A természetes kő használata a lakberendezéshez

A természetes kővel való befejezés lehetővé teszi a kifinomult és tiszteletreméltó belső terek kialakítását. Kétségtelen, hogy az anyagnak számos előnye van, többek között: tartósság, szilárdság, nedvességállóság, tűzbiztonság. A hiányosságok között szerepel a magas költség, a nagy súly és a feldolgozás összetettsége.

Jellemzők

Az ókori Róma kiemelkedő lakói kővel díszítették a lakás belső részeit. Az anyag magas költsége és a feldolgozás és telepítés munkaképessége miatt az ilyen bélés csak a gazdag emberek, nemesek számára volt elérhető. Idővel a kő népszerűsége nőtt. És még sok más (kevésbé költséges és nehezen telepíthető) anyag megjelenésével még a belsőépítészeti természetes kő is igényelhető.

Ez annak köszönhető, hogy a termékek nagy teljesítményt nyújtanak, és vonzó, tiszteletre méltó megjelenésük van. Mint ezer évvel ezelőtt, a díszítő természetes kő bizonyítja a gazdagságot, a ház tulajdonosa vagy más helyiségek státuszát.

A belsőépítészethez tartós és tartós, kopásnak és mechanikai feszültségnek ellenálló kő. Előnyös nedvességálló kövek, amelyek nem rendelkeznek sugárzással.

Az anyag természetes összetétele miatt tűzálló (nem gyúlékony), időjárásálló. Természetesen a kövek használata előtt feldolgozzuk a háttérsugárzást, a fűrészelést. A készterméknek meg kell felelnie a GOST 9480-2012 követelményeinek.

típusok

A belsőépítészethez különböző típusú természetes kőeket használnak:

  márvány

  A természetes márvány alapvetően kalcit, más ásványi anyagokkal kiegészítve. A márvány árnyék- és erősségi mutatói az utóbbi jellemzőitől és térfogatától függenek.

  Az anyag jellegzetes megjelenésű, felülete szürkés, bézs, fekete, bordó és sok más árnyalatú. Az anyag sajátossága a könnyű csíkok jelenléte, mintázatot alkotva. A feldolgozás (polírozás vagy csiszolás) következtében az anyag különböző textúráit lehet beszerezni.

  A legtöbb természetes kövekre jellemző ereje és tartóssága mellett a márvány nagy nedvességállósággal rendelkezik. Ez alkalmas a fürdőszobák és más, magas páratartalmú helyiségek befejezésére.

  gránit

  Talán a leginkább tartós és tartós minden természetes kőből. A gránit nedvességállósága és kopásállósága miatt hosszú élettartamú. Ez a nemes anyag több színárnyalattal rendelkezik, amelyek "játszanak", amikor a nap sugarai a felületre ütköznek.

  A hiányosságok között - a megnövekedett sugárzási háttér, valamint a sok súly. Ez utóbbi jellemzője a gránit megerősítését csak szilárd alapokra és nagy tapadóképességű ragasztó készítmények használatára teszi szükségessé.

  travertin

  Ez az anyag a szén-dioxid-forrásokból származó víz kicsapódásának eredménye. Kalcium-karbonát alapú. A travertin egyik fő előnye a sugárzás hátterének hiánya. Ezenkívül erős és tartós (még a Colosseum építésénél is), kopásálló, nedvességálló. Erősségének jellemzői szerint a gránit és a mészkő között történik.

  A fő színpaletta a kő - fehér, szürke, világos árnyalatú barna.

  Minden árnyalat meleg, így travertinnel való szembenézés esetén otthonos, meleg és hangulatos légkör alakítható ki.

  A travertinnek érdekes tulajdonsága van - az évek során erősödik a szilárdsági jellemzői, ami szintén hozzájárul az anyag tartósságához.

  dolomit

  A karbonát osztályú ásványi anyagokra vonatkozik. A dolomit barna, fehér vagy sárgás árnyalata a szemcsékben és a vas-hidroxidokban lévő agyag jelenlétének köszönhető. A dolomit különlegessége a ragyogó felszíne, amely eltérő mértékű megnyilvánulással rendelkezik - a matttól a gyöngyig.

  A Dolomitnak nincs sugárzási háttere, továbbá gyógyító tulajdonságai vannak. Pozitív hatással van a központi idegrendszerre, enyhíti az ideges feszültséget, enyhíti a szorongást és az álmatlanságot.

  Az anyag jótékony hatása, valamint a megemelkedett hőmérsékletekkel szembeni ellenállása lehetővé teszi a dolomitok használatát a fürdők és szaunák pihenésére szolgáló helyiségek befejezésekor.

  Fűrészelt kő hasonlít a csempézett anyagokra. Az ilyen lemezeket kényelmesen ragasztják, nem igényelnek kiváló minőségű felületek megerősítését gránitként.

  pala

  A szakemberek szerint a pala a belső dekoráció egyik legjobb anyaga. A sugárzás hiánya és a vonzó kialakítás mellett az ásványi anyag jó hővezető képességgel rendelkezik, és hangszigetelő anyagként is működik.

  A pala árnyalatai szürke, grafit, fekete, zöldes és bordó. Felszíne csíkokkal van borítva, ami bonyolult mintát alkot. A kezeléstől függően a felület sima vagy kellemes, még bársonyos. A pala egy bizonyos funkcióval rendelkezik - időszakosan leválik. Miután a részecskék eltűnnek, az anyag ugyanolyan megjelenésű és ugyanakkor tartósabbá válik.

  ónix

  Különböző féldrágakő, nagy fényáteresztő képességgel. Ez az anyag felületének fényes fényét és elegáns megjelenését eredményezi.

  A vad onyxnal való szembenézés nem olcsó élvezet, általában más kövekkel együtt használják.

  Az anyagot környezetbarát jellemzi, képes tisztítani a levegőt a szobában. Az egyéb előnyök közé tartozik a könnyű és változatos feldolgozási lehetőségek, a tartósság, az eredeti megjelenés.

  jellemzői

  Amint már említettük, a belső kőzet egyik legnehezebb anyaga. Ez egyrészt biztosítja a megnövekedett szilárdságát és tartósságát, másrészt megnehezíti a telepítési folyamatot. A megmunkálandó felületeknek megbízhatónak kell lenniük, és ellenállniuk kell a nagy terheléseknek.

  A természetes kő különbözik a tűzállóságtól, típusainak többsége nedvességálló. Nem szívják fel a vizet, ellenállnak az agresszív folyadékoknak (kivéve a travertint).

  A természetes kő lehetővé teszi a szoba hő- és hangszigetelésének növelését. A modern melegítőkkel ellentétben a természetes anyaggal való befejezés lehetővé teszi a levegő optimális páratartalmának fenntartását a szobában, miközben csökkenti a helyiség hőveszteségét.

  A kő magas és alacsony hőmérséklet ellenáll (nem minden anyag ellenáll a hirtelen változásnak), ultraibolya sugárzás.

  A természetes kővel való szembenézés mindig arisztokratikusnak, elegánsnak, tiszteletreméltónak tűnik, lehetővé teszi, hogy hangsúlyozza a belső tér állapotát. Tekintettel a nagy teljesítményre, logikus, hogy a természetes kő költsége nem lehet alacsony.

  Mindkettő meglehetősen drága (gránit, márvány, bazalt), és megfizethetőbb anyagok, mint például kagyló, pala.

  Hogyan válasszuk ki?

  A beltéri díszítéshez egy adott típusú kő kiválasztásakor először meg kell vizsgálnia annak célját. Szóval, polírozott gránit organikusan néz ki, amikor a nappaliban, a konyhában vagy az étkezőben lévő falakat díszíti. Azonban lehetetlen ilyen burkolólapokat helyezni a padlóra a fürdőszobában vagy a zuhanyzóban - túl csúszós, és nagy a sérülés valószínűsége. Ebből a célból jobb porózus márványlapokat használni.. Nemcsak biztonságos, hanem a nedvesség felszívására és gyors elpárolgására is képes.

  Egyébként az utóbbi funkció és a pórusok jelenléte lehetővé teszi a márvány sikeres használatát a magas páratartalmú helyiségekben. Az anyag eltávolítja a felesleges nedvességet, ezáltal kedvező mikroklímát hoz létre a szobában, és szükség esetén adja vissza.

  Ha azonban a padlófelületekről beszélünk A nappaliban vagy a folyosón a márvány már nem megfelelő megoldás. alacsony kopásállósága miatt. Ezenkívül kémiailag instabil, így ha a konyhai munkaterületen használják (a kötény fejhallgató) gyorsan elveszíti a fellebbezést.

  Az anyag kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy az elemek sima felületet tartalmaznak repedés, felépítés vagy csík nélkül. Az ilyen megnyilvánulások nemcsak az esztétikai szempontból nem vonzóak, hanem a kő tapadását is rontják.

  Fontos figyelmet fordítani a méretre és a tervezési elemekre. Egy kis lakásban a nagy kövek nevetségesek és nehézkesek. Mindazonáltal, és kis kövek a nagy területen - csak elveszik benne.

  Ragasztó keverékek és oldatok

  A cementhabarcsot vagy csempe ragasztót a természetes kő ragasztóanyagaként használják. Az utóbbi előnyös az előkészítés egyszerűsége, a rugalmasság, a kőzet felszínén lévő virágzás hiánya miatt.

  A vezető csempe ragasztók gyártói közé tartozik: Plitonit (A Plitonit B + ragasztó jól bizonyult), Ceresit (Ceresit CM17, Ceresit CM11, Ceresit CM117), Unix (Unix 2000 és Unix Granit) alkalmasak kőre. A nehéz kő esetében a szakemberek a Quick-mix FX-900 használatát javasolják.

  A pénz megtakarítása érdekében ne válasszon egy ismeretlen gyártó termékét, mert a bélés végeredménye a ragasztó minőségétől függ.

  Egyes készítmények univerzálisak, azaz alkalmasak kültéri és beltéri használatra. Fagyállóságuk, időjárásállóságuk van. Ezek a jellemzők azonban nem fontosak a belső bélés ragasztóanyag-összetételéhez, ezért nincs értelme túlfizetni.

  Racionálisabb a belső munkához ragasztó keresése. Például a híres Litokol vegyület egyetemes ragasztó. Kiváló minőségű rögzítést biztosít, de praktikusabb a Plitonit - analóg belső használatra történő vásárlása.

  A világos színű kövek, elsősorban márvány burkolásához csak fehér ragasztót kell használni (Plitonit Marble, Litokol Litoplus K55, Ceresit CM 115). A sötét ragasztó vagy cement használata foltokat és csíkokat okozhat az anyag elülső felületén.

  A ragasztószerkezet vagy a cementhabarcs nedvességtartalma változik. Minden kőtípushoz speciális ragasztószerkezet szükséges. Tehát enyhén porózus sziklák (gránit) elnyelik a legkisebb nedvességet, ezért bármilyen típusú ragasztó és cementhabarcs alkalmas ezek rögzítésére.

  A közepes porózus anyagokat - a gránitot, a homokkőt - nagyobb abszorpció jellemzi, így a ragasztónak kevesebb vizet kell tartalmaznia a készítményben. A porózus kövek (márvány, fehér gránit) a legszebbekamely aktívan felszívja a vizet. Nyilvánvaló, hogy a ragasztószerkezetben speciális megoldással kell helyettesíteni.

  Burkoló technológia

  A saját kezével egy természetes kő telepítése a fal előkészítésével kezdődik. Szükséges a simaság és az egyenletesség elérése. Azonban az adott befejezésből eredő kisebb szabálytalanságok láthatatlanok lesznek.

  A következő lépés az, hogy a felületet 2-3 rétegű mély behatolású primerrel bevonjuk. Az antiszeptikus funkciót végzi és növeli az anyagok tapadását.

  Ezután 2-3 réteg vakolat kerül alkalmazásra, amely után egy erősítő háló van rögzítve, ráadásul további 1-2 réteg vakolat van. Ez a technológia lehetővé teszi a fal erősítését. A magas páratartalmú területeken történő kőzetmegkötéshez vízszigetelő rendszerre van szükség.

  A szakértők először azt javasolják, hogy a padlóra helyezzék a befejező köveket, így a minta, árnyalatok, elemek méretének optimális kombinációja. Ezután az utóbbit a hátoldalon számozzuk.

  A kő rögzítését az alábbi módszerek valamelyikével végezzük: a végpontok között vagy az elemek közötti varrás megőrzése. A ragasztó oldatot a kő hátoldalára spatulával vagy fésűvel kell felhordani. Ezt követően a köveket a vágni kívánt felülethez nyomjuk, és kissé görgetjük. Várjon néhány másodpercet az anyag kezdeti beállításához. A kő elhelyezése a cementhabarcson lehet, de célszerű speciális ragasztót használni.

  Fontos, hogy a ragasztó alkalmas legyen a kiválasztott ásványi anyagokra.. Fontos, hogy olvassa el a készítmény leírását és utasításait, és szigorúan kövesse azokat a ragasztó keverék hígításakor..

  Ha nagy méretű köveket használnak, akkor a falra rögzített fémrácsra vannak felszerelve. A rögzítést horgonyokkal végzik. A kövek rögzítői alatt megfelelő átmérőjű lyukakat készítenek. A burkolat és a háló közötti hézag habarcsot tölt be, ezáltal a rögzítés szilárdsága és megbízhatósága. Ennek a módszernek az az előnye, hogy lehetővé teszi a falak felületének kisebb hibáinak elrejtését.

  A telepítés alulról felfelé, a sorok egy kicsit eltolódnak (mint a téglafal esetében) a legtermészetesebb hatás elérése érdekében. Ha a varrással történő fektetés technikáját választjuk, akkor az elemek között csempézett keresztek kerülnek beépítésre. vagy gipszkarton szalagok. Segítségükkel azonos szélességű varratokat lehet létrehozni.

  Miután a ragasztó megszáradt, elkezdhetjük a fugázást. A különleges összetételnek nem szabad teljesen kitöltenie a varrást, az elemeknek a varratok fölé kell emelkedniük.

  Otthon a természetes kő kivágása nem könnyű, ezért előre kell gondolni az elemek elrendezését, hogy elkerüljék vagy minimalizálják az anyag vágásának szükségességét. Alkalmazott cserépvágók vagy speciális szakmai felszerelések vágásához.

  Hogyan készítsünk természetes kőburkolatot, nézd meg a következő videót.

  A legjobb lehetőségek

  A tervezők figyelmeztetnek arra, hogy a kő befejezésével egy szoba kevésbé vizuálisan válhat. Ennek elkerülése érdekében lehetővé kell tenni a kő megfelelő megvilágítását. A kisebb helyiségekben jobb, ha kővel elhagyja a fal egész felületét, és használja ki a könnyű textúrákkal váltakozó egyedi szakaszokat.

  A dekoratív hatás a kövek méretének és színének megfelelő kiválasztásával érhető el. Nagyobb helyiségek esetén jobb, ha nagyobb kőből választhat. A tágas nappali elegáns és tiszteletreméltó gránit vagy márvány.

  A természetes kövek hidegnek tűnhetnek, így legjobban melegebb textúrákkal kombinálhatók - fa, gipsz, sűrű textíliák, szőrme. Ebben a példában a fehér kővel bélelt kandalló sikeresen kombinálható a falakon lévő fa panelekkel.

  A narancssárga, piros, sárga, zöld fényes meleg árnyalatok lehetővé teszik a fényes árnyalat természetes kőéből eredő túlzott mértékű súlyosságot.

  A kő szerkezetének hangsúlyozása lehetővé teszi, hogy az elemek között egy varrással lerakódjanak, míg a varratok kontrasztos árnyalatúak. Egy másik lehetőség a különböző méretű kövek használata.

  A nézet félkövér változata egy kő mennyezet lesz. Így lehetővé válik a kamra légkörének, a kényelem újbóli létrehozása. A tetőtérben vagy a konyhában egy ilyen tervezési mennyezet befejezése után, és megfelelő bútorokkal és akár fotópapírral is hozzáadhatja, hogy alpesi faházvá alakítsa.

  Hibás vélemény az, hogy a kő harmonikusan csak klasszikus és „rusztikus” belső terekben néz ki. Miután helyesen felvette az anyagot, a „loft” és a high-tech modern stílusaiban is beléphet.Ebben a példában a szándékosan durva barna-szürke falazat gránit mosogató tetejével, modern bútorokkal és üvegfelületekkel van kombinálva.

  A tervezők érdekes lehetőségeket kínálnak a természetes kő használatához a belső térben.

  • A szoba egyik falának kőjével szemben, ugyanolyan árnyalatú vagy kontrasztos színekkel. Ha a nappaliról beszélünk, a kőfelület a "kandalló vagy TV" hátterévé válhat.
  • Az ívek, a sarkok és a kő különálló szakaszainak díszítése a kővel nemcsak eredeti és elegáns, hanem lehetővé teszi, hogy megvédje a helyiség legkiszolgáltatottabb részeit a károsodástól, valamint jelentősen csökkenti a kő beszerzésének költségét, mivel kevesebbre van szükségük. Lehetőség van a kő textúra és tapéta vagy vakolat kombinálására.
  • A fülkék kitöltése, vagy éppen ellenkezőleg, a felszíni kivágó részek. Ily módon kiválaszthatja a könyvespolcokat vagy a TV-vel ellátott területet. A spotlámpák használata segít a kamra légkörének elérésében és a textúra eredetiségének hangsúlyozásában.
  • A falak egy kővel történő részleges bélése megakadályozza a szilárdságot és a tömörséget. Ezzel a kialakítással a falak egyszerűek és stílusosak.
  • A kő megmunkálása a partíció díszítésére a zónák hatékony módja, amely a tágas (és így a hideg) szobák melegét és kényelmét szolgálja. A lényeg az, hogy a válaszfalnak elegendő teherbíró képességgel kell rendelkeznie ahhoz, hogy támogassa a kő súlyát.
  • A kő hőállósága alkalmassá teszi a kandallók és a falak és padlók szomszédos felületeinek befejezését. Különösen vonzó lehetőség a vidéki házakban.
  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba