Vakoló vödör: szerkezetek típusa és előnyei

Szinte minden befejező munka magában foglalja a falak igazítását különböző típusú vakolatokkal. Nem mindig célszerű az oldatot szokásos simítóval felhordani, mivel nehéz a készítmény egyenletes eloszlása ​​a felületen. Egy univerzális megoldás itt egy vakolókanál használata.

Alapfogalmak

A vakolókanál egy segédeszköz, amely folyékony oldat felhordására szolgál egy fal vagy padló felületére. Ezeket gyakran használják függőleges felületek vakolásához.

Egy ilyen konstrukció több fő részből áll:

 • Fém tál. A kapacitás különböző méretű lehet. Készíts egy tálat tartós acéllemezből, amely más alakú.
 • Kezelni. A munka egyszerűsítése érdekében csatlakoztassa közvetlenül a kerethez. Számos egyszerű fogantyú készül fa alapján, mivel kis súlya van.

Meg kell jegyezni a vödör alakját, amely az alkalmazási környezettől és az oldat alkalmazásának módjától függően változhat.

Ezzel a szerszámmal sokkal könnyebb dolgozni, mint a simítóval, amelynek felületén az oldat része lehet.

típusok

Az építési vödörök régen megjelentek, egyszerűek és praktikusak. Az idő után a termékek gyakorlatilag változatlanok maradtak: a gyártók csak enyhén javították a tál alakját.

Az alkalmazási módtól függően ezek a termékek két fő típusra oszthatók:

 • Kézi Ezek a szokásos házi tálak fából készült fogantyúval. Egy vékony fémlemezből készítheted őket. A szerszámokat a kézművesek kis mennyiségű munkához használják, ahol nincs szükség nagy alkalmazási pontosságra.
 • Hopper. Ez egy pneumatikus vödör, amely lehetővé teszi az oldat nagyobb sebességű felhordását. Kívülről hasonlít egy magas oldalú tálra. A tartály alján olyan nyílások találhatók, amelyeken keresztül a keveréket kihozzák. Több is lehet, és speciális vezetőcsövekkel egészül ki.

Az oldatot sűrített levegővel szállítják.

A tervezők munkájának egyszerűsítése megváltoztathatja a fogantyú helyét. Ez lehetővé teszi, hogy különböző síkokban lévő felületeken dolgozzon. Néhány módosítás forgatható fejekkel is felszerelhető. Ez lehetővé teszi a munka irányának megváltoztatását a fal helyétől függően.

Hopper működési elv

Az ilyen típusú pnevmokovsha-nak részletesebben kell laknia. Használata lehetővé teszi, hogy többször felgyorsítsa a vakolatot.

Egy ilyen algoritmussal le lehet írni a pneumatikus szárnyak működési elvét az oldat alkalmazásához:

 • Egy bizonyos mennyiségű előkészített keveréket öntenek a tálba. Meg kell jegyezni, hogy az alkalmazás minősége az oldat konzisztenciájától függ. Nem lehet túl sűrű vagy túl folyékony. A keverék sűrűségét vizuálisan határozzuk meg.
 • Az oldat feltöltése után a kompresszor a vödörhez csatlakozik. A kezelést speciális kar segítségével végezzük. A kilépő levegő belép az oldatba, és az alsó nyíláson átnyomja, majd a keverék a falhoz tapad.

A rajzot folyamatosan vékony rétegek végzik. Jobb, ha több megközelítést alkalmazunk, mivel ez lehetővé teszi, hogy a keverék megfelelő keverékét kapja a bázissal. Meg kell jegyezni, hogy a modern automata vödrök sokoldalúak.

A vakolat mellett segítségükkel a következő vegyületeket is alkalmazhatja:

 • homokos megoldások;
 • dombornyomott festék;
 • parafa megoldások.

A tartály egyik műszaki paramétere az a szög, amelyen a rendszer eloszthatja a vakolatot. Ez az érték a legtöbb eszközben 30 és 90 fok között változik. Minél kisebb a szög, annál kisebb a terület a fedélzeten.

Ezért az eszköz kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy mennyi munka szükséges jelenleg.

Előnyök és hátrányok

A mai vakolókanálok meglehetősen gyakoriak és sok professzionális építők használják.

Ezeknek az univerzális eszközöknek számos tagadhatatlan előnye van:

 • Könnyen kezelhető. Mindenki kézi vagy pneumatikus vödröt használhat építési tapasztalat nélkül.
 • Növelje a termelékenységet. Annak a lehetőségnek köszönhető, hogy a keverék kívánt mennyiségét gyorsan a falra alkalmazzuk. Meg kell jegyezni, hogy a kézi vödrök nem adnak ilyen nagy növekedést az automatizált rendszereknél.
 • Egységes elosztás. Az ilyen lapátok segítségével viszonylag egyenletes gipszréteget lehet alkalmazni, amely csak a szabályt kell megmunkálni. De ez nem jelenti azt, hogy egy vödör használata lehetetlen sík sík.
 • A vékony rétegek kialakulása. Ez az előny a pneumatikus vödrökre vonatkozik. Segítségükkel az oldat nagyon jól tapad a felülethez. Ez lehetővé teszi, hogy egyenletesebben terjessze el, ami a keverék 1 cm vastagságához vezet.
 • Alacsony költség. A modellek szinte mindenki számára elérhetők. De ha pneumatikus vödröt kíván használni, akkor egy bizonyos kapacitású kompresszorra is szükség van.
 • Tartósság. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a lapát nem tartalmaz mozgó alkatrészeket és mechanizmusokat. Ha gondoskodik róla, akkor több éven keresztül használhatja.

A vödörnek szinte nincsenek hátrányai - jól kezelik a feladatot. Az egyik hátránya az alacsony minőségű fém felhasználása a gyártás során, ami gyorsan korrodál és elveszíti az erőt.

Mi magunkat csináljuk

Az építési kazettáknak viszonylag egyszerű formájuk van, amely lehetővé teszi, hogy újra otthon jöjjön létre.

A készülék gyártási technológiája több egymást követő műveletből áll:

 • Kezdetben megfelelő rajzot vagy közelítő rajzot kell találnia a kívánt alakzat vázlatával. Ha a kialakítás kompresszor használatával jár, akkor szükség van arra, hogy úgy nézzen ki, mint egy téglalap alakú tál felső fedél nélkül.
 • Két lapból vágjuk ki a tálat. Az egyik rész az alsó rész lesz, a másik pedig lökhárítók. Ehhez hajlítsa meg a lapot derékszögben, vagy hengerítse fel.
 • Az elemek összekapcsolása. A tál elkészítésének legegyszerűbb módja az, hogy hegesztjük a kapott lapokat. Ez az opció azonban nem mindig alkalmas acélra. Ezért a csavaros kötések használata univerzális módszer.
 • Lyukak vágása. Végül két lyukat kell fúrni, amelyeket a kompresszor csatlakoztatásához és az oldatból való kilépéshez használnak. Kis vezetőcsöveket kell hegeszteni hozzájuk.

Technológiai használat

A vakolat alkalmazása kanállal nem nehéz folyamat.

Ezt az eljárást követve néhány egyszerű szabályt kell követnie:

 • A vakolás előtt gondosan elő kell készíteni a falfelületet. A felhasznált oldattól függően a bázist specifikus összetételű alapanyaggal alapozzuk. Ha a falak erősen íveltek vagy sok repedéssel rendelkeznek, azokat ki kell egyenlíteni vagy megerősíteni.
 • Vigye fel a habarcsot egy tölcsérrel a faltól legfeljebb 15 cm-re. Ha szükség van a réteg vastagságának szabályozására, akkor ez az érték 2-5 cm-re csökken, figyelembe véve, hogy minél távolabb van a pneumatikus fej, annál több buborék keletkezik a szerkezetben. Az üregek eltávolítása érdekében a felületet óvatosabban kell kiegyenlíteni.
    • Ha a szokásos vödröt használja, akkor a megoldást a falra kell dobni. Ugyanakkor meg kell próbálnia, hogy a kéz mozgása egy rajongóhoz hasonlít. Ez lehetővé teszi a megoldás egyenletesebb eloszlását.
    • Helyezze az oldatot több rétegbe, amíg ki nem nyúlik a korábban telepített fényjelzőkre. Kizárólag kiváló minőségű vakolatot használjon, amely a szakértők szerint egy bizonyos anyagon jól tartható.

    A vakolókanálok egyszerű eszközök, amelyek sokkal könnyebbé és jobb minőségűvé teszik a falazást. Az alkalmazás egyszerűsége az egyszerű és sima mozgások megvalósításában rejlik, lehetővé téve a keverék egyenletes eloszlását a felületen. Ez nagymértékben leegyszerűsíti a befejező munkát, és lehetővé teszi a javítások elvégzését.

    Lásd a vakolókanál videóinak áttekintését.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba