A mennyezet egy magánházban: hogyan lehet szigetelni a tetőtérről?

Ha a ház tetőtérrel rendelkezik, akkor azt szigetelni kell, mert minden tulajdonos készen áll harcolni a hőre a házában. Ezért a tetőtér szélén lévő mennyezet megszervezésének folyamatát minden felelősséggel kell meghozni, és azt helyesen kell elvégezni.

Jellemzők: előnyök és hátrányok

A jól ismert fizikai kánon szerint a meleg levegő felfelé mozog a mennyezet felé. Ezért a „hideg tető” és a nem megfelelően felmelegedett mennyezet esetén a hő jön ki. Ezt „hőveszteségnek” nevezzük. A ház tetőjén keresztül a hő 25-40% -át hagyhatja. Annak érdekében, hogy ne hevítsük az utcát, célszerű a hőszigeteléssel kapcsolatos munkát végezni.

A mennyezet hőszigetelése egyszerre több funkciót is ellát:

 • a hideg évszak alatt a helyiségek belsejében tartja a hőt - a levegő felmelegszik és felemelkedik, de nem talál egy „kiskaput” a kijárathoz, és ismét lemegy, a házban marad;
 • megakadályozza a hő behatolását nyáron, így a helyiséget kedvező mikroklíma támasztja alá optimális hőmérsékleti feltételek mellett;
 • minimalizálja a túlzott zaj behatolását, megőrzi a békét és a csendet a házban szél, eső vagy vihar esetén.

Minden szigetelési munka előkészítésre szorul, mert a szigetelőanyagok írástudatlan használata és a technológia be nem tartása a legjobb esetben a kondenzátum megjelenéséhez vezet, és a legrosszabb esetben valódi tűzveszélyt okoz a házban.

Az alábbiakban bemutatjuk a padlók szigeteléséhez használt anyagok jellemzőit.

A szigetelés típusai és anyagai

Hagyományosan a padlás szigetelését használják:

 • bazalt ásványgyapot vagy üvegszál;
 • hab műanyag;
 • poliuretán;
 • haydit, vermikulit és más ömlesztett anyagok;
 • Ecowool.

Gyakran a lakástulajdonosok hagyományos szigetelési módszereket használnak fűrészporral és agyaggal kevert szalmával.

Az izolátorok teljesítménye nagyon eltérő., és az árak meglehetősen szélesek. Ezért kell minden anyagcsoportot külön-külön figyelembe venni.

fűrészpor

A fűrészpor hőszigetelése az egyik legrégebbi módja a szoba szigetelésének. A fűrészporokat olyan régiókban használják, ahol a faipari termelés széles körben fejlődik - az anyag szinte ingyen megvásárolható.

A rendelkezésre állás és az olcsóság az anyag fő előnyei lettek.

A mínuszok közül meg kell jegyezni a magas gyúlékonyságot. Ez a hiba azonban könnyen kompenzálható a modern telepítési rendszerek megfelelő használatával. Egy másik hátránya, hogy előbb-utóbb a patkányok és az egerek „felveszi” a faaprítékokat. Az ilyen nemkívánatos szomszédságok elkerülése érdekében a fűrészporot mésszel keverjük össze, amely megakadályozza a rágcsálókat.

Ásványgyapot

Ásványgyapot használják a tetőtér, mennyezet, homlokzatok, erkélyek és loggiák felmelegítésére.

Ez az anyag kiváló fogyasztói tulajdonságokkal rendelkezik, és számos előnnyel rendelkezik:

 • viszonylag alacsony költség;
 • könnyű telepítés;
 • nem alkalmas patkányok és egerek táplálékára;
 • alacsony gyúlékonyság

Az előnyök mellett az ásványgyapotnak is hátrányai vannak:

 • gyapotgyapot nem lehet nyomni - hatékonysága 30-40% -kal csökkenthető;
 • az anyagtulajdonságok nedves állapotban romlanak, mert ha a házban tető szivárog, a szigetelésben nedvesség keletkezik, ami nemcsak rontja tulajdonságait, hanem kedvező tenyészterülete lesz a gombáknak és a penésznek;
 • A szigetelést nem szabad olyan házban használni, ahol az asztmás és a légzőrendszer egyéb betegségei élnek.

Bővített agyag

Egyszerű és tartós szigetelés.

Előnyei nyilvánvalóak:

 • kis súly;
 • alacsony hővezetőképesség;
 • környezeti biztonság;
 • ellenáll az alacsony hőmérsékleteknek és égésnek.

A kibővített agyag használata nem igényel speciális technikai képzést, mert ahhoz, hogy a mennyezet szigetelésénél munkát végezhessen, elegendő, ha a kezelt felületet ezzel az anyaggal lefedi, miután előzetesen be van ágyazva a gőzgátló réteg.

A kiterjedt agyag alkalmas nagy számú csővel és padlóval ellátott padláson történő fektetésre.

expandált polisztirol

Ez ugyanaz a hab. Mindenki számára jól ismert, széles körben használják az épületek mennyezetének és homlokzatainak gyors és hatékony szigeteléséhez. A polifóliával egyszerű dolgozni: ehhez pontos méréseket kell végezni, és nem szabad levágni a felesleges anyagot a szilárd lemezről.

A polisztirol előnyei:

 • kis súly;
 • könnyen vágható;
 • ellenáll a nedvességnek és a szélsőséges hőmérsékleteknek;
 • alacsony éghetőségű;
 • ökológiailag biztonságos;
 • nem közeg a penész szaporítására;
 • nem használják rágcsálóknak;
 • alacsony költségű és elérhető.

A polyfoamot nem szabad a tetőtérben nagy számú csővel használni, mint ebben az esetben, a bevonatot egyszerűen csak úgy kell összecsukni, mint egy puzzle.

Poliuretán hab

Ez egy speciális permetezett anyag. Alkalmazása speciális készségeket és professzionális felszerelést igényel.

Az anyagot főleg éles éghajlati zónákban használják - ez rendkívül magas teljesítményének köszönhető:

 • a poliuretánhab kitölti a hézagokat, így zökkenőmentes hermetikus bevonatot képez;
 • fagyasztás, sűrű réteget képez, amelyen a sárkányok megjelenésétől való félelem nélkül sétálhatsz;
 • a hővezető képesség és a vízabszorpció alacsony aránya miatt a szigetelő tulajdonságok semmilyen hőmérsékleti körülmények között és nedvességtartalom mellett nem csökkennek;
 • nem igényel hő- és vízálló anyagok előzetes használatát a telepítés során.

A mínuszok közül magas a gyárthatóság, mivel a poliuretánhab használata professzionális felszerelést és speciális készségeket igényel.

Ecowool

Ez egy viszonylag új anyag, amely finom cellulózszálakból áll.

Előnyei közé tartozik:

 • kis súly - az ecowool bármilyen réteggel felhordható, anélkül, hogy a garret padlóját megnehezítené;
 • biztonság - a környezetbarát nyersanyagokból készült szigetelés nem tartalmaz káros és mérgező anyagokat;
 • kedvezőtlen táptalaj a penész és a gombák szaporodásához a „tartósítószer” tulajdonságai miatt;
 • kivételesen magas teljesítmény-tulajdonságokat tart fenn hosszú üzemidő alatt;
 • alacsony gyúlékonyság és önoltó képesség.

Melyiket választani?

Az alábbiakban néhány útmutatást találsz segít meghatározni a tetőtér szigetelésének helyes választását egy magánházban:

 • Ha magadnak tervezed a hőszigetelést, akkor előnyben kell részesítened a kibővített agyagot, a habmintát vagy az ásványgyapotot. Az ecowool és a poliuretán habokkal végzett munkához speciális felszerelésre és néhány műszaki képzésre van szükség - ezek az anyagok a legjobbak a szakemberek számára.
 • Ha a tetőtérben vasbeton födémek készülnek, a legjobb, ha a clayditot fűtőként használják, de jobb, ha a fapadlót ásványgyapot vagy cellulózvattával védi, mivel ezeket az anyagokat „lélegzőnek” tekintik, és megakadályozzák a kondenzátum képződését, valamint a fa megsemmisítését.
 • Szintén jelentősen befolyásolja az anyagválasztást és a tervezett költségvetést. Például, ha a ház tulajdonosa hozzáférhet a fűrésztelephulladékhoz, egyszerűen használhatja a fűrészporot és a forgácsot - ez lesz a leginkább környezetbarát és ugyanakkor olcsó hőszigetelési módszer.

Hogyan kell kiszámítani a réteg vastagságát?

A szükséges szigetelési réteg vastagságának kiszámításához speciális számításokat kell végezni.Nem nehéz, ha online számológépet használ. Általánosságban elmondható, hogy a számítási rendszer az anyagok fizikai paraméterein és a kialakított építési szabványokon alapul.

Például a moszkvai SNiP-k megállapították, hogy minden típusú padló szigetelésének hőátadási ellenállást kell biztosítania, R = 4,15 m2 m2 / W. 0,04 W / ms hővezető képességű hab felhasználásával a szükséges bevonat vastagságát a következőképpen számítjuk ki: 4,15 x 0,04 = 0,166 m.

Technológia működik

A hőszigetelő technológia közvetlenül függ a felhasznált anyag típusától.

Tömeges anyagok

Az ömlesztett anyagokkal való munka technológiája a legegyszerűbb. A mennyezet alapos megtisztítása, szennyeződés és törmelék tisztítása. Ezután a felszínre víz- és gőzgátló réteg kerül. Leggyakrabban használt "Izospan", alumínium fólia, tetőfedő vagy polietilén.

A kiválasztott anyagot csíkokra vágjuk és átfedik. Ezen felül kívánatos, hogy egy réteg agyagot alkalmazzunk, amely után a szigetelés elalszik.

A befejező szakaszban homok és beton keverékét alkalmazzák a claydite fölé, és padlólapokkal varrják.

Lemezszerelés

A lemezek (pl. Hab) betöltésekor a műszaki munkát több szakaszban végzik.

Először is, a gőzgátló átfedi a padlást. Ezt követően a lemezeket közvetlenül helyezzük. A legnehezebb dolog az, hogy helyesen vágjuk őket, ami elég nehéz az anyag gyenge rugalmassága és folyékonysága miatt.

Az illesztéseken lévő összes rés habgal van feltöltve"hideg hidak" kialakulásának megakadályozására. Ezenkívül a szellőztető csövek és az elektromos vezetékek belépési pontján a habot feldolgozzák. A lemezek tetején egy másik gőzgátló réteg illeszkedik.

permetezés

Ezeknek a munkáknak speciális felszerelésre van szükségük, és a szakemberek több szakaszban végeznek. Miután minden poliuretán habréteget felhordunk, habosító és stabilizáló lépést hajtunk végre. Ennek eredményeként a felület zökkenőmentes és hermetikus lesz.

Ez egy hatékony módszer, amely lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű munkát végezzen a lehető legrövidebb idő alatt.

Hasznos tippek és trükkök

Mindegyik anyag a mennyezet szigetelésére a tetőtérről előnyei és hátrányai. A választás nagymértékben függ a helyiség tulajdonosának személyes preferenciáitól, pénzügyi helyzetétől és a tetőtér használatának jövőbeli terveiről. Természetesen jobb, ha előnyben részesítjük a környezetbarát anyagokat, amelyek nem okoznak allergiát a háztartásra, nem jelentenek veszélyt a felnőttek és gyermekek életére és egészségére.

A szigetelés után a tetőtér további életterekké alakítható.Rendezzen ott egy tárolóhelyet a felesleges dolgok tárolására, vagy akár egy kis szobát is. De ez a fogadó saját belátása szerint van.

A mennyezet mennyezetének a padlásról való megfelelő melegítéséről lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba