A választott gipsz keverék finomságai

Bármely személy, aki közvetlenül vagy közvetve szembesül a javítással, tudja, mi a vakolat keveréke és milyen célra használják. Végül is, az építési munkák minősége az anyag helyes megválasztásától, valamint a további fejlesztéstől függ, mivel a vakolat az alapja a szoba belsejére vonatkozó ötletek megvalósításának.

Jellemzők

A falakat simító kompozíciót a házon belül és kívül is nevezik vakolatkeveréknek. Megakadályozza a felszínen lévő hibák és repedések kialakulását, pozitív hatással van a mikroklímára, és a homlokzatok és a belső munkák alapjául szolgál. A termékeket hangszigetelésre és hővédelemre használják. Tekintettel a vakolat alkalmazásának céljára, a szakértők előnyben részesítik az adott anyagot.

Most a piacon sokféle keverék létezik, amelyek mindegyikének saját jellemzői vannak. Sajnos sokan összekeverik a száraz gipszkeveréket és a száraz vakolatot. A keveréket a munka megkezdése előtt vízzel hígítjuk, és a száraz vakolat egy gipszkarton lap.

A vakolat önállóan készíthető, de az ilyen megoldás minősége nagyon kétséges lesz. Ezért a hibák és a további pénzügyi költségek elkerülése érdekében helyesebb lesz az elkészített kompozíció használatát az igazolt építőanyaggyártóktól. A száraz építési vakolat keverékeknek meg kell felelniük bizonyos állami szabványoknak.

Annak érdekében, hogy ne tévesszük meg a választást, el kell ismerni, hogy milyen termékeket használnak, és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

A vakolat keverék sűrűsége nagy jelentőségű. A száraz összetétel sűrűsége attól függ, hogy mennyi levegő jut az oldatba. Ez a jellemző nagy jelentőséggel bír az oldat helyes alkalmazásához a különböző típusú felületekkel végzett munka során. Általában ez az érték a keverék csomagolásán szerepel.

A keverékeket több típusra osztják, a termékben lévő kötőanyag-komponenstől függően.

típusok

A korszerű technológiák kifejlesztése lehetővé tette az építőanyagok gyártói számára, hogy készítsenek kész kész kompozíciókat a vakolat és a száraz keverékek számára. A vakoláshoz használt ömlesztett oldatokat a töltőanyagtól függően több típusra osztják.

Közülük számos fajta van:

 • Gipsz vakolat - amely tartalmaz gipsz- és ásványi kiegészítőket. A belső használatra alkalmas, könnyen felhordható, gyorsan szárad és fehér színű. Elkészített formában kerül forgalomba, miután a készítményt vízzel hígították, a felületkezeléssel folytathatja. Néhány szakértő, aki a vakolt felületet poliuretánból készült reszelővel dörzsölte, tökéletesen sima és fényes.

Egy ilyen fal már nem szükséges a gittek további feldolgozásához, azonnal elkezdhetik ragasztani a tapétát.

 • Cement-homok keverékamelyek közül az egyik előnye a tartósság, az erő és az alacsony költség. A munka megoldását úgy oldjuk meg, hogy a készítményt vízzel a csomagoláson feltüntetett arányban összekeverjük. A keveréket széles körben használják az építési és javítási folyamatban, ezért egyetemes terméknek tekintik. A lakóhelyiségek esetében azonban nem használható.
 • Lime vakolat Mivel a fő komponens hidratált mészet tartalmaz.Ez az összetevő antibakteriális tulajdonságai és jó hajlékonysága miatt ismert. Egy ilyen adalékanyag lehetővé teszi a megoldás számára, hogy tökéletesen megbirkózzon a nedves falaknak a helyiségekben való összehangolásával. E vakolat előnyei között megkülönböztethető a tapadás a szinte minden felületen.

A lime-karbonát keverék megfizethető áron különbözik, és ideális megoldás a belsőépítészethez.

 • Ragasztó keverék, amely magában foglalja a homokot és a cementet, valamint számos polimer adalékot és speciális szálakat. Ilyen termékeknél a szigetelés felszerelését végzik. Ennek a gipsznek a magas költsége miatt nem használják a falak összehangolását a helyiségekben.
 • Agyag vakolat Alkalmazható egyes elemek, például kandallók vagy kémények részleges befejezéséhez, valamint teljes falfestéshez. Ez a leginkább környezetbarát anyag a vakolási felületekhez.

A száraz keverék 20-25 kg-os papírzacskóban kerül forgalomba. Díszítő munkákhoz kész keverékeket használnak, melyek homogén habarcs a vakolati falakhoz. A gyártók ilyen termékeket gyártanak vödörben vagy nagy bankban. Az oldat nem igényel előzetes hígítást vízzel: annak megkezdéséhez elegendő a tartály kinyitása és a kompozíció építési keverővel való mozgatása.

A kész keverékek egyes márkáinak gyártói azt javasolják, hogy a vakolat felhordása előtt alapozzák a falakat. A kész keverék költsége többszöröse a száraz összetételnek.

A kész keverékek összetételük szerint, valamint a munkából eredő felszíni textúra alapján osztályozhatók:

 • Texturált vakolat - egyéb összetevők között természetes összetevőket, például fa töredékeket, lenrostokat vagy természetes kő morzsákat tartalmaz. A keverék ilyen összetétele a falra való felhordás után kifejezett megkönnyebbülést eredményez. A kompozíció népszerű képviselői közül például kiválaszthatja a "Bark bogár" dekoratív bevonatot, megismételve a fa kéregének textúraát.
 • Velencei keverék - a legdrágább anyag a vakolat kész keverékei között. A megoldás alapja a márvány. Hála neki, a felület a kompozíció alkalmazása után vizuálisan hasonlít ehhez a természetes kőhöz.
 • Szerkezeti vakolat kvarchomokon alapul. A kompozíció alkalmazása után a fal sima vagy dombornyomott lehet. Ez tulajdonítható a vakolatnak a "bunda alatt", ami nagyon gyakori a házak befejezésében.

A keveréknek jó nedvességállósága van, melynek köszönhetően nagy nedvességtartalmú helyiségekben dolgozunk.

 • Polimer termékeklatex és akril komponensekből áll. Jelenlétük miatt a vakolat magasabb szintű zajszigetelést és tűzállóságot szerez.

Az összes fenti típusú keveréket fém spatulával, fésűvel és kefével végezzük. A vakolat minden típusának saját előnyei és hátrányai vannak, azonban a meghatározott típusú munkákhoz - belső vagy külső - használt anyagok használata, figyelembe véve a munkaterület típusát és a szoba jellemzőit, segít a kívánt eredmény elérésében és a hibák elkerülésében.

alkalmazási körét

A külső és belső munkák teljesen különböző összetételeket igényelnek.

A legtöbb gyártó a csomagoláson elhelyezett termékek körére vonatkozó információkat tartalmaz:

 • Gipsz épületek homlokzatainak feldolgozásához különböző tartósságot és hosszú élettartamot kell biztosítani, hogy ellenálljon a külső tényezőknek, például a szélsőséges hőmérsékleteknek, csapadéknak, ultraibolya sugárzásnak, páratartalomnak, különböző mechanikai sérüléseknek.
 • Olyan épületek esetében, amelyek homlokzatát habosított polisztirollal szigetelték, a szokásos gipszkeverék nem alkalmas.Erre az anyagra különleges anyag készül, amely vízszigetelő védelmet, védelmet nyújt a napfénytől és a hőmérsékleti ingadozásoktól. A megerősítő háló használata nélkül a munka nem végezhető el.

Az ásványgyapot lemezek felépítése jó választás a külső házak falainak szigeteléséhez, sokszor nehezebb, mint a polisztirolhab, de speciális gőzáteresztő vegyületekkel történő vakolás is szükséges.

 • Az anyag higroszkóposságának köszönhetően a gázbeton tömbök háza különleges védelmet igényel. Homlokzati vakolat keverék szénsavas betonhoz - ideális anyag hasonló felülethez. Használható a blokkok belsejében és kívül történő vakolására. Plusz, a vakolat vonzó megjelenéssel rendelkezik, például ha speciális texturált kompozíciót vásárol.

A belső munka dekoratív anyagok használatát igényli, amelyek összetevői eltérő környezetbarát jellegűek lesznek. A magas páratartalmú helyiségek vakolást igényelnek.

A lakások fürdőszobáiban a vakolat használata lehetővé teszi két probléma megoldását: felkészíteni a felületet a befejező munkákhoz, vagy a felületek díszítésére a javítás utolsó szakaszához. A nedves helyiségekben gyakran előnyös a száraz, gipsz alapú vagy cement alapú keverékek használata.

Mindkét esetben a felület típusa fontos szerepet játszik.amelyre a vakolat keveréket alkalmazzák. A termékek nagy része azonban mind belső, mind kültéri használatra használható. Száraz gipszkeverék alkalmazható szintező felületekre, falak és mennyezetek előkészítésére. A végső munkához még jobb, ha előnyben részesítjük a dekoratív vakolatot kész habarcs formájában.

gyártók

A modern építési piacon számos gyártó gipszkeveréke széles választékát kínálja. Ez lehetővé teszi, hogy a javításhoz és a belsőépítészethez kapcsolódó összetett feladatok nagy részét megoldja.

 • A piacon bebizonyosodott vezetők közül a vállalatok nemzetközi csoportja. Knauf és Kreisel. A német gyártók termékei több mint egy éve népszerűek, köszönhetően a magas minőségi követelményeknek, amelyeket szigorúan betartanak az építőanyagok gyártásakor. A Knauf termékcsalád a belső befejező munkára szolgáló gipsz vakolatot, valamint az épületek belsejében használt cementkeverékeket tartalmazza. A Kreisel professzionális vakolási megoldásokat kínál mind kézi, mind gépi alkalmazáshoz. A hazai termékeket a német termékek képviselik.
 • Orosz, kiváló minőségű vakolat „Talajkutatók” a külföldi gyártókhoz hasonló objektumok javítására használják. A cég a gipszkeverékek egész sorát kínálja különböző célokra, beleértve a "Bark" dekoratív kompozíciót, valamint a gipsz és cementhabarcsokat.
 • A gyártók sokféle gipszkeverékének sorában bemutatjuk dekoratív vakolat "Wave"nedvességálló bevonatot képezve, amely a víz hullámaihoz hasonlít. Ez a texturált keverék ideális a magas páratartalmú helyiségekben, például konyhában vagy fürdőszobában.
 • Optimist-Elite Company hasonló befejező bevonatot készít, amely lehetővé teszi, hogy minden ízléshez textúrát képezzen, kezdve a könnyű szellő utánzásától a tenger felszínéig, a viharos tengerig.
 • "Henkel Bautechnik" részt vesz az építőanyagok Ceresit kiadásában, amely a javítási munkák szegmensében a vitathatatlan vezetők. Helyiségek javítása és díszítése - egy olyan irány, amely a vállalat számára elsőbbséget élvez. Éppen ezért a Ceresit vakolat keverékek kedvezően kiváló minőségűek és sokféle típusúak. A Ceresit ST 35 vakolatot homlokzatokhoz és belső munkákhoz használják.

Az ilyen összetételű bevonat különböző szerkezetű és vonzerejű, a Ceresit ST 137 díszíti a falak felületét, a textúrát kis kavicsokra hasonlítva.

Vélemények

A Knauf Rotband összetétele megkülönböztethető a modern gipszkeverékektől a betonból, tégla és gipszből készült felületekkel végzett munka során. A termékértékelések kiemelik a főbb előnyeit: a plaszticitás, a kiváló tapadás és a környezetbarát.

Felületek belső díszítésére további csempézéshez vagy tapétázáshozA Volma-Layer vakolat jó ötletnek bizonyult. Hátrányai közé tartozik a gyors beállítás, ezért a keveréket kis mennyiségben kell hígítani.

A vakolatokhoz minőségi termékeket előállító vállalatok rangsorában a Knauf vezető szerepet tölt be. A népszerű orosz gyártók az Eunice, az Osnov és a Volma cégek.

A költség-minőség arány alapján a legtöbb vásárló véleménye szerint a vakolat keverék egyike a legjobb vakolatfelületeknek. Fontos, hogy kis térfogatú fogyasztása legyen m2-nél, és az edzés után az oldat nem zsugorodik és lapos marad.

Tippek és trükkök

A kész építési keverékek kétségtelen előnye, hogy az összes alkatrész minősége és kompetencia-kombinációja. Előnyben részesülnek azonban a bevált gyártók által gyártott termékek. Az új anyagokat óvatosan kell kezelni. Általában az ilyen keverék magas költségeit igazolja a készítmény könnyű használata, valamint a gazdaságos fogyasztás. Nagyon fontos, hogy nagy építési anyagokat vásároljon csak megbízható beszállítóktól. Ez segít elkerülni az ismert márkákban hamisítványok megszerzését.

Ne felejtsük el a további anyagokat: bizonyos esetekben az alkalmazott gipsz réteg szilárdságának növeléséhez szükség lehet falazóhálóra.

A különböző felületeken történő használat tekintetében a szakértők a következőket javasolják:

 • a fából készült falakat cement-mész összetételű vakolattal vakolják;
 • habbeton esetében előnyösebb a vakolat keverék megvásárlása;
 • téglafalak nem igényelnek speciális összetétel alkalmazását.

Annak érdekében, hogy a megvásárolt termékek valóban kiváló minőségűek legyenek, ellenőrizheti a csomagolásukat. A zsák száraz vakolatán egy film lesz a csomag külső és belső rétegei között. A zsákra felvitt összetétel felszabadulási ideje nem lehet azonos. A gipsz keverék plaszticitásának növelése érdekében ajánlott egy kis mosószert adni a vízhez. A jelentős görbülettel rendelkező felületeken végzett munkáknál a legjobb, ha gipszjelzőket használnak.

Miután alaposan megvizsgálta a gipszkeverék minden típusának jellemzőit, könnyen elvégezheti a megfelelő választást.

A különböző gyártóktól származó vakolat összehasonlítása, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba