Az MDF panelek fali díszítésének jellemzői

A bútoriparban több ismerős, mint az MDF anyagról. Most már elég gyakran lehet ezt az anyagot az építőiparban találkozni, ráadásul díszítésként is. Ha a befejezés kérdése megoldatlan marad, vegye figyelembe az MDF-ből készült falburkolatokat.

Különleges jellemzők

Az MDF (finomfrakció) a legkisebb fa részecskékből készül, amelyeket sajtolással alakítanak ki. Egy ilyen vegyület szilárdságát lignin biztosítja, amely a magas hőmérsékletű fűtés eredményeként a fa szálakból szabadul fel.

Az ilyen falpanelek értékes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek így népszerűvé teszik őket.

 • Biztonság. Mivel a paneleket alkotó részecskék fából származnak, és nem használnak mérgező vegyi anyagokat, ezek az anyagok nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre.
 • Gyakorlatiasság. A panel működési szabályainak betartásakor a panel elég hosszú ideig szolgál. Védelmi funkciót hajtanak végre, valamint javítják a hangszigetelést.
 • Esztétika. Különböző dekorációs lehetőségek választhatók a szoba kialakításának megfelelően.
 • Könnyű telepítés és karbantartás. A telepítés nem igényel kardinális változást a falakon, és meglehetősen gyorsan előfordul.
 • Környezetbarát. Ne igényeljen különleges eljárásokat a biológiailag lebontható, ártalmatlanításra.
 • Gazdaság. Hozzáférhetőbb, mint a tömb termékei. Ne igényeljen költségeket egész életük során.
 • A falak, vezetékek és csövek építési hibái.
 • Változékonyságot. A modellek széles választéka lehetővé teszi, hogy megfelelő választást találjon a preferenciák, a cél és a költségvetés függvényében.

Ha azonban egy keretet használnak, a helyiség területe csökken. A víz és néha még magasabb páratartalom is képes rétegezni a lemez belső szerkezetét. Az ilyen felületre irányuló ütés súlyos sérülést okozhat a fogazat vagy a megsemmisülés megjelenése előtt. Természetesen egy ilyen mechanikus hatás a falakon ritkaság, de ahhoz, hogy egy polcot vagy szekrényt rá lehessen függeszteni, speciális berendezéseket kell vásárolnia.

Éppen ezért olyan fontos, hogy mérlegeljünk minden előnyt és hátrányt az egyik kiválasztása előtt, hogy előre láthassuk a problémás helyzeteket, amelyekkel szemben szembe kell nézni.

A panelek típusai

A panelek közötti fő különbség a gyártás jellemzőiként szolgálhat. Ezek több típusra oszthatók.

A hagyományos (az úgynevezett all-extrudáltak) - fa rostlapokszáraz forró préseléssel készül. A lemezek felületét semmilyen módon nem kezelik, de nagyon sima, mivel a szálak nagyon kicsiek és szorosan egymáshoz vannak nyomva. De színükben teljesen nem egyenletesek, különböző színű szálak zárványai láthatók, mivel ezek mindenféle faanyag maradványai használhatók. Igen, és a különböző tételekből származó lemezek árnyéka kissé eltérhet. Az ilyen típusú panelek feldolgozhatók vagy használhatók, mint a nem lakóhelyiségek befejezéséhez.

Speciális - különbözik a megszokottól, hogy gyártásuk során magasabb minőségű fát használnak, és hosszabb ideig és több hőmérsékleten nyomják őket.

Ezek közé tartoznak a különböző típusú panelek.

 • Nedvességálló - tulajdonságai hasonlóak a műanyaggal, mivel semmilyen módon nem befolyásolja a nedves környezetet.
 • Hőálló (azaz tűzálló). Más lángálló anyagokkal ellentétben a fenolok és gyanták helyett a paraffin és a lignin, amelyek nem toxikusak.Ezek közé tartoznak a KM1 és KM2 jelöléssel ellátott termékek.
 • Rugalmas - nagyobb hajlékonysággal rendelkezik, hogy ívelt és ívelt szerkezeteket hozzon létre. Lehet egyrétegű és kétrétegű.
 • Megnövelt sűrűség (kronshpan típus) - ellenáll a nagy terheléseknek.

A fal burkolatú MDF panelek olyan bevonattal rendelkezhetnek, amely nemcsak bizonyos esztétikai megjelenést biztosít, hanem különböző mértékben védelmet nyújt a környezeti tényezők ellen.

A különböző anyagok dekoratív bevonatként szolgálhatnak.

 • Film vagy műanyag (melamin, PVC). Valójában a műanyag nagyobb vastagságú film. Az így laminált anyag szinte bármit is nézhet: bármilyen természetes anyagot (kő, fa) utánozhat, fényes vagy matt, sima vagy texturált, sima, színes vagy mintázattal (minta). A laminált bevonat holografikus vagy 3D hatású lehet.
 • furnér - egy vékony fa, speciálisan kezelt - jó minőségű, forgácslapra alapozott furnéralapú termék, amely gyakorlatilag nem különbözik a tömbötől. Azonban ez a bevonat biztosítja a legkisebb védelmet a nedvesség vagy a karcolások ellen. A furnér szinte bármilyen fa árnyékban van festve, és megfelelő szerkezetű.
 • Zománc vagy bármilyen más alkalmas festék - kevésbé tartós, mint a műanyag, de sérülés esetén helyileg helyreállítható, vagy a festett réteget teljesen újra cserélheti. A bevonat monoton, de az árnyalatok választéka hatalmas.

Az alkalmazás hatálya

Az MDF lemezek bútorokat, ajtókat, belső válaszfalakat készítenek. A különböző telepítési módoknak köszönhetően szinte minden alapra rögzíthetők, azaz a fal lehet beton, tégla és hasonlók. Különböző tulajdonságaiban a panelek a falakat, a padlót és a mennyezetet is megrázhatják.

Szilárd formájú nyers panelek a fali díszítéshez nem lakossági, háztartási és üzleti helyiségekben. Fontos, hogy a szobahőmérséklet állandó és száraz legyen. Magas páratartalmú körülmények között speciális terméktípusokat kell használni. Hasonlóképpen, befejezheti a fürdőszobát vagy a WC-t, a laminált lapok lehetnek alternatívak.

Természetesen egy lakás vagy ház tervezéséhez fontos, hogy a falak kiegészítsék a szoba díszítését. A nappaliban az ilyen panelek különféle díszítései láthatók. A fa alatti furnér vagy fólia bevonat tökéletesen kiegészíti a klasszikus belső teret. Ment semleges árnyalatok lesznek. A modern területeken választhat egy merészebb megoldást. A fényes, festett felületek vagy a fényes fóliák a megfelelő helyeken helyezik el az ékezeteket. Gyakorlati enyhén foltos burkolatok kényelmesen elhelyezhetők a konyhában, a folyosón, a folyosón és más közös területeken, ahol a por és a szennyeződés leginkább felhalmozódik. Nagyon könnyen tisztíthatók, és a kis karcolások egyszerűen láthatatlanok lesznek.

Az MDF panelek könnyen felszerelhetők az óvodába vagy a hálószobába, mivel ez az anyag teljes mértékben megfelel az egészségügyi és építési szabványoknak. A jól megválasztott színek segítségével nyugodtabbá teheti a gyermeket, vagy éppen ellenkezőleg, hozzon létre hangulatot az aktív oktatási játékokhoz.

Nyilvános helyeken: iskolák, kórházak, vasútállomások, színházak, valamint az emberek evakuálására szolgáló folyosók, a környezetbiztonság és a kellemes megjelenés mellett a panel

Az MDF-nek olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint az alacsony gyúlékonyság, gyúlékonyság és a láng terjedésének képessége, valamint a füst és mérgező termékek alacsony képződése.

Tűzálló forgácslapok közvetlenül a kályhák, kandallók, fűtőkazánok mellett helyezhetők el. Az egyszerű helyiség fűtőelemekből (csövekből vagy akkumulátorokból) azonban még a szokásos károsodás sem lesz.

Hogyan lehet vágni?

A telepítés folyamatában vannak olyan helyzetek, amikor az építőanyagokat a kívánt méretre kell szabni.Az első panel telepítéséhez le kell vágnia egy részét (a fésű). A szakértők szerint az MDF termékek vágása gyakorlatilag nem különbözik a faipari termékek vágásától.

A folyamat során még mindig nehézségek merülhetnek fel.

 • A vágóvonal mentén levő él széteshet.
 • A szerszámok hatására levő filmbevonat leválaszthatja vagy összeomlik. Különösen akkor, ha a tapadás minősége a panelhez képest gyenge.
 • A fényes felület nagyon könnyen megkarcolható, ezért különleges gondosságot igényel.

Ha attól tart, hogy nem találja meg a termékeket és nem tudja elrontani a termékeket, akkor a kívánt formátumú termékeket vásárolhatja meg, vagy forduljon szakosodott szervezethez (például bútorműhelyhez), ahol díjat számolhat fel.

A saját kezével történő vágáshoz jelölést kell készíteni. Ahhoz, hogy a számítás helyes legyen, szüksége lesz: vonalzóra, négyzetre, mérőszalagra, szintre vagy lézer szintre. Vágja le a vágott vonalat úgy, hogy könnyen törölhető legyen. Ugyanakkor a díszített oldal nem lehet az alján, úgyhogy nincs rajta karcolás. A munkapadra helyezzük, biztonságosan rögzítjük és vágjuk. A vágás egyenletesebbé tétele érdekében ragasztószalaggal ragasztható, vagy közvetlenül a préselt oszlop mentén.

A fő vita az eszközökkel kapcsolatos. Bármilyen szerszámot használhat a fafeldolgozó iparban.

Ehhez:

 • kézi fűrész (fa és fém);
 • kirakós (hagyományos vagy elektromos);
 • körfűrész;
 • router.

Az elektromos szerszámokkal jobban megfelel az idő és az erőfeszítés megtakarítása. Az egyszeri munka kézzel végezhető el. A fő dolog az, hogy a fúvókák fogai kicsiek voltak. Bármelyik oldalról indulunk, a fűrészt simán hajtjuk végre. A film apró zsetonjait és szabálytalanságait homokpapírral lehet tisztítani.

Hogyan kell telepíteni?

Az MDF fali paneleket két fő módon telepítheti:

 • ragasztó;
 • tegyük fém vagy fa keretbe.

Az első esetben ragasztó szükséges, amely alkalmas a faipari termékek kezelésére. Nemcsak ragaszthatnak, hanem a csavarok csavaros pontjain is igazíthatják a hornyokat. A ragasztó lehet színes vagy átlátszó.

A második esetben egy fából készült láda vagy fémszerkezet kerül a falra. A fa előnye a könnyű telepítés, a környezetbarát használat és a kevesebb hardver és csatlakozó rész használata. De a fa drágább, mint a fém, ezért ez a módszer kevésbé megfizethető. A fémkeret telepítése saját nehézségekkel jár - bizonyos készségekre és speciális szerszámok beszerzésére van szükség.

Nézzük meg a fali panelek MDF-ről történő rögzítésének folyamatát részletesebben.

 • A munkafalat fel kell készíteni. Távolítsa el a szegélyléceket és a kapcsolódobozokat és a kimeneteket. Ügyeljen arra, hogy a vezetékek a paneleken elhelyezett kivezetésekhez kerüljenek. A sérült falszerkezetet a földre kell tisztítani.
 • A használt fa léceket vagy rudakat elő kell kezelni, hogy ellenálljanak a penész, a penész vagy a kártevők ellen.
 • Emellett gondoskodnia kell a rögzítőelemek falhoz való rögzítéséről is. A fa esetében csavarokat vagy dübeleket használhat.
 • Szögletes függőleges lécekkel kezdjük. Párba helyezik őket, hogy egy szöget alakítsanak ki. A jelölés elvégzése után lyukakat fúrunk a falba a hardver alatt (átlagosan kb. 7 cm-es lépéssel), és műanyag csészéket helyezünk el a csavarok számára.
 • Csatlakoztatjuk a sínt a falhoz, áthelyezzük a jelölést és fúrjuk, csatlakoztatjuk a falhoz.
 • A vízszintes részek ugyanúgy vannak felszerelve.
 • Az ajtó és az ablaknyílások külön figyelmet érdemelnek. A Reikit a kerületük mentén rögzítik, függetlenül attól, hogy van-e lépcsősoruk, vagy sem.
 • A függőleges sínek és a keresztrúdok igazítását egy szinttel vagy síkkal ellenőrizzük.Szabálytalanságok a sínek ízületeinél szükségszerűen síkban vannak csiszolva.

A fémszerkezet fémszerkezetének saját jellemzői vannak.

 1. Maga a folyamat hasonló a fa beszereléséhez. A fémszerkezethez azonban CD profilok és UD útmutatók szükségesek.
 2. A CD profilokat a függőleges állványokba (UD) helyezik és a kívánt helyre tolják.
 3. Ezután a falon furatokat fúrunk a fa késleltetésével analóg módon. A fal felületéhez való rögzítéshez hosszú csavarokat használtunk. És a profilok között rövidek vannak. CD-profilhoz csatlakozókra van szükség (fülnek is nevezik).

A keret beszerelése után kezdődik a panelek elhelyezése.

 1. Egy sarokkal kell kezdődnie. A fűrészelt fésűvel ellátott panelt először helyezzük el, és egy olyan zárral van ellátva, amelyhez egy munkadarab fésűje össze van kötve a másik hornyával.
 2. A paneleket kis szegekkel rögzítik (ha a keret fa) vagy tűzőkapcsokkal (ha fém).
 3. Az utolsó két panel helyes csatlakoztatásához az utóbbinak kevésbé kell tágulnia a fésűt. Ezután csatlakoztassa mindkét szöget, és kattintson rá, és egyenesítse ki a kapcsolatot.
 4. Az utolsó lapokat szorosan egymáshoz kell mozgatni és csavarokkal rögzíteni a kerethez.
 5. A sarokban lévő rések, valamint a fal és a padló (mennyezet) között a sarkok és dekoratív alaplapok segítségével lezárhatók (beilleszthetőek).

tippek

Az MDF panel helyes telepítéséhez használja a szakemberek tanácsát.

 • A megbízhatóság érdekében a paneleket hosszuk mentén függőleges lécek vagy profilok mentén kell rögzíteni.
 • Ezen túlmenően, amikor a paneleket a keretre szereljük, a falakat hab- vagy lemezhabokkal szigetelhetjük, növelhetjük a zajszigetelés szintjét. Ezek rögzíthetők a lécek közötti cellákban. Az ilyen méretezés csökkenti a hőcserét a külső környezettel, és csökkenti a helyiségben lévő hő és a légkondicionálás költségeit.
 • Ha a csövek a panelek mögött vannak elrejtve. A profil magasságát a vastagság és a margó alapján kell kiszámítani. Jobb, ha a vezetékeket speciális védőcsövekbe helyezi, mivel a hagyományos MDF nem véd a víz behatolása ellen.
 • Mivel a laminált panelek gőzállóak, a gomba vagy penész gyakran alakul ki mögöttük. Ezt a fal anyaga is befolyásolja. Tégla átmegy a nedvességgel, ezért szükséges egy alapozó alkalmazása. A fal és a fürdőszobában vagy a konyhában lévő panel közötti rések jobban kezelhetők tömítőanyaggal.
 • Amikor a ragasztási módszer a telepítéshez, a falfelületnek tökéletesen laposnak kell lennie. Ha ez nem így van, a fali panel természetesen elrejti őket, de a rés és a fal között hiányos lesz.
 • A panelek elosztásakor figyelembe kell venni az ábrát. Például a fa szál iránya. Talán a függőleges és vízszintes minta váltakozása - kreatívnak tűnik, de a legtöbb esetben jobb, ha a részleteket óvatosan választja ki.
 • Ha a fal egy része burkolattal van ellátva, vegye figyelembe a szél látható részét. Nem szabad feldolgozatlan maradni, mivel ebből a helyből indulhat a deformáció. Ha a gyári burkolat megtört, gondoskodnia kell róla. Általában a szél polimer szalaganyagból készül. Ez lehet a kontraszt vagy az elülső szín.

Gyönyörű példák a befejezésekre

Mivel az olyan anyagot, mint az MDF, a fa olcsóbb helyettesítőjeként hozták létre, mindenféle fát, amely nemcsak vizuálisan, hanem érintésszerűen utánozza, nagyon sokféle bevonatot alkotnak. Mindenféle fa árnyalat - pasztell sárga, bézs, barna - bármilyen belső hátteret képezhet.

Ha a diszkrét színekkel festett dekoratív falburkolat unalmasnak tűnik, fényesebbeket használhat. Napjainkban szinte bármilyen színű MDF panelek találhatók. Lágyítsuk a színt, hogy kevésbé tolakodó legyen, matt felületet használva. Ennek a belső térnek a fő feladata a jó hangulat megtartása, az energia töltése.

Nem szükséges teljesen lefedni a falat.Néha, ahhoz, hogy újjáéleszthessük a belső teret, elegendő több szín akcentus, a lényeg az, hogy minden részletet egymással kombinálunk.

Természetesen a falak leglátványosabb kialakítása fényes lesz. Ez a felület nagyobb figyelmet igényel a háziasszonytól, de a tükör csillogása mindig magához vonzza az összes nézetet. A hatékonysági fok szerint csak a paneleket lehet összehasonlítani azzal, amelynek felülete elvont vagy geometrikus mintát alkot. Hasonlóképpen szinte minden szobát díszíthet - a nappaliból a fürdőszobába.

Fontos - ne feszítsük túl az ilyen részletekkel, mert a fő dolog az, hogy a ház kényelmes, hangulatos légkörrel rendelkezik.

A fényesség alternatívája lehet egy finom gyöngyházfényű bevonat. Elegánsnak és kifinomultnak tűnik.

A falpaneleknek nem kell szigorúan vízszintesen vagy függőlegesen a padlóhoz képest. Az átlós elrendezés elég friss és érdekes.

Az MDF-szel való szembenézés kedvezően kiemelhet bizonyos területeket, felhívja a figyelmet, különösen akkor, ha nem csak a falon, hanem a mennyezeten is folytatódik. Ez a zónázási módszer ismét bizonyítja, hogy egy ilyen bevonat jól kombinálható a különböző típusú befejezésekkel.

A falburkolat alsó részének klasszikus lett, ami nagyon népszerű. A homlokzatok kímélő feldolgozását ugyanazok a motívumok egészíthetik ki, mint a baseboard, filé és porticos - együtt egy csodálatos együttes lesz.

Az MDF panelek telepítésével kapcsolatos részletekért lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba