Fa panelek belső falakhoz: tervezési ötletek

Fából készült panelek - népszerű anyag a lakás vagy lakberendezés belső díszítésére. A széles színválaszték, anyagok és ezek feldolgozása lehetővé teszi bármilyen tervezési ötlet megvalósítását és egyedi belső kialakítását.

Különleges jellemzők

A belső falakat gyakran használják a fa panelek. Természetes anyagokból készültek, egészséges beltéri klímát biztosítanak, így kellemesebbek, "melegebbek". Ennek a befejező anyagnak a praktikussága lehetővé teszi, hogy bármilyen szobában használhassa - hálószoba, óvoda, konyha, nappali.

Nem kívánatos, hogy a magas páratartalmú helyiségekben fapaneleket telepítsenek, például a fürdőszobában, különösen, ha a fát nem speciális vegyületekkel kezelik. Ilyen körülmények között a panelek nem fognak sokáig tartani, elkezdenek rothadni, romlani fognak, és hamarosan pótolni kell őket.

Hangszigetelő tulajdonságainak és alacsony hővezetőképességének köszönhetően a fa panelek kényelmes légkört teremtenek a szobában. A természetes faanyag vonzó megjelenése és környezetbarátsága egyaránt érinti az arisztokráciát. De a fali dekoráció messze nem az egyetlen funkció, amelyet a fa panelek képesek teljesíteni.

Használhatók:

 1. ha helyiséget rendezünk, vagy ékezeteket hozunk létre benne;
 2. a zajszigetelés növelése;
 3. a szoba hőszigetelésének növelése;
 4. a falak hibáinak elfedésére;
 5. a különböző stílusokban díszített terek egyetlen egészben való kombinálásának eszközeként.

Ezen kívül, panelek lehet vágni mennyezet, akkor építeni partíciókat tőlük, rendezni fülkék, hozzon létre különböző építészeti elemeket. A fa könnyen feldolgozható, így az ilyen panelek szinte bármilyen formájúak.

A fa panelek gyártása csak környezetbarát anyagokat tartalmaz. Ez vagy tömör fa tömb, vagy fűrészáru, amely az elsődleges feldolgozás után marad - zseton, fűrészpor, kéreg darab.

Előnyök és hátrányok

Bármely más anyaghoz hasonlóan a fa panelek előnyei és hátrányai is vannak.

Az első kategória a következőket tartalmazza:

 • széles tartomány;
 • környezetbarát;
 • könnyű ellátás;
 • egyszerű telepítés;
 • az a képesség, hogy elrejtse a vezetékeket a panelek alatt;
 • az egyenetlen felületre történő felszerelés lehetősége is;
 • az anyag jó hő- és hangszigetelési jellemzői;
 • vonzó megjelenés.

A hátrányok sokkal kisebbek, de előfordulnak. A legfontosabbak a páratartalom érzékenysége és a helyiség hasznos területének csökkenése. Ha a panelt a ragasztó keverékre kívánja felszerelni - gondoskodnia kell arról, hogy a falak simaak legyenek.

Általában a fa panelek - a legjobb választás a falakhoz az apartmanban és egy vidéki házban. Harmonikusan illeszkednek majd majdnem minden belső terembe, kivéve talán a modern technológiát és a loftot. A természetes fa természetes jellegű nemessége hangsúlyozza a belső tér állapotát. Ezenkívül a fa kedvező hatást gyakorolhat egy személy egészségére és pszichológiai állapotára. A modern világban a heves ritmusaival, feszültségeivel és beton dzsungelével ez fontos tényező.

Ha semleges színű paneleket használ, például fehér, kiváló hátteret fognak nyújtani a belső tér bármelyik fényes ékezetéhez, és nem fogja figyelmen kívül hagyni magukat.

faj

Jelenleg a piac széles választékát kínálja a fa paneleknek minden ízlés és pénztárca számára.Lehetnek faragott, perforált, tömör természetes fából vagy kompozit anyagokból készült, téglalap vagy négyzet alakú lemezek.

A panelek kiválasztásakor figyelembe kell venni néhány tényezőt.

 1. A hőmérséklet és a páratartalom szintje abban a szobában, ahol a fa panelek telepítve lesznek. A hirtelen cseppek hátrányosan befolyásolhatják az anyag megjelenését és élettartamát. További kezelést igényelnek speciális védőanyagok.
 2. Dekoratív tulajdonságok. A falpaneleket nemcsak a gyártási anyag, hanem a bevonat szerkezete, a szín, a méret is megkülönbözteti.
 3. Hő- és zajszigetelő tulajdonságok.

A belső tér stílusától, a helyiség geometriájától és a burkolat területétől függően olyan formájú paneleket lehet választani, amelyek harmonikusan kiegészülnek a meglévő dekorációval. Ez lehet egy téglalap alakú forma, amely béléshez hasonlít, több lamellával (szintén téglalap alakú), négyzet alakú, különböző vastagságú lamellákkal.

A csempe dekoratív feldolgozását illetően több lehetőség is van. Az anyag lehet:

 1. a furnér felhelyezése - cserép a természetes fából;
 2. a lamináláshoz - lehetőséget ad arra, hogy bármilyen árnyalatot vegyen fel;
 3. lakk vagy viasz - védi a nedvességtől, ragyog.

Ezenkívül a panelek díszítésére dombornyomásos technológia is használható.

Az ilyen panelek költsége a gyártási anyagtól függ. Például a faforgácslapok (DSP) olcsóak, meglehetősen széles formájú, méretű, dekoratív megoldásokat kínálnak, de az ilyen panelek minősége gyakran sok kívánnivalót hagy maga után.

A farostlemez panelek (HDF) szintén megfizethetőek. Nagy lapokban kaphatók, de lehet, hogy nem rendelkeznek díszítéssel. A dekoratív bevonat nélküli lemezek olcsóbbak.

MDF (közepes sűrűségű rostlemez). Az ilyen anyag gyakran laminált vagy furnéros, ami utánozza a természetes fa szerkezetét.

OSB (orientált szál vagy lemez). Hasított fa, forgács. Használható önálló dekoratív bevonatként (festés után) vagy más anyag bélésként.

Ne felejtsd el a látványos 3D-s paneleket. Az általuk létrehozott geometriai mintázat - a térfogat, egyedülálló, saját útján - ezeknek a lemezeknek a középpontjába kerül minden belső térben. Nemcsak díszítésként használhatók, hanem a díszítés teljes értékű eleme, mint a belső tér fényes akcentusa.

A 3D-s panelek jól néznek ki egy modern stílusban berendezett szobában. Vagy mint a retrointeriorsok „modernizáló” eleme. Klasszikusok, modern dinamikát, élénkséget, kifejezést adnak.

Panelek a természetes fa tömegéből - a legdrágább anyagok. De nagy teljesítményükkel, száz százalékos környezetbarátsággal, tartóssággal és esztétikával igazolják költségeiket. Gyártásuk során különböző fajták is használhatók.

Ash fa

Ez a fajta heterogén szerkezete a minta jól illeszkedik a sötét helyiségek díszítéséhez. A kőris lapok nagy helyiségekben is alkalmasak.

dió

Ez egy értékes fafaj. Alacsony hajlékonysága miatt nem deformálódik. A fajta kétségtelen előnye a nedvesség ellenállása, a feldolgozás egyszerűsége, a színezés, a lakkozás vagy a festés.

nyírfa

Ez a fa közepesen kemény és erős. Rostjait nagy viszkozitás és rugalmasság jellemzi - a nyír felosztása meglehetősen nehéz. A vágáson lévő hordó különböző árnyalatú lehet. Termelés szerint a leggyakrabban kapovy, karéliai vagy lógott nyír. Az ilyen faanyag lemezek ellenállnak a penésznek, a gombának és így tovább, természetes antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek, és a gyönyörű texturált mintázatnak köszönhetően magas dekoratív tulajdonságokkal rendelkeznek.

bükkfa

A hordó magas szerkezeti sűrűségű (a mag kialakulása előtt, amely csak középkorban jelenik meg). Attól függően, hogy hol és milyen körülmények között nőtt a fa, a fa más színű lehet. Ez lehetővé teszi egy árnyék kiválasztását, amely harmonikusan keveredik a szoba fő színtartományával. A fa nagy szilárdságú és higroszkópos.

tölgy

Tartós, nehéz fa. Jól illeszkedik a klasszikus belső kialakításhoz. Ennek a fajtának a magas dekoratív tulajdonságai a fa vágásánál egy gyönyörű, texturált mintázatnak köszönhetők.

vörösfenyő

Tűzálló, nedvességgel szemben ellenálló kőzet, amely csak hosszabb ideig vízzel érintkezik. A szív és a növekedési gyűrűk vöröses árnyalata esztétikai fát ad.

cseresznye

A fa értékes fajtáit kezeli. A fa idővel sötétebb lesz. Jó rugalmasság, könnyű feldolgozás, alacsony szilárdság, gyenge ellenállás a külső tényezőkkel szemben - a cseresznye jellemzői.

juharfa

Értékes fajta. A tölgyhez hasonló fizikai jellemzői szerint. A fa elég rugalmas, tartós, kopásálló.

Fenyőfa

A leginkább hozzáférhető fajta. Az átlagos sűrűség és a gombás károsodás ellenálló képessége. Könnyen kezelhető és telepíthető.

  A belsőépítészeti panelek kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy ez vagy az ilyen típusú fa lemezek illeszkedjenek a belső térbe. Például, faragott fa panelek - boiserie - jól fognak kinézni a Birodalmi stílusban díszített klasszikus belső térben. Egyszerre az ilyen paneleket az arisztokrácia kastélyainak, palotáinak díszítésére használták. És most képesek vagyunk luxust, kifinomult stílust adni a belső térnek.

  Öntapadós lemezek - egy demokratikusabb lehetőség, amely szintén könnyen telepíthető. A telepítés azonban a falak sima felületét igényli, így a telepítés megkezdése előtt a megfelelő felületi állapotot kell elérnie.

  Előnyös a keretre szerelés. Ez a típusú rögzítés biztonságosabb, mint a ragasztás, és ha szükséges, a panelek leszerelése könnyebb lesz. Ezen túlmenően, amikor a lemezeket eltávolítjuk a keretből, azok állapota és megjelenése alig szenved. Ha a lemezeket ragasztásra ültették, a szétszerelés után teljesen használhatatlanná válnak.

  Abban az esetben, ha szétszereljük, nem szükséges a teljes bevonat, de csak egy része (például egy csempe cseréjére vagy javítására), az egész felületet meg fogja szenvedni. Az egyik lapka óvatosan eltávolítása nem valószínű, hogy sikerül. Valószínűleg károsodik, elrontja a vele szomszédos elemeket.

  kérelem

  A falak falburkolatát széles körben használják a falak díszítésében. Magas dekoratív tulajdonságaik, tartósságuk, szilárdságuk lehetővé teszik számukra, hogy szinte minden helyiségben használják őket. Ennek az anyagnak a környezetbarát jellege a vitathatatlan előnye, amely szintén megfelel a belsőépítészet legújabb trendjeinek.

  Mindenki szeretne otthoni légkört teremteni a kényelem, a melegség és a kényelem mellett. A természetes fa megkönnyíti a probléma megoldását. A lakásban lévő fa panelekkel szemben nemcsak a belső tér kényelmét szolgálja, hanem kedvező hatással lesz a szoba mikroklímájára is. A természetes fából előállított illóolajok pozitív hatással vannak az emberi egészségre és a jóllétre.

  A falburkolat nem a fa lapok egyetlen lehetséges használata. A padlót felújíthatják, mindenféle rést, hornyot, partíciót hozhatnak létre. Az anyag rugalmassága és a feldolgozás egyszerűsége lehetővé teszi, hogy szinte minden fantázia megtestesüljön.

  Nem szükséges az összes falat lezárni. Ha csak egyet csinálsz, látványos akcentus lesz a belsejében, ami a szemet vonzza. Ugyanakkor a fa kedvező hatása nem csökken.

  Ha egy fából készült vidéki házról beszélünk, akkor a falak belsejében lévő falak díszítése holisztikus, harmonikus megjelenést teremt az egész házban. A külső és belső tér tökéletesen kiegészíti egymást.

  Az ilyen panelek telepítésekor a legfontosabb, hogy a megfelelő alkatrészeket válasszuk. A keretnek, amelyre a lemezeket, az önmetsző csavarokat vagy a ragasztószerkezeteket szerelik fel, ha a telepítést a segítségükkel végzik, mindez kiváló minőségű.

  A keret lehet fém (könnyebb) vagy fa (kis gerendákból - nagyobb súlya).

  A telepítési folyamatot fokozatosan hajtják végre.

  1. A lemezek pontos számának kiszámítása és hogyan kerülnek a falra.
  2. Keret telepítése. A lehetséges szabálytalanságok eltávolíthatók párnákkal.
  3. Telepítse az első panelt. Alulról kell indulnod, a sarokról. Ügyeljen arra, hogy kövesse a horony helyét - a tetején legyen.
  4. A második panel beszerelése és csavarokkal rögzítése.
  5. Miután az összes panel fel van szerelve, végül csavarokkal rögzítik őket.

  A hőtágulás kompenzálásához a lemezek oldalára vágásokat kell készíteni. Ha ezek a rések túl szembetűnőek és a panelek megjelenését rontják - dekoratív fedőlapok segítségével lehet elrejteni.

  A panelek díszítése nagyon változatos lehet - furnér, lakkozás, laminálás, festés. Ha a megfelelő bélést választja, amely ugyanaz lesz a színben és a textúraban, a rések nem lesznek észrevehetőek.

  Hasznos tippek

  A belső faanyag nemcsak fali dekorációhoz, hanem a padló vagy a mennyezet díszítéséhez is használható. A mennyezeti panelek nem különböznek a faltól. Nemcsak tömörfa, hanem három rétegű szendvics formájában is előállíthatók. A „torta” elülső rétege értékes fafaj, a következő - tűlevelű. A leggyakrabban használt fenyő.

  A faburkolatok gyártása, különösen a kompozit anyagokból készült lemezek, tartalmazhatnak toxikus, káros anyagokat, például formaldehid gyantákat. Ezért a lemezek kiválasztásakor nem csak a megjelenésüket és a teljesítménytulajdonságaikat, hanem a gyúlékonysági osztályokat is figyelembe kell venni.

  A legnagyobb tűzállóság a KM1 osztályú termékekben rejlik. Ez a csoport alacsony gyúlékonyságú (G1), égésgátló (B1), alacsony képződésű (D1) és nem toxikus (T1) anyagokat tartalmaz. Az ilyen lemezek gyulladásának kockázata minimális, és tűz esetén nem bocsát ki sok füstöt vagy káros anyagot.

  A faápolás egyszerű. Erős szennyezés esetén elég nedves ruhával törölni őket. Nem kell erős mosószereket vagy csiszolóanyagokat használni - elronthatja a panelek megjelenését.

  A könnyű telepítés, a könnyű karbantartás, a környezetbarát, a magas dekoratív tulajdonságok, a melegség, a kényelem, amit a belső térbe hoznak - mindezek a faburkolatok népszerű díszítőanyagok. Ez nem csak egy „vidéki ház”, egy falu változata, amint azt a közelmúltban is figyelembe vették. Ez egy látványos, tiszteletre méltó belsőépítészet bármilyen stílusban.

  A magas páratartalmú helyiségekben nem ajánlott fa paneleket használni. - gyorsan elvesztik vonzerejüket, repedésüket, deformálódnak. Ennek elkerülése érdekében a lemezeket speciális védőanyagokkal kell kezelni. Néhány modell ilyen feldolgozáson megy át a termelésben.

  A kezelt panelek azonban továbbra is érzékenyek a nedvességre. Használhatók, ha a helyiség nagy területtel rendelkezik, és lehetővé teszi, hogy a lemezeket a víztől jelentős távolságra helyezze. A közvetlen nedvességütés negatív hatást gyakorol a fára, és a hőmérséklet és a páratartalom változása súlyosbíthatja a helyzetet.

  Fürdőszoba, konyha - ezekben a helyiségekben a faanyag, különösen a vízforrások vagy a fűtőelemek használata nem kívánatos.A tűz, a deformáció, a panelek sérülésének veszélye sokkal nagyobb, mint ugyanabban a nappaliban.

  A konyhában fa panelek használhatók, ha nincs sok idő és ritkán főzve. Ebben az esetben a fa nagyszerű hangulatot és stílusos, tisztességes belső teret teremt.

  Gyönyörű példák

  A belső fa mindig luxus, diszkrét elegáns és kényelmes. A helyiség stílusától és méretétől függően kiválaszthatja azokat a paneleket, amelyek a legjobban illeszkednek az általános stílus ötletéhez. Hálószoba vagy nappali, tanulás vagy óvoda - természetes fa mindenhol megfelelő.

  A tervezési ötletektől függően a hálószoba díszítésében használhatja a lécpaneleket, négyzet alakú vagy téglalap alakú lemezeket és 3D modelleket. Ez egy szoba, ahol pihenni, megnyugodni, pihenni, olyan fényes, kifejező színeket, összetett szerkezeteket, hideg felületeket nem fog működni. A szoba kialakításához a legjobb megoldás a fa, a szemek kellemes árnyalatai, a természetes melegség, a kényelem.

  Ha a panelfalat az ágy fejére rendezi, pontosan kihangsúlyozhatja a szoba hálószobáját. Ez a fal nem igényel további díszítést, szép és esztétikus.

  Számos tervezési terület magában foglalja a fa használatát a belsőépítészetben. Például az angol stílusú fa - a dekoráció fontos eleme. A falak alsó részét borító panelek, gerendákkal ellátott mennyezet, padló - sétány vagy parketta - mindegyike az angol stílus szerves részét képezi, mint egy kandalló és egy előtte álló szék.

  A szekrény befejezése teljesen más megközelítést igényel. Ezt a szobát úgy tervezték, hogy működjön, így a kialakításnak munkamódot kell kialakítania, kényelmes, de nem pihentető légkört kell létrehoznia. És ebben az esetben a fának is útnak kell lennie.

  Ezt az anyagot eredetileg irodák tervezésében használták. Az arisztokrácia, melynek házaiban saját irodák találhatók, nem féltek a természetes fa magas költségétől. Most drága természetes anyag helyettesíthető a megfizethetőbb lehetőségekkel - forgácslap, farostlemez, MDF, OSB.

  Ha korábban az irodát általában klasszikus stílusban tervezték, akkor ma a stílus díszítésében megtalálható a stílus. A modern technológiának köszönhetően a kompozit anyagokból készült fa lemezek széles körben készülnek - mind formában, mind díszítésben. Egy természetes fa szerkezete, kőművesség, kő, élénken festett panelek utánzata minden ízléshez.

  A panelek a falak alsó részét fedhetik be. A háttérképekkel kombinálhatók. Akkor kapjon belső teret a régi Anglia szellemében.

  A fa mennyezet megfelelő és retro stílus. Bármilyen korszak tükrözi a belső teret, a fa tökéletesen illeszkedik az általános koncepcióba. Folt vagy fehérre festett, a bútorok és a díszítő elemek jó háttere lesz.

  Fából készült mennyezetek gerendákkal harmonikusan illeszkednek a belső térbe, az ország vagy Provence stílusában készültek. Az angol stílus is magában foglalja a mennyezet kialakítását.

  Ha a fa panelek fehér festékkel vannak borítva, és csiszolópapírral sétálnak rajta, úgyhogy a festék néhány helyen törlődik - nagyszerű kiegészítés lesz a chebbi-chic belső terének. A sötét színekkel ellátott panelek fekete színben harmonikusan illeszkednek a tetőtérbe. Ezekhez az ipari stílushoz hozzáadhatnak egy kis otthonos melegséget, kényelmet és természetes frissességet.

  Bármely korszak klasszikus belső teréhez fordulva láthatjuk, hogy a fa már régóta szerves része a belsőépítészetnek. Az arisztokrata belső tereket nem lehet parkettával (leggyakrabban tölgyből), drágakőből faragott bútorokból, mindenféle építészeti és díszítőelemből képzelni. Még a palotákban is, a falakat faragott fa panelekkel díszítették.

  A befejező anyagok kiválasztása meglehetősen nagy. Minden finomságot kiválaszthatja - kőből műanyagra.De a fa még mindig nem adja fel a pozícióit. Természetes szépsége, környezetbarát, tartóssága és különleges varázsa nem lehet analóg. Ezért ennek a befejezésnek a száma nem csökken.

  A következő 3D-s nézetben áttekinthető a fa 3D panelek.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba