Lágy fali panelek: tervezési lehetőségek és telepítési módok

 Lágy fali panelek: tervezési lehetőségek és telepítési módok

A lágy falpanelek különleges eleganciájúak és varázslatosak a különböző befejezési lehetőségek között. Ezek ritkán teljesíthetők, azonban egy ilyen belső tér szokatlannak tűnik. Az anyag lehetővé teszi, hogy kiemelje az egyéniséget, összpontosítson az egyik falra, hogy az elegáns luxus légkört hozza a szobába.

Jellemzők

A lágy falburkolatok belsőépítészeti használatra készültek. Ez egy terjedelmes anyag, melyet textúra, eredeti megjelenés jellemez. Rendszerint vannak olyan termékek, amelyek előállítása a gyárban történik, bár saját kezűleg is készíthetők.

A panelek több rétegből állnak, és a következő eszközzel rendelkeznek:

 • az alap tartós, jó tapadású lapanyagokból, például polivinil-kloridból készült. Az alap vastagsága 5-8 mm;
 • középső réteg - ez az úgynevezett töltés, amely egy habgumi, sintepon vagy poliuretán;
 • külső dekoratív réteg - ezek mesterséges vagy természetes bőr és szövet. Ezenkívül a külső réteget speciális vegyületekkel kezeljük, amelyek biztosítják a bevonat hidrofób tulajdonságait, a napfény ellenállását, a magas hőmérsékletet.

Előnyök és hátrányok

A lágy falpanelek bármilyen típusú belsejébe illeszkednek, a legfontosabb a megfelelő megoldás kiválasztása. Ezek lehetővé teszik, hogy egy elegáns belső teret hozzon létre, és arisztokratikus luxust jegyezzen fel. Fontos, hogy a panelek univerzálisak - alkalmasak lakóépületekben, kárpitos kávézókban, mozikban és más létesítményekben.

Az előnyök közül érdemes megjegyezni a következőket:

 • hang- és hőszigetelő hatás;
 • dekoratív funkciók - a vendégek és a látogatók mindenképpen emlékezni fognak a belső részletekre;
 • lehetőség arra, hogy egy szobát zónába helyezzenek anélkül, hogy igénybe kellene venniük a terjedelmes partíciókat és képernyőket;
 • sokoldalúság és a különböző típusú befejező anyagok harmonizálásának képessége;
 • azon képesség, hogy elrejtse a fal kisebb hibáit, elsősorban a magasságkülönbségeket;
 • könnyű telepítés;
 • a deformációval szembeni ellenállás - a préselés után az anyag azonnal átvesz egy korábbi formáját;
 • az anyag környezetbarát és biztonságossága - nagyszerű lehetőség a gyermekszobák tervezésére;
 • könnyen kezelhető - könnyen kezelhető a bőr paneleknél.

Megjegyzendő, hogy a termékek ára meglehetősen magas.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a textilfelületek különleges gondosságot igényelnek. Ellenkező esetben gyorsan elveszítik a fényességüket és a fellebbezést.

Különböző anyagok

A panelek mérete eltérő: mindkettő nagyon kicsi (100x100 mm) és meglehetősen nagy (1,5x2,7 m). Ami az alakot illeti, ezek elsősorban négyzetek és téglalapok.

Rendeljen egy burkolatot egy csatlakozóval és anélkül. Ez utóbbit általában rétegelt lemezen vagy keménylemezen végezzük. A közös kocsi rögzítőelem az a feltételezés, hogy az anyag felületén mélyedések vannak, amelyekbe dekoratív gombok vannak varrva. Az utóbbi változatos elhelyezkedése mellett autentikus megkönnyebbülés és textúrázott minták készíthetők. A klasszikusok négyzetek vagy rombuszok, amelyeket a szövet egyes részeihez rögzített gombok alkotnak.

A legvonzóbb hordó öltés a bőr, a bársony, a velúr és a velúr bevonatokra néz.

Különleges helyet foglalnak el a 3D panelek, amelyek alapja általában az MDF panelek, gipszek vagy tömbök. Az eredeti formát kapják. A bázis konvex (texturált) részei bőrrel vagy textíliával festettek vagy kárpitoztak.

Az alkalmazott típustól függően az ilyen típusú termékek megkülönböztethetők:

 • szövet - bársonyos, velúros vagy természetes anyagból készült anyag. A lényeg az, hogy az anyag nem nyúlik, nem ég ki;
 • egy természetes bőrből álló felső réteggel. A legdrágább anyagtípus az irodákban, irodákban, a nappaliban jól néz ki;
 • borított mesterséges bőr, például Alcanta. Elegánsnak tűnnek, gyakran nagyon nehéz felismerni az utánzatot, így az anyag hasonlít a természetes bőrhöz, a legkönnyebben kezelhető.

Tippek a kiválasztáshoz

 • A hálószobához általában könnyű padding paneleket választanak. A szoba egy részével, pl. Általános szabály, hogy ez a fajta befejező hangszín egybeesik a függönyök és a tapéta egyfajta árnyalatával, vagy fordítva, kontrasztként működik. A tervezéshez gyakran textil- vagy bőrtermékek nyugtató árnyalatait választjuk. A tartósabb hab- és poliuretán termékek jól néz ki, és hosszú ideig szolgálnak a nappaliban, az óvodában, valamint a sportcsarnokban. Az ilyen típusú panelek nagyobb térfogatúak, mint a sinteponovy.
 • Ágyra gyermek, azaz amikor a panelek nemcsak dekoratív, hanem gyakorlati funkciót is betöltenek, jobb, ha nagyobb mennyiségű hablemezeket választanak. Az ágy melletti falra helyezve megvédheti a babát az álom véletlen ütéseitől és sérüléseitől.
 • A nappaliban, mint a folyosón, a bőr, például a műbőr panelek, valamint a bársony, a velúr kollekció jól néz ki. Fontos szempont: fokozott kopásállósággal és antibakteriális impregnálással kell rendelkezniük.

Lágy panelek vásárlásakor előnyben kell részesíteni a kiváló minőségű és kopásálló felső réteggel rendelkező termékeket.

Ha úgy döntesz, hogy magadat csinálod, akkor a legjobb választás a bútorszövet. Egy rétegnek való bőrrel való munka meglehetősen nehéz. Töltőanyagként ajánlott még egy könnyebben használható sintepon használata is. Lehetővé teszi a sima és egyenletes felületek elérését.

A textil panelek kiválasztásakor előnyben részesítjük, hogy antibakteriális és antisztatikus impregnálással rendelkeznek. Az utóbbi jelenléte nulla statikus terméket eredményez, gyakorlatilag nem vonzza a port.

Fali paneleket vásárolva, mint minden építőanyag, előnyben kell részesíteni a neves gyártók termékeit, amelyek termékei jó minőségűek és biztonságosak.

 • Ezek egyike a vállalat MolleMebelKezdetben az ágyak felszabadításával foglalkoztak, de fokozatosan kibővítették a lágy fali anyagok körét. Ma már a márka alatt különböző textil- és bőrpaneleket, valamint alcantából és más műbőrből készült kollekciókat gyártottak.
 • Hazai termékek "A falak háza" - Ezek az irha, bőr, alcanta, valamint szuper ellenálló rostok, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező panelek, amelyek szagokat oszthatnak meg, és tűzállóak is.
 • Egy másik orosz gyártó Molize pozitív vásárlói véleményeket is szereztek. A bőrből, helyettesítőből és textíliából készült termékek megfelelnek az európai minőségi előírásoknak. A panelek gyártása a megrendelés szerint lehetséges.
"A falak háza"
MolleMebel
Molize
 • A textil panelek széles választéka megtalálható a gyártónál. "Soft jel", amely paneleket a Soft Sign címke alatt gyárt. A legnépszerűbb bevonatok közé tartozik az állomány, a jacquard, a velúr, a bársony, valamint a műbőr. A vásárlók tervezői termékként választhatnak, és saját ötleteiket lefordíthatják, a panelek gyártásának megrendelését saját vázlataik szerint.
 • A márka gyűjteményeiben bőrtáblák széles választéka található. Parketta sugárút. Cégnév szerint könnyen kitalálható, hogy a padlóburkolatok gyártásával is foglalkozik. Ez igaz, bár ma a cég vezető tevékenysége a lágy falburkolatok gyártása, és a hangsúly a bőrkárpitos termékekre irányul.
 • A méltó termelők között a vásárlók termékeket jelölnek LLC Knertser Group és az MK Stroy. Mindkét vállalat a panelek, a gyártás és a bútorok gyártása mellett.
"Soft jel"
Parketta sugárút
MK "Stroy"

A telepítés finomságai

A fali panelek telepítése többlépéses folyamat.

 • Az első lépés természetesen előkészítő. A helyiség tulajdonosát az anyag mérete és típusa határozza meg, kiszámítja a szükséges számú panelt, ragasztót és egyéb elemeket és eszközöket. Ha úgy dönt, hogy saját kezűleg falburkolatokat készít, akkor meg kell vásárolnia egy rétegelt lemez, sintepon vagy habgumi, kötőelemek, bútorszövet. Először, a kívánt méretű paneleket kivágják a rétegelt lemezből, amelyeken az esztrich és a rögzítőrendszerek alatt jelölések vannak. A fúrólyukak jelölésével.
 • A következő lépés töltőanyag előkészítése. A szintetikus winterizerből vagy habszivacsból egy darabot vágunk, amely megfelel a rétegelt lemezek méretének. A ragasztóréteg használata az alaphoz van csatlakoztatva.
 • Ezután folytassa a kapott keret törlésével. A kivágott szövet méretének meg kell egyeznie a bázis méretével és mindkét oldalon 7 cm-rel (hajlításhoz, figyelembe véve az aljzat vastagságát és a töltőanyagot). A töltőanyagban lévő meglévő lyukakon és a bázison keresztül egy nejlonszálat húzunk, helyezzük a kárpitos anyagot a tűre, és rögtön varrunk egy gombot. Ismételje meg a lépéseket minden lyuknál, ezáltal rögzítve a felső dekoratív réteget. Az utolsó gomb varrása után csak a befejező anyag széleit hajlítsa meg a rétegelt lemez rossz oldalán, és rögzítse őket a bútor tűzőgép segítségével.

A kész szerkezet vastagságát az alap és a töltőanyag vastagsága határozza meg. Nagyobb helyiségekben jobb vastagabb alapokat készíteni - akár 5 mm-ig. Kisebb helyiségekben érdemes 3 mm-nél nagyobb vastagságú alapokat használni, kisebb paneleket.

A paneleknél a termék felső oldalával azonos anyaggal bevont gombok használatosak.

Eladáskor kész készletek találhatók, amelyek az obtyagivaniya és az azonos gombok anyagából állnak. A gombokat saját maga készítheti el, ha több anyagot vásárol, és apró darabokra vágja.

A gombok ronggyal vannak borítva, kényelmesebb, ha a rögzítésük során azonnal elvégezzük.

A boltban beszerzett vagy saját készítésű panelek különböző módon szerelhetők fel a falakra. Íme egy példa a lépésenkénti utasításaira egy ilyen népszerű rögzítéshez egy kereten:

 • antiszeptikus kezelt fa lécekből egy cellás típusú keretet szerelnek fel, amely a falhoz rögzítve van;
 • a sejteket habosított gumival töltik meg, amelyet ragasztóra kell rögzíteni;
 • a kialakítás poliészter bevonattal van ellátva, amely a szélein rögzítve van;
 • a kárpitot rögzítik, rögzítik a léc mindkét oldalára;
 • a rögzítési pontokat ragasztott dekorációs szalaggal zárják;
 • a kis szegfűt egy ruhával zárják le, és a dekoratív réteg felszínén vezetik a hasított testekbe.

Kicsit tanács: a köröm sérülésének elkerülése érdekében használjon műanyag bélést.

Napjainkban a hátlapon található reteszelő mechanizmusokkal rendelkező panelek találhatók. Ezek segítségével a termékek lógnak a ládára, anélkül, hogy körmökkel kellene rögzíteni őket. Ha a panelek kicsi és könnyűek, és az alap meglehetősen erős (például teherhordó fal), ragaszthatja a termékeket.

A folyamat általános formája a következő:

 • a jelölés a falon történik - a panelek rögzítésének terve;
 • ragasztót alkalmazzák a panel hátoldalán a kerület mentén és a középen;
 • A panelt a falra jelöljük és nyomjuk meg.

Tudod dolgozni az alulról felfelé, és felülről lefelé. Ha kisebb panelre van szükség, először szétszereljük, majd fűrészeljük vagy vágjuk. A megfelelő elem ismételten bevonatos poliészterrel (hab) borított és dekoratív réteggel borított. Mivel a kivágott méretek kevésbé esztétikai jellegűek, ajánlatos azokat úgy szerelni, hogy ne kelljen a vágáshoz. Ezt úgy tehetjük meg, hogy nem töltjük ki a teljes falat, hanem annak központi részét, vagyis nem éri el a sarkokat.

Ebben az esetben fontos meggyőződni arról, hogy a panel által díszített falrész és a sarkok közötti minden oldal távolsága azonos.

A ragasztás alapjaként hígított pva vagy folyékony körmök használatosak. Ha a ragasztó a panel külső részére kerül, azonnal törölje le. A telepítés során meg kell próbálnia, hogy a ragasztó ne essen az elülső oldalra. Függetlenül a választott szerelési módszertől, fontos a fali panel megfelelő előkészítése. Minden szabálytalanságot meg kell semmisíteni, távolítsa el a kommunikációt (csövek, vezetékek), megszüntesse a repedéseket.

Ha az anyag ragasztását tervezi, jobb, ha eltávolítja az előző befejező réteget, mivel ez hátrányosan befolyásolhatja a tapadást.

Egy sima, tiszta és száraz falon 2-3 réteg primert kell alkalmazni. Antiszeptikumként fog működni és javítja az anyagok tapadását.

Tippek és trükkök

A szakértők azt javasolják, hogy lágy falburkolatokkal történő munkavégzés során az alábbi tippeket ragadják meg:

 • a bőr falburkolatok kiválasztása esetén texturált tapétával, elegáns fából készült bútorokkal kell kombinálnia őket;
 • ha a feladat a helyiség zónája, akkor a „puha” fal folytatható a mennyezet vagy a dobogó részleges befejezésével;
 • A legegyszerűbb gondozás a bőr utánzattal díszített modellek. A sima matt bőr a legtartósabb és könnyen használható. Törölheti száraz vagy enyhén nedves ruhával.
 • A bőrtermékek esetében jobb, ha speciális ápolási termékeket és polírozókat vásárolnak. Alkalmasak és kárpitozott bőrbútorok kezelésére használatosak;
 • a szövetfelületek általában elegendőek a porszívóval való rendszeres tisztításhoz egy speciális fúvókával a kárpitozott bútorokhoz;
 • elfogadhatatlan, hogy a felületet dörzsölje, agresszív tisztítószereket, valamint csiszolószemcséket tartalmazó termékeket alkalmazzon;
 • Ha folyadék kerül a falra, azonnal fújja le a foltot száraz, tiszta ruhával vagy ronggyal.

Ami a színt illeti, érdemes megjegyezni, hogy a fali panel általában a szoba középpontjává válik.

 • A hálószobához nyugodt bézs vagy világos árnyalatokat választanak. Egy ilyen panel képes vizuálisan bővíteni a szobát.
 • Nappali és a szekrény sötétebb árnyalatokat választhat. Tiszteletre méltó megjelenésű bőrtermékek kávé, barna, grafit és fekete árnyalatokban.
 • Az óvoda számára általában elnémított fényt vagy fényes árnyalatokat választ.

A különböző színeket kombináló 3D panelek használata lehetővé teszi érdekes hatások elérését. Például egy hullámszerű textúra, festett vagy kárpitozott a sötét kéktől a könnyű akvamarinig terjedő 2-3 színárnyalatú anyagokkal, létrehozza a tengerészeti témájú panel illúzióját.

Nem szükséges a fal teljes felületének elcsúszása, mert akkor megszűnik a fényes részletesség, a szoba akcentusa. A jó hely a kárpitozott bútorok közelében található termékek. Ez a lágy sarok folytatásának érzését kelteti, a szoba vizuálisan bővül. A panelek segítségével bizonyos belső részleteket elkülöníthetünk. Ebben az esetben nem szükséges kontrasztokon játszani. A panel ugyanolyan színű, mint a többi belső elem.

Az ékezetek már a textúrák különbsége miatt is elrendezhetők.

Megtudhatja, hogyan készíthet saját kezűleg lágy falburkolatot az alábbi videó megtekintésével.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba