Mechanizált gipszfalak: az előnyök és hátrányok

 Mechanizált gipszfalak: az előnyök és hátrányok

Gipsz - sokoldalú módja a falak díszítésére. Napjainkban az ilyen művek esetében a különböző kézzel készített kompozíciók meglehetősen nehézkesek. A folyamat felgyorsítása érdekében sok szakértő automatizált eszközöket használ. Ennek a megközelítésnek sok árnyalata és előnye van, amelyeket előzetesen tudnia kell.

Jellemzők

A gépesített vakolat viszonylag új módszer az oldat falra való felhordására. Ez olyan speciális eszközök használatán alapul, amelyek speciális csővezetékeken keresztül bizonyos nyomással táplálhatják a keveréket.

Technikailag ez az eljárás különböző típusú motorok és kompresszorok használatát foglalja magában.

De a falakra való felhordás minősége több szempontból is függ:

 • A felület tapadása. A falak bizonyos típusai előzetes előkészítés nélkül nem fedhetők vakolattal. Különböző típusú gázblokkok betonja, tégla vagy falai nagyszerűek az ilyen munkákhoz.
 • Az oldat konzisztenciája. Ez a tényező az egyik legfontosabb. A keverék nem lehet túl vastag, mivel ez növeli a motorok terhelését, és meghibásodhat.

A gépi alkalmazás sokkal jobb, mint a kézi vakolás.

Ha a klasszikus megközelítést használja, viszonylag hosszú ideig tart. Ebben az esetben a régi vakolat már megszárad, míg az új még nem erősödött.

Az automatikus alkalmazás segítségével szinte azonos a megoldás rétegével, ami sokkal könnyebb a jövőben dolgozni.

A gépesített vakolat egy univerzális megközelítés, amely lehetővé teszi különböző típusú felületek kezelését:

 • falak és mennyezet;
 • ajtó vagy ablak lejtőin;
 • dekoratív ívek;
 • külső falak.

A megmunkálás univerzális módja annak, hogy viszonylag rövid idő alatt kiváló minőségű felületet kapjunk.

Előnyök és hátrányok

Ma a gépesített vakolat fokozatosan helyettesíti a megoldások kézi alkalmazását. Ez a hasonló munka számos jelentős előnyének köszönhető:

 • Nagy teljesítmény. A modern piac olyan automatikus eszközök, amelyek legalább 1 cu-t használhatnak. m oldat óránként. Egy rétegben a rétegvastagságtól függően, akár 40-60 m2-es falakat is könnyen vakolhat.
 • Az alkalmazás minősége. Gipsz "fegyverek", ami a megoldás sokkal jobb, mint a szokásos vödör dobása. Kezdetben a felület szinte sík, és csak kis kiigazítást igényel, amelyet automatizált rendszerek is végezhetnek.
 • Az oldat és az alap erős tapadásának kialakulása. Ez a rétegek egyenletes eloszlása ​​és az oldat egységes adagolási sebessége miatt érhető el. Ezzel a megközelítéssel az oldat majdnem minden repedésben behatolhat, majdnem teljesen kitölti őket. Ennek elérése manuális módszerek segítségével szinte lehetetlen.
 • Viszonylag alacsony költség. Alkalmazza a keveréket néhány ember számára. Az ilyen termelékenység manuális eléréséhez többször is szükség lenne az alkalmazottak számának növelésére, ami nagymértékben befolyásolná a pénzügyi költségeket.
 • Csökkentett vakolat költség. Ez annak köszönhető, hogy a keverék egyenletesen a falra esik.Gyakorlatilag a teljes terméket a rendeltetésszerűen használják, így sokkal nagyobb területet tud lefedni, mint a manuális megközelítés. A felhasználói visszajelzések szerint az automatikus eszközök használatával körülbelül 1,5-szer csökkentheti a fogyasztást.
 • A vakolatok viszonylag alacsony költségei. Ez a jelző a gyártótól és a falfelület szerkezetétől függően eltérő lehet, amelyen a készítményeket alkalmazzák.
 • A shpatlevaniye hiánya. A cementhabarcs minden repedést jól kitölt, ami kiküszöböli a falak előkezelését.

A mechanikai megközelítés használata vakolatok alkalmazásakor lehetővé teszi a javítási feladatok egyszerűsítését. De a gépesített vakolat nem egyetemes módszer, mivel számos jelentős hátránya van:

 • A berendezések magas költsége. Ezért a hazai építésben ez a módszer nagyon ritka. Ha azonban szakmailag foglalkozik ezzel a tevékenységgel, akkor az eszköz nagyon gyorsan fizet magának. Egyszeri vakolás esetén jobb, ha olyan szakembereket vesz fel, akik már rendelkeznek az összes szükséges felszereléssel.
 • Nagy teljesítményű eszköz állandó vízellátást és keveréket igényel. Ezért kívánatos egy vízcsatlakozás, hogy ne állítsuk le a folyamatot félig.
 • Az ajánlások szigorú betartása keverékek készítésekor. Ha úgy dönt, hogy valamilyen szennyeződést magad is hozzáad, akkor nincs garancia arra, hogy az eszköz képes lesz hatékonyan alkalmazni a kapott oldatot.

  A vakolatok felhordására szolgáló modern mechanizált eszközök univerzális megoldás. Ez széles körben elterjedt számos építési területen, ahol a falak feldolgozása egyszerre több ponton is elvégezhető.

  keverékek

  A fő paraméter, amely meghatározza a kezelt felület minőségét, a vakolat keverékek. Hagyományosan szárazra és nedvesre oszthatók. A nagy építőipari vállalatok által használt második terméktípus. Megszerzik a kész keveréket, amelyet betonkeverők szállítanak. A mai piacon a száraz keverékek, amelyek lehetővé teszik a vakolat önmagát.

  A kompozíciótól függően a száraz termékek két nagy csoportra oszthatók:

  • Gipsz vakolat. A fő csatlakozóelem itt a szokásos gipsz. Mivel az anyag nagyon jól szívja fel a nedvességet, kívánatos, hogy beltérben csak alacsony páratartalom mellett használják.

  A gipsz vakolatok egyedülálló tulajdonsága a magas szárítási sebesség.

  Ez lehetővé teszi, hogy néhány nappal az alkalmazás után kapjon egy kiváló minőségű felületet a dekoratív befejezésekhez.

  A keverékek nagy porozitással rendelkeznek, így az oldat fogyasztását többször is csökkentik a cementkészítményekhez képest. Automatikus eszközök segítségével alkalmazva szinte tökéletesen sík felületet érhetünk el, amely minimális feldolgozást igényel.

  • Cement-homok vakolat. Univerzális keverékek, amelyek szinte bármilyen felületre alkalmazhatók. Mivel az anyag hőmérséklete és a vízzel való érintkezés miatt jól tolerálják az anyagot, sokan azt használják, hogy befejezzék a házak homlokzatát.

  Ha egy medencét szeretne építeni, ez a típusú vakolat is a legjobb megoldás.

  A termék hátrányai a felső réteg hosszú száradási és egyenetlen szerkezetének tekinthetők. Ezért a vakolat felhordása után a simítást még egyenletesebb és szilárdabb alapra is ki kell simítani.

   A modern piac sokféle száraz és félszáraz keveréket kínál. E sokféleség között számos népszerű márka létezik:

   „Talajkutatók”

   Keverjük össze a gipsz alapján, a nagy tapadási tulajdonságok között. Különböző típusú felületekre alkalmazható, amelyek közül a tégla, a beton és a habblokk optimális.

   A pozitív tulajdonságok között megkülönböztethető a megoldás képessége a levegő áthaladására és a ház belsejében lévő hő megtartására.

   A gyártó jelzi, hogy a kompozíció felhasználható keverékként a befejezéshez.

   "Basis"

   A gipsz vakolatok egy másik képviselője, tökéletesen alkalmas a belsőépítészetre. A komponensek finomszemcsés szerkezete lehetővé teszi, hogy a habarcs a falakra kb. 1 cm vastagságú legyen, ebben az esetben a termék fogyasztása nem haladja meg a 9 kg / mt.

   Az anyag nagy gőzáteresztő képességgel és jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

   "Knauf"

   A cég az egyik vezető a különböző felületek befejezéséhez szükséges keverékek gyártásában. Meg kell jegyezni a gipsz vakolatait, amelyek különböző polimer szennyeződéseket tartalmaznak.

   Az anyag jellemzői közül kiemelhető a plaszticitás, valamint a különböző felületekhez való tapadás.

   A keverékek színsémája nem csak szürke, hanem rózsaszín árnyalatokat is tartalmaz.

   "Volma"

   A hazai termelés egyik vezetője. Kiváló minőségű gipsz vakolatot gyárt gépesített alkalmazáshoz.

   A termékek specifikációi nem alacsonyabbak, mint az előző gyártó termékei. A vakolat jellemzői közé tartozik a gyors száradás.

   A gyártó azt állítja, hogy az alkalmazás után 4 óra múlva elkezdheti őrölni a falakat.

   A kezelés után a felület készen áll a festésre vagy a tapéta ragasztására. Ugyanakkor a külső réteg gyakorlatilag megkülönböztethető a speciális gittkeverékekkel borított bázisoktól.

   Kérjük, vegye figyelembe, hogy gyakorlatilag senki sem gyárt cementalapú keveréket. Technikailag ez nem szükséges, mivel egy ilyen vakolat megszerzése nagyon egyszerű. A habarcs kívánt konzisztenciájának eléréséhez bizonyos arányban szükséges a minőségi homok és a cement keverése.

   felszerelés

   A vakolatot a speciális gépesített eszközök végzik. A megoldástól függően két fő csoportra oszthatók:

   • Csavaros gép A rendszer fő eleme a csiga, amely képes megragadni az oldatot és egy bizonyos irányba mozgatni. Ezek a gépek összehasonlíthatók a klasszikus húsdarálóval. De nagyon erősek és erőteljesek. Csatlakoztassa a tömlőt ehhez a rendszerhez, amely a munkahelyre kerül.
   • Pneumatikus eszközök - ezek viszonylag egyszerű szerkezetek. A fő eszköz itt egy tartály (kanál), amelyhez a sűrített levegővel ellátott tömlő csatlakozik. A permetezés a gáz nagy sebessége miatt történik, ami az oldatot egy vagy több lyukon keresztül nyomja. Ennek a készüléknek az a hátránya, hogy a vakolatot külön-külön és nagy mennyiségben kell elkészíteni. Egyes eszközök nem különböznek a kényelemben és a praktikusságban. Ezért használatuk indokolt az életkörülmények szempontjából.

   Mindezek az eszközök felhasználhatók a keverék falakhoz vagy padlókhoz való felhordásához.

   Részletesebben vizsgáljuk meg a csavaros készülék működésének elvét:

   • Öntse az oldatot egy speciális keverő rekeszbe. Ügyeljen arra, hogy mind a már elkészített termékek, mind a különálló alkatrészek használhatók. A folyadék mennyiségének és minden más terméknek pontosan meg kell felelnie a gyártó vagy a szakemberek ajánlásainak.
   • Ezután a rendszer ezeket a komponenseket a keverő belsejébe szállítja. Belsejében egy bizonyos ideig keveredik.
   • Ha a vegyület készen áll, a csiga rögzíti, és a tömlőbe táplálja. Nagy nyomást hoz létre, ami a megoldást a kilépéshez vezet. A permetezőre jutáskor a vakolat bizonyos sebességgel kilép, és az alaphoz tapad.

   Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek a folyamatok teljesen automatizáltak, és az üzemeltetőnek csak vízvezetékcsövet kell csatlakoztatnia a rendszerhez, és időben be kell töltenie a jövőbeli megoldás összetevőit.

   Ma a piacon számos népszerű szabadalmi mechanizmus létezik a vakolatok alkalmazásához:

   • Knauf. A vállalat gépei kompaktak. Fő célja a vakolat alkalmazása. De a segítségükkel lehetséges és festeni is lehet.
   • Palackorrú delfin. A márka fényes képviselője a CMM-30 modell, amely különböző megoldásokkal működik. Ezért nemcsak falakra vagy mennyezetekre, hanem ártéri padlókra is használható.
   • LBM-150 - egy kis gipszmechanizmus, amelyet ajánlott alkalmazni, ha szükséges a talapzat kiegyenlítéséhez. Egyes módosítások festékekkel is működhetnek.
   • PFT Ritmo - Egy modern eszköz, amely kis helyeken is használható. A rendszer nagyon sokoldalú, mivel nem csak gipszelésre, hanem gittelésre vagy festésre is szolgál.

   Alkalmazási folyamat

   Az automatizált gépek működtetése viszonylag egyszerű.

   A vakolat alkalmazásának technológiája az alábbi eszközökből áll:

   • Felület előkészítése. Alkalmazza az oldatokat viszonylag tiszta alapra. Javasoljuk, hogy kezdje el a készítményt a fedél zsír eltávolításával, a rögzítő ragasztóval és a betongyöngyökkel.
   • Fontos, hogy ne képezzenek 1 cm-nél nagyobb magasságú kiemelkedéseket, és minden tégla- és gázbeton falat alaposan kell alapozni. Ehhez a szakértők a mély behatolású keverékek használatát javasolják.
   • Ha az alapfelületen sok hézag van, akkor azokat egy fémrácskal kell erősíteni. Ezt a szakemberek ajánlásaival összhangban kell elvégezni.
   • Jelzőfények telepítése. Szükségük van ahhoz, hogy egy síkban tökéletesen sík felületet kapjanak. Kezdje ezt az eljárást a fal alapja minőségének értékelésével. Az eltéréseket egy karaktersorozat és egy hosszú szint segítségével találhatja meg.
   • Miután meghatároztuk a kiemelkedés maximális magasságát egy adott síkban, minden jelzőtáblát csatlakoztatni kell. Ugyanezzel a megoldással vannak rögzítve. Ebből a célból a felszínen több ponthegy található, amelyekhez a világítótorony csatlakozik.
   • A berendezés beállítása. Ha rendszeres tartályt használ, akkor csak a megfelelő megoldást kell készítenie. Automatikus gépek esetében először meg kell adni a vegyes komponensek szükséges százalékát. Egyes modellek képesek a változásra és a termelékenységre.
   • A következő lépésben csatlakoztassuk a tömlő készülékéhez vízzel. Fontos, hogy a teljes vakolat felgyorsítása érdekében a jövő vakolat összes alkotórészét helyezze el a keverők közelében.
   • Az oldat alkalmazása. A készülék elindítása után a keverék elkezd folyni a kimeneti szelepre. A nyakkendőt úgy kell kialakítani, hogy a rendszert a falfelülettől 20-30 cm távolságra tartsa. A végrehajtás a sarkok és az ízületek tömítésével kezdődik, amelyet gondosan meg kell tölteni a keverékkel. Fontos, hogy minden egyes következő réteg egyidejűleg átfedje az előző felét.
   • Összehangolás. Közvetlenül az alkalmazás után az oldatot hosszú szabályokkal kell elhelyezni a gerendák mentén. 30-50 perc múlva megkezdheti a szintezés különböző típusú rácsokkal. Ezek lehetővé teszik, hogy sima, de nem sima felületet kapjon. Ha nagyon jó minőségűre van szüksége, akkor a fagyasztott oldatnak továbbá gittnek kell lennie.

    Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezt a megközelítést gyakran használják a cement vakolatoknál. A gipszoldatok műanyag és praktikusak. A hegesztés után ezek a felületek azonnal festhetők vagy más bevonóanyaggal bevonhatók.

    tippek

    A mechanikai eszközök segítségével nyert vakolat minősége magas.

    Ezen jellemzők eléréséhez néhány egyszerű szabályt kell követnie:

    • A vakolat falai csak olyan helyiségekben lehetnek, ahol a hőmérséklet nem éri el a +5 fokot. Ezért télen az ilyen feladatokat csak fűtött helyiségekben végzik, ahol lehetőség van a mikroklíma szabályozására.
    • Alkalmazza a keveréket felülről lefelé. Kérjük, vegye figyelembe, hogy manuálisan ezeket a műveleteket fordítottan hajtják végre. Ha külső homlokzatokat dolgoznak fel, akkor ezeket fémerősítő hálóval kell tovább erősíteni.
         • A festés vagy fali papír alatti csatlakozó szintezéséhez a vakolat megfelelő időben történő feldolgozása és vakolása szükséges. Kívánatos, hogy ezt a keverék alkalmazása után 2 órával végezzük. A feladat egyszerűsítése érdekében az anyagot nedvesítse vízzel a permetezőből, és hagyja áztatni. Ez lágyítja az oldatot és lehetővé teszi, hogy egyenletesen és könnyen eloszlik.
         • Csak a jól ismert gyártók kiváló minőségű keverékét használja a munkához. A Bole olcsó termékek nem mindig mutatják magukat magas szinten.

         A gépesített vakolat alkalmazásának technikája meglehetősen egyszerű, és csak a szabályok és a pontosság betartását igényli. Fontos itt a kiváló minőségű szerszámok kiválasztása a vakolat kényelmes használatához, és kövesse a folyamat pontos lépéseit.

         Ha figyelembe vesszük az összes ajánlást, a mechanikai úton alkalmazott bevonat kiváló minőségű és tartós lesz.

         Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a falak gépesített vakolását végezzük.

         Comments
          szerző
         Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

         Bejárat

         Nappali

         hálószoba