vegyen egy kis számú különböző kompozíciót, és próbálja meg őket összekeverni. Ezután értékelje az eredményt.

Néhány dekoratív vakolatot egy további védőbevonattal látnak el. A velencei bevonatokat például speciális viasz védi. Lehet víz vagy akril. Az első természetes, olcsó, de megváltoztathatja a bevonat színét; a második jobban csiszolt, teljesen átlátszó.

Az új bevonat jól néz ki, ellenáll a különböző hatásoknak és a tartósságnak.Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell őt vigyázni. A felületet semleges bázisú mosószerekkel kell tisztítani.

Ajánlatos szivacsot és puha rongyot használni. A kövek, kemény sörték és fémkaparók károsíthatják a felületet.

Ahhoz, hogy megtudja, hogyan készítsen dekoratív vakolatot a tégla alatt, megtanulhatja a következő videót.

Gyönyörű példák a belső térben

A fehér dekoratív tégla vakolat nagyon jó választás egy skandináv stílusú szobához.

Példa az általános tervezés és a dekoratív bevonat csodálatos kombinációjára.

A kék szín a frissesség hangulatát adja a helyiségnek, fényesebbé teszi a szobát.

Az ilyen érdekes bevonatok kiválóan helyettesíthetik a tapétát.

Az öreg felület hatása egyedülálló, elegáns.

A velencei vakolat lenyűgöz, a belső tér "drágább".

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba