A mennyezet szigetelésének kiválasztása

A hőveszteség problémái az orosz éghajlat és a hideg tél égési problémája. A fűtési és energiaköltségek évről évre nőnek. A fűtési költségek csökkentése érdekében a lakóterületek hőszigetelése történik. Nem elegendő a külső falak és a padló elkülönítése, modern ablakok felszerelése. A tetőn keresztül az utcán akár a felét is el lehet érni, mivel a meleg levegő a mennyezet alatt koncentrálódik. A szigetelés csökkenti ezeket a veszteségeket, kényelmesebb életkörülményeket teremt.

Jellemzők

A mennyezet hőszigetelése egy magánházban megtakarítja a fűtési költségeket. Ez segít az apartmanok lakosainak a szobahőmérséklet növelésében a fűtési szezonban. Egy további szigetelőréteg enyhíti a penész és a penész a mennyezeten.

Amikor saját otthonát építjük, emlékeznünk kell a meleg melegítés fontosságára. és kezdetben a mennyezet magasságát helyezze el, figyelembe véve a szigetelés paramétereit. A tetőtér használatától függően válassza ki a módszert. Amikor a tetőtér nem intenzív terhelést jelent, akkor a padlás szintjének szigetelését használják. Ha a tetőtetőt padlásként használják, ajánlatos belsejéből melegíteni a mennyezetet.

A mennyezet tetejére szereléshez először gőzgátat kell elhelyezni, hogy megvédje a szerkezetet a nedvességtől. A polietilén vagy a kondenzátum elleni filmek, a üveg és a modern membránok alkalmasak gőzgátaként. Az ömlesztett szigetelés alkalmazása esetén a gőzgátló védőfunkcióval is rendelkezik, amely megakadályozza, hogy a részecskék belépjenek a lapok vagy táblák varrataiba.

A felső emeleteken élő lakástulajdonosoknak is gondolniuk kell a mennyezet önálló szigetelésére belülről. A panel kilenc emeletes épületében, figyelembe véve a házállomány romlását, szükségessé válik a külső falak és a mennyezet védelme. Ehhez különböző típusú anyagokat használhat. A megfelelő telepítés fő célja, hogy a meleg levegő szivárgásának kiküszöbölése érdekében monolit szigetelőréteget hozzon létre.

Anyagtípusok

Az alacsony hővezető képességű anyagok szigeteléséhez. Ezeket a telepítési és gyártási változat szerint különböztetjük meg.

A következő típusok vannak:

 • tekercs;
 • ömlesztett;
 • födém;
 • hab.

gördülő

Különböző méretű tekercsek vagy szőnyegek formájában felszabadul az ásványgyapot. A szálak az előállított anyagtól függően változnak.

A nyersanyagok:

 • kamnevaty - a sziklák ötvözetei;
 • salakgyapot - kohászati ​​hulladék;
 • üveggyapot - homok, üveg és dolomit.

A gyakran használt mennyezetek szigeteléséhez:

 • üveggyapot - a hőszigetelés vezetője, de nehézségekbe ütközik a telepítés során;
 • Bazalt gyapjú előnyösebb az önfektetéshez.

Az ásványgyapot higroszkópos és magas páratartalmú elpusztulást és nagyobb hővezető képességet eredményez. Ez a nem éghető anyag univerzális, alkalmas fa és beton padlóra. Kiváló minőségű szigetelés érhető el a mennyezet alatt és a padláson, a réteg vastagságának megváltoztatásával. A kis súly és az alacsony hővezetőképesség lehetővé teszi a 200 mm-es réteggel rendelkező szigetelő padlóburkolatok kialakítását.

2–25 mm vastagságú hengerelt és habosított polietilén. A padlóburkolatok szubsztrátumaként kis vastagságú szigetelőanyagot használnak. A habosított polietilén alkalmas falak és mennyezetek hőszigetelésére - 0,5 cm-es fóliaréteggel az egyik oldalon, ami tükrözi a hőt.A kis vastagság és könnyűség megkönnyíti az izolon beszerelését a mennyezet belső felületére, és további javításokat végez. Az anyag tartós, tűzálló és magas hő- és vízszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik.

tömeg

A tömeges anyagok a következők:

 • szalma;
 • fűrészpor;
 • salak;
 • a föld;
 • kibővített agyag;
 • habüveg;
 • vermikulit;
 • Ecowool.

A fűrészpor, a szalma és a salak felmelegedését hagyományos módszernek tekintik, amelyet hosszú ideig használnak. Az ipar és a modern szigetelőszigetelés termelésével a természetes anyagok népszerűsége romlott.

A föld, mint fűtő, ideiglenes intézkedésként használható a fürdő padlásán. A laza rétegnek meg kell haladnia a 20 cm-t, a legjobb megoldás a 10 cm vastag nedves agyaggal kevert szalma.

A fűrészpor rendelkezésre állása és alacsony költsége döntő paraméter a használatuk szempontjából. A fűrészpor hátrányai nyilvánvalóak - a vizet jól elnyelik, könnyen gyúlékonyak, rágcsálók és rovarok házaként szolgálhatnak. Idővel a szigetelő tulajdonságai romlanak, további réteget kell kialakítani. A faszigetelés használatának negatív hatásainak csökkentése, mészhez vagy cementhez kevert száraz fűrészpor.

Az agyagra épülő, agyagbevonatú porózus ömlesztett, különböző kaliberű granulátum. A kitöltött réteg a régió külső időjárási viszonyaitól függ, és akár 50 cm-ig is eléri a tágulást. Az alacsony ár és a tartósság népszerű környezetbarát hőszigetelővé teszi.

Alacsonyabb hővezető tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kibővített agyag habüveg. Ezt a granulált habtömeget a falszigetelés blokkjaiban lehet előállítani. Az anyag pozitív jellemzői: tartósság, szilárdság, fagyállóság, naplóellenállás, környezetbarát. A szintetikus anyagok nem vonzanak rágcsálókat, és nem szolgálnak kedvező tenyésztőhelyként a baktériumok számára. A habüveg azonban magas költsége miatt nem kapott széles körű felhasználást.

vermikulit - természetes csillámanyag, amely magas hőmérsékleten puffadást kap, miközben más formát kap. Alacsony hővezetőképességű, tűzálló, tartós és könnyű, ami kiváló hőszigetelő anyagot alkot. Adszorbeáló tulajdonságokkal rendelkezik, elnyeli és károsítja a vizet a romlás nélkül. Az egyetlen negatív a magas költsége.

Ecowool- modern természetes cellulózszigetelés. Az összetételében szereplő anyagok megakadályozzák az égést és a rothadást. A hőszigetelés szintje hasonló az ásványgyapothoz, de a magas gőzáteresztő képesség nem vezet a hőteljesítmény csökkenéséhez.

Az Ecowool két módon illeszkedik. Egyedül a száraz ökowool elterjedt a padláson. Egy másik módszer a speciális nedvesítő és fúvószerkezet használatával való összekapcsolás, amellyel az anyagot a ládára alkalmazzák. A második módszer professzionálisabb és egyharmadával növeli az ecowool termikus tulajdonságait.

járólap

Könnyen kezelhető csempézett anyaggal, és lehetőség van független telepítésre. Styling gyakran használják hab, mert megfizethető, nedvesség ellenálló, fagyálló, alacsony súlya és az alacsony költség. Mínusz szigetelő hab - gyenge szilárdsági jellemzők, továbbá veszélyes kémiai vegyületeket osztanak fel égés közben. Az alacsony gőzáteresztő képesség korlátozásokat jelent a fa szerkezetek alkalmazásában.

A szerkezetben tartósabbak az extrudált polisztirol hablemezei. Penoplex-nek is nevezik.Sűrűségük miatt alacsonyabb hőszigetelő képességük van, kisebb vastagsággal, mint a habanyag. A Penoplex nem képez hideg hidakat, mert hornyai vannak, és nem szükséges a varratok lezárásához.

A mesterséges anyagokat nem ajánljuk faházak melegítésére, mert a fa szellőzésre szorul. Ha a mennyezetre habosított hab- vagy habanyag-réteget hoz létre, a lakásból származó gőz rontja a mennyezetet, hozzájárulva a gomba és a penész növekedéséhez.

A faépületek melegítésére szolgáló hagyományos alapanyagok nád. Ezeket szőnyegek formájában préselik, gyulladásgátló szerekkel előkezelve. Ez az olcsó anyag lehetővé teszi, hogy a tetőtér jól szellőző legyen, és nem igényel gőzgátat.

hab

Ezek az anyagok magukban foglalják a modern poliuretánhab és a penoizol fűtőberendezését. A jellemzők szerint a poliuretán hasonló a penoplex-hez, csak folyékony állapotban alkalmazható, és tartós, légmentesen magas hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A penoizol egy folyadék analóg analógja. Az összetételű adalékanyagok javítják az anyag minőségét, így tűzállóvá válnak.

A szigetelés szigetelése a szükséges vastagságú professzionális kompresszor. Ezt a munkát nem lehet önállóan elvégezni, mert különleges drága berendezéseket igényel. A hőszigetelés beszereléséhez hívja fel a cégeket, amelyek szakosodtak ezeknek a melegítőknek a gyártására és telepítésére.

Kiválasztási kritériumok

A mennyezet szigetelésének kiválasztásakor figyelembe veszik a védőanyag jellemzőit, a szerelési jellemzőket, a mennyezeti anyagot és az anyagi beruházások mennyiségét.

Válasszon ki egy fűtőtestet, amely segíti az ilyen kritériumok szigetelését:

 • éghetőséget;
 • súly és méret;
 • tartósság;
 • hővezető képesség;
 • környezetbarát;
 • gőzáteresztő képesség.

A hőszigetelés különböző fajtái a gyúlékonyságuk. A fűrészpor, a szalma és a hab könnyen meggyullad. Nem érinti a tűzvermikulitot, a kibővített agyagot, a habüveget, a földet. Más típusú melegítők nem képeznek lángot, de magas hőmérsékleten megolvadnak. Mindig meg kell felelnie a tűzbiztonsági követelményeknek, különösen gyúlékony anyagok tárolásakor.

A súly- és méretparaméter fontos az építőanyag felszerelése és szállítása során. A súlyt figyelembe veszik, ha egy vagy két ember vesz részt a szigetelés munkájában. A belső munka során fontos a vastagság.

A hőszigetelés tartóssága a forrásanyag erősségétől függ.a telepítés során a fektetési rétegek működési feltételei és helyessége. A kiváló minőségű hővédelem nem változtathatja meg a tulajdonságait a hőmérséklet és a mechanikai terhelés miatt.

Hővezetés - az anyag fő mutatója, amely jellemzi a környezetbe történő hőátadás sebességét. Ebben az értelemben a penoplex, a poliuretán, az isolon, az üveggyapot a legalacsonyabb együtthatóval rendelkezik. Mindezek közül a legjobb a hőkezelés.

Minden típusú ömlesztett szigetelés és nádszőnyeg környezetbarátnak minősül.

Az anyag gőzáteresztő képessége fontos a fa szerkezetekben, mivel a fa nedvességnek van kitéve, és hajlamos a kondenzációra. Az ásványgyapot a legnagyobb gőzáteresztő képességgel rendelkezik. A mesterséges szigetelők vízlepergető tulajdonságokkal rendelkeznek, nedvességállóak és nem haladnak át a gőzzel.

A házban kétféle padló található: a fa és a beton alapján ezeknek a szerkezeteknek a tulajdonságai, és kiválaszthatja a szigetelés típusát. A faház számára jobb, ha előnyben részesítjük a természetes nyersanyagok hővédelmét. A környezetbarát anyagok jó gőzáteresztő képességgel rendelkeznek, és lehetővé teszik a fa padló szellőzését. Beton és megfelelő szintetikus típusokhoz.

A tetőtér szigeteléséhez tetszőleges szigetelést választhat - ömlesztett, tekercs, hab vagy pajzs.A helyiségek tetején a szigetelési réteg vastagságának kisebbnek kell lennie, mint a külső munka során. A mennyezet alatt általában tekercs és csempe anyagokat használnak.

Gyakran a választás kritériuma a javításra fordított költségvetés. Az olcsó szigetelést a padló típusától és a helyiségek működési feltételeitől függően lehet kiválasztani. Egy bizonyos típusú szigetelés elérhetősége az összes munka költségétől is függ. A teljes és a nehéz anyagok szállítása, a professzionális berendezések bérlése a penoizol alkalmazásához szintén szerepel a teljes költségben.

alkalmazási körét

Minden fűtéses helyiségben meg kell melegíteni a mennyezetet. A telepítés során a helyiség vagy az egész épület működési feltételeitől függően különböző hőszigetelőket használnak.

Magánházban meg kell melegíteni a mennyezetet, ha maga a tetőfedő pite nem tartalmaz hővédelmet. A két emeletes házhoz a padlószigetelés segít megőrizni a hőt az első emeleten. A földszinten a hőszigetelésre van szükség, és ha van alagsorban. Ez megakadályozza a tervezést és megszünteti a hőveszteséget a padlón. A tágas alagsorban a szigetelés belülről történik. Ilyen lehetőség hiányában a padló fel van melegítve az átfedésben bármely anyag használatával.

Érdemes meggondolni a tetőterasz szigetelésétha téli időszakban használják, és fűtés biztosított. A teraszon általában nincs fűtés, és nem kell melegen tartani. Amikor egy fürdő vagy szauna található a házban vagy a telekon, a meleg tető kialakítását felelősségteljesen kell kezelni, mert ez a fokozott tűzveszély és páratartalom helye. A szaunához tűzálló, gőzáteresztő anyagot választunk.

Ha a vidéki házat télen látogatják, a tetőtér szükségszerűen hővédelmet igényel. A nem szigetelt szerkezetet nehéz melegíteni és kényelmes hőmérsékletet tartani benne.

Tippek és trükkök

A kültéri szigetelés lehetővé teszi, hogy tetszőleges típusú anyagot válasszon, nem korlátozva a tekercsre vagy a pajzsra. A legjobb megoldás az, hogy a mennyezeten kívülre szereljék fel, mint a mennyezet védelme. De a lakásnak nem kell választania. Ebben az esetben a penoplex vagy bazalt pamut gyapjú tökéletes a hőszigeteléshez.

A szoba felső emeleteinek kiváló minőségű szigetelése akár 20% -ot is tarthat a tetőn keresztül távozó hőből. A hőszigetelő anyagok gyártójának ajánlásait követve segít a bosszantó hibák elkerülése a telepítés és üzemeltetés során.

A szigetelés kiválasztásának bonyolultságát lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba