Meleg vakolat belső alkalmazásokhoz: a választás jellemzői

A házban a hő az egyik legfontosabb tényező, amelyre figyelmet kell fordítani a szoba építésekor. A hőveszteség minimalizálása különböző módokon. Ma speciális meleg vakolatokat használnak erre a célra. Csak belsejéből kerülnek alkalmazásra, ami lehetővé teszi, hogy a falakat még a befejezéshez is igazítsa.

Különleges jellemzők

A meleg vakolat cement alapú keverék, melynek fő feladata a beltéri hővédelem. A klasszikus homokalapú megoldásokat magas hőveszteség jellemzi. A hőszigetelés növelése érdekében a vakolatokhoz különböző töltőanyagokat adnak, amelyek porózus szerkezetet hozhatnak létre.

Ma ezeknek a termékeknek a gyártásában ilyen anyagok készülnek:

 • kibővített agyag;
 • perlit;
 • fűrészpor;
 • polisztirol hab.

Az ilyen típusú vakolatoknak számos pozitív tulajdonsága van:

 • Könnyű alkalmazás. A falburkolat technológiája gyakorlatilag nem különbözik a klasszikus vakolástól cementkeverékekkel.
 • Sokoldalúságát. A gipsz segítségével nemcsak a hőveszteség csökken, hanem a dekoratív díszítésű falak is kiegyenlítésre kerülnek.
 • Gőzáteresztő képesség Az anyagok jól haladnak, ami lehetővé teszi, hogy optimális mikroklímát hozzon létre a házban.
 • Nincs hideg hidak.
 • Jó tapadás különböző típusú felületekkel. Ez lehetővé teszi, hogy szinte minden falat minimális költséggel és erőfeszítéssel fejezzen be. Néhány gipsz alapot előzetes alapozás nélkül is fel lehet használni.
 • Jó hangszigetelés. A kompozíciók jól elnyelik a különböző tartományú hanghullámokat. De ha a rezgés hatással van rá, akkor nem tudja elrejteni az ilyen zajt.
 • A rágcsálók nem roncsolják a vakolatokat, és nem alakítják ki a penész és más káros mikroorganizmusokat.

A meleg kompozíciók nem különböznek az egyetemességtől, mivel számos jelentős hiányosságuk van:

 • Magas költségek Az ilyen vegyületek nagy mennyiségben történő megvásárlása meglehetősen drága, ami alternatív időjárást keres.
 • Alacsony hővezető képesség. Ez a mutató a vakolatokban sokkal alacsonyabb, mint az ilyen melegítőkben, mint ásványgyapot, polisztirol hab vagy poliuretán hab.
 • A vakolat maximális vastagsága nem haladhatja meg az 5 cm-t, ha ezt az értéket megnöveljük, akkor a fagyasztás utáni összetétel nagyon gyorsan elkezd levenni.
 • Viszonylag nagy sűrűség. Jóllehet viszonylag könnyű anyagokat használnak, a falakra alkalmazva, jelentős terhelést okozhatnak a felületen.
 • A felhordás után gyakorlatilag minden típusú gipszkeveréket további védőoldattal kell bevonni. A legtöbb esetben ezt különböző készítményekkel (gipsz vagy cement alapján) töltik.

típusok

A modern gyártók sokféle meleg vakolatot használnak. A fő összetevő összetételétől és jelenlététől függően kiválaszthatja a következő típusú keverékeket:

 • Bővített sziklák. A legelterjedtebb hőszigetelő vakolatok. Szerezd meg őket a különböző típusú ásványi töltőanyagok magas hőmérsékletű feldolgozásának folyamatában. Napjainkban ennél a célnál gyakrabban használják a kibővített agyagot, a vermikulitot és a perlit. Hasonló termékek használhatók épületeken belül és kívül is. Az utóbbi megoldás azonban további feldolgozást igényel (megerősítés, befejezés), mivel a víz a pórusokon keresztül behatol a szobákba, megzavarva a befejező anyagok szerkezetét.
 • Polisztirol hab kompozíciók. A hasonló alapon vakolatok egyedi védő tulajdonságokat is kapnak. De a szakértők azt javasolják, hogy csak külső falakhoz használják. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az anyag nem környezetbarát, ezért a helyiségen belül nem kívánatos.
 • Gipsz a habüveg alapján. A töltőanyagot üvegből vagy közvetlenül kvarchomokból nyerik. Mindezek a komponensek megolvadnak és egymást követő habzásnak vannak kitéve, ami lehetővé teszi egyedi műszaki paraméterek elérését. A habüvegen alapuló gipszkeverékek kis tömegűek és jó hővisszatartásuk van.

Ez az anyag környezetbarát és biztonságos, mivel egyáltalán nem bocsát ki káros anyagot (még melegítés esetén is). Ezért az ilyen anyag az egyik vezető a hőtakarékos vakolatok gyártásában.

 • Fűrészpor. Az anyagot gyakran az ipari termelésben használják. Számos kézműves is használja a meleg vakolat elkészítéséhez. A fűrészpor alapú kompozíciók egyedülálló hőmegtakarítási mutatókkal rendelkeznek, valamint teljesen biztonságosak az emberi egészségre. De erős fűtéssel a fűrészpor elkezdhet szaggatni.

Meg kell jegyezni, hogy a meleg vakolat nem univerzális szigetelés, mivel nem alkalmas a klasszikus anyagok cseréjére. De ha meg kell javítani a falfelületek szigetelő tulajdonságait, akkor ez lesz a legjobb megoldás.

alkalmazási körét

A meleg vakolatok egy olyan keverékosztály neve, amely növelheti a felületi hőszigetelést. Ez a termék ilyen széles körű elterjedéséhez vezetett a modern piacon.

Használjon hasonló vegyületeket több probléma megoldásához:

 • Homlokzatok igazítása és szigetelése. Elméletileg lehetséges az épületen kívül különböző hőszigetelő vakolatokat alkalmazni. Néhányan azonban ellenállnak a hőmérséklet és a páratartalom változásainak, míg másoknak védőréteggel kell rendelkezniük. Ezért az ilyen anyagok külső használata csak néhány fajtára korlátozódik.
 • A belső falak igazítása és szigetelése. Szinte minden típusú vakolat alkalmas erre a célra. Némelyikük nemcsak a szigetelő tulajdonságokat tudja megváltoztatni, hanem dekoratív hatással is rendelkezik.
 • Az építés alatt álló tervek felmelegedése a "kútfektetés" elvével. Meleg vakolatot használnak itt a fal szerkezetében kialakult üregek kitöltésére.
 • A csatornák vagy vízvezetékek védelme az alacsony hőmérsékleti hatásoktól. A legtöbb esetben azokat a helyeket használják, ahol a csövek a ház mellett vannak. Az ilyen típusú munkák előzetes tervezést és védőkeretek létrehozását igénylik.
 • Az ajtó vagy ablak lejtéseinek felmelegedése. A szigetelt vakolat megakadályozza a hideg hidakat. Ezzel elkerülhető a páralecsapódás.
 • A mennyezet vagy a padlófelületek hőszigetelése. Az ilyen felhasználás azonban viszonylag ritka, mivel a felhasználók a klasszikus fűtőtesteket és megközelítéseket részesítik előnyben.

Alkalmazás technológia

A meleg vakolatok gyakorlatilag nem különböznek a klasszikus keverékektől.

A vakolás folyamata több egymást követő lépésre osztható:

 • Felület előkészítése. Ezt a típusú vakolatot csak tiszta és sima falakra kell felhordani. Kívánatos, hogy nincsenek repedések vagy egyéb fizikai kár. Ezért először is meg kell szüntetni a cementhabarcsokkal való hézagokat.
 • Alapozás. Ez a művelet számos keverék esetében opcionális. A megoldások használata előtt célszerű tisztázni ezt a tényt. De a szakértők szinte mindig a mély behatolású primerekkel fedik le a falakat. Nemcsak a falat erősítik, hanem a portól is eltávolítják a port.
 • Az oldat elkészítése. Minden alkatrészt csak pontos arányban kell összekeverni. A szakértők azt javasolják, hogy a teljes csomagot egyszerre gyúrják, mivel az összetevőket egyenetlenül lehet elosztani.

A falazóhabarcsot építő keverővel keverik. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezt nem szabad nagy sebességgel megtenni. Javasoljuk, hogy a száraz keveréket vízhez adjuk, és nem fordítva. Így egységes és kiváló minőségű vakolat kapható. Annak ellenőrzésére, hogy a keverék készen áll-e, be kell írnia a spatulára, és meg kell fordítania. Ebben a helyzetben nem esik le.

 • Jelzőfények telepítése. Ezek az elemek a falak kerületén helyezkednek el. Ezek lehetővé teszik, hogy tökéletesen sík felületet érjen el.
 • Vakolattal. Vigye fel a kompozíciót egy széles spatulával a világítótornyok között. A szakértők azt javasolják, hogy alulról kezdjenek munkát, és felfelé mozogjanak. Az oldat egyenletes rétegben van elosztva. Amikor a szomszédos világítótornyok közötti terület kitöltődik, folytathatja a beállítást. Ebből a célból a keveréket egy hosszú szabály eltolja, a támaszokra támaszkodva.
 • Amikor a vakolat kicsit megkeményedik, el kell távolítania a jelzőtáblákat, és töltse ki ezeket a helyeket folyékony összetételű. A végén a végső igazítás történik.

gyártók

A meleg vakolatok összetételében különböznek, ami befolyásolja fizikai tulajdonságaikat. Ma sok cementhabarcsgyártó gyárt különböző termékeket. E sokféleség közül számos népszerű márkájú meleg vakolat van:

 • Knauf grunband - az egyik legismertebb vakolat típus. Készítsen polisztirol hab töltőanyagból. A golyók frakciója nem haladja meg az 1, 5 mm-es méretet. A gyártó különböző típusú lágyítószereket és vízlepergető adalékokat is hozzáad. Az edzés után a vakolat felső rétege egyedi dekoratív felületet képez. Ezt követően speciális festékekkel festhető, amelyek védik a felszínt az éghajlati hatásoktól. Nem ajánlott beltéri használatra. Az optimális hőszigetelési teljesítmény elérése érdekében az oldatot legalább 1 cm, de legfeljebb 3 cm vastagságú réteggel kell felhordani.
 • UMKA UB-21 TM. Univerzális hőszigetelő vakolatok, amelyek tökéletesen ellenállnak a jelentős hőmérsékletkülönbségeknek. Az anyag alkalmazott rétege legfeljebb 35 téli ciklusra képes. A cement-mész keverék alapján habüveg hozzáadásával készül. A termék szinte bármilyen ásványi alapra alkalmazható. Tökéletes bármilyen munkához. Az anyagok is visszatartják a vízkútot, ami segít megvédeni a fő felületet annak hatásától. Másik előnye a minőségi hangszigetelő mutatóknak tekinthető. De ha belső falakra használjuk, akkor a felületet a megszilárdulást követően speciális bevonattal kell ellátni.
 • "Teddy Bear" - Egy másik jó megoldás a hazai termelésben. Az ügyfelek véleménye szerint elviseli a fagyos téleket. A termékek előnyei közé tartozik az alacsony hővezető képesség. Univerzális, mivel különböző hőmérsékleti körülmények között használható.
 • HAGAst AuBenputzPerlit FS-402. A fő alkotóelemek a cement és a perlit homok. A sejtbeton és a gáz-szilikát tömbök kezelésére szolgáló készítményeket tervezzük. De alkalmasak téglákra és arbolitákra is. Az egyetlen hátrány az, hogy a vakolat nem képes ellenállni a külső hatásoknak. Ezért további védőoldatokkal kell kitölteni.
 • UNIS THERMAL. A kompozíciók csak belső munkákra szolgálnak, mivel itt a fő összekötő elem a gipsz. Hőszigetelő tulajdonságokat adnak hozzá kis méretű perlit homok.

A gyártó azt javasolja, hogy a falakat ez a vakolat fedje le, amelynek vastagsága nem haladja meg az 5 cm-t.Ha növelni kell ezt a számot, akkor jobb, ha speciális erősítő hálót használ. A készítmény nagyon jól alkalmazható, és nem igényel külső töltőanyagot. Az edzés után a vakolat tapétával vagy festéssel is beilleszthető.

Hasznos tippek és trükkök

A meleg vakolat használata viszonylag egyszerű.

A tartós és egyenletes lefedettség érdekében több szabályt kell követnie:

 • A gerendák telepítéséhez ugyanazt a keveréket kell használni, amelyet a vakoláshoz használnak. Ha más termékeket használ, hideg hidak kialakulásához vezethet.
 • A gerendák végleges beállítását és eltávolítását a vakolás után 2 órán belül kell elvégezni. Ha ez nem történik meg, akkor az oldat megkeményedik és elveszíti a plaszticitást.
 • Alkalmazza a keveréket rétegek, amelyek vastagsága nem haladja meg a 2 mm-t. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy rugalmasabban állítsa be a felületet.
 • A komponensek összekeverésekor ügyeljen a gyártó ajánlásainak betartására. Ne hagyja a kész megoldást későbbi használatra, mert elveszíti eredeti tulajdonságait.

A meleg vakolat egy másik lehetőség, hogy egy épületet meleg és kellemes otthonává alakítson. A megfelelő termék kiválasztása lehetővé teszi, hogy megbízható felületet kapjon, amely hosszú ideig tart.

Mindez a ThermoVer meleg vakolatról szól, lásd alább a videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba