Hogyan szereljük fel az MDF paneleket?

Az MDF panelek egy népszerű és vonzó anyag, amely tökéletesen alkalmas szinte minden helyiség belsőépítészetére. Ezzel szemben a helyzetet átalakíthatja, ezáltal megjeleníthetőbb és esztétikusabb lesz. Ma részletesebben meg fogjuk érteni az MDF panelek rögzítését.

Különleges jellemzők

Az MDF panelek igényelt befejező anyag, amelyet fahulladékból állítanak elő. Sok fogyasztó tévesen összekeverte őket a forgácslap vagy a farostlemez panelekkel. És ezek teljesen más anyagok, mivel az MDF tartósabb, megbízhatóbb és környezetbarátabb, mivel gyártási folyamata során nem használnak további kémiai eszközöket.

Egy olyan komponens, mint a lignin, amely a fa készítményben van jelen, ragasztóanyagként működik az MDF-ben. A magas hőmérsékletnek való kitettség miatt kiemelkedik.

Az MDF lapok jellegzetes textúrájúak, amelyek hasonlítanak a filchezamely nem gyapjúból, hanem fa szálból áll. Általában az MDF-panelek egy vagy másik alapra vannak rögzítve a szokásos folyékony körmökön és más minőségi vegyületeken. A ragasztóanyagok széles választékának köszönhetően a fogyasztók választhatnak egy keveréket, amely színesen illeszkedik a panelekhez.

A modern MDF paneleket megkülönbözteti az a tény, hogy könnyen telepíthetők egymástól, anélkül, hogy szakembereket vonzanak. Még egy tapasztalatlan otthoni mester is könnyen megbirkózik az ilyen munkával. A legfontosabb az egyszerű utasítások, valamint a minőségi eszközök / anyagok beszerzése.

Előnyök és hátrányok

Az MDF panelek előnyei és hátrányai.

Kezdetben nézzük meg közelebbről, hogy mennyire jóak az ilyen befejező anyagok.

 • Az MDF panelek környezetbarát és teljesen biztonságos befejező anyagok. Nincsenek káros vegyi anyagok és mérgező ragasztóanyagok. E minőség miatt az ilyen anyagok biztonságosan használhatók minden szobában.
 • Minőségi MDF panelek meglehetősen könnyen rögzíthetők a falakhoz, mert tökéletesen megtartják az eredeti alakot. Ezek nagyon kemények, amelyek pozitív hatással vannak a szilárdságuk jellemzőire.
 • Az ilyen kivitelezés tartós és kopásálló. Az MDF panelek nem könnyű sérülni vagy megszakítani.
 • Az MDF panelek olyan anyagok, amelyeken a penész és a gomba nem indul el.
 • Az ilyen befejező anyagok nem félnek a nedvességtől és a nedvességtől. Ez annak köszönhető, hogy a panelek felületén speciális laminált film vagy műanyag van.
 • Az ilyen falburkolat praktikus. Az MDF panelek nem gyűlnek össze por és szennyeződés. Ha a felület felületén piszkos foltok jelennek meg, nedves ruhával törölhetők.
 • Ezek a befejező anyagok szükség esetén simán vághatók és vághatók. Emellett az eredeti görbületi formák az MDF panelekből is kialakíthatók.
 • Ilyen panelek segítségével melegebbé teheti a helyiséget, mivel elég jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • Meg kell jegyezni, hogy az ilyen befejezések gyönyörű megjelenése. Az MDF panelek segítségével gazdagabbá és szilárdabbá teheti a belső teret.
 • Ezt a befejezést magán- és faházakba, valamint a városi lakásokba lehet szerelni.
 • Az ilyen panelek díszítése viszonylag olcsó, különösen a természetes fa furnérjával összehasonlítva.

Természetesen az MDF panelek nem ideális befejező anyagok. A gyengeségeik vannak.

 • Ha ezek a vászonok rosszul kezelt élekkel rendelkeznek, elnyelik a nedvességet és a nedvességet, majd duzzadnak és deformálódnak. Az ilyen hibák kijavítása nem valószínű. Ezért a fürdőszoba és a konyha díszítésében az ilyen bevonatok nem ajánlottak.
 • Az MDF panelek meglehetősen tartósak, de még mindig megsérülhetnek. Erős ütéssel például egy ilyen anyag repedhet, mert nem rendelkezik elegendő rugalmassággal.
 • Ha kondenzvíz gyűlik össze a mennyezeten, akkor lehetetlen az MDF paneleket ráhelyezni, mivel nem rendelkeznek nagy nedvességállósággal.
 • Az MDF panelek gyúlékony anyagok. A vezetékek és a különböző kábelek elemeit külön dobozokban el kell rejteni. Az ásványgyapot további szigetelőrétegét lehet alkalmazni.
 • Az ilyen befejező anyagok köre aligha nevezhető gazdagnak. Az MDF panelek árnyalatai és textúrái nagyon szerények.

A panelek típusai

Többféle MDF panel van. Mindegyiknek saját sajátosságai vannak.

Szilárd nyomva

Az ilyen panelek a leggyakoribbak. Ezek mindkét oldalon tökéletesen sima felületű vászonok. Az ilyen paneleket úgy állítják elő, hogy nagy nyomású és magas hőmérsékleti körülmények között egy fából készült tömeget nyomnak.

laminált

A második legnépszerűbb laminált panelek. Ezeket ugyanolyan módon állítják elő, mint a tömör préselésűek, de az utolsó szakaszban az első oldala a legvékonyabb polimer fóliával van borítva. Ennek eredménye az alap teljes védelme a mechanikai sérülésektől és más káros tényezőktől.

Ilyen paneleken különböző színű film lehet. Ezért a laminált panelek a legváltozatosabbak a választás szempontjából. Az ilyen bevonatok vonzóak és esztétikailag kellemesek a falakon. Ezek különböző stílusokban használhatók.

Nedvességálló

Az ilyen MDF lapok sűrű és tartós anyagokból készülnek. Az ilyen termékek előállításánál csak kiváló minőségű és környezetbarát anyagokat használnak, például természetes fából. Hosszú ideig magas hőmérsékleten préseljük. A hagyományos MDF panelek nem rendelkeznek elégséges nedvességálló tulajdonságokkal, ezért nem ajánlott olyan helyiségekben, mint a fürdőszoba vagy a konyha. E szabály alól csak a meghatározott nedvességálló lapok vonatkoznak, amelyek elfogadhatók az ilyen területek díszítésére.

furnérozott

Ezek a panelek különböznek, hogy vonzó fa textúra. A természetes nyersanyagok ismétlődéséhez a huzatlemezek felületén a természetes fából készült vékony furnér. Ennek az elemnek a vastagsága általában nem több, mint 3 mm. Leggyakrabban a furnérozott panelek tölgy, hamu és más értékes faanyagokat imitálnak. Az ilyen befejező anyagok nagyon népszerűek, mert gazdagnak tűnnek és viszonylag kopásállóak.

fényes

Hasonló típusú panelek fényes felületek. Ezeket úgy állítjuk elő, hogy a lapok elejét egy polimer alapra átlátszó fóliával lamináljuk. Ezeknek az anyagoknak szép fényes fénye van.

festett

Az ilyen MDF panelek a leggyakoribbak. Ilyen módon jönnek létre:

 • egy speciális színezőanyagot helyeznek át a tervezetbe;
 • az összes különbséget igazítja a panelen;
 • A különleges festék fényes vagy matt árnyalatot képez.

Az alkalmazás hatálya

A fal burkolata olcsó és esztétikus. Természetesen, ha egy luxusabb megjelenést szeretne adni a szobának, akkor jobban forduljon a természetes fa drága lehetőségeihez. Az MDF paneleket ritkán használják a nappaliban a magánházban.Általában ezeket az ékezet falaként használják, például a kanapé vagy a TV mögött. Az ilyen anyagokat gyakrabban találják meg szilárd irodákban. Emellett az MDF lapokat az irodaterületek vagy a tágas folyosók díszítésére használják.

A közönséges városi lakások esetében itt is találkozhatunk az MDF panelekkel, még WC-vel vagy fürdőszobával. Természetesen ilyen helyekre csak nedvességálló anyagot használhat. Ellenkező esetben a lapok duzzadnak és deformálódnak, örökre elveszítik a vizuális fellebbezést.

Az MDF lehet burkolt erkélyblokk vagy loggia. Ilyen díszítéssel az ilyen terek „élénkebb” képet nyerhetnek, különösen, ha megfelelő világítóeszközökkel és egy pár székkel / székkel egészítik ki őket. Természetesen az ilyen körülmények között jobb, ha megbízhatóbb és kopásálló anyagokat szereznek. Ha az erkély nyitott és nem mázolt, akkor az MDF panelek helyett jobb, ha egy másik burkolatot használ.

Az ilyen befejező anyagok jól néznek ki a csarnokban vagy a hálószobában. Ahogy a magánházak esetében, itt a leggyakrabban az MDF panelek ékezetes falakon helyezkednek el, például egy ágy vagy egy kanapé mögött.

Gyakran előfordul, hogy ilyen előkészítő anyagokat használnak a folyosón. A tervezők azt javasolják, hogy ilyen körülmények között könnyebb paneleket telepítsenek úgy, hogy a hely ne legyen túl szűk és "elnyomó". Néhány tulajdonos kombinálja az anyagokat a folyosón, amely utánozza a fát és a falazatot. Egyetlen tandemben ez a tervezési megoldás nagyon szépnek tűnik. Az MDF panelek nemcsak a szobában lévő falakat, hanem a mennyezetet is kiszállják. Ezenkívül ezekből a népszerű anyagokból egy ajtó- vagy ablaknyílás gyönyörű szegélyét, elegáns ívét, lejtőit és akár az ajtókat is be lehet építeni velük, és szép díszítéssel láthatja el őket.

Sok fogyasztó az MDF paneleket használja a régi ajtó átalakítására. Az üzletek speciális béléseket árulnak, amelyek teljesen elrejtik a régi ajtólapot.

A tetőtérben nagyon szép MDF panelek láthatók. Ilyen helyiségekben ezek az anyagok felhasználhatók a falak és a mennyezet befejezésére.

Az MDF panelek más területeken is használhatók:

 • hirdetőtáblák és jelzések gyártásában;
 • mobilházakat és mobil épületeket állítanak elő;
 • Az MDF panelek polcok, szekrények és állványok készítésére alkalmasak;
 • ezekből az anyagokból a hangszerek teste;
 • Az MDF lapokat hangszórók, rádióvevők, hajtóművek gyártására használják.

műszerek

Mielőtt közvetlenül befejeznénk a befejező munkát, elő kell készíteni az összes szükséges eszközt.

Fali burkolatokhoz az MDF paneleknek szükségük lesz:

 • szúrófűrészhez;
 • építési szint (lézer vagy buborék) és vízvezeték;
 • mérőszalag;
 • fém vonalzó;
 • speciális építési sarok;
 • ceruza vagy jelölő;
 • elektromos fúrógép;
 • csavarhúzó;
 • egyszerű csavarhúzó;
 • fogó;
 • kalapács.

És fel kell töltenie a rögzítőket (dübelek, bilincsek, csavarok).

Előkészítő munka

Ha az összes szükséges eszközt feltöltötte, folytassa az előkészítő munkát. A falak, amelyeken MDF lapokat kívánnak telepíteni, tökéletesen száraznak kell lenniük.

Lehetetlen elkezdeni nézni, ha:

 • nedves vagy nedves területek vannak a padlón;
 • fagy van az alapfelületen;
 • a falakon a gombák vagy a penész képződésének nyomai vannak;
 • a padló felső rétege megsemmisül.

Ha nincsenek ilyen hibák a fali mennyezeten, akkor biztonságosan felkészülhetnek a jövő bélésére.

 • Távolítsa el a régi falakból, mert a jövőben a baktériumok elkezdenek szaporodni. Amikor a ragasztószerkezet beépítésre kerül, zavarja az anyagok minőségi tapadását, és a panelek a falra nem megbízhatóan fognak feküdni.
 • Távolítsa el a mészkő réteget.Sok szakértő azt mondja, hogy ez a munka nem kötelező, azonban, ha alapozót kell alkalmazni az alapra, a régi mészárnyalás zavarja az abszorpciót, ezért jobb, ha eltávolítjuk a falról.
 • A mennyezeten a penész és a gomba gyakori probléma. A kezelés nem könnyű. Ehhez speciális megoldásokkal kezelheti a sérült területeket. Néhány vállalat ilyen alapokat permet formájában ad ki.

Érdemes megjegyezni, hogy csak a teljes micélium eltávolítása után lehetséges a gomba teljesen megszabadulni, ezért az egyetlen kiút az lenne, ha a régi vakolatot teljesen megtisztítaná, és a megfelelő megoldásokkal alaposan áztassa a nyitott területet.

 • Ezután meg kell fedni a földön lévő összes repedést. Ehhez elő kell készítenie a kiváló minőségű gittkeveréket (alkalmasabb akril vagy vakolat).
 • A varratoknak bővíteniük kell. Meg kell tisztítani a korábbi megoldás maradványaitól.
 • Ezeket a területeket primerrel kell impregnálni.
 • Amikor a talaj teljesen száraz, a keveréket a padlóra kell beágyazni, amely minden üreget lefed.

A szubsztrátokat ajánlott primerekkel kezelni, hogy az anyagok jobban tapadjanak egymáshoz és megbízhatóbbak legyenek.

felszerelés

Az MDF panelek felszerelése a keretben és a ragasztószerkezetben történhet.

A kereten

Fontolja meg, hogyan telepítse a panelt a keretre.

 • Először egy láda falakat kell készítenie. Ez lehet fém vagy fa (egy bárból egy bizonyos szakasz).
 • Ha a keret fából készült, akkor jobb, ha négyzet alakú és 3 cm oldalhosszú fát választunk, továbbá ezeknek a részeknek a nedvességtartalma 15% -nál kisebb.
 • A fa kereteket antiszeptikával kell kezelni.
 • Most már tudnia kell a falak méretét rulett segítségével. Ebben az esetben a rudak hossza valamivel kisebb, mint a számított értékek.
 • Ha a panelek vízszintesek, a láda függőleges legyen, és fordítva.
 • Vigye át az összes mérést faelemekre. Ezután meg kell vágni a rudakat az alkalmazott méréseknek megfelelően. Az ívelt végek megjelenésének elkerülése érdekében a fűrészlapot merőleges helyzetbe kell helyezni.
 • Most, hogy az alapítvány téglából vagy betonból áll, a léceket a falakra kell rögzíteni. Ha fából készült, akkor önmetsző csavarokat kell használni.
 • Ezt követően szigetelést kell elhelyezni a léc részei között.
 • A befejező ruházat rögzítéséhez Kleimer-et kell használni az MDF panelekhez és a csavarokhoz (3x20 mm). Be kell szerelni a hornyokba, vagy speciális körmöket használnak, vékony kupakkal.
 • A befejező munka végén össze kell kapcsolni a külső deszkákat és a belső sarkokat.

A fémkeretek nem különböznek a fából készült kivitelben. Először telepítse a falprofilokat (a kerület mentén). Ezután a fő részeket egymástól 40-50 cm távolságra szerelik fel. Minden profilt önfúró csavarokkal rögzítenek a falakra. Ezután folytathatja a befejező bevonat telepítését.

A ragasztó

A ragasztási módszerrel történő telepítés kézzel is elvégezhető. Ezzel az MDF panelek beszerelésével az alapnak tökéletesen laposnak kell lennie.

 • A falakat mély behatolású alapozóval lehet bevonni, hogy az aljzat megbízhatóbb legyen és további tapadást érjen el.
 • Ezután az MDF lapokat vágófűrészekkel vagy fűrészfűrészekkel vágjuk a kívánt méretű darabokra.
 • Ezután meg kell gyúrni a szükséges mennyiségű ragasztót. A bőr hátoldalán alkalmazzák. A keverék adagolása javasolt. A ragasztással fedett helyeknek a lehető legnagyobb mértékűnek kell lenniük.
 • Az indítópad elhelyezését a mennyezet alján kell végezni.
 • Ezután mindegyik panelt a falhoz kell nyomni, és egy ideig tartani kell ebben az állapotban. A munkát addig kell folytatni, amíg el nem helyezi az MDF lemezeket a padlóra.
 • A dokkoló minden elemnek óvatosnak kell lennie, hogy közöttük nem maradtak észrevehető rések.
 • Az ilyen munkálatok végén az interpozíció rögzítése megtörténik, és a sarkok is telepítve vannak. A felületen folyékony körmökkel vannak rögzítve.

Gyakran az MDF lapok telepítése gipszkarton alapon történik. Ezt az olcsó anyagot használják a keret kialakításához, és közvetlenül a padlóra szerelik, hogy igazítsák.

A gipszkarton munkáját a lehető legpontosabban kell elvégezni, mert törékeny és könnyen megsérülhet. A törött anyag javítása általában lehetetlen.

Tippek és trükkök

Az MDF panelek otthoni telepítése szakemberek bevonása nélkül lehetséges. Ehhez csak kiváló minőségű szerszámokat és anyagokat kell feltölteni, és kövesse az utasításokat.

Talán a munkában talál néhány tippet és tanácsot a tapasztalt dekorátoroktól.

 • Az előkészítő szakaszban távolítsa el a vakolatot a mennyezetről a földre. Ez felfedi a falak rejtett hibáit, valamint csökkenti a kötőelemek költségét.
 • Ha fémkeretet telepít, jobb, ha egy kis darálót vagy körfűrészt használ. A fémmegmunkálás egy drámai megmunkálással drasztikusan késhet.
 • A fa keretek egyszerűbbek. Könnyebb dolgozni velük. Nem kell nagyszámú hardver. Ezenkívül az ilyen szerkezetek elnyelik a nedvességet, majd az MDF lemezek szintjén adják fel. A lényeg az, hogy azonnal kezelje a keretet egy fertőtlenítőszerrel, és a lehető leghosszabb ideig tart.
 • A befejező anyagokat szépen vágja le. Ilyen munka során véletlenül károsíthatja az elülső oldalt, ha az alkatrész egy extra részét rögzíti. Ezért figyelembe kell venni, hogy a fogak a kirakós játékban vannak.
 • Fémkeret használata esetén ajánlatos a csavarokat kis csavarokkal ellátott kis csavarokkal rögzíteni. Egy ilyen kötődés nem zavarja a további munkát.
 • Vegyük figyelembe, hogy az MDF panelek behelyezésének átlós módja drágább.
 • Könnyebb lesz dolgozni, ha rajzol vagy fényképez az eredményül kapott ládát, jelezve a rudak és profilok metszéspontjának összes koordinátáját.
 • Az olyan tartozékok, mint az MDF-sarkok ideálisak a sarkok zárásához. Ezeken az elemeken belül elrejthetik a szélső paneleket rögzítő csavarokat. Csatlakoztasson hasonló részeket ragasztó vagy folyékony körmökhöz.
 • A lejtők vágásához használja az MDF panelek maradék darabjait. Csatlakoztasson hasonló elemeket az egész és a másik között. Tehát, ha a lejtők keskenyek, akkor a darabok egymáshoz vannak csatolva, és ha szélesek, akkor azokat a tulajdonos kívánsága szerint kell rögzíteni.

Gyönyörű példák

Az MDF panelek padlóburkolatának élettartama és eredetisége javítható. Az ilyen anyagok különböző stílusok együttesében használhatók. Például lehet, hogy egy modern környezetben, többszintű nyúlvánnyal, függő szekrényekkel, LED-es világítással és bőr lágy sarokkal.

Az MDF panelek jól néznek ki a hálószobában. Például a semleges barna árnyalatú anyagok egy dupla ágy mögött hagyhatnak falat. Ilyen helyzetben a padlón a padlón parkettával vagy laminált padlóval díszített padló harmonikusan néz ki. Annak érdekében, hogy a belső tér képe nem egyesüljön, színes falfestményekkel és kontrasztos díszítőelemekkel, például fehér bolyhos szőnyeggel kell legyőzni.

Ha az MDF paneleket a konyhába szeretné telepíteni, akkor nedvességálló anyagokat kell kapnia, mivel ilyen körülmények között a hagyományos bevonatok gyorsan használhatatlanná válhatnak. A falburkolatokkal szegélyezett falak hátterében szinte minden típusú fülhallgató és technológia fog kinézni. Lehet, hogy mindkettő fából készült textúrával és krómozott és fényes felületekkel ellátott high-tech alkatrészekkel rendelkezik.

Különösen szilárd és ökológiai minőségű lemezek láthatók az irodában.Könnyű és sötét bevonatok lehetnek. Az üveg vagy fa asztalok, bőr székek és kanapék, valamint a modern világítótestek és a nyugodt tájakkal díszített falfestmények a háttérben tükröződnek.

Különösen lenyűgöző, sötét árnyalatokkal ellátott MDF panelek nagy ablakokkal ellátott szekrényekbe néznek, amelyek sok természetes fényt engednek be.

Tekintse át az MDF panelek falra történő telepítését, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba