Hab mennyezeti lapok: általános információk és változatok

Ha van egy vágy, hogy a javításokat a lakásban, de nincs sok pénz az anyagok, akkor érdemes figyelni a mennyezeti csempe hab műanyag. A textúrák és színek széles választéka lehetővé teszi, hogy minden ízléshez megtalálják a legjobb megoldást. A telepítés kényelme lehetővé teszi, hogy a csempe ragasztása önállóan történjen.

Jellemzők

Mindenki gyermekkora óta ismeri a habanyagot, amelynek teljes neve extrudált polisztirol hab vagy styrofoam. Nagyon népszerű az építőiparban. Napjainkban a különböző építőanyagok habosított műanyagból készülnek egyedi szerkezete miatt. Ez hatalmas számú kis levegő cellából áll.

A Polyfoam-ot az egyszerű felépítés, a könnyű feldolgozás jellemzi, és a termék bármilyen alakjának létrehozására is képes. Az építőanyag másik fontos jellemzője, hogy tökéletesen megtartja a hőt. A hab egyetemessége abban nyilvánul meg, hogy sok építőanyagot készítenek.

A mennyezet többnyire habcsempéjét négyzet alakú alakja képviseli. A standard méretek 250x250, 300x300 és 500x500 mm. Eladáskor négyszögletes opciók találhatók, amelyeket paneleknek neveznek. Ez az opció arra szolgál, hogy a lakóterek mennyezetét lakóhelyiségekben nem fejezzék be. A standard mérete 1000x165 mm.

A mennyezeti habcsempék modern gyártói ezt az anyagot más formában is kínálják, néha még szabálytalan alakú opciókkal is találkozhat. Ez a fajta változatosság lehetővé teszi, hogy csodálatos kompozíciókat hozzon létre különböző témákban.

A Polyfoam fehér színű, és az arcán díszítéssel egészül ki. Ezt a lapkát általában vízfestékkel történő festéshez használják fel a mennyezetre. A festék kiváló felszívódásának biztosítása érdekében ez az anyag matt felületű. Ez az opció nagyon kicsi, ezért gyakran használják a későbbi festésre.

A hablemez vastagsága legfeljebb 14 mm, de a standard méretek 2,5 és 8 mm között mozognak. Az anyag egyszerűsége a fő előnyei közé tartozik.

A 20 m²-es mennyezet fedezéséhez tehát kb. 4 kg habcsempékre lesz szükség.

Az 500x500 mm méretű csempék számának kiszámításakor a mennyezeti területet egy nagyobb értékre kell kerekíteni, amely ötre oszlik. Mivel az utolsó sorban a lapkát le kell vágni. Ha átlós fektetést alkalmaznak, akkor további 15% -ot kell hozzáadni a lapok teljes számához.

Előnyök és hátrányok

Az extrudált polisztirolhab, mint más anyagok, előnyei és hátrányai is vannak.

A mennyezeti burkolólapok fő előnye, hogy könnyen felragasztható bármely felületre. Az anyag kis súlya, valamint a vágás kényelme megkönnyíti a gyors és egyszerű összeszerelést.

Ezt az anyagot kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságok jellemzik. Gyermekszobák elrendezésére is használható, mivel a biztonság szempontjából is figyelemre méltó, mert nem tartalmaz káros anyagokat.

Sokan ezt a befejező anyagot részesítik előnyben, mivel olcsó, és a ragasztó a beszereléshez is megfizethető áron. Ha a mennyezetre a megfelelő befejező anyagot választja, akkor sok évig tart. Nagy csempe használatakor a mennyezeti burkolat nagyon gyorsan elkészíthető.Mivel a hablemez kis vastagságú, a mennyezet magassága a telepítés után gyakorlatilag nem változik.

A polyfoam lapka színezést eredményez. A fehér anyag árnyékot kaphat. A lapka akár hét alkalommal is festhető.

Az egyszerű telepítés lehetővé teszi, hogy mindent megtehessen, különös ismeretek nélkül.

Az előnyök kivételével a habcsempéknek van néhány hátránya, amit ismerni kell, mielőtt eldöntené, hogy dolgozik-e az anyaggal.

A hab műanyag fő hátránya a törékenység, ezért nagyon óvatosnak kell lennie. Jelentős hátránya a gőzzárás. A mennyezet már nem képes felvenni a felesleges nedvességet. Nehéz elrejteni a csempék közötti varratokat. Nem szabad nagyon olcsó habot kapnod, mert gyorsan sárga lesz.

típusok

A modern gyártók háromféle hablemezt kínálnak, amelyek tulajdonságai és gyártási módszerei eltérőek.

bélyeges

Polisztirol tömbökből készül, a bélyegzési módszer alkalmazása miatt. Fő jellemzői a kis súly, az alacsony sűrűség, valamint a dombornyomott nyomtatás jelenléte. Vastagsága 6-8 mm.

Ez a csempe a legolcsóbb, így tulajdonságai sokkal alacsonyabbak, mint más típusú habcsempéknél. Nem rendelkezik védőbevonattal, fél a vízzel való érintkezéstől, és törékeny. Ezt a mennyezetet nem szabad mosni, így csak a száraz opciót használhatja a felület tisztításához vagy a felület nedves szivaccsal történő törléséhez.

Ez a fajta csempe nem büszkélkedhet az alak élességével, ezért a telepítés során különböző méretű rések jelenhetnek meg.

extrudált

A préselési eljárás miatt polisztirol tömegből készül. Nagy sűrűségű. Vastagsága általában csak 3 mm. Védőbevonattal rendelkezik, így vízzel is mosható. Mivel az extrudált lapok sima felülettel rendelkeznek, a fa gabonát, márványt vagy más anyagokat utánozhatnak.

A fő előnyök a hosszú élettartam, a szép megjelenés és a kiváló szilárdság. Ha a hiányosságokról beszélünk, érdemes kiemelni azt a tényt, hogy a csempe nem festhető, belülről egyenetlen felülete van, és a telepítés során észrevehető összekötő varratok jönnek létre.

injekció

Ez a legjobb minőség. A polisztirol formákban történő pörkölésének módszerével készül. Vastagsága 14 mm. Az ilyen jellegzetessége a dombornyomott nyomtatás geometriájának fokozott szilárdsága és tisztasága. A csempe illesztése a telepítés során magas színvonalú, ami garantálja a holisztikus felület kialakítását.

Az injekciós csempe tűzálló, mert nem ég. Különböző mosószerekkel mosható. Kívánt esetben festhető.

Ez az opció még alkalmas a fürdőszoba befejezésére is.

Hogyan válasszuk ki?

Ahhoz, hogy a mennyezet szép és sima legyen, követnie kell a szakértők tanácsát:

 • A csempenek simának kell lennie., akkor a telepítés nem sok időt vesz igénybe, és nem lesz nagy rés a lapok között. Ha különböző ívelt vagy deformált élek, akkor egyáltalán nem kell megvásárolni.
 • Szükséges ellenőrizni az anyag szilárdságát. Csak egy kicsit tolja a csempe szélét. Ha elromlik, akkor az ilyen rossz minőségű anyagokat nem szabad megvásárolni.
 • Figyelembe kell venni a hab szerkezetének és sűrűségének egységességét. Nem lehet hullám vagy horpadás.
 • Fontos szempont a nyomtatás minősége. A képnek világosnak és olvashatónak kell lennie.
 • Mielőtt vásárolna egy csempe kell ellenőrizni a minőséget. Meg kell emelni egy élre és enyhén rázni. Ha a szél nem törik le és nem deformálódik, akkor a mennyezet befejezéséhez használható.
 • Ha egyetlen vászon nélkül szeretne létrehozni egy vászont, akkor használjon zökkenőmentes verziót. Sima széle van szegély nélkül. De itt hozzá kell járulnia a ragasztás folyamatához, minden lapot pontosan kell a következőre beállítani.
 • Ne vásároljon habcsempéket online, mert nem mindig az anyag a képen és a valóságban ugyanaz. Jobb, ha megnézzük a mintákat, hogy megértsük, milyen az anyag, milyen érzés.
 • Sok vásárló pozitív visszajelzést ad a habcserépről. Ezért ne feledje, hogy még az olcsó anyagok között is megtalálható egy tisztességes lehetőség a javítás végrehajtásához.

Felület előkészítése

Először figyelni kell a mennyezet felszínének állapotára, amely később ragasztott habcserép lesz.

Előkészítő munkát kell végezni:

 • Ha a mennyezetnek egy centiméteres cseppszintje van, akkor érdemes a mennyezet szintezésével kezdeni.
 • Ha a tapétát felakasztották a felszínre, akkor azokat szétszerelni kell, és óvatosan kezelni kell a mennyezetet egy alapozóval.
 • A felületről való meszelés megszüntetéséhez először le kell mosni, majd alapozni.
 • Ha a mennyezet olajfestékkel lett festve, akkor alaposan mossa le szappanos vízzel, majd távolítsa el az összes duzzadt festéket.
 • A víz alapú festékkel festett mennyezetet bőségesen nedvesíteni kell, majd melegítővel vagy huzallal szárítani kell, és 30 perc elteltével a festék spatulával eltávolítható a felületről.

Csempék ragasztásához a mennyezethez használhatja az alábbi módszerek egyikét: párhuzamos, átlós, eltolással (pl. Téglafal) és kombinálva (különböző színű lapok használatával).

Annak érdekében, hogy az elemek pontosan és bizonyos sorrendben helyezkedjenek el, először meg kell jelölni a mennyezetet:

 • Szükséges, hogy két merőleges vonalat nyújtson festékzsinór segítségével. Olyan, mint egy húr. Minden vonal két egyenlő részre osztja a felületet. A geometriai központ a metszéspontjában található.
 • A párhuzamos elhelyezéshez elegendő két sor jelölése. Annak érdekében, hogy biztosak legyünk, még mindig rajzolhatunk párhuzamos vonalakat a lapka szélességével megegyező távolságra.
 • Az átlós módszer használatához további jelölést kell végezni. A geometriai középpontból vonásokat kell rajzolni az első jelölés merőleges vonalaihoz, miközben 45 fokos szöget tart.
 • Az első lapot a mennyezet közepére kell ragasztani. Vannak esetek, amikor a munka a szoba legszembetűnőbb sarkából indulhat.

Tapadási technológia

A polisztirol csempe mennyezetre történő ragasztása egyszerű és egyszerű:

 • A lapkán ragasztót kell alkalmazni, nevezetesen: a középen és az élek mentén. Kívánt esetben a ragasztó az egész felületre elosztható.
 • A csempéket szorosan nyomjuk meg a mennyezet felületéhez, és várjunk kb. 30 másodpercet.
 • Sima kell, hogy távolítsa el a kezét. Ha a lapka a mennyezeten van, akkor a következőre lehet lépni.
 • Az utolsó csempe leggyakrabban kisebb, mint a standard magassága, ezért éles késsel kell vágni a kívánt méret létrehozásához.
 • Amikor a teljes mennyezet pokleen, érdemes a résidőkkel dolgozni. Ezek kiküszöbölésére használhatunk akril tömítést vagy gittet. Ha a csempe ragasztása a gitten történik, akkor a varratok lezárása azonnal elvégezhető a ragasztás során.
 • Miután az összes munka befejeződött, szükséges, hogy a csempe teljesen megszáradjon, így a mennyezetet nem szabad egy napra megérinteni. Szárítás után, ha szükséges, elkezdheti festeni a lapokat.

Hogyan lehet mosni?

A mennyezeti burkolólapokat porszívóval vagy puha fleecy ecsettel tisztíthatja. De néha csak meg kell mosni.

A habcsempék tisztításához használhatja azokat a mosószereket, amelyek a kézben vannak, de jobb, ha előnyben részesítjük a folyékony termékeket. Lehet folyékony mosószer vagy mosogatószer.

A por általában olyan csiszolószemcséket tartalmaz, amelyek nem károsítják a csempe felületét, de mosás után foltokat hagyhatnak.

Nagyon csinosnak kell lennie a bélyegzett csempékkel, mert alacsony sűrűségű, így csak utolsó lehetőségként lehet mosni. Az injekciós és extrudált lapok nem félnek a vízzel való érintkezéstől, valamint a mosás során fellépő mechanikai hatásoktól.

A polyfoam lapkáját ugyanúgy mossuk, mint a nyúlványt. Lágy ruhát vagy szivacsot kell készítenie, amelyet mosószerből és vízből álló szappanoldatba kell nedvesíteni. Az oldatot a megkönnyebbülő hornyok között kell elosztani. A hab mosásához nedves szivacsot vagy flannelkoy-t használhat.

Ha nem lehetséges eltávolítani a nedvességet a dombornyomástól szivaccsal vagy ruhával, akkor WC-papírt vagy papírtörlőt használhat.

Ha a nedvességet nem távolítják el, akkor a csempe szárítása után biztosan piszkos jelzés lesz.

Hogyan kell festeni?

A habcsempe frissítéséhez ne fehérítse. Hab mennyezeti bevonat festhető, de csak néhány típus. Például a laminált felület nem festhető.

Ha a habcserép festhető, akkor előnyben kell részesíteni a víz alapú vagy akril festéket.

A festés után a cseréphab vonzónak és stílusosnak tűnhet, a szakértők néhány ajánlását kell követnie:

 • A festék kiválasztásakor nagyon fontos a csempe bevonat minősége.
 • Érdemes figyelmet fordítani a festékfogyasztásra, a köd és a kompozíció mértékére, néha védőelemeket vagy antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkező speciális adalékanyagokat is tartalmaz.
 • A mennyezet festése kétségtelenül az ablakból indul.
 • A mozgásoknak simaaknak kell lenniük, mivel ez közvetlenül befolyásolja a festés minőségét.

Példák a belső térben

A polifoamból készült mennyezeti csempe minden felület felületére van felhordva. A dekoratív burkolólapok nagy igényt támasztanak: az eredeti mintával vonzza a figyelmet, amely lehetővé teszi, hogy szokatlan nyomtatást készítsen a teljes mennyezeti területre.

Zökkenőmentes csempe a mennyezeten jól néz ki. A vászon integritásának benyomását keltjük. Első pillantásra nem is lehet azt feltételezni, hogy a szokásos habcsempe olyan meglepően stílusos mennyezetet hozott létre. A mennyezeti lapka kis kék lapjai tökéletesen illeszkednek a háttérkép színpalettájához.

A polifóliából származó csempe a mentességszámlával lehetővé teszi különböző minták létrehozását a mennyezeten. A lefedettség terjedelmét és luxust ad. A fehér szín univerzális, így konyhai díszítésre is használható, és a különböző közterületeken szép lesz.

Hogyan kell ragasztani egy mennyezeti lapot a polifóliából, nézd meg a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba