Mennyezetek egy magánházban: az anyag kiválasztása és befejezése

Amikor egy vidéki ház építése befejeződött, a legérdekesebb és legizgalmasabb kezdődik - a belsőépítészet. És itt természetesen minden a mennyezetről indul. Ezen vagy más típusú anyagok és tervezési lehetőségek kiválasztása előtt át kell gondolni a szoba teljes kialakításán, mivel a mennyezetet össze kell kötni a falakkal és a padlóval, és az anyagok és stílusok választéka ma nagyon nagy.

A befejezések típusai

Sokat függ a költségvetéstől, amelyet a felső határokra terveznek. Kiválaszthatja az olcsó opciókat, de mindent úgy tesz, hogy meglehetősen tisztességes és stílusos legyen. Ha lehetőség van arra, hogy drága anyagokra fordítson pénzt, akkor jobb, ha a tervezést a jelenlegi trendekre összpontosítjuk. De aztán meg kell vizsgálni az anyagok minden tulajdonságát és alkalmazásuk technológiáját, ha a javítást kézzel végezzük. Csak miután megvizsgáltam az összes árnyalatot, végül eldöntheted, hogy miként vághatod le a mennyezetet.

Az eddigi leggyakoribb lehetőségek:

 • mázzal,
 • festmény;
 • gipsz és stukkó;
 • mozaik vakolat;
 • felfüggesztett és feszített mennyezetek;
 • fa szerkezetek:
 • gipszkarton;
 • papír vagy vinil tapéta;
 • kerámialapok;
 • csempe hab.

A házban végzett munkálatok eltérnek a lakásban végzett munkáktól. Itt nem csak a mennyezet szépségének, hanem a hőszigetelésnek is gondoskodnia kell. Csak akkor, ha mindez megtörténik, közvetlenül a mennyezet tervezéséhez lehet menni, máskülönben a télen és a hosszú esőzések ideje alatt a gyönyörű mennyezet romlik a nedvességtől és a fagytól, és használhatatlanná válik.

A merülőfelület nem igényel további összehangolást, ha úgy dönt, hogy felfüggesztett mennyezeteket készítenek. Minden huzalozás feszítőszerkezettel zárható.

Szükséges eszközök

A munka megkezdése előtt figyelni kell arra, hogy minden szükséges eszköz megtalálható. Ha valami nem a házban van, előzetesen meg kell vásárolnia, hogy ne szakítsa meg a munkát, és ne tévesszen meg a kisfajták.

Szükséged lesz a következő eszközökre:

 • különböző méretű és vastagságú spatulák;
 • csavarhúzó;
 • drill;
 • szinten;
 • trowels;
 • bolgár;
 • egyszerű ceruzák;
 • vonal
 • csavarhúzóval.

A javítási munkákra való felkészülés során jobb, ha néhány sor, ceruza és csavarhúzó tartalékba kerül, mivel ezek a kis tárgyak a javítás során folyamatosan elveszik, és időbe telik a keresésük. A meszelés vagy festés a legegyszerűbb és legismertebb lehetőség, amely nem igényel különleges készségeket és magas költségeket. Amint a mennyezet jól illeszkedik, elkezdheti fehéríteni. Ebben az esetben fedjük le az összes elemet olajszőnyeggel vagy papírral - általában a mészből sok szennyeződés van.

A festmény kiválasztásakor gondosan meg kell fontolnia a színválasztást. Fehér szín - ez a legjobb megoldás, mert nem tud unatkozni idővel, és neki könnyű kiválasztani a falak és a padló kialakítását. Emellett a világos színek mindig növelik a helyet.

Ha a mélyebb és telítettebb árnyalatokat részesíti előnyben, akkor a saját ízlésére és a design egyéb összetevőire kell összpontosítania. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az alacsony mennyezetnél a sötét festék vizuálisan vizuálisan csökkenti őket. De ha nem számít, akkor kísérletezhet a színnel.

Gipsz vagy gipsz

Semmilyen nehézség nélkül ön is telepítheti a gipszlapokat. Leggyakrabban fehérek, de a speciális festéknek köszönhetően a telepítés után az árnyékban festhetők, amelyek jobban megfelelnek az ízlésének.

Jól néz ki egy falusi ház dekoratív vakolat felületén, amely sima és texturált textúra a mennyezet felületén. Az egyetlen olyan pont, amelyre érdemes figyelmet fordítani az ilyen típusú bevonattal való munkavégzés tapasztalatainak hiányában, a vakolási módszerek tanulmányozása és gyakorlati alkalmazása. Érdemes megpróbálni a vakolatot valahol egy láthatatlan helyen alkalmazni, és megnézni, hogy mi lesz az eredmény.

A texturált vakolatot egy centiméteres rétegvastagsággal kell alkalmazni. Ezután több újabb réteg kerül felváltásra. Ennek eredményeképpen a színnek gazdagnak és mélynek kell lennie.

Lehetőség van arra, hogy a mennyezet még eredetiebb legyen a mozaik használatával, amelyet a hardver üzletekben készletek formájában értékesítenek. Olyan töredékeket reprezentál, amelyekből egy absztrakt rajz és egy egész kép is elhelyezhető. Ez a mozaik a mennyezethez csempe ragasztóval van rögzítve. Az anyagok, amelyekből a készletek készülnek, nagyon különbözőek lehetnek: kerámia, üveg, kis kavics.

Ha szeretné díszíteni a mennyezet mozaik formájában a fürdőszobában vagy a konyhábanMegjegyzendő, hogy a munka során speciális vízálló ragasztót kell igénybe venni, amely ellenáll a nedvességnek. Ugyanakkor gondoskodnia kell arról, hogy a lapka egy idő után ne essen le.

Függesztett mennyezetek

A magánlakás padlószerkezete megnehezíti a feladatot, és el kell döntenie, hogy mi és hogyan kell lezárni az elektromos vezetékeket, a szellőzést és a kommunikáció egyéb elemeit. Ebben az esetben a gipszkarton felfüggesztett szerkezete vagy felfüggesztett mennyezete segít megoldani ezt a problémát.

A gipszkarton szerkezetet egy keretre szerelik felfém profilból készült. Ezután a keret gipszkarton lapokkal van borítva, és a végső szakaszban ezekre a lapokra dekoratív bevonatot alkalmazunk - festés vagy tapéta. Ezenkívül helyet adhat a lámpáknak, amelyek a szoba belsejének jó díszítése.

Ami a feszített mennyezetet illeti, van lehetőség a tervezési megoldásokra, hiszen lehetőség van a világításra a helyiségek egy bizonyos területe fölötti spotlámpák elhelyezésére. Ebben az esetben különböző árnyalatok és textúrák közül választhat. Fényes mennyezetek, jó megvilágítással, ragyogással, matt megjelenés pedig alkalmiabb. De amikor gyönyörű dekorációs elemeket használunk, a megjelenés kedvezően fog kinézni, és ezek és más befejezések.

Sokan most hajlamosak a matt mennyezetre, legalábbis azért, mert sokkal könnyebben kezelhetők. Ha a helyiségek magassága lehetővé teszi, megpróbálhat többszintű opciókat készíteni a mennyezeti felületre.

Alacsony mennyezet esetén nem szabad túlterhelni a felületet: ne használjon nagyméretű csillárokat és nagy lámpákat, mivel ez kényelmetlenséget és kisütést eredményez.

tapéta

Ez a hagyományos típusú mennyezeti dekoráció, mint a tapéta, szintén a legegyszerűbb dekoráció egyik típusához tartozik. A fő dolog egy sima felület és jó ragasztó. Nem ajánlott túl nehéz háttérképeket választani összetett mintával - jobb, ha egyszerű változatokat vagy absztrakt nyomtatást használ. Érdemes megpróbálni különböző típusokat kiemelni bizonyos zónákat. A fotó háttérképek is jól fognak kinézni, különösen a gyermekszobában.

Jelentős volt a folyékony tapéta alkalmazása a mennyezeten. - Szépnek tűnik. A lényeg az, hogy megfelelően felkészüljenek a pályázati eljárásra. Ehhez először ki kell alapozni a felületet, majd ezt követően meg kell szárítani a mennyezetet.

Fa szerkezetek

Ha a ház a faluban található, és fából készült, akkor helyénvaló lenne a mennyezetet fával megtisztítani. Ebből a célból megfelelő rétegelt lemez, bélés vagy léclemez. Teljesen elképzelhető, hogy egy tervezett csuklós szerkezet felépítése jön létre, különösen, ha a házat rusztikus stílusban díszítik.

A legegyszerűbb módja a falburkolat használata. Ez egy fából készült deszka, amely lehet keskeny vagy széles, valamint vastagsága is lehet. Általában gyertyán, aspen vagy tölgyből készülnek. A bélés kényelmes, mert képes elrejteni a mennyezet hibáit, míg a speciális felületek előkészítése nem szükséges, és egy ilyen kialakítást nagyon gyorsan fel lehet szerelni.

A padláson a padló és a padló között padlók és pajzsok használhatók, amelyek alapjául szolgálnak. A pajzsban általánosan használják a gipsz és más dekorációs formákat.

Ha a mennyezet sínekből áll, akkor el kell mosni az elülső oldalát, majd lakolni. Használhatja a blokk-házas léceket, amelyek nem igényelnek speciális edzést, jól megtartják a hőt, és helyet biztosítanak különböző belső megoldásoknak. Ezeknek a síneknek az egyetlen negatív - a magas ár.

A fa kiválasztásakor a szakértők azt ajánlják, hogy olyan fajokat használjanak, mint a nyár, az elmélkedés vagy a nyárfa. Ügyeljen arra, hogy vegye figyelembe azt a tényt, hogy a fatermékek tűzálló összetételűek és foltok.

Az eredeti megoldás lehet az anyagok kombinációja - a feszítőszövetek vagy gipszkarton szerkezetek betétjeinek használata.

A festés segít abban, hogy a fa mennyezet valóban exkluzív legyen. Létrehozhat valódi művészeti vászon a fejed fölé, vagy csak rendezhetsz kis területeket díszítés formájában. És ez, és egy másik radikálisan megváltoztatja az otthoni és meglepő vendégeket.

Hogyan melegszik?

Mielőtt kiválasztaná a mennyezet anyagát egy magánházban, meg kell gondolni a szigetelés kérdését, ami nagyon fontos, mert attól függ, hogy mennyire kényelmes lesz a házban télen, és mennyi ideig fogja megtartani az eredeti megjelenését.

Két lehetőség van a rétegek szigeteléséhez - rácsos és tűzőgéppel. Az ilyen célokra felhasznált anyagok a kitöltött agyag, a hab műanyag, az üvegszál és az ásványgyapot. Az utóbbi opció a legjobb anyagnak tekinthető, mivel a hőt jobban megtartja, mint másokat. Az aszfaltot a szigetelés tetejére fektetik, majd lemezeket készítenek.

Érdemes odafigyelni és a helyiség szellőzését. A magas páratartalom elkerülése érdekében nagyon jól kell működnie. Ellenkező esetben közvetlen fenyegetéssé válik a mennyezetre, mert ezeken a formák megjelenhetnek, amit speciális eszközökkel kell küzdeni. Ha ez a probléma már létezik, akkor a helyiséget jól kell szárítani, majd az érintett területet speciális megoldással kezelni és újra megszárítani. Mindezek után gondoskodni kell a kiegészítő szellőztetés telepítéséről.

Ha a mennyezetre fából készült bevonatot választanak, akkor időről időre különleges eszközökkel kell kezelni, amelyek megakadályozzák a nedvesség megjelenését.

Mit válasszunk?

Ha bármilyen kétség merül fel, hogy melyik anyagot kell kiválasztani, vegye figyelembe, hogy hol kerül a mennyezetre. Például egy fából készült bevonat a fürdőszobában vagy a konyhában nem nagyon jó ötlet, mivel a gomba megjelenésének valószínűsége jelentősen megnő. Ebben az esetben jobb választani a kifeszített vászon.

A házak mennyezetének megválasztásakor nemcsak a szépségükre, hanem a praktikusságra kell összpontosítania. Ha például egy vidéki házat csak nyáron használnak fel, és télen nem melegítik fel, akkor nem érdemes faház és gipszkarton mennyezetet telepíteni, mert a nedvesség és a hideg hozzájárul az anyagok gyors megsemmisítéséhez. Ilyen helyiségek esetében a műanyag panelek vagy a PVC szerkezetek valószínűbbek.

A hőmérsékletváltozás nem szörnyű vinilfilm - ennek az anyagnak a nyújtóvászonja nem veszíti el a megjelenését sem a hőtől, sem a hidegtől.

Feltéve, hogy a házat egész évben használják, és télen melegítik, választhat a fa díszítéséről. Előnyei a tartósság, a biztonság és a környezetbarát. Megfelelő gondossággal az ilyen felső határ hosszú ideig tart.

Ebben az esetben illik és gipszkarton - elrejti az összes hibát. A telepítés után a mennyezetet sokféleképpen díszítheti: gipsz, festék vagy tapéta használata. A feszített mennyezetek ellenállnak a nedvességnek, ezért alkalmas minden szobára. Ha a konyhában vagy a fürdőszobában választhat, például fényes vagy matt opciókat, akkor a hálószobában vagy az irodában kényelmesebb szövetburkolatokat fog kinézni.

Az anyag kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy milyen gyakran szükséges a mennyezet mosása, milyen szín és textúra alkalmas - ez már minden egyes család számára egyedi.

A kazánházban, a panelben és más háztartási helyiségekben nem szükséges különleges szépség kialakítása. Tisztaságnak és rendnek kell lennie, és először is - minden biztonsági intézkedés betartását. A kazánházban a különböző csövek általában a mennyezet mentén futnak. Nem zárhatja be őket, hanem egyszerűen vakoljon és fehérítse a mennyezetet. De ha valóban el kell rejtenie az összes kommunikációt a szemtől, akkor tűzálló gipszkartonot kell használni.

Gondoljunk arra a pillanatra, hogy az összes csőhöz való hozzáférésnek bármikor legyen. Ezért szükséges a lyukak elhagyása a szükséges helyeken, és rácsokkal ellátni, amelyek szükség esetén könnyen kinyithatók és a szükséges munka elvégezhető.

   A mennyezeti díszítéshez rengeteg anyag található, valamint különböző textúrák kombinálásának lehetőségei. Csak a szoba kialakítását kell megítélni, és eldönteni, hogy mely mennyezet alkalmas egy adott házra, figyelembe véve a fenti tényezőket.

   Hogyan lehet a házat a mennyezetre vágni, lásd a következő videót.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba