Dekoratív vakolat: szép lehetőségek a belső falak díszítésére

A dekoratív vakolat érdekes megoldás, amely lehetővé teszi, hogy szépen befejezze a belső falakat. A vakolat alkalmazásának számos lehetősége van. Minden esetben szokatlan és egyedi hatás érhető el.

Jellemzők

A falak dekoratív vakolatát egyre gyakrabban alkalmazták, mint korábban. Ez annak köszönhető, hogy a divat mindennel természetes, és ez a bevonat lehetővé teszi, hogy ügyesen szimulálja a kő, fa, akár állati bőr vagy hüllők felületét. Az anyag a szokásos gipsztől eltérő adalékanyagok jelenlétében különbözik, amelyek az ilyen szokatlan dekoratív tulajdonságokért és a bevonat végső megjelenéséért felelősek.

Ezt az eszközt nem csak belső falakhoz használják.

Gyakran láthatók új épületek, dekoratív gipszkeverékkel bélelve. A kültéri munkavégzéshez speciális készítmények - elöl. Ezek jól tolerálhatóak és időjárási változások, valamint mechanikai stressz.

A dekoratív vakolási készítmények meglehetősen specifikusak.ennek eredményeként lehetővé válik a minták, domborművek kialakítása a felszínen. Sokféle anyag van, amelyek mindegyikének saját jellemzői vannak. Azonban minden dekoratív vakolatnak van valami, ami egyesíti őket - az árat. Nem nevezhető alacsonynak, és néhány anyag esetében ez túlzottan magas. Az eredmény azonban megéri.

Előnyök és hátrányok

A gipsz kompozíciók dekoratív fajtái előnyeik és hátrányaik között különböznek. Azonban mindenféle általános rendelkezés létezik.

Az előnyök a következők:

  • Nagy választék. Különböző típusú vakolatok választhatók mind szín, mind textúra. Lehetőség van arra, hogy bármilyen alaptámogatást hozzon létre - a választás gyakorlatilag korlátlan.
  • A különböző impregnálások és bevonatok használata. A gipsz nem csak festhető, hanem egy speciális összetételű kompozícióval is rendelkezik. Népszerű a viasz, amely növeli a nedvességálló film falainak felületét. Ennek eredményeként a falak moshatóvá válnak, ami néhány szoba számára rendkívül fontos.
  • A vakolatot könnyű alkalmazni, néhány "szeszélyes" faj kivételével. A vele való együttműködés egyszerűsége fontos előny.
  • A dekoratív gipsz bevonat jól elrejti a falak összes hibáját.
  • A szoba belsejében a dekoratív vakolat fűtőként fog szolgálni, de ehhez több feltételnek kell megfelelnie: a minőségi anyag használata, a kívánt osztály összetételének kiválasztása, a falak előkészítése.
  • A dekoratív vakolat összetétele környezetbarát, így a gyerekek számára alkalmas helyiségekben is használható.

  Ezen előnyök mellett dekoratív vakolat és hátrányok is vannak.

  Azonban minden faj esetében nincsenek közös hátrányok, mivel az egyes fajtákban bizonyos hiányosságok kiegyensúlyozódnak, de mások megjelennek.

  Meg kell nézni a gitt típusát.

  típusok

  A dekoratív vakolat széles választékát kínálja. Ezek a bázis típusaiban változhatnak, ami a kompozícióban felhasznált anyagokban és sok más tényezőben végül textúraban nyerhető.

  Rendszerint név szerint lehetséges megítélni, hogy milyen hatással lesz a bevonat alkalmazása, vagy hogy mi történik. Például, amikor a mész vakolatról hallunk, egy személy azonnal rájön, hogy mész alapján készül, és valószínűleg fehér színű. A dolgok azonban nem mindig olyan egyszerűek.Egy egyszerű ember az utcán, aki meghallotta a shagreenot, a gipszről, nem fog semmit megérteni, míg a szakember azonnal egy kis hullámos megkönnyebbülésű felületet mutat be.

  A dekoratív kompozíciók két formában kaphatók. A legkényelmesebb felhasználásra kész tészta.

  Mindössze annyit kell tennie, hogy megnyitja a tartályt, és kezdje el a munkát. Egy másik dolog a száraz keverék. Időt és erőfeszítéseket kell tennie a tenyésztésére. Fontos gondoskodni arról, hogy az oldat ne legyen túl vastag vagy túl folyékony, mivel ez a bevonat hibásodásához vezet.

  Egyes fajták könnyebben alkalmazhatók, mások nehezebbek. A legegyszerűbb a cement vakolat. Ellentétben a gipsztársakkal, nem állít be ilyen gyorsan, így rengeteg idő van a hibák kijavítására. A kezdőknek ezt a lehetőséget kell választaniuk.

  szerkezeti

  Szerkezeti vakolat - az összes olyan opció általános neve, amellyel a falakon kézzel formázhat mintákat. Az alkalmazás vagy szárítás folyamata során az oldat semmilyen formában nem alakul ki, a felület nem domborodik, de a vakolat szerkezete olyan, hogy a felületen bármilyen dombormű alakítható ki. A kompozíciók alkalmasak háromdimenziós panelek kialakítására, bármilyen természetes anyag kialakítására stb. A szerkezeti dekoratív vakolat általában festhető vagy lakkozott. Ezáltal más anyagok szimulálásának hatását megbízhatóbbá teszi.

  Strukturális vakolat alkalmazásával, különböző eszközökkel. Ne csak speciális mintákat, hanem rendelkezésre álló anyagokat is alkalmazzon. Gyakran a szokásos háztartási cikkek, amelyeket minden nap otthon használnak, lehetővé teszik még érdekesebb eredményeket, mint a festőeszközök.

  A szerkezeti vakolatok az egyik legnépszerűbbek. A színt tetszés szerint módosíthatja megfelelő színséma hozzáadásával. Még az is lehetséges, hogy csillogást adjunk a kompozícióhoz - a különböző színű zúzott poliészterfóliát, ami végső soron fényessé teszi a felületet. A mindenféle táj kiválasztása hatalmas.

  ásványi

  Az ásványi gipsz ásványi alapú, így a név. Az összes többitől megkülönböztethető egy kissé durva textúra, mivel összetételében különböző ásványi anyagok, mint például gránit vagy márvány, összetétele van.

  Az ásványi fajtának számos olyan tulajdonsága van, amelyek a helyzettől függően előnyökként vagy hátrányként érzékelhetők. Ezen jellemzők egyike az oldat gyors beállítása. Az ilyen kompozíciókkal azonnal dolgozni kell, különben nem fog működni a hibák kiküszöbölésére.

  Egy másik jellemző a sokoldalúság. Az ásványi gipsz belső és külső munkákhoz is használható. A felület zökkenőmentes, ami nagyon kényelmes, különösen akkor, ha több színben vakolatot használnak: az ízületek világosak, kifejezettek, de ugyanakkor nem befolyásolja a bevonat topográfiáját.

  A gipszkarton válaszfalak fedésekor a leggyakoribb gipsz.

  Tökéletesen ragaszkodik ehhez az anyaghoz, így a réteg telített, megkönnyebbülés, minden lehetséges repedés és szabálytalanság jól elrejtve. A granit vagy a kvarc chipek utánzó variánsokat gyakrabban használják, mint másokat. A kétségtelen előny az, hogy az ásványi gipsz készítmények nem igényelnek befejező réteget.

  szöveti

  A texturált vakolatok megkülönböztető jellemzője a kompozícióban bármilyen textúra. Például felidézhetjük a jól ismert bevonó craquelure-t, amely a szárítás folyamán repedésekkel jár. Az anyag felső rétegében szép repedések jönnek létre, és ezeken keresztül a bevonat különböző színe látható.Az idős falak hatása akkor érhető el, amikor az arany ragyog a ragyogáson, ami a klasszikus vagy a barokk stílusokra jellemző.

  A texturált vakolatok esetében gyakran válasszon különböző töltőanyagokat: A finomszemcsés szerkezet kis kövek vagy tengeri kagylók hozzáadásával érhető el, érdekes hatás érhető el csillám vagy természetes fa szálak hozzáadásával - a felület egyre terjedelmesebb, és az ilyen falakkal rendelkező szoba megjelenése érdekesebb.

  Háromféle texturált vakolat létezik:

   • sík felület különböző színekkel;
   • megkönnyebbülés kész rajzolással;
   • megkönnyebbülés tetszőleges mintával.

   Az első esetben maga a fal is készül, és a kötetet színes színekkel egészítik ki, kontrasztokon játszva, speciális színsémákat használva.

   A második változatban a mélynyomást gipsz hozza létre, még akkor sem, ha meg kell próbálni: amikor a vakolat megszárad, minden önmagában kiderül.

   A harmadik esetben speciális eszközök használata - speciális görgők. A vakolat olyan konzisztensen készül, hogy a minta görgővel való gördülése után tiszta marad.

   velencei

   A velencei vakolat a legnehezebb. Ez a munka finomságának köszönhető. Először is, a nehézség a falak előkészítésében rejlik. Ezeket előre kell igazítani, és négyzetméterenként legfeljebb 3 mm-es eltérést lehet megengedni.

   A vakolási munkákat szakképzett és tapasztalt szakember végezheti. A "velencei nőt" 5-7 rétegben alkalmazzák, de a teljes vastagságuk nem haladhatja meg a 3 mm-t.

   A munka különböző eszközöket használ: különböző méretű és nagyobb spatulák. Ennek eredményeképpen a felület sima, modulációval, elsősorban a márványra emlékeztet.

   A vakolat anyagának ez a lehetősége az összes felsorolt ​​ár közül a legdrágább. Ennek oka a termelésben használt drága nyersanyagok. Az ókori Rómában a mesterek márványporot és más ipari hulladékot használtak lakóik elfedésére, de most a legújabb fejlesztések alkalmazandók. A gipsz sokkal olcsóbb lett, de az ár nem nevezhető demokratikusnak.

   Ne feledje, hogy a velencei vakolat átlátszó: a kívánt színt tartalmazó színsémát is meg kell vásárolnia.

   Győződjön meg róla, hogy szükség van a befejező réteg alkalmazására. A legjobb, ha viaszot használunk, ami extra fényes fényt ad a felületnek. Lehetetlen festeni a velencei vakolatot, különben az egész hatás eltűnik.

   Flok

   A selyem vagy a velúr felületének kiváló utánzása miatt gyakran a selyemnek is nevezik az állományt. Az ilyen típusú befejező anyagok használatakor a szoba kifinomult arisztokratikus megjelenést kap.

   A klasszikus állományú vakolat nem tulajdonítható vízállónak, gyakran használják a nappaliban, például egy hálószobában és a nappaliban.

   Ez a fajta sima, de meleg. Ez összehasonlítható a szokásos háttérképekkel. Az anyag természetes és környezetbarát, és ennek számos pozitív jellemzője, amelyek közül az egyik a gőzáteresztő képesség. Ennek következtében a gipszvakolattal borított falakat a gomba, penész vagy más mikroorganizmusok nem befolyásolják. Vannak speciális nedvességálló fajták, amelyek díszítik a fürdőszobák falát.

   Többek között az előnyök közé tartozik az anyaggal való munka egyszerűsége. Könnyen alkalmazható, nincs szükség speciális ismeretekre vagy speciális készségekre. Ezenkívül a nyálkás vakolattal borított fal részlegesen javítható - nem kell teljesen megújítani. Így az állomány vakolat kiválasztása az egyik legjobb lehetőség, ha a házban végzett javítást egy tapasztalatlan mester végez.

   Polimer csoport

   Polimer vakolatok - a kötőanyagok típusaira általánosan használt vakolatok.Így a polimer csoport akril-, szilikát-, szilikon- és sziloxán vakolatokat tartalmaz. A polimer anyagok nagyon könnyen használhatók, mert az alkalmazása előtt nem kell túl óvatosan előkészíteni a falakat. Alapvetően - ezek fehér megoldások, de különböző színeket adhatnak hozzá, változtatva a színt a tetszés szerint.

   A polimer kompozíciókat 1-3 mm vastag rétegben alkalmazzuk. Természetesen az ilyen bevonat nem képes elrejteni túl erős hibákat, például mély repedéseket vagy lyukakat, de sikeresen bezárja a kisebb hibákat. Add hozzá a vizet a kész kompozícióhoz, még akkor sem, ha kiszárad. A száraz vakolat nem kerül értékesítésre. Csak a kész keveréket lehet megvásárolni.

   Egyrészt kényelmes, mert nem kell kiszámítania az arányokat, hígítania és keverni a keveréket.

   Másrészről, a kész keverékek sokkal drágábbak, és a magas költségek miatt gyakran el kell utasítaniuk a vásárlást.

   A felületek szerkezete manuálisan jön létre. Szárítás után kezdetben kialakul.

   Egy speciális szakasz a befejező kezelés. A polimer vakolat kompozíciók nem igényelnek ilyeneket, de kissé „járni” kell a felületen dörzspapírral.

   akril

   Ez a név egyes típusú vakolatokat egyesít, minden egyes akrilgyanta alapján. Akril variánsokat használnak mind homlokzatokhoz, mind belsőépítészethez. Az anyagokat már felhasználásra kész formában értékesítik: nem kell vízzel hígítani. Közvetlenül a vásárlás után elkezdheti a munka befejezését. Általában az akril vakolatot habanyaggal keverik, mivel gyakorlatilag nem teszi lehetővé a párolgást, vagyis az ezzel kezelt falak nem „lélegzik”.

   Az akril dekoratív vakolat kompozícióknak számos előnye van. Az egyik a kész bevonat hosszú élettartama, amely legfeljebb 25 év lehet. Az anyag nagy rugalmassága miatt minden szabálytalanság és kis repedés maszkol, valamint egyéb kisebb hibák. A stukkó segít megelőzni az új hibákat. Ez a minőség mind a belső munkákhoz, mind a külső anyagokhoz tartozik. Az akril alapú dekoratív vakolat minőségileg védi a falakat a penésztől és a penésztől.

   További előnye a nagyfokú tapadás: az anyag jól tapad a falakhoz.

   szilikát

   Vannak gipszek és hátrányok. Különösen könnyen meggyullad, így nem takarja el a konyhában található falakat. Az anyag nem tartozik az antisztatikához, így a por és más szennyeződések könnyen leállnak rajta. A falakat azonban vízzel mossuk: a vakolat könnyen elviselheti a magas páratartalmat és a vízzel való érintkezést.

   A szilikát opciókat főként külső burkolatokhoz használják, de nincsenek ellenjavallatok a belsőépítészeti használatra. A nappaliban ilyen dekoratív vakolatot nem használnak, de gyakran láthatók a konyha vagy az erkély falain. Az anyag környezetbarát. A szilikát vakolatokat azonnal kész formában értékesítik: például közvetlenül a vásárlás után használhatók.

   Az anyag az úgynevezett "folyékony üveg" alapja, melynek köszönhetően megnövekedett kopásállóságot szerzett.

   Az ilyen kompozíciók előnyei:

    • jó tapadás a különböző felületekhez;
    • a levegő áthaladásának képessége;
    • deformáció a használat során;
    • az éghajlati hatásokkal szembeni ellenálló képesség;
    • szaghiány;
    • nagy rugalmasság;
    • antisztatikus;
    • tűzbiztonság;
    • könnyű kezelhetőség és mások.

    Vannak azonban hátrányok is:

    • Rendkívül gyors beállítás, ami a munkát azonnal megteheti. Kezdők számára ez nem lehetséges.
    • Kötelező előzetes felület előkészítés.
    • Viszonylag rövid élettartam.

     Van egy kombinált opció - szilikát-szilikon keverék.Javult a teljesítménye: hosszabb, rugalmasabb és több.

     Szilikon

     Szilikon vakolat - a név általánosítása. Ez a fajta viszonylag nemrég megjelent a piacon, de azonnal megnyerte a fogyasztók szeretetét. A szilikon változat univerzális. Alkalmas mind belső, mind kültéri használatra. Mindez egyedülálló jellemzőknek köszönhető.

     A szilikon egyidejű keverése és a bevonat minőségének megfelelő szintje, és annak díszítésére szolgál.

     Ez többek között jó antisztatikus. Az ilyen falak elleni por nem vonzódik. Ez különösen fontos egy épület külső felépítésénél. Még akkor is, ha egy autópálya a közelben fut, a por falai nem kerülnek a ház falára.

     A szilikon vakolatok gyakran felülmúlják az összes többi mintát. a tartósság és a kopásállóság érdekében, ami részben befolyásolta a nagy népszerűségüket. A falak speciális előkészítése az alkalmazás előtt nem szükséges, elég csak a régi bevonat eredeti felületének megszabadítására. A felület festhető vagy színezhető a vakolathoz. A vakolat költségét a márka, a típus (keverék vagy nem) és a szükséges tulajdonságok határozzák meg - belső vagy külső használatra.

     sima

     A sima számlát tartalmazó vakolatokat gyakran a tervezők választják a nappali kialakításában. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ebben az esetben lehetővé válik a fókusz áthelyezése a vakolt falakról valami másra, például egy érdekes bútorra. A megkönnyebbülés nélküli textúra nem tűnik unalmasnak, mert a vakolat különböző bevonatokat utánozhat: bársony, velúr, selyem, bőr - a választás olyan nagy, mint a texturált vakolat használata esetén.

     Nyilvánvaló, hogy a velencei finomságok sima vakolatokhoz tartoznak.

     Más, sima dekoratív vakolat azonban kicsit más. Némelyikük még mindig észrevehető szerkezetű, de fontos figyelembe venni, hogy a textúrát és a gyöngyházat nem kombinálják. Ha azt szeretné, hogy a falak stílusosak legyenek, ízlés szerint díszítettek, akkor válasszuk ki az opciót fény nélkül vagy moduláció nélkül, ha a vakolat legalább egy kicsit szemcsés vagy nacreous, vagy a bevonat tökéletesen sima lesz.

     A sima dekoratív bevonatok alkalmazása előtt tökéletes falak szükségesek: a felületet először gondosan elő kell készíteni.

     A legkisebb repedéseket is el kell távolítani, mert a sima vakolat nem maszkolja a hibákat, éppen ellenkezőleg, hangsúlyozzák. Befejező rétegként viaszot használnak, amely egyidejűleg védi a felületet a nedvességtől és extra fényt ad neki.

     színezett

     A legtöbb dekoratív vakolatot sima fehérben értékesítik. A következőkben a festés vagy a kompozícióhoz való szín hozzáadására van szükség. Ugyanakkor a piacon és az ilyen jelenségben színes dekoratív vakolat is van. Használatuk esetén a bevonat színe egyenletes és telített, míg a színséma hozzáadása nem veszélyezteti a keverék óvatos összekeverését, a felületet foltokkal kapva. A színes vakolat jelentős mínusza a klasszikus fehérekhez képest magas költség.

     Általában színes dekoratív kompozíciók kerülnek kiválasztásra, amikor egy klasszikus stílusú szobát díszítenek., de ha a színeket helyesen választja, akkor a belsejét csúcstechnológiás, modern és egyéb stílusokban teheti meg. A színes texturált vakolatokat a leggyakrabban választják. Segítségükkel szokatlan textúrák jönnek létre: Marokkó, Versailles és sok más.

     Gyakran láthatjuk a színes gipsz kompozíciókkal létrehozott falfestményeket.

     Amikor érdemes figyelni a lejárati dátumra. Jobb, ha friss kompozíciót használunk, míg a szinte lejárt eltarthatósággal rendelkező gipsznél nehéz lesz dolgozni - elveszíti eredeti tulajdonságait.

     henger

     A görgős vakolat a legnépszerűbb.

     Ez több tényezőnek köszönhető:

     • Könnyű és egyszerű vele dolgozni, amiért a profi mesterek „szeretik” őt.
     • A görgős kabátok mintája mindenki számára ismert - ez az úgynevezett „kéreg bogár”. A textúra több különböző vastagságú és mélységű horony mintája, és a hornyok tetszés szerint helyezhetők el. Ennek eredményeként a burkolat egy kéregbogár által fogyasztott fa darabjára emlékeztet.

     A keveréket nem értékesítik. Vízzel kell hígítani.

     Az elkészített oldat eltarthatósága rendkívül kicsi: az elkészítést követő első napon kell használni - két nap múlva teljesen lefagy, kővé alakul.

     A görgős gipszel kezelt felületet csiszolhatja. Egyszerűen simíthatja a vakolt falak éles sarkait, vagy kijavíthatja vagy javíthatja a mintát, fokozhatja azt.

     A "kéreg bogár" a külső burkolatoknál is használható, a belsőépítészetben pedig a görgős vakolatok univerzálisak. Általában a festéshez értékesítik, így a színösszetétel általában nem adódik hozzá.

     Latex műanyag

     Dekoratív latex vakolat vakolatok viszonylag új a vakolat bevonat piacon. Ez egy polimer alapú anyag különböző módosító adalékokkal. A gipsz latex-műanyag nagyfokú tapadással, vízállósággal, repedéssel szembeni ellenállással, nagy gőzáteresztő képességgel, könnyű alkalmazhatósággal rendelkezik. Az anyag speciálisan erősen koncentrált paszta segítségével színezett. A csiszolás után a latex vakolat kissé csillog és ragyog.

     Ezzel a kompozícióval kezelt falak moshatók. Nem félnek a közvetlen vízzel való kitettségtől.

     Ez lehetővé teszi a fürdőszoba falának kialakítását ezzel a lehetőséggel. A nedvesség-védelmi tulajdonságok növelése érdekében a viaszt a felületre is felvisszük. A felület is fényesebbé teszi a felületet.

     Sok lehetőség van az ilyen vakolat alkalmazására. Között a lehetséges és utánzása csempe, és a létrehozása a különböző minták és díszek - színes vagy fekete-fehér, és a textúra bevonat, és sima, és matt, és fényes. Az egyetlen hátránya, hogy az anyag nem egészíti ki a ragyogásokat, de a fémszerszámokkal történő feldolgozás után a fényesség általában elegendő.

     Az anyag két napon belül teljesen megszárad, és két hét alatt teljesen nyer. A két hetes időszak lejárta előtt a latex-műanyag dekoratív vakolatára nem szabad vizet alkalmazni.

     Nedves selyem

     A nedves selyem dekoratív vakolat hasonlít a nyáj dekoratív fajtájához, de ezek az anyagok nem azonosak. Itt a vakolat összetétele mesterséges vagy természetes selyemszálakat tartalmaz, aminek következtében érdekes préselt textúra érhető el.

     Nedves selyem vakolat nem túl gyakorimert elég drága. Az ár a hozzáadott szál típusától függ. A természetes selyem hozzáadásának lehetőségei többször is drágábbak lesznek, mint a minták mesterséges hozzáadásával. Ezen kívül ezek a falak nem fognak jól nézni minden szobában. Például, ha egy szoba a tetőtérben vagy Provence stílusában van díszítve, a selyemfalak nevetségesnek tűnnek. A burkolat jobban kombinálódik a klasszikus belső terekkel: barokk, klasszikus, néha art deco.

     A falak nem tűnnek vakoltnak, de selyemszövet borítják. Minél nagyobbak a vakolatok, annál drágábbak a bevonatok.

     A dekoratív „nedves selyem” vakolatokat nagy színválaszték képviseli, így nem lesz probléma a megfelelő hang kiválasztására. Vannak opciók, amelyek a ragyogásokat is tartalmazzák. Erre azért van szükség, hogy a felszín lenyűgözőbbé váljon, a falakhoz egy kiemelő szerep hozzárendelése is lehetséges.

     Tengeri szellő

     A stukkó-paszta "tengeri szellő" -nek számos jellemzője van. Tehát maga a paszta nem csak fehér, hanem gyöngy.A kompozíció finom folyós homokot is tartalmaz, hogy a bevonat texturálódjon. A textúra áttetsző, így a falak nem tűnnek "sűrűnek" és "nehéznek". Nemcsak rendes lakásokban, hanem irodákban, szállodákban és egyéb közintézményekben is használják.

     A gipsz nem festett és színezett, és kezdetben színes. A gyártótól függően a színtartomány változó. A nemesfémek árnyalatait általában választják. A paszta vízálló, így a hálószoba, a nappali, a gyermekszobák és a fürdőszobák falainak befejezéséhez is használható.

     A tartósság két hét, és a paszta két napon belül megszárad.

     Zárt tartályban tárolható, legfeljebb -15 fokos hőmérsékleten, különben a dekoratív „tengeri szellő” vakolat elveszíti tulajdonságait.

     Érdekes, hogy maga a gitt alkalmazása után a kompozícióban szereplő homokot nem egyenletesen kell elosztani a felületen, hanem csoportokban, ezáltal szokatlan hatást eredményezve. A homokminta kialakulását nem szabad a fal teljes területére azonnal elvégezni, hanem a gitt kis területre történő felhordása után. Annak érdekében, hogy az ízületek nem látszódjanak, nem szabad egyenes határokat hagyni. Legjobb, ha rongyosodik.

     Színek és design

     Általában dekoratív vakolatot készítenek fehér színben, azonban lehetőség van rá. A színváltozat azonnal színeződik. Ha nem tudta felvenni a kívánt színárnyalatot - nem számít, mert mindig színezett pasztákat és kompozíciókat használhat. Például nemcsak a könnyű kiegészítők, hanem a sötétek is nagyon népszerűek: kék, barna, lila, türkiz, zöld és számos más.

     Két vagy több szín egyszerre kombinálható. Természetesen az első a különböző panelek és freskók létrehozását jelenti.

     Az ókor hatása a patina alkalmazásával érhető el. A patinálás az egyik kedvenc módszer, amelyet nemcsak klasszikus arany és smaragdzöld, hanem sárga, szürke és más nem szabványos árnyalatokkal is elvégezhet. Ez a dekoráció érdekes és luxus, de csak azzal a feltétellel, hogy a szín duetteket helyesen választják.

     Különböző szerszámok segítségével különböző mintákat hozhat létre a falakon: rózsák, csíkok, körök, esőcseppek. Ehhez nem mindig szükséges speciális szerszámok beszerzése, néha elegendő a kézben lévő eszközök használata, például szivacsok, műanyag zacskók, gumikesztyűk, fésűk stb.

     Alkalmazási eszközök

     A sima és texturált vakolathoz ugyanolyan eszközökre lesz szükség, de az első esetben csak egyre korlátozhatja magát (például ecsettel vagy hengerrel), és a másodikban az egész készletet meg kell nézni.

     A munkához szüksége lesz:

      • Fúró és speciális keverőfúvóka. Az optimális alkalmazáshoz az oldatot manuálisan nem keverjük össze, a legjobb, ha a készüléket használja. Így a keverék homogén lesz, simább lesz.
      • Széles, közepes és keskeny spatulák. Ezek a szerszámok szükségesek a vakolat szintezéséhez. A velencei vakolat esetében az 5-7 réteg mindegyikét különböző szélességű spatulával kell felhordani. A spatulák is hasznosak lesznek néhány egyszerű rajz kiadásához.
      • Simító, más néven simító. A simítóval készült mintákat simítóval lehet felhordani, de a simítóval gyorsabb és könnyebb lesz.
      • Rollers. Számos típus létezik, amelyek mindegyike lehetővé teszi egy speciális minta kialakítását a felületen. Néha először egy rajzot készítenek, és ráadásul egy másik (például először a habot hengerrel, majd megkönnyebbüléssel) kezelik.
      • Gumi vagy műanyag dombornyomott. Kezdetben a díszeket rájuk faragják, és lehetnek zökkenőmentesek és határok.
      • Fur. Kiderült, hogy érdekes szemcsés textúra, ami a nedves szőrzet ragasztására emlékeztet.
      • Habgumi.Ez a görgő finomszemcsés mintázatú.

      További anyagok

      Nem minden dekoratív vakolat típusát kell előkezelni és kiegyenlíteni az alapot, de jobb, ha nem hagyja figyelmen kívül ezt a lépést, hogy a kapott minta fényesebb legyen, a bevonat jobban tart és nem esik le a falról. Mielőtt szükség van a nagy rések és repedések bezárására. Bizonyos esetekben olyan szerkezeti kompozíciókat kell használni, mint a poliuretán hab vagy akár a szokásos vakolat. Győződjön meg róla, hogy a mély repedéseket és repedéseket a lehető legjobban kezelje, majd a falfelületet vízszintesen.

      azFontos, hogy a vakolt bevonatot kezeljük. A befejező réteg általában rendelkezésre áll. Festékként használható, szín és átlátszó opciók. A befejezés a dekoratív vakolattal borított falakat is védi nedvességtől vagy mechanikai sérülésektől. A befejező bevonat azonban csak dekoratív funkciót játszhat.

      Vannak speciális adalékanyagok és hígítók, amelyek dekoratív célokra szolgálnak. Lehetővé teszik, hogy egy kicsit megváltoztassuk a textúrát, és néha úgy teszik, hogy a felületen történő szárítás után a mester erőfeszítés nélkül alakuljon ki. Az így kapott hatások rendkívül érdekesek lehetnek.

      Kezdő vakolat

      A kiindulási kompozíciót a fal felszínének kiegyenlítésére használják fel, amely dekoratív bevonat alkalmazására készül. Sima falon könnyebb újra létrehozni a szükséges mintát, ezért ezt a lépést kötelezőnek tekintjük, függetlenül attól, hogy milyen dekoratív vakolat van kiválasztva.

      A dekoratív vakolat mellett a kezdet polimer vagy ásványi alapú.

      Fontos koordinálni, hogy mind a dekoratív, mind a kiindulási keverékek ugyanazon az alapon működnek. Csak így biztosítható a habarcs maximális tapadása a felülethez és a készítményekhez.

      A gipsz alapú kiinduló vakolatok népszerűek.a kezdőknek azonban tartózkodniuk kell a használatától. A keverék rendkívül gyorsan bekapcsol, így minden munkát azonnal el kell végezni. A cement alapú habarcs a legjobban megfelel azoknak, akik nem foglalkoztak az ilyen munkával. A falburkolatok kiválóan alkalmasak faházak készítésére is, de gipszkarton, beton- vagy téglafalak használatakor modernebb anyagokat kell választani. Mindenesetre az alapnak a meghatározó tényezőnek kell lennie a kezdő felállás kiválasztásakor.

      Dekorációs kompozíciók

      A megkönnyebbülés megteremtése érdekében a patinálás különböző keverékeket alkalmaz, amelyeket hozzáadnak a dekoratív vakolathoz, vagy ráhelyezik rá.

      Például a következő lehetőségek közül választhat:

       • Adalékanyag hatás létrehozásához "Kéreg bogár". Granulált adalékanyagokat készítünk, amelyek frakciója 2,0-3,5 mm. A bázis bármilyen lehet, azonban az ásványi frakció mérete nagyobb, mint a polimer.
       • "Kameshkovo" az adalékanyag érdekes hatást eredményez, hasonlítva a hasított gipsz felületére. A frakciót nagyon kicsi - 1-2,5 mm-re választjuk, és általában a különböző frakciókat tartalmazó adalékokat összekeverjük, hogy a legmegbízhatóbb megjelenést kapjuk.
       • "Mosaic" a textúrát nemcsak a különböző frakciókból, hanem a különböző színekből származó adalékanyagok alkalmazásával érik el. Lenyűgözőbbnek tűnik, ha az azonos színű adalékokat, de különböző színekben, például sötétbarna, homokos, bézs és vörösesbarna színben veszi. A frakciók ugyanazok, de különbözőek lehetnek: a méretek 0,8 mm-től 2 mm-ig terjedhetnek.
       • "Szőrme kabát" - egy különleges fajta, amelyet szőrgörgővel alkalmaznak. A vakolat megkönnyítése érdekében a vakolathoz speciális szerszámokat adjon, amelyek tisztábbá teszik a megkönnyebbülést.
       • "Lamb" - finomszemcsés adalékanyag. Az eredmény durva textúra.Ezt az opciót gyakran a folyosók vagy folyosók tervezésekor választják meg, mert nem túlságosan kellemes az érintéshez.

       alapozás

       A primereket folyékony állapotban és pépes formában értékesítik. Ezek nem mindig szükségesek, de bizonyos típusú vakolatoknál (sima, különösen a velencei) kell őket alkalmazni. A kiinduló vakolat felhordása előtt a primeret úgy használják, hogy a lehető legjobban megragadja a falat. A gomba és a penészgomba megelőzésére szolgáló antiszeptikumok hozzáadódnak a készítményhez.

       A primer a kezdő vakolatrétegre van felhordva. Ebben az esetben javítja a dekoratív gipsz összetétel megkönnyítését és tapadását.

       Ne feledje, hogy ha a kiindulási réteg alatt jobb a mély behatolású folyékony primerek kiválasztása, akkor egy alapozópaszta alkalmas egy dekoratív alapra. Mindegyik réteget alaposan szárítani kell, különben a vakolat hamarosan megreped és megromlik.

       Ha egy primer használata nélkül tetted, készen állj arra, hogy több erőfeszítést igényel a fal szabálytalanságainak elfedésére. Szintén nincs értelme az alapozó munkát elvégezni, ha hamarosan a dekoratív vakolatot bármilyen más falburkolattal helyettesítik. Az alapozó jelentősen növeli a dekoratív vakolat réteg tartósságát.

       Színezőanyagok

       Ez magában foglal mindenféle színt, csillogást, festéket. Mindegyik fajnál részletesebben meg kell mondania:

        • Colera pépes vagy porított. Ezek közvetlenül a vakolat alkalmazása előtt kerülnek hozzáadásra. Használat plusz, hogy nem szükséges gondoskodni a szükséges szín továbbításáról. Van azonban egy jelentős hátránya: nehéz lehet a dekoratív vakolat különböző részeinek ugyanazt az árnyalatát elérni, így azonnal ki kell festenie a kompozíciót és fednie és díszíteni kell az összes falat.
        • Glitter és glitter hozzáadódik a dekoratív vakolathoz, hogy ragyogjon. Attól függően, hogy hányan kerülnek hozzáadásra, attól függ, hogy a gyöngyházfalak milyenek lesznek. Talán szüksége van egy mérsékelt, szokatlan ragyogásra és talán egy fényes játékra. A csillogás különböző frakciókból áll: kicsi és nagy. Fényes szálak is vannak.
        • festékek - a legegyszerűbb és legismertebb lehetőség. Különleges megoldásokat kell választani, amelyek alkalmasak a vakolt felületek megmunkálására. A mínuszok közül csak a munka időtartama és alapossága, különben a festés a legkevésbé kockázatos felület a szín egyenletessége szempontjából.

        Szerencsés és viaszok

        Ezek az anyagok általában átlátszóak. Ezeket a sugárzást, a nedvességtől és a hőtől való védelmet használják. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a lakk vagy a viasz nem használható mély domborítású dekoratív gipszbevonatokhoz, mivel a teljes felület nem dolgozható át, így a viaszot vagy lakkot úgy kell megválasztani, hogy sima vagy szinte sima legyen.

        A festékekhez hasonlóan a lakkok matt vagy fényesek. A lakkot nem alkalmazzák egy rétegben, inkább 2-3 rétegben használják.

        Ez nemcsak a felszín jobb védelmét szolgálja, hanem bizonyos minták, például krokodil bőr, kőfelület stb.

        A viaszot hagyományosan a velencei vakolat befejező rétegeként használják. Csak praktikus funkciója van - védi a bevonatot, de még mindig ragyog és ragyog.

        A viasz jól áthalad a levegőben, ellentétben a lakkkal, az alatta lévő felület "lélegzik". Ez sokrétűvé teszi a viaszot, lehetővé téve a lakó- és háztartási helyiségekben való használatát. A viasz alkalmanként javítja a bevonat vízlepergető tulajdonságait, így a falakat és a fürdőszobákat lefedhetik.

        Maszkolószalag

        Festékszalagot használnak a falak felosztásakor. Ez úgy történik, hogy a fal egy része dekoratív vakolattal, a másik pedig valami másval, például tapéta borítja.Azonban a legfontosabb dolog, amelyre a szalagra van szükség, a környező felületek védelme a dekoratív vakolattal való szennyeződés ellen. Tehát a kandalló, az ajtókoncák, a falhoz vagy a mennyezethez szorosan illeszkedő padlót illetően meg lehet menteni őket az alkalmi sérülésektől, amelyek jelentős erőket és pénzügyi eszközöket takarítanak meg azok tisztítására vagy frissítésére.

        Hogyan válasszuk ki?

        A dekoratív vakolat kiválasztása elsősorban attól függ, hogy milyen helyiséget szeretne látni a végén. Gyakran előfordul, hogy egy high-tech belső teret kíván létrehozni, de nem világos, hogy miért esik a választás a marokkói vagy a velencei bevonatra. Fontos harmonizálni a szükséges és a kapott formát.

        Egy másik feltétel, amely befolyásolja a választást - a környezetet.

        Bizonyos bevonatokra az adott helyiségtől függően különleges követelmények vonatkoznak

         • Tehát a nappaliban: egy hálószoba, egy nappali, egy óvoda - fontos figyelmet fordítani az anyag környezetbarát jellegére, biztonságára és arra, hogy mennyire kellemes az érintés. A kandallóval kiegészített nappaliban meg kell gondolni a tűzbiztonságot: csak lángálló anyagokat válasszon.
         • A csarnokokban, folyosókban és folyosókon fontosabbak a szilárdsági jellemzők, ezért tartós dekoratív vakolatot kell választani.
         • A fürdőszobák és WC-k esetében a legjobb, ha vízálló opciót választunk.
         • Ugyanez vonatkozik a konyhákra is, de itt az ellenállás az, hogy a falakat gyakran kell mosni. A vakolat gyúlékonysága szintén fontos: alacsonynak kell lennie.

         Mindenesetre a biztonsági lefedettség döntő fontosságú. Nincsenek éles vágások, durva élek és hasonlók. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor a gyerekek lakásokban vagy házakban élnek.

         Ápolási tippek

         A dekoratív gipszellátást azonban a választott vakolat típusának megfelelően végzik Számos általános szabályt kell követni, függetlenül a kompozíció típusától:

          • Ha el kell távolítania a port vagy a fényszennyezést, a porszívó a legmegfelelőbb. Ez nem csak a felszínről, hanem a domborművekről is eltávolítja a port.
          • Ha a vakolat vízálló, akkor egy rongy vagy ecset segít megbirkózni a makacs foltokkal. Fontos feltétel: ne használjon súrolószert vagy tisztítószert. Szóval csak tönkreteszi a felszínt.
          • Ne dörzsölje túl a bevonatot, különben komolyan elronthatja a vakolatot. A javítások nem mindig lehetségesek. Mindez az alkalmazott anyag típusától függ.
          • Ha a helyreállítás lehetséges, ne feledje, hogy ez a folyamat speciális készségeket igényel. Ha nincs tapasztalata az ilyen munkák elvégzéséhez, rendelje át őket egy szakembernek.
          • Egy egyszerű módja annak, hogy frissítse a bevonatot - díszítse a falakat dekoratív lakkkal. Színezhető, így nemcsak fényes, hanem kissé megváltoztathatja a falburkolatok színét is.
          • Ne végezzen saját kockázatú újrafestési vakolatát. Rendszerint ehhez előzetesen elő kell készíteni: elemi elem a régi festék vagy lakk eltávolításához Ez nem mindig lehetséges szépen elvégezni, így csak dobja ezt az ötletet, vagy teljesen távolítsa el a fedelet, és új módon díszítse a belső teret.

          gyártók

          A dekoratív vakolat gyártása világszerte virágzik. Minőségi minták nemcsak nyugaton, hanem Oroszországban és a FÁK-országokban is vannak. Sok vélemény van a különböző gyártókról. A vezető olasz termékként ismert. Olyan márkák, mint Baldini, Sammarinese, Loggia, Giorgio Graesan, Sammarinese, Oikos, Valpaint, NovaColor tartoznak a prémium szegmensbe, de a minőség, a biztonság és a teljesítmény a magasságban van.

          Az orosz gyártók közül a VGT a legnépszerűbb.

          Nemcsak a jó minőségű, hanem az alacsony árért is elismerést szerzett. A tartományban elég sok bevonat van, és sok közül választhat. Természetesen ez a gyártó nem a legjobb, de az ár és minőség szempontjából optimális vakolatot kínál.A vakolat mellett a VGT befejező bevonatokat is gyárt: lakk és viasz.

          Gyönyörű példák a befejezésekre

          Az alábbiakban egy fotógaléria látható a dekoratív vakolat használatával.

          A szövetekkel díszített falak jól néz ki a hálószobában. Annak ellenére, hogy diszkrét színt választottak, a bevonat nem tűnik unalmasnak, és az összegyüttes harmonikusnak tűnik.

          Flock vakolat egyaránt modern és elegáns. A titok a szövet szerkezete és a sugárzás utánzata. Az élénk színekből készült falak maguk is belsejében kiemelkedhetnek.

          Ügyeljen a kandalló körüli dekoratív vakolat zóna díszítésére. A "bőr alatti" rajz a belső identitást adja, dinamikusabbá és érdekesebbé teszi.

          A gipsz nem csak a falakon, hanem a mennyezeten is alkalmazható. Ha dekoratív vakolattal kezelt felületet fedjük le viaszdal, akkor a fényt tükrözve a szoba nagyobb, tágasabb és kényelmesebb lesz.

          Dekoratív vakolat sikeresen utánozni más anyagokat, mint például a meleg kő. E határozat végrehajtása nem igényel sok időt és erőfeszítést, és nincs szükség speciális készségekre.

          A vakolat sikeresen elrejti a falakon lévő összes hibát és szabálytalanságot. Emellett panel vagy freskó is készíthető, mesterségesen öregszik, vagy megrepedhet vagy patinálhat - sok lehetőség van.

          Még akkor is, ha csak a dekoratív színezett gittel borítja a falakat, anélkül, hogy időt veszítene a megkönnyebbülés vagy az érdekes szerkezet megadására, a hatás még mindig szokatlan lesz.

          A dekoratív vakolat falra való alkalmazásának módját lásd az alábbi videóban.

          Comments
           szerző
          Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

          Bejárat

          Nappali

          hálószoba