A fa előlapjai: jellemzők és előnyök

A fa homlokzatával való szembenézése mindig stílusos és tiszteletreméltó. Az ilyen díszítés költsége azonban magas, és a fa állandó védelmet igényel. A magas nedvességáteresztő képesség, a tűzveszély és a rothadásra való hajlam miatt az anyag sokáig nem szolgálhat. Kiváló alternatíva a tartós anyagok első paneljei, amelyek utánozzák a fa szerkezetet.

Mi az?

A "fa alatt" elülső panelek olyan lapok vagy iparvágánytáblák, amelyek elülső oldala egy bizonyos típusú fát utánoz. Ennek az anyagnak az alapja lehet az iparvágány, a fémprofilok, a szálcement és más anyagok. Általában az ilyen panelek nemcsak dekoratív funkciókat látnak el, hanem nagy teljesítményű tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Ellentétben a fával, az ilyen anyagok nem éghetőek (például rostcement panelek) vagy ellenállóbbak az égésre. A homlokzat modern anyagainak jellemzője az alacsony nedvességelnyelés, és egy olyan vízszigetelő alap is van, amely megakadályozza a nedvességnek a falakból az anyag vastagságába való behatolását.

A falburkolatok szintén kedvezően különböznek a fától a fagyállóságtól és az időjárástól. A panel működésének teljes időtartama alatt egy jóhiszemű gyártótól megtartják színüket és eredeti megjelenését. Érdemes megjegyezni, hogy a természetes fa felülete elsötétül az első tél után.

Modern panelek "a fa alatt" környezetbarát és biostoki. Ha egy fa érzékeny a fa bogarak fertőzésére, és ha nedves, akkor a penész borítja, majd a panelek használata elkerülhető. A panelek előnye a magas hő- és hangszigetelés is, és a beépítési jellemzőknek köszönhetően az anyag és az épület falai között szigetelőréteg állítható.

Ami a megjelenést illeti, a modern technológiáknak köszönhetően a „fa alatt” elhelyezett műanyag, fém burkolat és rostcement panelek a lehető legpontosabban utánozzák a fa árnyalatait és textúráját. Még közelebbi vizsgálatnál nem mindig lehet látni, hogy a luxus fafelület csak utánzata.

Az anyag könnyen rögzíthető, mivel a berendezés panelek zárószerkezete vagy hornyai vannak. Ezeknek köszönhetően a szerkezet szilárdsága és a homlokzat és a szélterhelés ellenállása is elérhető.

Mint ismeretes, a fa zsugorodik (néha akár 15-20%), ami a szerkezet torzulásához vezet. A fa szerkezetű panelek használata lehetővé teszi, hogy azokat a zsugorodási folyamat deformációjának figyelembevétele nélkül lehessen felszerelni. Az arccal szemben nem kell 6-12 hónapot várni a falak további díszítése előtt.

Végül, a természetes fából ellentétben a panelek nem igényelnek rendszeres karbantartást és speciális vegyületekkel történő kezelést. Legtöbbjük öntisztításra képes, mások csak vízzel kell mosni. A panelek élettartama 20 és 50 év között változik.

típusok

Attól függően, hogy milyen anyagból készülnek a ház külső részei, többféle típus létezik.

műanyag

Az ilyen paneleket vinil- és akrilfajták képviselik. A nedvességállóság, az időjárásállóság, a fagyállóság jellemző. A termékek elég erősek, ugyanakkor jelentős mechanikai hatásúak lehetnek. Ezek a legkönnyebb panelek, ezért nem szükséges a homlokzat erősítése.

fém

A fém burkolólapok nagy biztonsággal rendelkeznek a PVC analógjaihoz képest.Ez magas kopásállóságot, hosszú működési időt eredményez. A termékek alapja - alumínium profilok vagy "rozsdamentes acél". Önmagában a fém érzékeny a korrózióra, de a gyártók kiváló minőségű korrózióvédelmet végeznek az anyagban, hogy ne féljen a nedvességtől és a rozsda megjelenésétől.

Rostcement

Az anyag szíve a tisztított cellulóz és a cementhabarcs. Néha a szilárdság növelése érdekében kvarc homokot adunk a készítményhez. Az eredmény egy tartós anyag, amelynek élettartama elérheti a 100 évet.

Alacsony nedvességállóság, tűzállóság (szálas cement nem ég, nem olvad), hideg ellenállás akár 100 ciklusig, valamint magas hőszigetelési tulajdonságok és a megfizethetőség - mindez a rostcement termékek növekvő népszerűségét eredményezi. A kerámia permetezésnek köszönhetően a panelek nagy ellenállást mutatnak az UV sugárzással szemben.

Az anyag hátránya meglehetősen nagy súly (átlagosan 15-25 kg / mVV). Érdemes megjegyezni, hogy a műanyag analógok súlya csak 3-5 kg ​​/ mVV. Ez a tény egy szilárd alap használatát igényli.

Önállóan választhatja ki a többrétegű szendvicspaneleket, amelyek megkülönböztető tulajdonsága a szigetelő réteg. Ennek következtében a furnérozott felületeknek nem kell szigetelőanyag rétegét beszerelniük. A szendvicspanelek lehetővé teszik, hogy gyorsan építsen egy szép, szellőztetett homlokzatot.

A fa-polimer "szendvicsek" fafeldolgozó vállalkozásokból készülnek. A forgács és a fűrészpor egységes méretű (mint a fapor), majd a keveréket polimer gyantákba öntjük. Ennek eredményeként olyan anyag jelenik meg, amely egy forgácslapra néz ki, de nedvességállósággal, szilárdsággal és biostabilitással rendelkezik. Vannak laminált felületek is, amelyek még nagyobb nedvességállósággal és „elegánsabb” megjelenéssel rendelkeznek.

A furnérlemezeket ritkán használják, ami a viszonylag magas költségekkel magyarázható. Az anyag egy papír-cellulóz kompozit alapja, amelynek elülső felületén egy nemesfából készült furnérréteget alkalmazunk. Felülről védő polimer réteggel van bevonva.

A külső díszítéshez használt anyag céljától függően megkülönböztetik a homlokzati és az alagsor paneleket. Ez utóbbiak az épület alján, az alagsorban vannak rögzítve. Az alagsor nagyobb mechanikai terhelésnek, a nedvesség, a szennyezés, a közúti vegyi anyagok hatásának és a fagyásnak van kitéve. Logikus, hogy a homlokzat ezen szakaszának befejezéséhez szükséges anyagnak nagyobb teljesítményt kell mutatnia.

Az alagsor panelek teljes mértékben megfelelnek ezeknek a követelményeknek. Minden sorban (műanyag, fém, szálcement) vannak ilyen termékek gyűjteményei. Ennek ellenére a szakértők azt javasolják, hogy tartózkodjanak a műanyag termékek használatától az épület alsó részén. Előnyben kell részesíteni a tartósabb és tartósabb fém analógokat, valamint a rostcement alapján.

tervezés

A panelek bármilyen fa felületet utánozhatnak. A legnépszerűbbek a panelek a fa alatt, lekerekített rönkök, eurolining, hajó vagy egy másik tábla. Az olcsó (faanyagú) falpanelek használatával egy csúnya épületet tiszteletre méltó épületké alakíthatunk, amelyet olyan ritka fafajokkal, mint tölgy, bükk és cédrus készítenek.

A "fa alatt" használt panelek elsősorban "rusztikus" stílusú épületekre alkalmasak. Ez egyaránt lehet hagyományos orosz rönkház és alpesi faházak, valamint a Provence szellemében kifinomult épületek.

A Provence stílusa fényes színű panelek, festett deszkák megjelenésével. Skandináv stílusban célszerű fehérített táblákat használni, valamint szürke, grafit árnyalatok analógokkal festeni.

A fa lapok tökéletesen kombinálhatók kő- vagy fémfelületekkel, valamint a vakolat utánzó anyagokkal.

Általában a vidéki házak alsó része kőből (vagy inkább a természetes kő utánzatú panelekből) van kialakítva, a homlokzat többi része a fa alatti panelekből készül.

Eredetileg úgy néz ki, mint a panelek, a bélés utánzat és a téglafal kombinációja. Kerülje el a fafelületek monotonitását, és hozzon létre dinamizmust a külsőre, lehetővé téve a „falburkolatok” eltérő tájolását.

Csak fa dekorációs panelek használata esetén ajánlott 2 kontrasztot vagy 2-3 közeli árnyalatot kombinálni. Így hozzáadhatja a homlokzati kötetet, hangsúlyozhatja az építészeti elemeket.

Telepítési szolgáltatások

Annak ellenére, hogy a telepítés meglehetősen egyszerű, bizonyos követelményeknek kell megfelelnie.

A termékek "a fa alatt" rögzítése közvetlenül a falakon vagy az előzőleg létrehozott ládákon történhet. Ez utóbbi fa vagy fém (az előnyben részesített lehetőség, mivel nem igényel további feldolgozást). A ládára szerelés lehetővé teszi a hibák és a felületi szabálytalanságok elrejtését, a homlokzat és a fal közötti légrés megőrzését, valamint a homlokzat külső szigetelését, a szigetelőanyag rétegét a láda és a fal között.

Először is, a ládára egy indítóprofil van felszerelve, amely a többi lemez elhelyezésének kezdete. 10 cm-re van rögzítve a sarkoktól. A lemezeket felfelé rakják. Kiegészítő elemek és kiegészítők használhatók a homlokzat sarkai, széllábai, platbandjainak és egyéb elemeinek tervezéséhez.

Anyag vásárlásakor fontos, hogy ne felejtsük el a készlet szükségességét (a házasság, a vágás valószínűsége miatt). Általános szabályként, a fő panelek számának további 10-15% -át teszik ki.

A CEDRAL szálcement-iparvágány részletes áttekintése várja az alábbiakban bemutatott videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba