Hogyan illesztheti a mennyezetet saját kezével?

 Hogyan illesztheti a mennyezetet saját kezével?

Az utóbbi évtizedek technológiái lehetővé teszik a mennyezetbevonatok kialakítását bármilyen szerkezeti tulajdonsággal, és néha komplex 3d-geometriával. Azonban a festett felület sima, festett fehér vagy finom árnyalatai még mindig a „mennyezet” fogalmához kapcsolódnak, és valószínűleg nem tűnik el a tervezési gyakorlatból. Ennek az eredménynek a megvalósításához többféleképpen lehet elérni, és mindannyian lehetővé teszik, hogy megbirkózzanak a feladattal a szakemberek bevonása nélkül. Ahhoz, hogy a mennyezetet saját kezével lehessen szintre állítani, nem kell a legdrágább eszközt, néhány szabad napot, és ami a legfontosabb, tudni, hogy milyen típusú befejezés készül. És ki tudja ezt jobban, ha nem az ingatlan tulajdonosa?

Különleges jellemzők

Három hatékony, viszonylag olcsó, és egyszerűen megvalósítható technológia: gitt, gipsz és gipszkarton. Ahhoz, hogy egy adott esetre választhassunk, meg kell ismernünk mindegyikük sajátosságait.

A kemény gitt a műanyag szintező szerkezet. A gitt tömege kis részecskékből és egy polimerből áll, melynek köszönhetően szó szerint „felragaszt” a felszínre. A gitt nagyon könnyen alkalmazható. Különböző szélességű spatulákkal dolgoznak. A lakberendezéshez használt gipsz vakolat 2-5 milliméter vastagságú egyenletes réteget képez, ez a fő "tartomány".

Bizonyos esetekben a réteg elérheti a 2 cm-t, de ezt nem szabad állandó paraméterként vezérelni. Az úgynevezett kiindulási gitt egy kissé durva felületet ad. A befejező gitt a felületet olyan sima, mint az emberi szem. Szárítás után a gitt réteg kíméletes kendővel kezelhető (ami egyébként lehetővé teszi, hogy kijavítsa a hibákat). Az anyag színe fehér, néha szürkés.

Nedves helyiségekben cementalapú gitteket használnak, mivel a gipsz a nedvességtől fél. A gittek általában száraz keverékekként kerülnek forgalomba, de kész készítmények is vannak.

A gipsz bevonásával szükség van egy sokkal lényegesebb kiegyenlítő rétegre. Normál vastagság - 2 cm; további megerősítéssel (megerősítéssel) ez az érték akár 5 cm-re növelhető, a hagyományos habarcs és homokhabarccsal ellátott gipszkarton nem alkalmazható az alkalmazás nehézsége miatt. A mai szabványok szerint a mész-homokhabarcs nem elég műanyag és ritkán használatos. Most már gipsz vakolattal vagy cement vakolattal dolgoznak. A nevek nem félrevezethetik magukat: megkülönböztetik a hagyományos kompozíciókat polimer adalékokkal, amelyek magas plaszticitást és tapadást biztosítanak (képesek tapadni a felülethez).

A vakolatokat száraz keverékként értékesítik papír vagy karton csomagolásban. A keverék felhordása előtt vízzel le kell zárni és keverni. Munkához használja a szabályt, a vizet és a normál szintet, a spatulákat, a polutereket és más eszközöket.

Meg kell érteni a gipsz vakolat és a gipsz vakolat közötti különbséget. Az ugyanazon kötőanyagra nézve az egyes keverékek részecskemérete és összetétele a célnak megfelelően van kiválasztva. Ha 4-5 cm-re tesz egy gitt réteget, egy idő után csak összeomlik. Ezért szigorúan kell eljárni a gyártó által meghatározott keretek között.

A gipsz mennyezet eszköze speciális fémprofilok erős keretének létrehozását jelenti, majd gipszkartonlemezekkel - gipszkartonlapokkal.Valójában ez egy kemény típusú hamis mennyezet, egy olyan technológia, amely teljesen eltér a kiegyenlítő vegyületek alkalmazásától. Az „Igazítás” itt azt jelenti, hogy teljesen magasságban teljesen sík vízszintes felületet hozhat létre. Profilok falakhoz való rögzítéséhez szükség van egy lyukasztásra (vagy fúrógépre).

Annak érdekében, hogy a mennyezet vizuális összehangolása sikeres legyen, vásároljon csak kiváló minőségű anyagokat a munkához, majd a mennyezetet maga is kiegyenlítheti.

Előnyök és hátrányok

Ritkán kiderül, hogy a mennyezetet egy gittel egyenlíti. A vakolás általában szükséges. Ezért együtt értékelhetjük minőségüket. A vakolatréteg előnye, hogy vastagsága nem több, mint amilyennek a szintezéshez szükséges, azaz 2-3 cm. Gipsz viszonylag olcsó, tartós, a technológia betartásával nem keletkezik repedés.

A gipszkarton technológiának számos előnye van:

 • az alap mennyezet hibáinak elrejtése;
 • egy interceiling tér jelenléte, ahol a vezetékek, csövek, légcsatornák elhelyezhetők;
 • a mennyezet további funkciói: a hő- vagy hangszigetelés megszervezésének képessége;
 • a szoba világítási rendszerének bármilyen konfigurációja;
 • minimális előkészítő munka;
 • a telepítés sebessége;
 • az új, geometriai helyes sík könnyen létrehozható képessége;
 • „nedves” folyamatok hiánya (minden munkát teljes tisztaságban végzik);
 • a használatra kész gipszkarton bevonatnak csak egy vékony gitt rétegre van szüksége;
 • a GKL különböző változatai: nedves helyiségekben és jobb tűzállósággal;
 • dekoratív megoldások létrehozása két vagy több szinten.

A fő hátrány egy, de nagyon jelentős hátrány: a profilok és a lapok lapjainak kialakítása legalább 5 cm-rel csökkenti a helyiség magasságát.

Néha információ van a speciális masztiikumokról, amelyek felhasználhatók a Polgári Törvénykönyv lapok ragasztására közvetlenül egy konkrét alapra, de itt meg kell mérni a lehetséges kockázatokat. Helyesebb lenne azt feltételezni, hogy nincs lehetőség a gipszkarton közvetlenül a beton mennyezetre történő felszerelésére. Az egyetlen alternatíva lehetséges a fafelületű sima mennyezeti felületek tulajdonosai számára, de még itt is jobb, ha önállóan nem megy le az üzletbe.

A helyiség tulajdonosának el kell döntenie, hogy mennyire magasak a követelmények a sík geometriájára. A további döntések ettől függnek.

Nagyságrendileg a síktól való minden eltérés két csoportra osztható:

 • szabálytalanságok egy kis (legfeljebb fél méteres) területen: dombok vagy üregek, repedések, a padlólapok közötti varratok;
 • nagyszabású szabálytalanságok (a teljes mennyezeti területig), beleértve a horizonttól való eltéréseket is.

Az első csoport hibái szó szerint feltűnőek; ha nincsenek kiküszöbölve, a megjelenés újra és újra visszatér hozzájuk.

A második csoport hibái alig észrevehetők, leggyakrabban nem hiszem őket. Például a letiltott felület sima lehet, és csak akkor, ha kétméteres vagy három méteres szabályt (sín) alkalmazunk, 2-3 centiméteres („gödör”) rést találunk, vagy éppen ellenkezőleg, egy dudor („has”). Egy különálló eset a vízszintes síktól való eltérés (a falak különböző magassága). A mennyezet és a fal (héj) egy sarka 2-3 cm-rel lehet nagyobb, mint az ellenkezője. A szem nem különböztet meg ilyen eltérést; azt egy speciális eszközzel érzékeli.

Könnyű megbirkózni kis hibával a gitt segítségével, a legrosszabb esetben - egy kis gipszréteggel. De a második típusú szabálytalanságok kiküszöböléséhez speciális keverékekre van szükség, erősítő (erősítő) hálóeszközre, és ha nagy a eltérés a horizonttól, felfüggesztett szerkezetet kell készítenie. Ez azt jelenti, hogy a munkaerőt sokkal többre kell alkalmazni

Hogyan készítsük fel a felületet?

A befejező dekoratív bevonatot jól előkészített felületre kell felhordani.

Leggyakrabban a tulajdonosok először az egyik lehetőséget várják:

 • beton monolit: maga a beton szabálytalansága, a rozsdás megerősítés fedetlen területei, a régi gitt maradványai, gipsz, tapéta, néha penész (fürdőszoba) vagy zsír (konyha);
 • a betonlapok átfedése: mindegyik, plusz mély kötések és a lapok közötti magasságkülönbségek (3-4 cm-ig);
 • fából készült mennyezet: táblák vagy zsindelyek.

A gipsz és a gitt esetében az elv egyszerű - mindent el kell távolítani, közvetlenül a tiszta betonig:

 • A régi gitt, emulzió, tapéta maradványai kétszer megnedvesítik egy órás intervallummal, majd spatulával eltávolítják.
 • A gipsz és a laza elemeket egy fogóval vagy kalapáccsal eldobják.
 • A lemezek közötti varratokat a maximális mélységre hímezzük.
 • Olajfestéket távolítanak el a csiszolókorongot huzalfúvókával (vezetékkefe). Ha nincs szerszám, minőségi vágást készít egy vésővel. Ne használjon vegyi mosást.
 • A rozsdás foltokat erősen hígított savval hígítjuk.
 • A penész és a gombák gondos kezelést igényelnek antiszeptikumokkal.
 • A „behatolt” megerősítést olajfestékkel festik, hogy megakadályozzák a rozsdásodást a felület felületén.

Érdemes meglátogatni egy háztartási vegyipari áruházat: van egy speciális termék eladó a régi tapéta, rozsdafoltok, zsíros szennyeződések eltávolítására. A munka során védőeszközöket kell alkalmazni: építőüvegek, kesztyűk. A daráló számára jó lenne egy házat találni egy porszívó csővel.

A vegytisztítás elegendő a gipszkarton mennyezethez: a morzsoló rétegek eltávolítása, a tömítő varratok és a nagy repedések.

Technológiák és módszerek

Most próbálja meg elképzelni, hogy mennyi időigényes az egyes módszerek.

Gipszkarton

A gipszkarton lemezek (GCR) mennyezetének építése nem különösebben nehéz feladat, azonban a normák és ajánlások alapos megismerését igényli a munka minden szakaszában.

A szoba kerületénél a vezetők, - profilok ud, egy adott magasságban vannak szegezve. A mennyezetre egy rács van elhelyezve, amelyen a függesztett felfüggesztések sorakoznak. A cd mennyezeti profilok egyenes szögben vezetnek a sínekhez, majd a felfüggesztésekhez. A profilokhoz cd rögzítse a gipszkarton lapjait.

Ha szükséges, hogy a függesztett mennyezet síkja a lehető legközelebb legyen a valódi mennyezethez (ez a lehetőség kívánatos, ha a lehető legnagyobb helyiségmagasság fenntartása), az első jelölési szakasz feladata, hogy a mennyezet legalacsonyabb pontjának szintjét minden falra vigye át.

Kényelmetlen a vízszint alatt a mennyezet alatt dolgozni, ezért az alján körkörös jelöléseket lehet végezni, majd vissza lehet vinni a tetejére.

Ez a következő sorrendben történik:

 • keresse meg a mennyezet legalacsonyabb pontját, helyezze át a szintjét bármelyik falra, és jelöljön meg;
 • a szinttől és a szabályoktól függően egy függőleges vonalat rajzolunk le;
 • ezen a vonalon, kb. Mérjük meg és jegyezzük fel az alsó és felső jelek közötti távolságot;
 • a vízszint használatával vigye át az alsó jel magasságát a szoba minden falára. A falak között a sarkok mindkét oldalán legalább a jelölésen kell lennie;
 • minden beérkezett jelölésből függőlegesen felfelé a rögzített távolságot;
 • A megállapított jelek szerint a színezőszerkezeti kábel a kerület mentén veri a vonalat.

Természetesen lézerszinttel nem tudtunk mindezt megtenni, de egy ilyen speciális eszköz csak főszereplő.

Amikor a mennyezet legalacsonyabb pontjának szintje az összes falra kerül, ezen a szinten, a teljes kerület mentén, a profilvezetők fel vannak szerelve. Felső oldala a törött vonal szintjén van beállítva. Az ud-profil rögzítéséhez 45-50 cm-es lépcsős lyukasztóval és lyukkal fúrják be őket.

A mennyezeti cd-profilok hosszának meg kell egyeznie a szoba szélességével (vagy a hossz, ha elhaladnak), mínusz 5 mm. Profilvágó daráló, olló fém vagy fűrészáru számára.A kész cd-profilok két ellentétes falon vezetékekbe csúsznak, egyenes szögben vannak elhelyezve és öncsavaros csavarokkal rögzítve (vagy általánosan „bolha”). A mennyezeti profilok pontosan ugyanolyan távolságban vannak - akár 60, akár 40 centiméter. Ebben az esetben a gipszkarton lapok a profilra kerülnek.

Ebben a szakaszban a keret mennyezeti profilokból áll egymással párhuzamosan. Most, minden egyes profilon 50-60 centiméteres távolsággal, a szerelőlapok / felfüggesztések (U-alakú konzolok) csavarozva vagy a mennyezeti alapra szegezve. A teljes szerkezeti merevséget és a GK lemezek teljes tömegét megtartó képességet biztosítják.

A cd profilok felfüggesztésekhez való csatlakoztatása előtt pontosan egy síkban kell elhelyezni őket. Ez a probléma egyszerűen megoldódik: a szoba közepén, a profilok mentén egy erős selyemfonal húzódik és rögzül az ud vezetőkhöz. A profil a szál felett van; ez éppen elég ahhoz, hogy milliméteres rést képezzen, majd csavarokkal rögzítse a felfüggesztéshez, először az egyik oldalon, majd a másik oldalon. Győződjön meg róla, hogy a másik profil nem érinti a szálat, és nem ütközik le a jelölés.

Mire a telepítés lapok a gipszkarton kell feküdnie a szobában több napig. Most a csavarokkal rögzítjük őket a kész kerethez.

Így egy magánházban vagy lakásban is javíthatja a megereszkedett mennyezetet.

vakolat

Az alap tisztítása után és a tömítések lezárása után hajtsa végre a beállítási vakolat keveréket.

Számos műveletet tartalmaz:

 • Alapozás. A beton mennyezet vakolása soha nem történik előzetes felületkezelés nélkül. Tiszta, szárított alapon az egyik speciális alapozó, például a Betonkontakt. Ez a keverék nemcsak mély behatolású alapozóként szolgál, hanem a felületet egy olyan rétegréteggel is lefedi, amely erős kötést biztosít a gipszréteggel. (Egy ilyen durva felület hasonlít az emeryre).
 • Az eszköz jelzőfényei. A világítótorony egy speciális fémprofil, melynek perforációi a szélek mentén és egy lapos arc közepén. Hosszúsága 3 méter, és a „magassága” van: 8, 10 milliméter vagy annál nagyobb jeladó van. Minél nagyobb a világítótorony magassága, annál vastagabb lesz a vakolat. A mennyezetnél jobb, ha 6 mm-es magasságú jeladókat vásárolnak.

A világítótornyokat a szintre helyezik, és a megoldást „befagyasztják”. Amikor a festő két irányjelzőben vezeti a szabályt, a felesleges oldatot levágják és egy lapos felület marad. A gerendák telepítésekor türelmet mutatva bármelyik terület felületét vakolhatja 1–2 mm pontossággal.

Világítótornyok egymással párhuzamosan. Az építési zsinór segítségével a falhoz párhuzamos vonalat kell levenni. A falhoz való távolság kb. 30 cm, továbbá a meglévő szabály hossza vezérli: egy két méteres műszer esetén a gerendák közötti távolság 160-180 cm.

Meg kell számolni, hogy az ellentétes faltól való távolság nem lehet több.

A világítótornyok vízszintet használnak. Hagyja fel az egész gépet. A legalacsonyabb ponton egy lyukat fúrnak a dübelre, és csavarozzák a csavart, 6 mm-t hagyva a felületre. Aztán a megjelölt vonalon találnak egy másik pontot, csavarják be a csavart, és a szintet irányítva eléggé csavarják, hogy mindkét kupak ugyanazon a szinten legyen. Ezután a vonal mentén a harmadik szintet csavarják, és így tovább. Két méteres csavar 2-3 csavarral. A munka végén az összes vonalon önmetsző csavarok kerülnek felszerelésre, így minden kupakja azonos szinten van. Ezután tedd a vonalat egy kis vakolatra, tegyél egy világítótestet, és süllyedd a szabályt, amíg a csavarok kupakjaira nem támaszkodik. Ebben a helyzetben addig kell maradnia, amíg az oldat megbízhatóan megragadja. A telepítés pontosságát többször ellenőrzik, mivel az egész vállalkozás sikere függ attól. A telepített világítótestek a következő napig száradnak.

 • Drain oldat. A szakemberek úgy vélik, hogy a gipszkeverék jobban dobja, de egy kezdőknek elég alkalmas egy spatulával. A megoldást a két világítótest között alkalmazzák, majd a szabályokat a jelzőfényeken vezeti, eltávolítva a felesleget. Amikor befejezték, nem a következő sávba mennek, hanem az egyikre. Ha az oldat száraz, töltse ki a maradék csíkokat.

A gerendákon történő vakolás lehetővé teszi, hogy egyszerre egy sík felületet hozzon létre. A következő réteghez folyékonyabb oldatot készítünk, és ezúttal a szabályokat körkörös mozdulatokkal vagy egy kaparóval dörzsöljük. Szárítás után ez a felület készen áll a gitt kitöltésére vagy vastag tapétával való beillesztésre.

 • Megerősítése. Ha több mint 2 cm-es gipszrétegre van szükség, győződjön meg róla, hogy speciális hálókkal (üvegszálból, műanyagból, horganyzott acélból stb.) Készült megerősítést használ. Az első réteg alkalmazásakor a háló „alapja” az alaphoz, más esetekben csavarokkal van csavarozva. Ha a vastagság 4 vagy több centiméter legyen, a rétegek között egy másik háló található.

gitt

A további repedések elkerülése érdekében a lemezek közötti előkészítési szakaszban lévő varratok a speciális rugalmas kompozíciók egyikével vannak kitöltve.

Vastagabb rétegek, amelyek indító gittet eredményeznek. A befejező réteg nem haladhatja meg a 2 mm-t.

Ha a gitt két rétegben történik, a rétegek között finomszemű háló („pókháló”) van dörzsölve. A varratok tömítéssel tökéletesen simaak lehetnek. A legfontosabb dolog - a szennyeződés hiánya a varratokban.

tippek

 • Ha nincs szabály vagy jó vasút, használhatsz gipszkarton profilt.
 • Az alumínium jelzőtáblákat nem lehet eltávolítani a vakolat után, mivel ezek nincsenek korróziónak kitéve.
 • Folyékony drága festék jobb, ha üzletekben vesz részt, mert a piacokon hamisíthat.
 • Ha a jelzőtáblákat nem állítja át, de a lapok mentén csökkentheti a vakolat fogyasztását. Ezt azonban csak akkor szabad megtenni, ha a mennyezet síkjának geometriája világos, ellenkező esetben a megtakarítások veszteséget okozhatnak.
 • A cementalapú gipszkeverékek gyakran olcsóbbak, mint a vakolat. Azonban elegendő az anyagfelhasználás figyelembevételével újraszámítani, mivel nyilvánvalóvá válik: áruk majdnem azonos. Ebben az esetben a gipsz környezetbarátabbnak és a lakóanyagra alkalmasnak tekinthető.

Ha az utolsó réteg a befejező vakolat kitöltésére, akkor nagyban megkönnyíti a könnyű tapéta ragasztását vagy fehér festéssel.

 • A gipszkarton és profillapok számának kiszámításához célszerű egy képet rajzolni, megjegyezve az összes részletet.
 • A jelöléshez jobb, ha egy fekete szálat vásárolnak, mivel jobban látható.
 • Ha a "Hruscsovban" a vezetők ud-profiljai speciális tömítésekre helyezkednek el, a mennyezethez hangszigetelő tulajdonságokat ad.
 • Akril alapozót nem használhatunk gipszkartonra, ez a lapszerkezet megsértéséhez vezet.
 • A "töltőanyaggal" rendelkező alapozó készítményeket időről időre keverni kell, hogy a nehéz részecskék ne maradjanak az alján.

A mennyezet görbéjének gyors beszerelése szükséges ahhoz, hogy a javítás eredményeként teljes mennyezeti lapot kapjunk.

A mennyezet és a vakolat vízszintes beállításához lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba