Gipsz fém háló: a használat előnyei és hátrányai

A fémháló használata a vakolat használatakor már régen kezdődött. Korábban ez a megerősítési lehetőség volt az egyetlen módja a vakolt felület megerősítésének.

Jelenleg számos különböző módszer létezik, de a fémrács vezető szerepet tölt be ezen a területen.

Különleges jellemzők

A falak modern belső és külső felületén magas követelményeket támaszt a munka minősége. A gipsz fémhálója segít elérni a kívánt erőt, és javítja az előkészítő munka minőségét, ami pozitív hatással van a végeredményre. A megerősítő háló önmagában nem látható a vakolatréteg alatt, de biztosítja a szerkezet szilárdságát és megbízhatóságát, és nem teszi lehetővé a vakolat repedését.

A háló úgy van kialakítva, hogy megerősítse és hozza létre a cementhabarcshoz való jobb kapcsolatot. A terméket gyakrabban használják olyan felületekre, amelyek túlságosan „feltöltöttek”, és a későbbi összehangoláshoz vastag gipszréteget igényelnek.

Az építési piacon 25x25, 10x10, 5x5 méretű, erősítő bevonatok széles választéka található. Alkalmasak különböző típusú munkákhoz (mesterséges kő, gipsz stb.). Mind a tulajdonságok, mind a termékek jellemzői eltérőek. Ezért az anyag kiválasztásának folyamatát felelősen kell megközelíteni, miután megvizsgálta az egyes típusok minden előnyét és hátrányát.

típusok

A "fém háló" fogalma nem ad ötletet az anyagról. Ma a gyártók széles hálókat kínálnak. Különböző védelmi tulajdonságokkal rendelkeznek magas páratartalmú és lúgos hatású körülmények között, amelyek a cementhabarcsban és más, az alapján alapuló keverékekben dominálnak.

anyagok

A fő különbség az egyes típusok között a szigetelőanyagban van. A termék galvanizált vagy műanyag bevonattal van ellátva. Az első opció költsége jóval magasabb, mint egy hagyományos fémháló ára, de magas szintű védelmet nyújt a korrózió ellen, és megakadályozza a vörös csíkok megjelenését a felületen.

A fémháló, amelyen a műanyagot alkalmazzák, a minőség nem alacsonyabb, mint a horganyzottde nem ajánlott cement-készítményekhez. A cementben lévő alkáli elemek fokozatosan "korrodálhatják" a műanyagot. Bár vannak olyan típusú műanyagok, amelyek ellenállnak az ilyen reakcióknak, néhány év múlva elveszítik ezeket a tulajdonságokat.

Ez a rács megtalálta alkalmazását a különböző típusú kerítések és kerítések építésében. Ez nagyszámú szövött huzalból áll, amelyek nincsenek egymáshoz rögzítve. Ez egyaránt előny és hátrány. A szállítás során kényelmesen a hálót kis tekercsekbe kell hajtani, de nehéz lesz lazítani.

A galvanizálással kezelt rács nagyon ellenáll a nedvességnek és más kedvezőtlen tényezőknek. Ez a típus a magas páratartalmú helyiségekben végzett munkák befejezésére szolgál. Egy ilyen minta megvásárlásakor szükséges a termékre vonatkozó tanúsítvány kérése, mivel sok gyártó cinkhelyettesítőt használ a bevonat számára, amely vizuálisan nehéz megkülönböztetni a valódi anyagtól. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ilyen termék vágásakor nem használhatja a darálót. Ellenkező esetben a jövőben a bemetszés helyén egy védőréteg megszakad, és a háló korróziónak van kitéve.

mesh háló

Ez a típus fémes formában, valamint műanyaggal vagy cinkkel bevont termékek formájában kapható.Ezenkívül a láncszem azt jelenti, hogy a huzalháló nincs egymással összekapcsolva, és amikor a felületre nyújtják, nem képeznek feszültséget. Ez a bevonat sűrűbb és erősebb.

Ha csökkenteni kell a hosszát, ne használjon vágást. Egyszerűen kihúzhat egy huzalt, két szegmenst lehúzhat, és a rács leválik.

A termék minimális termikus deformációval rendelkezik a sejtek közötti kapcsolat hiánya miatt.

Az ilyen rács hátrányai azonban még inkább:

 • Nehezebb nyújtani és a felülethez rögzíteni.
 • A gyakori szerelés (20-30 cm-es lépés) befolyásolja a munka időtartamát.
 • A szövések nagy száma miatt a tekercsnek jelentős súlya van.
 • Ez a fajta háló számos gyártó által gyártott. Az analógok nagy száma miatt nehéz olyan minőségi anyagot találni, amely megfelel az összes követelménynek.
 • A termék ára magas (minél kisebb a termék cellája, annál magasabb a költsége). Egy ilyen háló többet fog fizetni, mint a hegesztett vagy vágott, bár ezeknek a fajtáknak a minősége is meghaladja a nyúlat.

A szakemberek többsége ismeri a hálózat felsorolt ​​jellemzőit. Ezért megpróbálnak előnyben részesíteni más, egyszerűbb és kényelmesebb anyagokat.

Fém fémháló (CPVS)

Az ilyen típusú gyártás a kiterjesztett fém módszerrel történik. A guillotine fémlemez felületén rések vannak. Aztán kivette egy speciális gépet.

A láncszemhez hasonlóan ez a típus nem tekinthető „vakolási rácsnak”. Eredetileg más célokra szánták, de az építők figyelembe vették és értékelték minden előnyét. Ezért ma ez a típus nagyon népszerű. Az anyag gyártási folyamata meglehetősen egyszerű, de a kézműves körülmények között nehéz gyártani, mivel ez maximális pontosságot és nagy erőt igényel a motorháztetőben.

A CPVS-nek számos hátránya van:

 • A termék nagy súlyú. A legvékonyabb fémlemez körülbelül több tíz kilogramm súlyú. Ezt a körülményt üreges téglafalra szereléskor figyelembe kell venni.
 • Az egész fémből készült fémháló nincs bevonva műanyaggal, és horganyzott formában többször is költséges.
 • A TsPVS szinte lehetetlenné teszi, hogy tekercsbe kerüljön, mert lapokban értékesítik, ami bonyolítja a szállítás folyamatát. A hajtogatott háló nehezen alakítható.

Az ilyen típusú pozitív szempontok azonban többek:

 • A rács nagy tartósságban különbözik. Szétzúzása szinte lehetetlen.
 • A termék nagy sűrűsége lehetővé teszi a rétegek vakolását. Továbbá ellenáll minden súlynak.
 • A rács könnyen használható. A telepítés folyamán elegendő 3-4 pontban rögzíteni. Ebben a munkában nem sok időt vesz igénybe.
 • Nagy szilárdsággal a terméket nem csak a vakolathoz használják. Ezzel készítsünk és betonozott esztrichet, sőt az útfelületet.
 • A háromdimenziós szerkezet elősegíti a jó tapadást bármely felülethez.
 • Az ilyen típusú felhasználás bármilyen alakú felületre alkalmazható.
 • Az egy vagy több sejt szakadása nem befolyásolja a működés minőségét.

Hegesztett háló

Ez a típus az ügyfelek és a kézművesek körében népszerűvé vált a megfizethető ár és a magas minőség kombinációja miatt. Ez 5x5 vagy 10x10 méretben kapható. A rácsot a fémre ható villamos áram hatására állítják elő. A folyamat során a huzalt keményen forrasztják az érintkezési pontokon. A terméket az építési és közúti munkák felszínének megerősítésére használják.

Az építőiparban a hegesztett típust homlokzatok megerősítésére használjáka medencék falai a nehéz padlóburkolatok alapjául szolgálhatnak. A mezőgazdasági területen a kerítések és kerítések építésére használják a mezőkben és legelőkben élő állatok számára.Az útépítésben a rácsot az aszfaltbeton felület alá helyezik az út élettartamának növelése érdekében. Aktívan használják a burkolólapok, valamint a kertkertek tereprendezéséhez használt nyaralóknál.

Minden ilyen típusú terméknek meg kell felelnie a GOST 8478-81 és a TU követelményeinek. Minden terméktípusot a tanúsító hatóságok hagynak jóvá. A hegesztett háló nagy szakítószilárdsággal, nagy rugalmassággal rendelkezik, és a hengerek gyártásából származik.

Mielőtt vásárolna egy terméket egy boltban, ellenőrizze annak minőségét. Minden csatlakozást alaposan meg kell hegeszteni, a celláknak azonos méretűnek kell lenniük, a felületen nem lehet rozsda. Ha a terméken megszakadt kapcsolatok észlelhetők, a teljes tekercs minősége azonos lehet. Ezután érdemes más gyártótól származó anyagot keresni.

A rács előnyeinek előnye, hogy súlyosan érvelnek:

 • A belsőépítészeti tájképet nem rontja meg. Továbbá, a termék nem érinti a megereszkedést.
 • A hegesztett típus könnyen illeszkedik a munkafelülethez és könnyű, ami a beépítést meglehetősen egyszerűvé teszi.
 • A hegesztett cellák miatt az anyag merevsége és szilárdsága növekedett.
 • Amikor a fémfelületeket tartalmazó vakolati felületek elég, akkor elegendő a háló hegesztése, és jól rögzül.
 • Az anyag ollóval könnyen vágható elektromos szerszámok használata nélkül.

Hegesztett hálóval és hátrányokkal rendelkezik:

 • A telepítés során az ellenálláshegesztés megszakadhat az ízületeknél.
 • A hegesztés helyszínei, még horganyzás esetén is, érzékenyek a korrózióra (különösen kis cellák jelenlétében, mivel sok hegesztett pont növeli az anyag törékenységét és sebezhetőségét).
 • A hengerekben a háló ív alakú. Minél vastagabb a huzal, annál nehezebb az illesztés.

Kezdetben ez a háló fémből készült, korrózióra hajlamos, bevonat nélkül. Ez olyan intézkedések megteremtéséhez vezetett, amelyek megvédik a termékeket és növelik azok élettartamát.

Ma a hegesztett rácsot többféle típus is mutatja:

 • sima fém szövött háló (védőanyag alkalmazása nélkül);
 • horganyzott;
 • polimer bevonattal;
 • rozsdamentes acélból.

A gipsz fémháló falra való szerelésének módjáról lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba