Szálas cement panelek kültéri használatra

 Szálas cement panelek kültéri használatra

A mai építési piac számos lehetőséget kínál a homlokzati anyagok számára. Ezek közül az egyik a rostcement panelek, amelyek az épületet tiszteletreméltóvá teszik. A rostos cement panelek vonzó megjelenése és a fa- vagy kőfelületek utánzása mellett lenyűgöző teljesítményt nyújtanak.

Mi az?

A szálas cement panelek kompozit anyagok az épületek külső befejezéséhez. Alapja a szálcement - a cement keveréke (a készítmény 80% -a), valamint a megerősítő rost, homok és víz (20%). A technológiai folyamat hasonló összetételének és sajátosságainak köszönhetően a rostcement panelek nagy szilárdságúak, és tartósságuk jellemzi. Egy másik név - rostbeton panelek.

A XIX. Század végén, a XX. Az anyag tartóssága, tűzállósága azonnali népszerűségéhez vezetett. Egy idő után azonban azt találták, hogy a termékben az azbeszt hátrányosan érinti az emberi egészséget. Ezt követően megkezdődött a biztonságosabb recept keresése, melyet sikerrel koronáztak. Napjainkban a szálcement alapú iparvágány környezetbarát, megbízható és emellett masszívan megfizethető befejező lehetőség.

Megváltotta a vakolatot, amely korábban házakkal és más épületekkel szembesült. A vakolt felületekkel ellentétben a rostos cementbevonattal ellátott homlokzatok tartósabbak és ellenállóbbak a légköri jelenségekkel, a jobb hőszigeteléssel, a könnyű telepítéssel és a különféle kialakításokkal.

Első alkalommal Japánban készültek az ipari anyagok, így nem meglepő, hogy ma ez az ország a vezető cement a cementszálprofilok gyártásában. A termék minősége elsősorban attól függ, hogy valóban megfelel-e a termelés és a technológiai jellemzőknek. A nyersanyag cementből, tisztított cellulózból, homokból, speciális alkatrészekből áll. Először is, a száraz összetevőket alaposan összekeverjük, és csak ezután adunk hozzá vizet. Ezután a nyersanyagot a gépekbe szállítják, ahol a jövőbeli termék textúrája egy speciális tengellyel van összekötve.

Ezután a nyersanyagok nagy nyomással történő préselését egy lapos termék előállítására végezzük. A következő lépés a hőkezelés, amelynek során kalcium-hidroszilikát keletkezik, amelynek jelenléte meghatározza a panelek szilárdságát és tartósságát. Végül, a kész panelek olyan készítményekkel vannak bevonva, amelyek biztosítják a nedvességállóságot és a fagyállóságot. Ha egy adott felület utánzatáról beszélünk, akkor ebben a szakaszban a panelek színezését és másfajta díszítését végzik.

nyomás
autoklávban
szín

jellemzői

A különböző gyártók elülső szálas cementpaneljei jellemzőikben kissé eltérhetnek, de általában azonosak. A panelek egyik legfényesebb tulajdonsága a tűzbiztonság. A cement nem gyúlékony, így a homlokzati burkolat teljes védelmet nyújt a tűz vagy olvadás ellen.

A panelek nedvességállóak (nedvességelnyelés 7-20% között)és egy speciális bevonat jelenléte megvédi az anyagot a felületén lévő korrózió megjelenésétől.A szálcementet fagyállóság jellemzi, akár 100 fagyasztási ciklusnak is ellenáll a tulajdonságok elvesztése nélkül (kb. Ez a ciklusszám 40-50 évre számít). Ugyanakkor magas termikus hatékonyságot biztosít. A szálcement alapú lemezek használata jelentősen csökkenti a szigetelés fogyasztását, és ezáltal a költségeket, amelyek fontosak egy magánház előtt.

Az összetétel sajátosságai és a cellulózrost jelenléte a magas hőszigetelésen kívül jó hangszigetelést biztosít. A sokkok és a mechanikai sérülések ellenállása lehetővé teszi, hogy nemcsak magánházakat, hanem közintézményeket is burkolhassanak alapanyagként.

Ezek a tulajdonságok biztosítják az anyag tartósságát. - Az átlagos élettartam 20 év. Ugyanakkor, még több év múlva is, az anyag megtartja vizuális vonzerejét. Ez annak köszönhető, hogy a panelek ellenállnak az ultraibolya sugárzás hatásainak, valamint az öntisztító képességnek.

Ami a tervezést illeti, változatos. Jelölje ki a színes paneleket, valamint a kő, fém, tégla és fa felületek utánzó lehetőségeket. Ugyanakkor az imitáció olyan magas színvonalú, hogy a szimulált felület szerkezete és árnyalatai pontosan megismétlődnek, így a „hamisítás” csak egy fél méter távolságtól megkülönböztethető.

Ellentétben a műanyag vagy fémlemezekkel, a szálcement kollégáknak nagyobb súlyuk van. Átlagosan 10-14 kg / m2, vastagabb és sűrűbb paneleknél 15-24 kg / m2 (összehasonlítás esetén a vinil-iparvágány súlya 3-5 kg ​​/ m2). Ez a telepítés bonyolultságát okozza abban az értelemben, hogy nem lehet egyedül megbirkózni a telepítéssel. Ezen túlmenően a panelek nagy súlya az épület csapágyelemeinek nagyobb terhelését jelenti, ezért csak szilárd alapokra alkalmas.

tégla
faipari

Az összes panelhez hasonlóan ezek a termékek a lécre vannak szerelve, ami csökkenti a falak laposságának követelményeit.

Érdemes megjegyezni az anyag széles körét. A homlokzat befejezése mellett szélvédő és szigetelőanyagként is használják a fő falakhoz. Ezt a keretet és előregyártott szerkezeteket a szellőztetett típusú homlokzatok elrendezésére használják.

tervezés

A szálas cement felületek sokféle textúrát utánozhatnak. A legnépszerűbb termékek a fa alatt, a kő alatt és a tégla alatt vannak. Ezenkívül színes opciók is vannak. Az utóbbit általában mély pasztell árnyalatok képviselik.

A tégla és a falazat panelek utánzatát általában vörös, terrakotta, bézs, szürke és sárga árnyalatokkal készítik.

Különösen figyelemre méltó panel, amelynek külső része kőforgácsokkal van borítva. Nemcsak kiváló megjelenésük van, hanem javítják a termék szilárdságát és fagyállóságát is. Az ilyen panelek egy háromrétegű sütemény, amelynek alapja egy szálcement alap, a hátsó oldalt vízlepergető bevonat képviseli, az elülső oldal pedig poliészter gyantákon és kőforgácsokon alapuló készítmény.

Méretek

Nincs egyetlen szabvány, amely szabályozza a rostcement panelek méretét. Minden gyártó saját szabványokat állít be az anyag méretére. Általában vastagságuk 6-35 mm között változik. Ha összehasonlítjuk a japán és az orosz márkák méretét, az elsők általában rövidebbek, de néha 2-szer szélesebbek.

Japán lemezek esetében a standard méretek 455 × 1818, 455 × 3030 és 910 × 3030 mm. Háztartási gépek esetében - 3600 × 1500, 3000 × 1500, 1200 × 2400 és 1200 × 1500 mm. Az európai modellek általában még nagyobb mérettartományúak - 1200 × 770 és 3600 × 1500 mm között.

Tekintettel arra, hogy minden gyártó saját méretben gyárt paneleket, ajánlatos megvásárolni az egy márka teljes tételét. Ezzel elkerülhető a lemezek közötti eltérés.

A gyártók áttekintése

Mint már említettük, a legjobb szálas cementpanelek közé tartoznak a japán márkák termékei. Ezeket két vezető vállalat képviseli - Kmew és Nichihaa Panasonic csoport tagjai. E márkák eredeti termékeinek minősége nem kétséges, a széles modellvonal lehetővé teszi a szükséges formatervezésű panelek megtalálását. A hátrány csak a magas termelési költség.

termékek Nichiha kiváló minőségű szigetelést biztosít, többrétegű bevonattal rendelkezik, és majdnem elhalványul. A saroklemezek és a fém sarkok, valamint más alkatrészek jelentősen leegyszerűsítik a telepítési folyamatot.

lemezek Kmew több rétegből is áll. Felső - szükségszerűen festék, valamint kerámia permetezés. Az utóbbi feladata, hogy magas színvonalú anyagvédelmet biztosítson az UV sugárzásnak való kitettség ellen.

Nichiha
Kmew

A figyelem érdemel a belga márkát Eternit. A rendelkezésre álló panelek megjelenése hasonló a festett deszkákhoz. A gyártó több rétegű bevonó termékeket is szállít. A felső réteg egy színes dekoratív (a katalógusokban 32 alapszín árnyalatú), a hátsó réteg vízálló bevonat, amely megakadályozza a nedvesség behatolását a panel vastagságába.

A vásárlók bizalmát az Oroszországban gyártott termékek élvezik "Rospan"körülbelül 20 éve gyárt rostcement paneleket. A három rétegű burkolatnak köszönhetően az anyag a megnövekedett tartósság és az időjárási viszonyok között eltér. Az elülső oldalt először akril alapú homlokzati festékkel, majd átlátszó szilikonvegyülettel fedjük le. Sikeres a kő és a fa felületének utánzata, amely 3-4 mm mélységű dombornyomási mintázatot eredményez. Ennek köszönhetően a természetes kő vagy a fa szerkezete is megközelíthető.

Mivel a gyártó a vevőkre, honfitársakra koncentrál, a Rospan lemezek optimálisan használhatók az orosz éghajlatban, beleértve az északi régiókat is.

Egy másik hazai márka, az LTM alaposan megkülönböztette termékeit, így a megfelelő panelek megkeresése egyszerű. Tehát a magas páratartalmú területek homlokzatainak megvilágítására az Aqua sorozat paneljei találhatók. Ha nagyobb megbízhatóságú és tartósabb paneleket szeretne vásárolni, a gyűjteményekből származó modellek érdemes lehetnek. "Cemstone", "Cemboard HD", "Natura".

A szélálló lapokat átlagos sűrűség jellemzi, és optimálisak a magasépítésű burkolatokhoz, valamint a part menti régiókhoz. Az alacsony sűrűségű hőálló termékeket olyan épületek befejezésére használják, amelyeket a tűzbiztonság fokozott követelményei jellemeznek. Ezen túlmenően az LTM táblák széles körűek. Nagyobb panelek nagy homlokzatokhoz használhatók. Néhány ember élete eléri a 100 évet.

«Cemstone»
"Cemboard HD"
«Natura»

A vállalat jellemzője "Kraspan" (Oroszország) a panelek telepítéséhez szükséges alrendszerek egyedi elemei. Az alrendszerek és panelek együttes használata lehetővé teszi a homlokzat ideális geometriájának elérését, a hibák és szabálytalanságok elrejtését, az előkészítő munka felgyorsítását és egyszerűsítését. A gyártógyűjteményben meglehetősen fényes árnyalatok vannak a paneleken, bár nyugodt pasztellek uralkodnak.

Egy másik viszonylag fiatal hazai márka - a "Latonite" - szintén sok pozitív ügyfél-véleményt kap.

A felállásukban a következő típusú panelek találhatók:

  • festett préselt lemezek (belső és külső használatra alkalmasak);
  • festetlen extrudált termékek (csak külső burkolatokhoz szükségesek, további festést igényelnek);
Festetlen festés nélkül
Préselt festett
  • fel nem festett, festetlen panelek (a belsőépítészetre utalnak, a festék- és lakk kompozíciók későbbi alkalmazását javasolják);
  • szálcement-iparvágány (közönséges rostcement alapú iparvágány profilok).

A gyűjteményekben sok élénk színű panel található, pasztell árnyalatok is vannak. Emellett a vásárló a RAL katalógus szerint rendelheti a megfelelő árnyalatban lévő megfelelő panelek színezését.

Festetlen festetlen
Szálcement iparvágány

A következő videóban megtekintheti az A-TRADING cég szálcement homlokzati lemezeit.

Hogyan válasszuk ki?

A panelek kiválasztásakor előnyben kell részesíteni azokat, amelyek teljes elemekkel és szerelvényekkel rendelkeznek. Az ilyen készletek többet fognak fizetni, de nem kétséges, hogy az alkatrészek és tartozékok kompatibilisek. Fontos, hogy pontosan kiszámítsuk a burkolóanyag szükséges mennyiségét, és ne felejtsük el a maradékot és a vágást. Általában az egyszerű építésű épületek esetében elegendő 7-10% -ot hozzáadni a tartalékhoz, az összetett konfigurációjú épületek esetében - 15%.

A rostcement panelek súlya meglehetősen észrevehető, ezért megbízható és jó minőségű ládára van szükség. Sok gyártó profilokat készít a ládák összeszereléséhez, amelyek ugyanazon márka bizonyos paneljeinek paneljeihez vannak tervezve.

Sok felhasználó úgy ítéli meg, hogy optimális, ha a szálcementlemezeken kívül a panelek további elemeket és tartozékokat tartalmaznak, profilok a lécek készítéséhez, akril festék a vágások feldolgozásához, valamint a szerelési utasítások. A felfüggesztett szálas cement anyag szükségszerűen magában foglalja a fémből készült dekoratív paneleket és profilokat.

Már említettük, hogy a szálcement paneleket néha szálbetonnak nevezik. A név ilyen kétértelműsége nem zavarhatja meg a vásárlót, hanem egy és ugyanaz az anyag. Csak néhány gyártó szívesebben hívja a lemezszálakat.

A japán paneleknél gyakran van egy üvegkerámia réteg, amely jobb védelmet nyújt az időjárási viszonyok ellen. Ebben a tekintetben a Japánból származó termékeknek magasabb a költsége. Emellett a szállítási költségek a termékek árában szerepelnek. Ne felejtsd el ezt a vásárláskor - a minőségi termék nem lehet olcsó.

Az anyag ára átlagosan 500-2000 rubel / m2. Az ár a panelek méretétől és vastagságától, az elülső oldal díszítésének jellemzőitől, a teljesítménymutatóktól, a márkától függ.

Ajánlások az anyaggal való munkavégzéshez

A szálcement panelek telepítésének technikája egyszerű, de számos konkrét ajánlást kell követni. Először is el kell döntenie a telepítés típusáról: közvetlenül a csavarok falain vagy a lécen. Mindenesetre kapcsokra lesz szükség, amelyeken keresztül csavarokat csavarnak. A Kymymery szolgál a panelek rögzítésének javítására, valamint a vízszintes varratok elrejtésére.

A legtöbb esetben a csiszolást használják, melynek köszönhetően a fal és a panel között lehetőség van a légrés megőrzésére, szigetelőanyagok használatára és nem a falak tökéletes összehangolására. A fából készült gerendákhoz vagy fémlemezekhez használt ládák. Ez utóbbi nem igényel speciális képzést, ellentétben a fa kollégával.

A keretszerkezet meglehetősen egyszerű, amelyben a fémkeretek rögzítve vannak a ládában. A panelek a hornyokba vannak csavarozva.

Néha a panelek úgy vannak felszerelve, hogy az alagsor zónáját a vak területről az ereszbe nem helyezik. Az összes panel kerete megosztott. Ha szükséges az alagsor elosztása, vagy a lemez és a lemezek közötti szigetelés kitöltése, akkor ebben a részben a keret a homlokzat többi részéhez képest kissé nagyobb.

Fűtőként általában más frakcióból származó claiditot használnak, amelyet nemcsak a magas hőszigetelő tulajdonságok jellemeznek, hanem lehetővé teszi a szerkezet védelmét a rágcsálóktól.

A szálcement burkolólapok beszerelése nem különbözik a szerelési iparvágánytól. Az eljárás jelentősen leegyszerűsíti a speciális hornyok és reteszelő mechanizmusok jelenlétét.

Ha szükséges a panelek vágása, akkor a vágásokat akril festékkel kell feldolgozni. Általában az anyaggal együtt szállítják és értékesítik. A vágás ilyen feldolgozása biztosítja az árnyalatok egységességét a panelen és a szelvényeken, valamint megvédi az anyagot a nedvesség behatolásától és a további megsemmisüléstől.

A panelek közötti csatlakozásokat szilikon tömítőanyaggal kell kezelni. Ha szükséges a panelek festése, győződjön meg arról, hogy a felület sík és tiszta. Szükség esetén őrölje a bevonatot, majd távolítsa el a port és a szennyeződést a felületen átfújó levegővel.

Gyönyörű példák a külső részen

A szálas cement panelek sikeresen utánozzák a különböző fafajtákat.

Sikeresen utánozzák a fém iparvágányokat, eltérőek, nagyobb teljesítményűek.

Végül, a szóban forgó anyag színesebb panelekké alakíthatja a szokatlan színek vinil vagy akril burkolatát.

A kitűnő, tiszteletre méltó külső terek kialakításához ajánlott kő- vagy téglafalú paneleket használni.

A különböző textúrák paneljeinek érdekes kombinációja. A fa és kő, kő és tégla, tégla és fém elemek harmonikusan kombinálódnak.

A homlokzat textúrájának és árnyékának megválasztásakor fontos, hogy harmonikusan nézzenek ki a külsőben, a bejárati csoport színrendszerével, a háztartási épületekkel együtt. A ház vagy más épület kiválasztásának legegyszerűbb módja többek között a fényes panelek kiválasztása. Ugyanakkor a homlokzat méretei vizuálisan növekedni fognak.

Ha érdekes építészeti elemek vannak a házban, ajánlatos színüket kiemelni. Szerves megjelenésű épületek, sötétebb tornyokkal, oszlopokkal, kiemelkedésekkel és egyéb elemekkel díszített, világos árnyalatokkal díszített panelekkel. A kontrasztot különböző textúrák felhasználásával lehet elérni, például a homlokzat fő része fás anyaggal, építészeti elemekkel - a kő alatt található.

Ha a házat egy kert vagy egy park veszi körül, a tervezőknek ajánlatos a világos pasztell árnyalatokat választani. A város épületeiben élénk színeket vagy drága textúrákat vehet fel.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba