Mozaik vakolat: a kompozíciók és a használat jellemzői

 Mozaik vakolat: a kompozíciók és a használat jellemzői

A mozaik vakolat kitűnő és eredeti, a bizánci idők óta ismert befejező anyag, ahol vallási és kulturális épületeket díszítettek. Ezután az anyagot tisztességtelenül elfelejtették, és csak a 18. században újjáéledt. Ennek köszönhető M. Lomonosovnak, aki felfedezte a mozaik panel technikáját. Jelenleg a mozaik vakolat sokoldalú, megfizethető és szép anyag, amely nagyszámú rajongóval rendelkezik, és nagy fogyasztói igényt élvez.

Jellemzők és előnyök

A mozaik vakolat az akril kopolimerek és a kőforgácsok töltőanyagának együttes összetétele, amelyet gránit, márvány, kvarc, lapis lazuli és malachit használnak. A színek széles skáláját érik el az anyag színezőanyagainak hozzáadásával. A kő morzsa mérete 0,8 és 3 mm közötti átmérőjű, és függ a kő típusától és a vakolat céljától.

Az anyag nagy teljesítményű és dekoratív tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a következő vitathatatlan előnyöknek köszönhetők:

 • Sokoldalúságát. A gipsz mind külső, mind belső munkákhoz alkalmazható.

Az anyag tégla-, cement-homok-, beton-, kő- és gipszkarton felületekre szerelhető, ami jelentősen növeli annak alkalmazási körét és még népszerűbbé teszi.

 • Vízálló. Az anyag megbízhatóan védi a falakat a nedvesség behatolásától. Ez biztosítja a gomba, penész és kórokozók megjelenésének lehetetlenségét.
 • Magas ellenállás az agresszív környezeti feltételeknek. A gipsz tolerálja a hőmérséklet túlfeszültséget, az ultraibolya sugárzást és a nehéz csapadék hatását. Ez lehetővé teszi, hogy az anyagot bármilyen éghajlati zónában használja.

A mozaikszerű külső falak megtartják az eredeti színt az egész élettartam alatt.

 • Jó hő- és hangszigetelési jellemzők. A mozaik vakolattal díszített homlokzat segít csökkenteni a hőveszteséget a hideg időszak alatt, és jelentősen megtakarítja a fűtést.
 • A sokféle textúrával és árnyalattal rendelkező modellek széles skálája lehetővé teszi a legbátrabb tervezési megoldások megvalósítását.
 • Jó légáteresztő képesség. A vakolt falak jól szellőzőek. Ez kiküszöböli a nedvesség felhalmozódását és a gomba megjelenését, valamint jelentősen megnöveli a szerkezet élettartamát.
 • Nagy szilárdság és rugalmasság. Az anyag kiváló kopásállósággal, deformációval és mechanikai terheléssel szemben. A mozaikfelület stabil és tartós.
 • Egyszerű alkalmazás és könnyű karbantartás. Az anyag kézi és gépi használatra is alkalmas. A telepítés nem okoz nehézséget még azok számára is, akik nem rendelkeznek tapasztalattal a falburkolattal.

A szennyeződésekkel szembeni ellenállásnak köszönhetően a felület nem igényel rendszeres gondoskodást, ami különösen kényelmes a homlokzatok tervezéséhez és a nagy területek befejezéséhez.

hiányosságokat

A mozaik vakolat hátrányai az anyag magas költségének tulajdoníthatóak, mivel a drága természetes összetevők összetétele jelen van. Például az egy kilogramm Ceresit vakolat átlagos ára 120 rubel.A legdrágábbak a fagy és nedvesség ellenálló fajok, amelyek nagy tapadásúak és kültéri használatra szánták.

A költségeket a kő morzsa mérete, az anyag sűrűsége és célja befolyásolja.

Egy másik hátránya a gipsz felületen történő korlátozása, amely ásványi és üveggyapotból áll. A nyersanyagok karbantartása is gyenge. Ha a fal bizonyos része megsérül, nehéz lesz pontot javítani a probléma megoldásával: az új és a régi felületek eltérőek lesznek, és teljesen nehéz elérni a teljes hasonlóságot.

A hátrányok közé tartozik a speciális alapozó keverékek alkalmazása a fém felületén. Ellenkező esetben a mozaik felszínén fogékonyak lesznek a kémiai korrózió és a rozsda.

Alkalmazási kör

Az anyag minden felületen történő felhasználásának lehetősége számos lehetőséget kínál annak használatára. A vakolat ellenállása az ultraibolya sugárzásnak és a víznek lehetővé teszi, hogy befejezze a lakóépületek és a nyilvános épületek homlokzatát. Nincs kockázata az eredeti megjelenés elvesztésének. A mozaikfelület fenntartja a színek fényességét és tökéletes formáját az egész életciklusa alatt.

Az anyag plaszticitása és rugalmassága garantálja a bevonat integritását a ház zsugorodása vagy egy kis földrengés esetén: a vakolt felület nem morzsolódik vagy reped.

A mozaik vakolat harmonikusan ötvözi a stílus bármely irányát., ami nagyon értékes a belső díszítéskor. Nagyon érdekes kombinációja a több színnek és textúrának. Ez a technika hangsúlyozza a tér geometriáját, és jelentősen megújítja a belső teret.

A beltéri munka esetén ajánlatos finomszemcsés készítményeket használni, és szabadtéri munkákhoz jobb, ha durva szemcsés keveréket használnak.

típusok

A mozaik vakolat hatalmas választékban kapható. A modellek a következő jellemzőkben különböznek:

 • A kőforgács részecskemérete. Az anyag finomszemcsés, 0,8 mm-es részecskeátmérő, finomszemcsés - 0,9-1,2 mm-es részecskék, közepes szemű - 1,2-1,5 mm és durvaszemcsés - 3 mm átmérőjű töredékek.

Minél nagyobb a morzsának mérete, annál nagyobb az anyagfogyasztás.

 • Anyagtípus szerint gipsz lehet gránit, márvány, kvarc, malachit és lazurit. A keverék színezésének módja a gyártási anyagtól függ. Egyes fajtáknak természetes színe van, és nem kell árnyalatra. Mások, hogy élénk, telített színeket kapjanak, további színezést igényelnek.

A különböző színű morzsák keverése nagyon érdekes hatású, és gyakran használják a belső díszítéshez.

 • A kötőanyag típusa. Az akril kompozíciók nagy rugalmassággal rendelkeznek, és kész keverékeket képviselnek, amelyek nem igényelnek további hígítást. Az ásványi anyagok cementet, gipszet vagy mészkő alkotórészeket tartalmaznak, és a kialakított bevonat nagy szilárdsága és viszonylag alacsony költsége jellemzi. Az ilyen jellegű hátrány a használat korlátozása: csak cementkeverékek alkalmasak külső munkára, a gipsz és a mészkő csak beltérben használható. A hátránya túl gyorsan keményedik, így ez a típus ajánlott azok számára, akik bizonyos készségekkel rendelkeznek a munka befejezésében. A szilikon vegyületek szilikongyantákból készülnek, és csak belsőépítészetre alkalmasak.
 • Felhasználási hely szerint A mozaik vakolat háromféle típusú: dekorációs megoldások a belsőépítészethez, homlokzati anyagok és keverékek az alagsor befejezéséhez.

Hasznos tippek

A következő ajánlások segítenek a befejező munka felgyorsításában, és nem hibázhatnak a megfelelő modell kiválasztásakor:

 • Anyag vásárlásakor győződjön meg róla, hogy minden zsákot ugyanabban a tételben szabadít fel.Ha ugyanazon sorozatú modelleket nem lehet megvásárolni, és a kompozíciókat különböző napokon készítik, akkor ajánlatos alaposan összekeverni az összes anyagot egy tartályban. Ez egyenlővé teszi a színbeli különbségeket, és egyenletesvé teszi a kompozíciót.

Figyelmet kell fordítani a modell szemcsésségére, és ugyanolyan méretű kompozíciókat szerezni, mint a kő morzsa.

 • Ne feledje, hogy nem minden típusú anyag alkalmas lakóhelyiségekben való használatra. A kvarc részecskék alapján készült vakolat kategorikusan nem alkalmas belsőépítészetre: a kő természetes sugárzási háttérrel rendelkezik, és veszélyes lehet az emberekre.
 • A homlokzatok befejezésekor ajánlatos természetes árnyalatokkal keveréket használni: az ilyen felületeken lévő por szinte nem észrevehető. A durva szemcsés kompozíció lehetővé teszi a befejezést anélkül, hogy először eltávolítanánk a kis hibákat.

Repedések, lyukak és forgácsok megbízhatóan elfedhetők a mozaikréteg alatt.

 • A vakolattal végzett külső munkát legalább 5 fokos léghőmérsékleten és legfeljebb 80% relatív páratartalom mellett kell elvégezni.
 • A fal vakolatának felvitele előtt alapozni kell a falat. Ez jelentősen növeli a tapadást és elősegíti az oldat egyenletes eloszlását.
  • A különböző szemcseméretű modellek használata a homlokzatot vizuális térfogatúvá teszi, és a szerkezetet szilárdvá és megjeleníthetővé teszi. A lakóépületek falburkolatának megválasztásakor figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a mozaik vakolat „hideg” bevonatokra utal, ezért jobb, ha nem lakóterületeken, például fürdőszobában, verandán vagy folyosón használjuk.

  A következő videóban megjelenik a mozaik vakolat szabályai.

  Gyönyörű példák

    A mozaik vakolat használatával látványos művészi képeket hozhat létre, és igazi áldás a helyiségek díszítésére és a merész tervezési ötletek megvalósítására.

    Az árnyalatok harmonikus kombinációja hangulatos és esztétikusvá teszi a teret.

    A kontraszt színek és a burkolat szép szerkezete a ház súlyosságát és ápolását biztosítja.

    A kerámialapok és a "mozaik" összetétele sikeresen hangsúlyozza a stílust és tökéletesen díszíti a homlokzatot.

    A nyilvános terek díszítésében a mozaik vakolat szép és tömör.

    Dekoratív tégla és kő morzsa - kiváló megoldás a modern belső terek számára.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba