Homlokzati vakolat: a választás és a munka finomságai

A homlokzatok díszítése nagy figyelmet kap. Az aktívan használt befejező anyagok hátterében a speciális vakolatot gyakran szkepticizmussal érzékelik. De ez a hozzáállás teljesen ésszerűtlen - ez az anyag képes a legjobban kifejezni magát és díszíteni a ház külső részét.

A siker akkor érhető el, ha a legjobb vakolat típusát választjuk. Ezt azonban a technológiai követelményeknek megfelelően kell alkalmazni. Ezt egyértelműen elképzelheted abban az esetben, ha a dekoratív vakolat sajátosságait értjük.

Jellemzők

Egyszerű és dekoratív vakolat mindig a felületre kerül, nem igényli a ládák, keret kialakítását. A befejező anyagok esetében ez az anyag vonzó, mert nincs szükség kis repedések bezárására, a vetülékek leeresztésére. Minden amire szükséged van a réteg vastagabbá válik, és a hibák önmagukban eltűnnek.

A ház homlokzatát szabadon (fedetlen) falon és a szigetelés tetején díszítheti. A szakértők többféle dekoratív vakolatot azonosítanak. Helyesen válassza ki a lefedettség típusát, ha nem tudja, mi a különbség.

A keverékek típusai

A befejező anyagok modern piacán a homlokzati vakolatok széles választékát mutatják be különböző ízek és költségvetések számára. A leggazdagabb választás közül a lefedettség több típusát is figyelembe vesszük, amelyek a vásárlók körében a leginkább igényeltek.

akril

Az akril kompozíciót akrilgyanták alapján készítik el, amelyeket a híres PVA ragasztó előállításához használnak. Ezeket a keverékeket felhasználásra kész formában szállítjuk, nem kell más anyagokkal összekeverni. Gyakran az akril alapú dekorációt hab vagy polisztirolhabbal melegített felületekre alkalmazzák.

Az ilyen lefedettség pozitív oldalai:

 • gőzáteresztő képesség;
 • nagy rugalmasság;
 • kisebb hibák önzárása;
 • antibakteriális komponensek és fungicidek jelenléte;
 • a használat lehetősége különböző hőmérsékleteken;
 • hidrofób felületi tulajdonságok;
 • a fal mosásának lehetősége.

Mínusz akril vakolat a statikus elektromosság felhalmozódása miatt. Ez nem veri a kibocsátásokat, de vonzza és megtartja a szennyeződéseket, valamint a port.

ásványi

A dekoratív vakolat ásványi fajtája cementet tartalmaz, ára viszonylag kicsi. Az ilyen bevonat különösen jól áteresztő a gőzre, és nem teszi lehetővé a káros mikroorganizmusok kialakulását. Nem éget. Az ásványi vegyületek nem zsugorodnak vagy repednek, még a teljes szárítás után sem. Ezek a következők:

 • ellenáll a fagynak;
 • jól tolerált vízzel való érintkezés;
 • ökológiailag biztonságos;
 • jól mosott.
 • A telepítéssel kapcsolatos nehézségek:
 • a száraz anyag feloldására van szükség;
 • az arányok megsértése esetén a keverék használhatatlanná válik;
 • Speciális képzés nélkül csak számos teszt elvégzése vagy szakemberek felé fordul.

Az ásványi gipsz korlátozott színekkel rendelkezik. A rezgés könnyen elpusztítható, és ideális körülmények között is legfeljebb 10 évig szolgál.

szilícium

A szilikon vakolat rugalmasabb, mint az akril fajta. Képes feloldani a már megjelenő homlokzat hibáit, amelyek később jelentkeznek. A káros biológiai tényezőkkel, vízzel, hipotermiával szembeni ellenállása elég magas. A kellemetlen szag megjelenése kizárható, az ilyen befejezés működésének garanciális ideje egy évszázad.

Korlátozza az ilyen összetétel használatát a jelentős költségekkel.A szilikátfajták "folyékony" üvegen alapulnak, felhasználásuk célja a homlokzatok lefedése, amelyeket korábban ásványgyapot lemezgel, polisztirolhabdal szigeteltek.

Ez az anyag:

 • nem szerez statikus elektromosságot;
 • rugalmas;
 • elhalad gőzzel és elnyomja a vizet;
 • nem igényel kifinomult ellátást.

Csak a képzett szakemberek alkalmazhatják a szilikát készítményt: nagyon gyorsan szárad (szinte nincs idő a hibajavításra).

terrazitovye

Terrazit vakolat - összetett anyag, amelynek összetevői fehér cement, bolyhok, márvány chipek, fehér homok, csillám, üveg és számos más anyag. Az ilyen keverékek gyorsan megragadnak, így a nagy adagokban történő főzés elfogadhatatlan.

A terrazit vakolat elkészítése csak a száraz keverékek vízkomponensekkel való hígítására korlátozódik.

alkalmazási körét

A dekoratív vakolatok felhasználási területei meglehetősen változatosak. Segítségükkel meg lehet védeni a talajszint fölé emelt alapok egy részét, hogy megakadályozzák a szerkezet repedését és gyengülését. Kész száraz száraz keverékekkel gyengülhet a fagy és a víz hatása. Az ilyen készítményekben az adalékanyagok része növeli a plaszticitást.

Ha a befejezés maximális megtakarítást jelent, az oldatot önállóan, cement és homok alapján állítjuk elő PVA ragasztó hozzáadásával.

Ha el kell végezni a szigetelés rétegét, a vakolat kompozíciók elég hatékony megoldást jelentenek a problémára. Alkalmazhatók a habra, ásványgyapotra. Az építők sima és texturált réteget alkothatnak, testre szabhatják a személyre szabott megoldást. A technológiával végzett munka nem alacsonyabb, mint +5 ° C és nem haladja meg a +30 fokot (ha száraz és nincs erős szél).

A penoplex, polyfoam és polisztirol habok vakolását szintetikus hőszigetelők bevonására szánt készítményekkel állítják elő. Egyes gyárak csak bevonó keverékeket termelnek, más cégek próbálják termékeiket univerzális tulajdonságaiknak megfelelővé tenni. Ha befejeznie kell a homlokzatot, jobb lesz egy márkából készült gipszet vásárolni. A gipszbeton falán a vakolat alkalmazása is teljesen lehetséges.. Az ilyen bevonat lehetővé teszi, hogy elkerüljük a gázbeton tömbökre jellemző problémát - a nedvességgel érintkezve.

A szakemberek szerint a belső teret a külsőleg korábban kell elkészíteni, és a különbség 3 vagy 4 hónap. Kivétel csak azokra a épületekre vonatkozik, amelyek a tározók partján vagy különösen nedves helyen találhatók.

A szénsavas beton házak építése után körülbelül hat hónapot várnak, majd a következő meleg szezonban befejezik a homlokzatot.. Ehhez olyan összetételt kell választania, amely meghaladja az alap gőzáteresztő képességét.

Ebben az esetben a vakolatnak:

 • fagyálló;
 • hajlékony;
 • jól tapad a felülethez.

Leggyakrabban a professzionális építők ásványi vakolatokat használnak. Az akril keverékek nem alkalmasak külső feldolgozásra..

A vakolat lehetővé teszi egy természetes kő utánzását még a leginkább elhalványult és nem kifejező felületeken is. A természetes sziklák hasonlósága az érdességükkel durva szemcsés kompozíciót hoz létre.

A közepes méretű vakolatok segítségével kevésbé kifejező, de jó megjelenésű textúra.

A falak sima simaságának biztosítása érdekében célszerű gipsz keveréket használni. A megjelenés a különböző alapok miatt változik. Ez lehet például a márvány chipek, a gránit és a kvarc kombinációja.

Gyakran felmerül az a kérdés, hogy megengedett-e az OSB födém vakolása. Végül is, a gipsz könnyen elnyeli a légköri nedvességet, és átviszi az alapra. Ennek eredményeként csökken a panel élettartama. Ezért a szakemberek így működnek:

 • a bélés rögzítve (bitumenes karton, nátronpapír vagy papírtetős anyag);
 • erősítő háló összeszerelése;
 • a kész blokkot egy speciális ragasztóval öntözzük úgy, hogy a háló teljesen belépjen;
 • talaj alapja.

Mindegyik előkészítő munkát csak a lemezek egymáshoz való merev csatlakozásával és átfedésekkel végezzük. A fő gipszréteghez leggyakrabban gőzáteresztő ásványi vagy szilikát keveréket használnak. Amikor a házon belüli díszítéssel külső munkát végeztek, a DSP lemezek használata elterjedt. Ennek alternatívája egy többrétegű vakolás acélrácsokon.

A DSP módszer elég gyors, de egy ilyen bevonat élettartama mindössze 5 vagy 6 év (a repedések később jelentkeznek). A második rendszer kiválasztásával az építők több erőfeszítést és pénzt költenek, de az eredmény 10-15 év.

A cementkötésű forgácslap sima, kiváló tapadás, nehéz megkülönböztetni a kőfelülettől. A hőtágulási és repedési hatások csökkentése érdekében függőleges vagy vízszintes vakolatszakaszok használhatók. (osztja a dekoratív lécek). Elfogadható az akril alapú modern rugalmas gipsz használata, amely -60 ° C-ról + 650 ° -ra továbbítja a hőmérsékletcsökkenést.

A többrétegű vakolatokat csak akkor lehet alkalmazni, ha a lapkák vízszintes elhelyezkedése a lemezekben (speciális felszereléssel van ellátva).

A tégla homlokzati vakolatait legfeljebb 5 cm vastagságú réteggel lehet felhordani, még akkor is, ha erősítés történik. A kompozíció nedves módszere még a rendkívül egyenetlen felületek kiegyenlítését és a falak vastagságának jelentős növekedését is elkerülheti.

Az újonnan épített téglafalak nem vakolhatók.. Meg kell várni a teljes tömörítést és a szárítást, hogy elkerüljük a teljes alkalmazott réteg repedését vagy leválását.

Hogyan kell kiszámítani az áramlást?

Egy bizonyos típusú vakolat kiválasztása után meg kell találni, hogy a keverék mennyi lesz. Az új építésű házakban is, amelyek teljes mértékben megfelelnek a szükséges szabványoknak, a valós és az ideális falak közötti különbség körülbelül 2,5 cm lehet.

Pontosan tudja, hogy ez a szám segít az építési szint használatában. A számítást minden egyes négyzetméterenként külön végezzük el, a világítótornyok elhelyezése és a segítségükkel becsülve a burkolat szükséges vastagságát.

A felelős gyártók mindig feltüntetik, hogy a réteg vastagsága 1 cm. Ne alkalmazzon túl sok vakolatot, figyelmen kívül hagyva az átlagos mértéketellenkező esetben nagy a repedés és elszabadulás kockázata.

Homlokzati dekoratív vakolat, akár 9 kg / 1 négyzetméterenként. m., cementkeverékek esetében ez a szám megduplázódik. A téglafalakra legalább 5 mm vastag vakolatot kell alkalmazni, a maximális vastagság 50 mm lehet (megerősített hálóval, anélkül, hogy ez a paraméter 25 mm).

A beton 2–5 mm-es réteggel van borítva, ha túlságosan egyenetlen, erősítőhálóval és akár 70 mm-es vakolattal. Szükséges 15 mm-nél nem nagyobb dekoratív réteggel bevonni a szénsavas betont. Ezenkívül vegye figyelembe, hogy az alkalmazott összetétel hogyan reagál a bázissal. 5–7% -os tartalékot érdemes megtartani: magában foglalja a munka kiszámításának és végrehajtásának esetleges hibáit.

Előkészítő munka

Amikor az anyagot kiválasztják, megvásárolják és hozják, fel kell készülniük a vakolásra. Az előkészítés a felület szintezésével kezdődik, hogy megakadályozzák az anyag túlköltését. Ha a különbség a függőleges és vízszintes síkokkal meghaladja a 4 cm-t, a hibákat a körmökön vagy csavarokon tartott acélhálóval kell kompenzálni. A falat a legkisebb szennyeződéstől és zsírtól kell tisztítani.

Az alkalmazott rétegnek az alaphoz való tapadását a következők biztosítják:

 • betonrétegek létrehozása vagy bevonása fémhálóval;
 • kárpitos fa zsindely;
 • téglafalak elhelyezése a pusztai vagy falazati ízületekben.

Ha az anyag hőmérséklete vagy nedvességnövelése eltérő, 1x1 cm-es cellákból álló acélszalagok használhatók, a szalag szélessége nem lehet kisebb 200 mm-nél.Opcióként néha tágulási ízületeket hoznak létre (könnyek vakolat réteg). A homlokzat felszínén a világítótestek, amikor a vakolatot először hozzák létre, 40-50 mm széles raktárfém jelöléseket vagy léccsíkokat használnak.

A készülék vakolatrétegéhez kiváló minőségű hengereket és egyéb szükséges szerszámokat kell vásárolni.

Nem számít, hogy fa gerenda síneket vagy fémlemezeket használnak-e, a végső bevonat felvétele előtt eltávolítják. Ez azért fontos, mert a szokásos működési módszerrel a folyadékkal való érintkezés elkerülhetetlen, mint a csapadék hatása.

Szintezéskor a védőréteg egy része, ha van, eltávolításra kerül. Ha a fal különösen száraz vagy higroszkópos anyagból készül, akkor azt kétszer vagy háromszor kell alapozni..

Alkalmazási folyamat

A nedves vakolástechnika lehetővé teszi a falak vastagságának alig növelését és a tartóelemek terhelésének minimalizálását. Ugyanakkor javul a hővezető képesség és az idegen hangok elleni védelem. Bár a konstrukció könnyű, az alapprofil minden gondossággal van felszerelve. Ellenkező esetben a bélés törékeny lesz, és gyorsan megsemmisül.

A profilok telepítése 3 - 4 cm-rel a talajszint felett van. A rögzítési pontok közötti távolságot legfeljebb 20 cm-nél kell elvégezni, a sarokcsuklókat pedig erre a szögprofilra tervezték. A szőnyegek vagy lemezek szélei nem ragasztottak, legalább 30 mm-es mélyedéssel.

A falak saját kezével történő vakolása nem olyan egyszerű, a gép technika segít a munka egyszerűsítésében. Még a legjobban előkészített és felelősségteljes vakolók sem garantálják a keverék szigorúan azonos összetételét minden részletben. Ha ugyanazt a gipszet mechanikusan alkalmazza, sokkal könnyebb lesz a stabil teljesítmény fenntartása.. Ez azt jelenti, hogy a külső ház vonzóbb lesz. A gép üzem közben bevezeti a levegőt a keverékbe, így csökken a kompozíció fogyasztása.

Tippek és trükkök

Javasoljuk, hogy gondosan válasszon ki egy árnyalatot, amely harmonikusan kombinálva van a környező térrel. A világos színek az eredeti színüket hosszabb ideig tartják, mint a sötétek. A felület hosszabb tartása érdekében kis repedéseket kell rögzíteni időben, anélkül, hogy várnák őket, hogy növekedjenek.

Különböző típusú vakolatok használhatók további felmelegedéshez (haunklif). Nem számíthat arra, hogy télen olyan hatékonyak lesznek, mint az ásványgyapot és a hab. De a hővédelem fokozása érdekében ez a megoldás igen elfogadható.

A vakolat homlokzatának megválasztásával kapcsolatos további információkért lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba