Javított vakolat: mi az, és mi a követelmény a kompozícióra?

Ma a vakolat az egyik legnépszerűbb anyag a javítási és építési munkák területén. Ellentétben sok lehetőséggel ezek a készítmények megfizethetőek és könnyen kezelhetők. Különös figyelmet kell fordítani egy ilyen formára, mint a javított vakolat. Ennek az opciónak a sajátossága a standard keverékből a további összetevők jelenléte, amelyek az anyag kiváló tulajdonságait biztosítják.

Mi az?

Javított vakolat - nem egy speciális kivitel a fejlett anyagokkal, amelyek a keverék részét képezik. Az anyag szívében standard komponensek vannak, módosítók nélkül. Ez csak köztes lehetőség a gittek besorolásában: az egyszerű és jó minőségű keverék közötti standard pozíciót foglalja el. A lefedettség minden típusának különbségét szabályozó dokumentumok határozzák meg - SNiP és GOST.

egyszerű - leggyakrabban nem lakóhelyiségek díszítésére használják, ha nincsenek megnövekedett követelmények a falfelület simaságára és kiegyenlítésére. Kizárólag 2 réteg - permet, alapozó - alkalmazását tervezik.

javított - a lakóépületek belsejében használt lakberendezés, amikor rendkívül egyenletes falakat vagy befejező bevonatot vagy bélést kell készíteni - csempe, mozaik stb. - a kezelt felületre alkalmazzuk, a permetezés három rétegben történik: obryzg, primer és nakryvka.

Kiváló minőségű - a vakolat a három réteg mellett egy másik további primer alkalmazását is jelenti. Így a falak tökéletes felületi simasága érhető el.

És mégis, sok más bevonattal összehasonlítva, a gitt nagy mechanikai stabilitással rendelkezik. A javított vakolattal kezelt felületeken mikrokockák ritkán jelennek meg. Ezenkívül az anyag magas nedvességállóságot biztosít a falak számára, ami lehetővé teszi, hogy különböző helyiségekben használják.

Emellett a PVC ragasztót gyakran használják a javított vakolatok részeként, amely további kötő komponensként működik. A sokoldalúság a tűzállóságban rejlik. Közvetlen termikus expozíció esetén a felület megtartja eredeti szerkezetét.

A kompozíció jellemzői és követelményei

Mielőtt megismerkedne a javított vakolat összetételével, meg kell értenie, hogy milyen különbségek vannak a választás más típusai között.

Ebben az esetben figyelni kell az alábbi jellemzőkre:

 • a javított vakolat feldolgozása után a burkolat egyenlő és sima lesz;
 • a kívánt eredmény eléréséhez kis anyagrétegre van szükség - akár 1,5 cm-ig;
 • a javított gipszeléssel végzett munka sokkal gyorsabb, mint egyszerű.

Meg kell jegyezni, hogy az ilyen gitt alkalmazása után a felület festhető vagy beilleszthető háttérképpel. További manipulációk nem szükségesek, mivel a vakolat jelentősen javítja a bevonat tulajdonságait.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezeknél a kompozícióknál, de nem feltétlenül használjon jelzőt. Ebben az esetben az elemek vastagságának teljes mértékben meg kell felelnie a befejező rétegnek, ellenkező esetben az alkalmazás technológiája megszakad.

Érdemes figyelni arra, hogy a rétegek vastagságának meg kell felelnie az SNIP-nek. A rendelkezések szerint:

obryzg:

 • tégla és vasbeton - legfeljebb 0,5 cm;
 • fából készült falakhoz, beleértve a zsindelyeket vagy a fémhálót - 0,9 cm.

Úgy tervezték, hogy előkészítse a felületet és növelje a tapadást a következő rétegek alkalmazása előtt, így a falat előtisztítják, a port eltávolítják. A keveréket folyékony savanyú tejszín konzisztenciájával állítjuk elő. Ezután minden 5 mm-nél mélyebb repedést és mélyedést megtöltünk. Ebben a szakaszban a betonfalakra betonkontaktust kell alkalmazni.

Az egyes rétegek talajai:

 • nehéz cementhabarcsokhoz (magas páratartalmú helyiségekhez) - 5 mm;
 • könnyű - gipsz, mész (száraz helyiségekhez) - 7 mm;
 • az összes réteg vastagsága (legfeljebb 3) - legfeljebb 10-15 mm.

Ennek a bevonatnak ki kell egészítenie a felületet. Alkalmazzon egy meglehetősen vastag oldatot - a vizsgálat következetességéhez. Minden további alapozó réteget az előző egy teljes szárítása után alkalmazunk.

Fedél - legfeljebb 2 mm:

Ehhez a réteghez dekoratív vakolat használható. Ezt a már szárított, de nem teljesen korábbi rétegre alkalmazzák. Szárított talaj, megnedvesítve a tapadás növeléséhez.

A javított vakolat összes rétegének vastagsága nem haladhatja meg a 20 mm értéket. Különös figyelmet kell fordítani ezekre a vakolatokra vonatkozó minőségi követelményekre. A permetezéshez és alapozáshoz használt készítménynek át kell haladnia egy 3 mm átmérőjű cellákon. Ami a bevonó oldatot illeti, ez olyan nyílásokra vonatkozik, amelyek mérete legfeljebb 1,5 mm.

A homokban, amelyet a készítmény előállítására használnak, szemcséknek kell lenniük. Az egyes részecskék megengedett mérete fröccsenéshez és talajhoz 2,5 mm. Befejezés esetén a jelző nem haladhatja meg az 1,25 mm-t.

alkalmazási körét

A javított vakolatot mind a nappali, mind a közterületeken használják, növelve a felületek védelmi tulajdonságait. A készítmény nagyfokú tapadást biztosít a különböző felületekhez és a befejező anyagokhoz.

A javított vakolat előnye, hogy illeszkedik:

 • különböző anyagokból álló tégla, beton, fa és vegyes alapokhoz;
 • a falak, az ablaknyílások, a karniszok és az oszlopok díszítésére;
 • a különböző célú helyiségek mennyezetének kiegyenlítő rétegeként.

Alkalmazás technológia

A technológiai folyamat nem különösebben nehéz, ha követi a lépéseket. Először meg kell tennie az alap elkészítését. A por és a szennyeződések eltávolításra kerülnek a felületről, így további tapadási nehézségek nem merülnek fel. Ezután el kell távolítani a kisebb hibákat és repedéseket.

Sok szakértő javasolja a behatoló alapozó használatát. A fal kezelését még a vakolat felhordása előtt kell elvégezni, ami növeli a felület tapadását különböző kompozíciókkal. Meg kell jegyezni, hogy a következő lépésekre csak akkor kell továbblépni, ha a felület teljesen megszáradt.

Ezután meg kell keverni a bélés komponenseket. Mint összetevők vesznek hidratált mész és homok alapot. Vízzel való arányuk 1: 1,5.

A szakemberek egy másik közös módszert javasolnak. A habarcshoz homokot, cementet és vizet kell készíteni. A PVA ragasztót kötő komponensként használják. Ebben az esetben az összes összetevő külön költsége sokkal kevesebb lesz, mint a kész megoldás.

A keveréshez egy olyan tartályra lesz szükség, amelybe vizet öntenek - 20 liter. Az ilyen folyadék térfogatához körülbelül 200 g ragasztóanyagot használunk, szükség esetén az arányok megváltoztathatók. Ezután az összes összetevőt összekeverjük, fokozatosan homokot és cementet öntünk a tartályba. A keveréket alaposan meg kell gyúrni, hogy megkapjuk a kívánt állagú készítményt.

Ennek a módszernek köszönhetően több réteg vakolat készíthető. Megengedett vastagság - 80 mm. Ebben az esetben az alkalmazást az eszközkeret nélkül hajthatjuk végre, ami nagyban megkönnyíti a munkát.Ezzel elkerülhető a szabálytalanságok előfordulása is.

A következő lépés egy gyenge oldattal történő permetezés. Ez a munkaidő egyike a legfontosabbnak, mert így készül a felszíni alapozás. A kompozíció folyékony konzisztenciája miatt a falon minden hibát gyorsan és egyszerűen lehet kitölteni. A feldolgozás maximális síkképességet biztosít.

A következő lépés a primer alkalmazása. A munkavégzéshez szükség van egy simítóval, amely a folyamatban 150 fokos szöget zár be. Kezdetben az alkalmazást oldalirányú mozgások végzik, majd az alulról felfelé. A talaj átlagos vastagsága 12-20 mm. A szabályt a síkság meghatározására használják. A hibák kiküszöbölése érdekében a megoldást sikertelenül alkalmazzák.

Az utolsó szakasz - nakryvka. Ezt a réteget speciális technológiának megfelelően alkalmazzák. A folyamat során nemcsak a szintet, hanem a felületet is törölni kell. Alapvetően egy speciális pnevmokovsh-t használnak a réteg fedezésére.

A már kiszáradt talajt nedves vízzel kell megnedvesíteni. Egy ecsettel több rétegben fedjük le. Szárítás után egy fából készült simítóval dörzsöljük, szorosan nyomva a szerszámot a felülethez. Először körkörös mozdulatokat, majd - vízszintes és függőleges mozgásokat.

Ez a munka összetett, különösen, ha a vakolt réteg feldolgozása a rácson történik. A borításhoz bizonyos készségek és sok tapasztalat szükséges. Ha kész megoldást használ, szigorúan kövesse a gyártó utasításait.

Tippek és trükkök

Ha először javított vakolattal dolgozik, ajánlatos néhány professzionális kézműves ajánlást használni. Például az oldat elkészítése során a cement helyett gipsz használható. Kis mennyiségű PVA - 100 g - összetételéhez is hozzáadódik, ami javítja a bevonat szilárdságát és minőségét.

  A permetezés során fordítson különös figyelmet a szabálytalanságokra. A gondos feldolgozás után megbízható repedést kapunk kis repedések nélkül, ami gyakran bonyolítja a további folyamatokat.

  A talaj egyenletességének meghatározása után a szabályt vízszintesen kell alkalmazni a falra. Ezután a szerszámot függőlegesen és átlósan használják.

  A javított vakolat összetételére vonatkozó követelményeket az alábbi videó tartalmazza.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba