Selyem vakolat a belsőépítészetben

A dekoratív gipszfelületek használata a falak és a mennyezet díszítésének ismerős módja lett. Mi az, milyen jellemzői vannak ennek az anyagnak, hogyan kell díszíteni a teret a segítségével?

Különleges jellemzők

A dekoratív vakolat vagy a selyem hatású bevonat vastag konzisztenciájú befejező anyag, amelyet a szoba falainak és mennyezetének díszítésére használnak. Ezt a bevonatot gyakran a selyemalapú folyékony tapétához hasonlítják. Valójában ezek két különböző befejező anyag, amelyek elsősorban összetételben különböznek. A dekoratív selyem vakolatban nincs selyem, vizuálisan szebb és egyenletesebb, nincs érdessége.

Ennek az anyagnak a sajátossága a folyékony tapétahoz képest a textúra egyedisége. Külsőleg a selyem vakolat reprezentatívabbnak tűnik, ezért többet fizet, mint a folyékony tapéta. Tartósabb és sűrűbb, belső felületre alkalmas. Általában a struktúrát alapul, +5 és +35 fok közötti hőmérsékleten. Néha dekoratív gyöngyfestéknek hívják a belső munkát.

Ez abban különbözik, hogy nehezebb alkalmazni, mint a folyékony tapéta. Ugyanakkor a kicserélendő sérült területek korrekciója bonyolultabbá válik. Ahhoz, hogy észrevétlenül szinte lehetetlen legyen. Ennek a befejezésnek az az előnye, hogy képes a különböző ragyogások befejező tömegéhez hozzáadni. A textúra eltérő és külső: egészben néz ki, míg a közelebbi vizsgálat során a folyékony tapéta egyéni szemcsékből áll.

Az alkalmazás másik jellemzője a rétegvastagság. Ha az egyik rétegben alkalmazott folyékony tapéta 4-7 mm, ebben az esetben a teljes vastagság 3 mm, míg a kívánt hatás két rétegben történik. A selyemgipsz típusok közötti különbség a második réteg kialakításának módszereiben rejlik. Egy ilyen anyaghoz, még a szerszámhoz is, amely a mintázatot alkotja. Külsőleg hasonlíthat a repedésekre, túlcsordulásra, sűrített textilre. Különösen szépen néz ki egy ilyen alaprajzra, ami sokkal esztétikusabb, festett folyékony tapétával.

Ez az anyag zökkenőmentes alkalmazási technológiát biztosít, amely hasonlít a folyékony tapéta bélésmódjára. A kompozíció néhány töltőanyagának köszönhetően a felületi mintázat áttetsző lehet. Selyem vakolat - egyfajta folyékony selyem, amely a falak előkészített felületén terjed. Ez a bevonat kellemes fényű és dombornyomott, amely különböző szögben másképp néz ki. Az ilyen anyag nem olcsó, de hatása nem hasonlítható össze a szokásos vakolattal vagy folyékony tapétával.

Előnyök és hátrányok

A befejező anyag egyedi és sok előnye van:

 • A selyemgipsz a falak és a mennyezet díszítésére szolgál különböző típusú szobákban. Szépen néz ki a folyosón, a folyosón, a hálószobában, a nappaliban, a tanulásban, a gyermek- és otthoni könyvtárban.
 • A kész felület hatása jobban néz ki, mint bármelyik tapéta és más befejező anyag. A kész bélés megjelenése elegáns hátteret teremt a belső térhez.
 • Ez az anyag környezetbarát nyersanyag. A készítményben nincsenek káros összetevők, ezért az egészségre ártalmas toxinok nem szabadulnak fel a felületről a művelet során.
 • A dekoratív vakolat összetevői közé tartoznak az antimikrobiális adalékanyagok, amelyek miatt a gomba vagy a penész nem indul el a falakon.
 • Ez a bevonat antisztatikus. Ez nem villamos, működés közben nem vonzza a port, ami miatt a felület tisztán fog kinézni.
 • A lágyítók miatt a burkolat ellenálló lesz a falak kisebb deformációira. Ha egy kis repedés képezhet az alapra, a bélés nem törik meg, hanem a felület szilárdságának megszakítása nélkül nyúlik el.
 • A dekoratív selyem vakolat jó hangszigetelési teljesítményt nyújt. Ez csökkenti a bosszantó hangok szintjét, gyakran elérve a szomszédos apartmanoktól.
 • Ez a befejező anyag hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami miatt melegebbé válik a szobában, ahol az anyagot falakkal készítik. Ugyanakkor az anyag szerkezete képes levegőt elhúzni.
 • Az árnyalatok széles választékának köszönhetően az anyag lehetővé teszi, hogy a felületet egy egyedi vázlat szerint monokromatikus vászon vagy mintázat formájában készítse el, amely az alapréteg felhordása után alakul ki.

Ez a készítmény általában 24 órán belül megszárad, bár egyes fajták 4 napig száradhatnak. Eladjuk por formájában és kis térfogatú műanyag vödörben. A fogyasztás kb. 150-300 g / négyzetkilométer. m, az alkalmazott réteg vastagságától és az alapfelületen a tömegeloszláshoz használt szerszám típusától függ.

Ezen kívül ez a készítmény praktikus és tartós. A bázis megfelelő előkészítésével és az alkalmazástechnológia megvalósításával akár 10-15 évig belső dekorációként szolgál. A tartósság meghosszabbítása érdekében azonban a bevonatot további vegyületekkel kell kezelni.

Ezen kívül a dekoratív selyem vakolatnak számos hátránya van:

 • Ennek a befejezésnek a költsége meglehetősen magas, nem minden vásárló szerezheti be a belső falak díszítésére. Átlagosan a négyzetméteres befejeződés 600-950 rubelbe kerül.
 • A termék elnyeli a különböző szagokat, ami különösen rossz, ha a helyiséget füstölték vagy főzik.
 • Ahhoz, hogy a textúrát kétszer kell elhelyezni az alaplapon.
 • Az ilyen felület felületét a lehető legpontosabban kell előkészíteni, különben a burkolat megjelenése nem tűnik szépnek.
 • A felületkezelés ezen összetételű technikája sokkal fáradságosabb, mint a tapéta beillesztése, így egy nap nem elegendő a kiváló minőségű bevonat elkészítéséhez.

Egy szakértő bevonása külső oldalról, hogy elvégezzék ezt a munkát, nagy összeget fog fizetni. Ez különösen akkor lesz észrevehető, ha ez az anyag egy képet kíván készíteni. Egyes fajták hátránya az, hogy meg kell tapasztalni az ilyen befejezés teljesítményét, különben a selyem és bársonyos hatás elérése nem fog működni.

típusok

Az alkalmazás hatására a selyem dekoratív vakolat háromféle lehet: nedves, préselt és sima (folyékony) selyem. Ezen kívül más típusú selyemnyomtatás is lehetséges.

A legérdekesebbek a következők:

 • a kő alatt;
 • idős fa utánzata;
 • márvány morzsával;
 • texturált velencei;
 • eső;
 • törött kő

Az egyes típusok alkalmazása eltérő:

 • Az alapréteg után betakarított selyem esetében a folyékony selyem vékony rétegét kaotikus mozgásokban alkalmazzák különböző irányokban. Használhatsz szivacsot. 20 perc elteltével a felületet egy műanyag spatulával simítják.
 • A "nedves selyem" felszín után a velencei simítóval alkalmazott alapréteg után egy másodpercet kell betölteni, 15-20 perces körkörös mozdulatokkal, különböző irányú görgővel, így az alkalmazási amplitúdó miatt a válások eltérőek lesznek.
 • A klasszikus alkalmazási módszer az előzőre hasonlít, de amikor a második réteget egy velencei simítóval alkalmazzuk, a felület enyhén enyhül enyhül. A mozgásnak hullámosnak és hosszúnak kell lennie.
 • A szerkezeti minta szempontjából fontos a mozgás iránya, nyomásuk: a szerszám nem ragaszkodhat a falhoz.
 • Az eső rajzolása szögben történik: egy speciális vasalót nyomnak a felszínre, majd levágják, majd enyhén simítják a domborítást.

A selyem hatású texturált vakolat lehetővé teszi, hogy színes képeket készítsen, amelyek eltérnek a folyékony tapétától: egy ilyen rajz minta hasonlít egy nedves festményre. Ez nem az üregek elszennyeződése, hanem egy színes paszta mintázat kialakulása. Ha egy monokromatikus bevonatot szeretne végrehajtani, akkor először megpróbálhatja azt egy olyan helyen, amelyet a jövőben bútorok borítanak.

Számlák és összetétel

A selyemgipsz szerkezete függ az alkalmazás típusától, a kompozíció sűrűségétől és a kiegészítő zárványoktól, valamint a konzisztenciától. Egyes esetekben viszonylag sima, máshol bársonyos. A felület simasága finom szálakból ered. Ezenkívül a készítmény színezéket és fémes pigmenteket is tartalmaz. A ragyogó hatást zárványok adják a nacre mikrorészecskék polimer oldatának keverékeibe, aminek következtében a bevonat terjedelmes. Ez az anyag a kötőanyag-akrilpolimerek és a poliészterfonalak alapján készült, kvarc chipek hozzáadásával, ami nem a folyékony tapéta. A fő összetevők a pamut vagy a cellulóz szálak. A lágyító hatására a selyemgipsz élettartama nő.

szín

A gyöngy selyem gipsz árnyalatok színválasztéka különböző. A palettán sok szín található, az alap fehér, az „ezüst” és a standard színek (tej, bézs, őszibarack, márvány, szürke és ezüst-kék, fehérített rózsaszín) mellett sok szín van benne, amellyel bármilyen belső teret díszíthet. A neutrális csoportba tartoznak a néma szürke tónusok, amelyek színes pigmentek keverékét tartalmazzák. A finom árnyalatok sora: menta, meztelen, olajbogyó, karamell, kávé tejjel, lila, türkizkék. A smaragd, a bordó, a narancs és az árnyalatok, az akvamarin, a terrakotta, a kék, a homok, a zöld, a kávé, a tégla színei a telített színeket vonzzák.

Alkalmazás a belső térben

Ez a dekoratív anyag különböző módon használható. A szitanyomás alkalmas a szoba falainak, mennyezetének és építészeti jellemzőinek díszítésére. A falak teljes területének kialakítása a díszítés hagyományos alkalmazása. Sokkal érdekesebb a fal egy bizonyos részének ilyen anyagának hangsúlyozása. Például kombinálhatja a selyemgipszet, hogy kiemelje a hálószobában az ágy tetején található területet, és a fennmaradó síkokat selyemnyomtatású tapétával illessze be.

Az ízületek kombinációja öntéssel maszkolható. Különösen érdekes a selyem vakolat használata panelek formájában. Tehát a díszítés nem fogja megütni a zsebet, és egyedülálló festményeket készíthet rajta, egy bagett vagy mennyezeti lábazatban. Ha a pénzügyek lehetővé teszik, a fókuszt a mennyezetre való áttéréssel rendezheti. Ez újdonságot eredményez a belső térben, és lehetővé teszi, hogy kiemelje a kívánt funkcionális területet.

Az ilyen befejezések használata a konyhában nem kívánatos. De a nappaliban, a folyosón, az ilyen fali dekoráció kedvező lesz. Nem messze van a klasszikusok megértéséről, így ez lesz a belső tér kiemelkedése.

Érdekes lesz a selyem gipsz kiemelkedéseinek kitöltése. Például, a vendégház vagy a zóna közelében egy falat díszíthet az öböl ablakának helyisége, ha a szobában egy ablak van.

Alkalmazási tippek

Az anyag alkalmazása nem lehetséges a falak előkészítése nélkül. Ahhoz, hogy a bevonat szépnek és megjeleníthetővé váljon, vegye figyelembe a tapasztalt kézművesek számos technikáját. A bélési folyamat magában foglalja a szubsztrátum szintezését, a felület kezelését egy alapozóval és a készítmény alkalmazásával.

Főzési felület

 • Ha a bázist előzetesen heterogén szerkezettel és homokszemcsékkel borították, akkor őröljük őket: rossz minőségű bevonatot okozhatnak.
 • A zsírfoltok, a régi festékek vagy a fehérre meszelt részek jelenlétében távolítsa el őket teljesen, majd nedves ronggyal vigye át a felületet a por eltávolításához.
 • Távolítsa el az összes ütést a felületről, fedje le a lyukakat és repedéseket, hogy a vakolat réteg egyenletes legyen.
 • Mielőtt valamilyen ideig felhordaná az alapozót a por zsugorításához, törölje le a padlót.

alapozás

 • Készítsen egy építési hengeret és egy lapos kefét: ez felgyorsítja az alap kezelését.
 • Használjon munkát egy mély behatolású alapozót, figyelembe véve a bázis típusát (beton, fa, gipszkarton alatt), ezek a készítmények minden felülethez eltérnek.
 • A kompozíciót 1 cm-es behatoló erővel vegye fel, erősíti a falakat és összehangolja a szerkezetét.
 • Vásároljon egy kvarc morzsa kompozíciót: egy durva kristályrácsot hoz létre a felszínen, ami miatt a dekoratív vakolat tovább tart.
 • Az egyes rétegek szárításához szükséges rést kétszer kezeljük.
 • Vásároljon egy fehér alapozót, ami nem csak a sötét felületekre vonatkozik: az alapozó fehér árnyalata miatt a szubsztrátumra felvitt nedves selyem színének torzulása kizárt.

dekoráció

 • Megjegyzés: ez az anyag nem kerül alkalmazásra egy rétegben, mint a folyékony tapéta. Az ilyen selymes felület nem fog működni.
 • Az első réteg vastagsága nem haladhatja meg a 2 mm-t.
 • A tömeget kis adagokban, de optimálisan gyorsan alkalmazzuk, és a területek vastagságát egymáshoz igazítjuk.
 • A kenetet különböző irányokban lehet megtenni: ez adja meg a dekorációs egyéniséget (ez az, ahogy a fürtök és levelek formájában megjelenő nyomatok, valamint a sugárirányú minta).
 • Ahhoz, hogy a nedves selyem textúráját átadja, a készítmény első rétegét legfeljebb 1 mm vastagsággal kell felhordani.
 • Amikor a felületet egy második réteggel végzi, speciális texturált görgőket használhat: segítenek a zökkenőmentes bélés kialakításában bármilyen textúrát és textúrát (akár textilráncok utánzásáig), amely a napban fog játszani.
 • Ha szárítás után kontrasztos mintázatot kell készítenie a kész vászonra, akkor egy speciális görgőt kell megvásárolnia egy mintával, és a kívánt szín anyagába merítve, tekerje fel a felszínről lefelé.

A készítményt késztermékként és keverékként értékesítik tenyésztésre. Az első fajtát nem kell javítani az eset mellett, ha nacre vagy pigmentet kell hozzáadnia a készítményhez. A második kategória vízzel való hígítást biztosít szobahőmérsékleten a csomagoláson feltüntetett arányokban. A befejező munkálatok fontos eleme az, hogy a keverék színének független változása esetén az összes anyagot egyszerre kell összekeverni. Ellenkező esetben a felület foltokat, különböző árnyalatintenzitást mutat.

Vélemények

A dekoratív selyem vakolatnak sok pozitív visszajelzése van a hálózaton. Azok, akik segítségükkel díszítették otthonukat, azt mondják: a nedves selyem egy szép és szokatlan módja a különböző szobák falainak megtervezésének. Ugyanakkor az ilyen felületek díszítése nagyon stílusos, hangsúlyozza a tulajdonosok jólétét és finom ízét. A selyem gipsz véleménye többnyire lelkes: a bevonat fényűző, szép, mint a képeken. A fogyasztók szerint az egyetlen hátránya az, hogy meg kell találni egy jó mestert, aki hibátlanul végzi el a bélést, mivel a befejezést nehéz alkalmazni.

Munka példák

Ahhoz, hogy megértsük a nedves selyem közönséges gipsz és folyékony tapétával való különbségét, és értékeljük annak jelentőségét a belsőépítészetben, a fotógalériák példáira kell hivatkozni. Kívánt esetben a vakolat klasszikus, modern, etnikai stílusban díszíti a belső teret.

 • Egy példa a művészeti festészet használatára a selyem vakolatra a fal szélén.
 • Egy képpel rendelkező rést kiemelve szép és szokatlan.
 • A vendégterület térbeli vizuális növekedésének vétele egy „nedves selyem” hatású monokromatikus bevonattal.
 • A Venetian vakolat módszerével történő kiemelkedés különleges bevonási hatást eredményez.
 • Egy példa a nappali vendégterület falának kialakítására egy idős felület és a központi kép hatásával.
 • A hálóterület kiemelése különleges hangulattal tölti ki a teret, amely elősegíti a pihenést.
 • Példa a két textúrák befejezésének kombinálására: a selyem gipsz tökéletesen kombinálva van egy dekoratív tégla alatti csempékkel.
 • Az antik felület repedésekkel és selyemfénygel néz szokatlan.
    • A kiegészítő eszközök és festékek többszörös színmintáinak példája lehetővé teszi, hogy megértsük a folyékony tapéta mintázatának különbségét.
    • A sima technológia használata lehetővé teszi, hogy textilhatást hozzon létre a falakon, ami vizuálisan kényelmesebbé teszi a nappali teret.
    • Az eredeti módszer a selyem mintázat felületének díszítésére. A gyöngyház miatt a fényes mintázat terjedelmes.
    • Háromdimenziós mintázat elhelyezése a selyem felületén szokatlan.

    Nézze meg, hogyan néz ki a belső megjelenésű selyemgipsz a következő videóban.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba