MDF panelek falakhoz

 MDF panelek falakhoz

Az MDF fali panelek méltó helyet foglalnak el a modern belső térben, mivel kiváló alternatíva a természetes fából. Ez a befejező anyag tökéletesen utánozza a természetes nyersanyagokat, gazdag színt és textúrát tartalmaz, így bármilyen tervezéshez használható.

Ennek az anyagnak köszönhetően, beltéri belső teret hozhat létre, és kényelmesen és otthonos melegséggel töltheti ki a helyet.

Jellemzők

Az MDF falfalak egy egyedülálló építési termék, amelyet kis, keskeny csíkok formájában, speciális díszítéssel borítanak. A panelek speciális technológiával készülnek, ezért sok szempontból jobbak a szokásos befejező anyagoknál.

Az MDF panelek fő előnyei néhány pozíciót tartalmaznak.

 • Esztétika. Ellentétben a természetes fával, amely repedésekkel és csomókkal rendelkezik, az ilyen bevonatot egységes szerkezet és sima felület jellemzi.
 • Hatalmas választék választék. A termékeket folyamatosan frissítik új tervezési lehetőségekkel. Ezenkívül a panelek megrendelésre is elkészíthetők, a saját díszítéssel választható. A belső használatra leggyakrabban az MDF megkönnyebbülés, sima, fényes vagy matt felületű.
 • Megfizethető ár. Az ilyen anyagok befejezése olcsó lesz, mivel az MDF panelek sokkal olcsóbbak, mint a természetes fa.
 • Egyszerű telepítés. A falra szerelt termékcsíkok rögzítéséhez nincs szükség speciális építési készségekre.
 • Megbízhatóság és tartósság működés közben.

Ami az anyag hiányosságait illeti, a fő hátránya annak magas gyúlékonysága. A fától eltérően a termék sokkal gyorsabban világít, mivel préselt fűrészporból készül. Ezért az ilyen panelek házban vagy lakásban történő telepítésekor biztosítani kell az összes tűzbiztonsági szabály betartását.

Az MDF lemezek telepítésének fő jellemzője, hogy a helyiség sarkából kell elkezdeni a szerelést, megtartva az 50 cm-es lécek közötti távolságot, ami szükséges a lécek alakváltozásának elkerüléséhez, ami mechanikai feszültség vagy hőmérsékletváltozás okozhat.

A telepítés során ügyeljen arra, hogy zárójeleket használjon függetlenül attól, hogy az anyag utánozza-e a fa vagy a kő. Ez az ok miatt történik, hogy tovább erősítsük a struktúrát. A természetes kő utánzatú panelek sokkal nehezebbek, mint a szokásosnál, ezért telepítésük során a falak alapját jól kell készíteni. Szükséges az anyag belső szellőztetésével is ellátni, amely meghosszabbítja a kivitelezés élettartamát és növeli a hőszigetelést.

típusok

Az MDF fali panelek széles körben használatos befejező anyag, melyet nemcsak a különböző pozitív tulajdonságok jellemeznek, hanem a hatalmas választék is.

A gyártástechnológiától függően a következő típusú paneleket különböztetjük meg.

 • Szilárd nyomva. Ezek mindkét oldalon sima felületű keskeny lapok. Ezeket úgy állítják elő, hogy a faforgácsokat nagy nyomáson és hőmérsékleten nyomják.
 • Laminált. Ezek fali panelek, amelyek szerkezetükben hasonlítanak a szilárd préselt lemezekhez, de ellentétben a gyártás utolsó szakaszában az anyagot az elülső oldalról polimer fóliával borítják. Ennek köszönhetően a termék nagy ellenállást biztosít a nedvességgel és a mechanikai sérülésekkel szemben.A film különböző színekből és árnyalatokból állhat.
 • Vízálló. Az ilyen panelek sűrű alapanyagokból készülnek, amelyek kiváló minőségűek és nem félnek a magas hőmérséklet negatív hatásaitól. Ezeket a lapokat bármilyen falburkolatban lehet használni, és ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a dekoratív vagy mosó panelek. Ez az anyag tökéletes a fürdőszobák falain, szépen néz ki a loggiák és az erkélyek díszítésében. Ezen túlmenően az MDF fali panelek az elülső rész kialakításának módjától eltérnek:
 • Furnérozott. Külsőleg a természetes fára hasonlítanak, mivel felső rétegük egy valódi tömb - furnér alapján történik. A furnér vastagsága általában nem haladja meg a 3 mm-t. Tekintettel arra, hogy a felhasznált anyag gyártásakor hamut, tölgyet és más értékes fafajokat, az ilyen paneleket egyedi és természetes kialakítás jellemzi.
 • Fényes. Az anyagok különböznek a többi fényes felületű terméktől, amelyet egy polimer film laminálásával és alkalmazásával hoznak létre.
 • Festve. A leggyakoribb a befejező paneleken. Külsőleg fényes és matt színárnyalat is lehet - mindez a festék összetételétől függ, amelyet a durva MDF felületre alkalmazunk.
 • Keretezve. Kizárólag nemesfákból készülnek, és szerkezetben nincsenek polimer elemek.

A fali panelek alakja és mérete is változhat. E mutatóktól függően három típus létezik.

 • Fogaskerék. Nagy hosszúságú, de keskeny szélességű.
 • Csempe. Ezek egy négyzet alakú termék. Könnyen telepíthetők, esztétikailag tetszetősnek tűnnek, és csempe látszanak.
 • Lap. Nagy méretben készülnek, és nem csak falburkolatokban, hanem bútorgyártásban is használhatók. Nagy tartósság és eredeti kialakítás.

Alkalmazási kör

Az MDF fali panelek nagyon népszerűek a modern kialakításban, míg a leggyakrabban belsőépítészetben használatosak. Ez az anyag ideális a falak díszítésére, mivel a lemezek felülete bélésként használható. A termékeket magas hang- és hőszigetelés jellemzi, nincsenek külső hibái, így választhatják őket a folyosó és a folyosó díszítésére.

Mivel az MDF lapok maximális vastagsága 10 mm, azok semmiképpen sem alacsonyabbak a falazat és a betonfelületek tulajdonságaihoz. Ebben a tekintetben gyakran használják őket a falak összehangolására, kombinálva a gipszkartonnal.

A jó befejező anyag a padlóburkolatok. Az MDF-ből készült padló a laminátumnak felel meg. Ezen kívül a faltermékek nemcsak a lakóterek belsejében találhatók, hanem irodákban, oszlopok és ívek díszítésében is. Eredeti falak díszítik a természetes fából a boltokban, éttermekben, kávézókban és szállodákban. Tekintettel arra, hogy az MDF panelek különböző textúrákkal és színekkel rendelkeznek, ez lehetővé teszi számukra az építőiparban való felhasználást: szépen formázza a burkolatot, az eresz, a lábazatot.

Az MDF panelek a konyhák díszítésénél találták alkalmazását: díszítik a munkaterületet és a kötényt. Ez az anyag nem fél a magas hőmérséklettől és a nedvességtől, így segítségével könnyedén megmunkálhatja a falfelületet bármilyen helyen, és létrehozhat egy eredeti belső teret.

tervezés

A modern gyártási technológiák lehetővé teszik a különböző textúrájú és formatervezett fal MDF panelek előállítását. A legnépszerűbb típus a furnér és a laminált termékek, amelyek utánozzák a természetes fát. A szoba belsejében található dekoráció megfelelő módon díszítheti a Sakura, fenyő, mahagóni, éger vagy juhar alatt készült MDF lapokat. Felszínük fényes vagy matt felületű, valamint egy 3D-s hatású vagy fotónyomtatású mintával is kiegészíthető.

A kővel díszített panelek variációi szintén nagy keresletet igényelnek.

A tervezők megpróbálják az anyag különböző értelmezéseit létrehozni. Különös figyelmet kell fordítani a fali lemezekre, amelyek felületét üveg vagy fém díszíti. A faragott és áttört panelek, amelyek bármilyen befejező anyaggal kombinálhatók, a szobák belsejében is szokatlanok.

Színtartomány

Az MDF panelek különböző színekkel rendelkeznek, így a falak tervezésénél a megfelelő árnyalat nem lesz nehéz. Mielőtt kiválasztaná az anyag színét és szerkezetét, figyelembe kell vennie a szoba általános palettáját. Ezért először meghatározzák a belső tér fő hátterét, majd a színes panelek kiegészíthetik azt. Általában fehér, szürke, olaj- és bézs színű színeket ajánlunk a szobák díszítésére. Az ilyen fát, mint tölgy vagy wenge utánzó lemezek érdekes választássá válnak a díszítéshez.

A narancssárga, vörös és sárga árnyalatokkal díszített falak vizuálisan bővítik a szobát, és nemcsak élénk színekkel, hanem szokatlan hangulattal is kitöltik. A konyhák tervezéséhez ajánlatos zöld színű MDF-t választani, amely segít enyhíteni a feszültséget és pozitív hatást gyakorol az idegrendszerre.

Ezen kívül a kék és a kék színárnyalatok is jól használhatók a konyhák számára.

Rózsaszín és lila termékek különlegesek: egy ilyen palettán kialakított terv némi rejtélyt szerez, de mivel ezek az árnyalatok fényesek, nem használhatók nagy mennyiségben. A legjobb, ha világos színekkel kombináljuk őket. A legtermészetesebb a barna szín - a leggyakrabban a konyhában és a folyosón található fali dekorációhoz használják.

A fehér, szürke és fekete tónusok tökéletesen illeszkednek minden belső térhez. A szoba szilárdságának felvilágosításához, melynek falai ilyen színekkel vannak díszítve, ajánlott fényes betétek és eredeti díszítőelemek használata. Ezen túlmenően, sok tervező inkább az MDF bézs színeket használja a belső térben, mivel ez az árnyék ugyanakkor ötvözi az elegáns és a visszafogást.

Gyártók és vélemények

Az MDF fali paneljeit az építőiparban számos hazai és külföldi gyártó képviseli. A Kronostar által gyártott, jól bevált termékek. A termékek sok pozitív visszajelzést kaptak, mert kiváló minőségűek és megfizethető áruk vannak.

Ezen túlmenően ennek a cégnek a gyártása a modern technológiáknak megfelelően történik, melynek köszönhetően a befejező anyag nemcsak a falak kialakításában, hanem a mennyezetben is használható, mind függőleges, mind vízszintes szögben.

A termelési panelek szintén nagyon népszerűek. P & M Kaindl. Az eredeti textúra és a megbízható működés jellemzi őket. Különös figyelmet kap a gyártó. "Akvaton". A vállalat a világpiacon jól ismert és különböző méretű és bevonatú falburkolatokat gyárt. Ezenkívül az "Aquaton" lemezeket egy eredeti díszítés jellemzi, amely bármilyen dizájnra alkalmazható.

Több mint 35 típusú panel bemutatott gyártó Plitspichprom CJSC. Minden európai szabványnak megfelelnek, és speciális berendezésekkel készülnek. A luxus termékválaszték közül a laminált és furnéros panelek nagy keresletet igényelnek, amelyek az építési és a szép dekorációval meglepő költségvetési lehetőség.

Tippek és trükkök

Annak érdekében, hogy az MDF termékek eredetileg a falak felületét díszítsék, és sok éven át tartsák, vásárlásuk és telepítésük előtt nemcsak az anyag jellemzőit, hanem a szoba tervezési jellemzőit is figyelembe kell venni.

A telepítési folyamat felgyorsítása és a különböző hibák elkerülése érdekében kövesse az alábbi ajánlásokat.

 • A fali burkolólapokat csak jól előkészített felületekre lehet rögzíteni.Ebből a célból a falakat alaposan megtisztítják a régi felületről, a szintről, megszüntetik a hibákat és a talajt. Mivel a gipsz vagy a gipszkarton használatához speciális szerszámok és ismeretek rendelkezésre állnak, a paneleket egyszerűen fém- vagy fa keretre lehet szerelni. Ebben az esetben nem szabad elfelejtenünk, hogy a keret és a panelek között műanyag fóliát kell elhelyezni, amely segít elkerülni a nedves falakat. Abban az esetben, ha a falakon nagy repedések és egyéb hibák vannak, azokat alabástrával vagy cementhabarccsal kell fedni.
 • A termékek deformálódásának elkerülése érdekében csak száraz felületekre kell felszerelni, így ha a falakat vakolattal kezelték, akkor meg kell adni azt a időt, hogy megszáradjon, majd telepítse.
 • A dekoratív díszítés csak akkor lesz tökéletes, ha a fali panelek megfelelően vannak kikötve. Az anyagot különleges oldalsó élek jellemzik, így amikor telepítjük őket, csatlakoztatni kell, hogy a hornyok a gerincekbe kerüljenek.
 • A telepítés során tisztán kell tartani. Ellenkező esetben a por és a szennyeződés veszélyeztetheti a szerelvények integritását, és a varratok láthatóak lesznek.
 • A befejező anyag telepítése előtt gondosan mérlegelje a szoba belsejét és készítsen előzetes vázlatot. Így a telepítés sokkal gyorsabb lesz. Ezen túlmenően fontos figyelembe venni annak a helyiségnek a jellemzőit, ahol a panelek kerülnek elhelyezésre.

Ha széles és nagy, akkor meg kell vásárolnia a terméket egy margóval. Bár az anyag megbízhatónak tekinthető, azt nem szabad olyan helyiségek befejezésére használni, ahol magas a páratartalom és a hőmérséklet ingadozása.

 • A műanyag alaplapon lévő MDF termékek könnyen mechanikai igénybevételnek vannak kitéve, és nem adnak lehetőséget arra, hogy szépen hajtsák végre a tervezési ötleteket.
 • A befejező anyag megvásárlása során figyelni kell a címkén feltüntetett címkére. Meg lehet határozni a toxicitás, a gyúlékonyság és a füst mutatóját. Ezeknek a jellemzőknek megfelelően általában 4 termékosztály van. Ezért minél nagyobb az ábra, annál rosszabb az anyag.
 • A magas páratartalmú helyiségekben ajánlott speciálisan kezelt paneleket vásárolni. Ellenkező esetben ez a cél végül elveszíti vonzerejét és deformálódik.
 • Mielőtt megvásárolná a fali paneleket, gondosan ellenőriznie kell az egyes csomagok hibáit. Az is fontos, hogy a termékek azonos árnyalatúak legyenek, mivel a különböző tételekből származó anyag kissé eltérhet a mintában és a színben.
 • A panelek zárócsonkjainak integráltnak kell lenniük. Ha hibákat észlelnek, akkor az árut nem lehet megvásárolni, mivel a jövőben a telepítéssel kapcsolatos problémák is felmerülhetnek.
 • Nagy helyiségekben a legjobb, ha lapkát vagy lapot választunk. Ami a kis helyiségeket illeti, akkor azokhoz illeszkedő állványok illeszkednek, amelyek segítenek a tér vizuális bővítésében. Ezenkívül meg kell tisztázni a vásárlást, hogy lehetséges-e az anyag festése.

Gyönyörű példák

 • Az MDF fali termékeket sokféle szobában lehet elhelyezni, az aktív csarnokoktól és a kávézóktól a lakásig vagy a házig. Sok építõ társíthat egy ilyen befejezõ anyagot „állami tulajdonú” és unalmas díszítéssel, de valójában ez nem így van - az elegáns panelek szín- és textúraválasztékának köszönhetõen gyönyörű és stílusos kompozíciókat hozhat létre. Ugyanakkor a szobák belsőépítészetében a termékek nemcsak a fa, hanem más természetes anyagok után is jól néz ki. Ezenkívül a falburkolatok tökéletesen kombinálhatók a különböző betétekkel, így lenyűgöző hatást érhet el a designban.
 • A nappalit díszítő panelek kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy a szoba milyen funkciókat hajt végre, és hány térbeli zónát tartalmaz. Leggyakrabban a nappali falakat klasszikus stílusban díszített termékek díszítik. Csináld úgy, hogy azok egyfajta folytonosságot jelentenek a kandalló, az ajtók, a lépcsők és más belső tárgyak díszítésében. Javasoljuk, hogy a paneleket váltogassa a világos és sötét fa alá, vagy két árnyalatot egyszerre kombináljon. Például egy nappali eredetinek tűnik, amelyben az egyik fal világos színű tölgy panelekkel van ellátva, a másik pedig sötét a wenge-vel.
 • Ezen kívül az üdülőterületet és az étkezőt kombináló szobákban vízszintesen kombinálhatja a burkolatot. A fal alsó része a sötét színű anyagból és a fény fölött kerül elhelyezésre. A színek átmenetei közötti tér elrejtéséhez ajánlott egy további, fából készült lécek díszítése. Érdekes az is, hogy a nappali falaiba nézzen, amelyek függőleges padlótól a mennyezetig. Annak a ténynek köszönhetően, hogy az alaphoz rögzített anyag egy deszkaszerkezetet szerez, a felület csíkossá válik, aminek következtében a tér vizuálisan bővül.
 • A laminált MDF termékek valódi dekorációnak számítanak a konyhában. Általában az ilyen típusú térben egy anyagot választanak a fa és a természetes kő utánzatával. A megfelelő kialakítással az ilyen panelek segítik a szobát a modern és stílusos kialakításban. A konyhában leggyakrabban furnérozott vagy laminált MDF lemezeket használnak, amelyek szépségükben és szerkezetükben hasonlítanak a fához, ezért ajánlott az ebédzónába helyezni.
 • Ezen túlmenően az MDF fali panelek teljesen cserélhetik a konyhában található kerámiacserépeket, mivel ezeknek nagy a fölénye. Az ilyen panelekkel díszített étkezőben érdekes megjelenés lesz. A színanyag kiválasztása a szoba méretétől függ. A kis konyháknál könnyű panelek használata javasolt, a tágas szobákban pedig maximális képzelet és a különböző textúrájú panelek kombinálhatók. Így egy szokatlan belső teret kap, amely lehetővé teszi, hogy vizuálisan megoszthassa a konyhát több zónába.
 • Jól nézzen ki a konyhában és a válaszfalakban, falazatú burkolattal. Ebben az esetben a legjobb, ha a drága furnérlemezeket vagy lakkozott lapokat részesítjük előnyben. Szokatlanul nézzen ki ilyen partíciókat és termékeket fotónyomtatással.
 • A konyha kialakításának gyakori problémája a munkaterület lefedésére szolgáló, a bútorok alsó és felső sorai között elhelyezkedő befejezőanyag kiválasztásának összetettsége. A nedvesség ellenálló MDF paneleknek köszönhetően ezek a helyek valódi műalkotásokké alakíthatók. Ehhez a mintázattal ellátott csempe van kiválasztva, és üveggel van bevonva. Így kiderül, egy gyönyörű kötény, amely harmonikusan illeszkedik bármilyen stílusba.
 • Az MDF paneleket és a folyosók tervezését széles körben használják. Mivel ez a szoba mindig bútorokkal van berendezve, és kis méretével jellemezhető, a falak burkolásához szükséges a befejező anyag megfelelő alakjának, textúrájának és színtartományának kiválasztása. Javasoljuk, hogy előnyben részesítsék a világos árnyalatokat - elrejtik a helyiség hiányát, és vizuálisan kibővítik a tér határát.

Egy természetes fa panel is jó választás a folyosók számára - segítenek átalakítani a helyiséget, és a ház „jelzőjévé” válthatnak, és a folyosó belsejét érdekesvé teszik, a fali panelek kiegészíthetők más befejező anyagokkal.

 • Ami a fürdőszobát illeti, akkor megérdemel egy tisztességes design. Hagyományosan ebben a szobában a falakat csempézik, de a csempézett felület „hideg” kitöltéssel tölti meg a helyet, és egyértelműen elhatárolja a helyiséget. Ezért az MDF panelek kiváló választás a fürdőszobában.Ahhoz, hogy szép hatást fejtsen ki a designban, elegendő az egyik fal díszítése.

A panelek puha szerkezete és szokatlan árnyalatai nemcsak radikálisan megváltoztatják a szoba megjelenését, hanem harmonikus megjelenést is adnak neki. Annak a ténynek köszönhetően, hogy az anyagot nagy nedvességállóság jellemzi, a falakat bárhol elhelyezhetik: a zuhanyfülke közelében, a csuklós bútorok és a mosdó közelében. Ezenkívül a termékek a helyiségbe rendezést végeznek, és elegánsak a belső térbe.

Az MDF panelek falra való telepítésével kapcsolatban tekintse meg ezt a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba