Thermal break ajtók

 Thermal break ajtók

A bejárati ajtó megvásárlásakor megbízhatóságot, funkcionalitást és tartósságot várunk el, ezért figyelembe kell venni a helyiség típusát, amelyre tervezték. Például, a szokásos fém ajtó, amely tökéletes egy lakáshoz, a magas hővezető képesség miatt, a magánházak tulajdonosainak kondenzátum, hőveszteség formájában okoz bajt. A termikus megszakítási technológia segít ennek megszüntetésében.

Mi az?

A termikus szünet egy olyan anyag elválasztása, amely hőt vezet két vagy több részre szigetelőanyaggal vagy egy száraz levegő réteggel, amely a szerkezet üregébe van csatlakoztatva. Ezzel a módszerrel csökkenthető a ház és az utca közötti hőátadás, ezáltal csökkentve az energiaköltségeket és a hőveszteséget. A legegyszerűbb példa a hagyományos orosz lombkorona - egy fűtetlen szoba, amely megakadályozza a hideg és meleg levegő éles ütközését. A modernebb variáció egy dupla ajtó, alkalmas azok számára, akik nem tudnak helyet biztosítani az előcsarnok számára.

Azonban a párosított struktúrák ilyen hátrányai, mint például a nehézkes, a használat kényelmetlensége (két ajtó megnyitása szükséges), a használhatatlan tér elvesztése, az ajtók süllyedése és a szorosság megszegése idővel a mérnökök számára termikus szünetű ajtókat hoztak létre.

Tervezési jellemzők

A jól ismert fizikai szabályoknak való megfelelésnek köszönhetően a fejlesztők lenyűgöző szigetelési tulajdonságokat értek el: a meleg és hideg felületek közötti különbség csökkenti a hőátadást.

Számos kulcsfontosságú pont van a termikus ajtó eszközben:

 • az ajtókeret két részeamelynek üregét szigetelőanyaggal töltjük (ásványgyapot, hab);
 • szakaszok között - alacsony hővezető képességű anyagréteg (parafa, poliuretán, poliamid);
 • többrétegű ajtólap. A külső és a belső panelek közötti tér két vagy több szigeteléssel van ellátva, amelyek műanyag vagy fa betétekkel vannak szigetelve.

Ezeknek a megoldásoknak a kombinációja lehetővé teszi, hogy az utcai ajtó kialakításából kizárják az úgynevezett "hideghidakat", amelyeken keresztül hőt szivárog.

anyagok

A termikus ajtók minősége attól függ, hogy a gyártó milyen anyagokat használ. A gyakorlat azt mutatja, hogy a fém ajtó kialakítása hatékonyabb a hőszigetelés és a biztonság szempontjából, mint a polivinil-kloridból (PVC) vagy a fából készült termékek. Ebben az esetben azonban fennáll a veszélye annak, hogy megfelelnek a vékony acélból készült alacsony minőségű termékeknek. Ők megragadják az olcsó és alacsony súlyt, de ezeknek az ajtóknak az ereje nem több, mint egy konzervdoboz. Ezért emlékeztetni kell arra, hogy a tervezés megbízhatósága közvetlenül arányos a fémkeret falainak vastagságával. A külső lemez standard vastagsága 1,8 mm, de a biztonsági szakértők legalább 3 mm vastagságot javasolnak.

A hőszigeteléssel ellátott ajtó belseje különböző szigetelőanyagokkal van feltöltve. A leggyakoribb:

 • PVC - a termelésben bizonyult a leginkább költséghatékony anyagnak, amely magas szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Többkamrás szerkezete megőrzi a hűtött levegőt a levegő közbenső rétegei miatt, megelőzve a hőt. Ennek a töltőanyagnak a fő hátránya az alacsony fagyállóság. Ezért csak olyan területekre alkalmas, ahol az átlaghőmérséklet télen nem alacsonyabb, mint 15 ° C.

Ásványgyapot - olyan anyag, amelynek tulajdonságai ideálisak a hőajtók kialakításához. A főbbek közül:

 • Légcsere - kiküszöböli a kondenzátum képződését;
 • A magas égési hőmérséklet biztosítja a tűzállóságot;
 • Hangszigetelés;
 • Ellenáll a légköri körülményeknek, beleértve az alacsony hőmérsékletet is;
 • Gazdaságos.
 • Hab műanyag - olcsó szigetelő típus. A felépítés alapja a meleg és hideg levegőáramok számára teljesen áthatolhatatlan. Ezen kívül ez az ajtó ellenállhat -100 ° C alatti hőmérsékletnek.
 • Poliuretán hab - nagy szilárdságú, porózus szerkezetű műanyag, amely jól tartja a hőt és akadályozza a hangokat és a zajt. Az ilyen kitöltés további merevséget biztosít az ajtólapnak, növelve annak élettartamát.
 • üveggyapot Jó tömítőanyag is, de jelentős hátránya van: úgy vélik, hogy melegítéskor mérgezővé válik az emberre. Ezért az ilyen töltőanyaggal ellátott ajtót gyakran az ipari szellőztetéssel ellátott ipari helyiségekben szerelik fel.

Az ilyen típusú szigetelőanyagok nyilvánvaló előnyei ellenére a szakértők és a fogyasztók szerint az elsőbbség a fához tartozik. A tömör fa masszív sűrűsége magas feszességet biztosít, és környezetbiztonsága miatt az ilyen ajtókat célszerűbb lakóépületekben használni. Az egyetlen negatív a magas költség.

Erősségek és gyengeségek

A termikus ajtó használatának előnyei a következők:

 • A szoba hőjének megőrzése, ami természetesen csökkenti a ház fűtésének költségeit;
 • Időjárásállóság. A termikus szünet minimálisra csökkenti a termékre ható hőmérséklet különbségét. Az ilyen ajtók nem fednek be nedvességet, és ennek megfelelően jéggel, ami meghosszabbítja élettartamukat és megőrzi az esztétikai megjelenést.
 • Alkalmas kemény éghajlati viszonyokhoz;
 • A szigetelés szükségessége, valamint egy kiegészítő hőszabályozó rendszer elrendezése megszűnik;
 • Magas zaj- és hangszigetelés;
 • Magas nyomással és tömörséggel szembeni ellenállás.

Annak érdekében, hogy a vásárlása ne veszítse el ezeket az előnyöket, hátrányos helyzetbe kerülve, több feltételre is figyelnie kell. Az ajtó kiválasztásakor gondosan ellenőrizze az ajtólapot. Felületének teljesen síknak kell lennie, süllyedések és lyukak nélkül, ferde, hajlított és egyéb deformációk nélkül. A nehéz terméktervezés kétségtelenül a biztonság és a megbízhatóság plusz, de a hagyományos rögzítőelemek használata esetén rövidítheti a termék élettartamát. Ezért szükséges az erős csuklópántok felszerelése, és a speciális vászonokkal, amelyek stabilan rögzítik a vászont.

Különleges követelményeket támasztanak a hőszigeteléssel rendelkező ajtók felszerelésével. Bármilyen észrevétlen kár, kúp, lejtés, a telepítés során fellépő hiba elháríthatja a szigetelő előnyöket. Elképzelhető, hogy további hőkezelési funkcióval rendelkező fogantyúkat kell vásárolnia, mivel a szokásos szerelvények hozzájárulhatnak a hőveszteséghez.

Ha magas páratartalmú helyiségben termikus ajtót szeretne használni, akkor telepítenie kell továbbá a tápellátási és a kipufogó szellőztető rendszert. Ellenkező esetben az ajtó mágikus tulajdonságai nem segítenek elkerülni a kondenzáció kockázatát.

típusok

Az utcai ajtók piacán a gyártók egyre növekvő száma különböző szerkezeti módosításokat, azok jellemzőit és összetevőinek kombinációit biztosítja. Az „ár-minőség” kritérium szerinti besorolás a gazdaság, az üzleti és az elit osztályok modelljeit azonosítja.

Költségvetési opciók előállításához a leggyakrabban használt vékony fémprofilok és olcsó anyagok befejeződése: műbőr, MDF, bélés. A végtermék elég meleg és könnyű, de a kis vastagság miatt nem megbízható.

A drágább mintákat külső felületként lamináljuk, amely a fa utánzata. A szigetelt ajtó tisztességes, olcsó és karcolással és kopással szemben ellenálló.

Az Elite modellek általában rendelésre készülnek és természetes anyagokkal vannak vágva. Gyakran használt kiváló minőségű MDF vagy ragasztott természetes furnér. A tölgy és más fajták tömör tömbje sokkal drágább, mint az analógok, de elegendő a termékek számára, hangsúlyozva a tulajdonosok társadalmi helyzetét. A dupla ajtó különösen fényes, ilyen felületű.

Azok, akik nem terveznek komoly kiadásokat, de azt állítják, hogy szilárdak, olyanok lesznek, mint a metallofil a befejezésben. Ez a fém különleges módon történő feldolgozása (bélyegzés vagy kézi merítés), hogy háromdimenziós mintát kapjon.

méretek

A hőszigeteléssel rendelkező modellek alapvető jellemzőinek ismerete nagyban leegyszerűsíti a fogyasztói választást. Kulcspontok, amelyekre figyelni kell:

 • Az acéllemez vastagsága. Mint fentebb említettük, az 1,5-1,8 mm vastagságú modellek előnye;
 • Ajtólap vastagsága 70 mm-től kezdődik. Mindez az ajtó „töltésétől” és a zaj- és hőszigetelő rétegek számától függ;
 • Tipikus termékméretek a legtöbb gyártó széles tartományban változik: 0,86-1 m széles és 2-2,5 m magas.

Választhat dupla és másfél modellt is. Számos választás lehetővé teszi, hogy szinte minden nyíláshoz ajtókat vásároljanak, vagy rendelésre kerüljenek;

A fémajtó átlagos súlya körülbelül 100 kg. A nehezebb szerkezetek általában egyéni megrendelésekre vonatkoznak. A súly súlyosan befolyásolja az acél vastagságát, a dekoratív bevonat jelenlétét, a kiegészítőket és egyéb részleteket.

Színek és design

A bejárati ajtó az évekig választott lakás jellemzője. Ezért fontos, hogy ne csak funkcionális jellemzőire, hanem megjelenésére is figyeljünk. A modern technológiák gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket kínálnak az utcai ajtók tervezéséhez és a színek kiválasztásához. Tekintsünk néhány népszerű lehetőséget.

Ha a házban nincs elegancia és könnyedség, a Provence-i stílusban lévő fehér ajtó eléri a kívánt hatást. A melegség és az ünnepség hozzáadja a tölgy arany színét. A fehér tölgy színe szintén fontos, ami lehetővé teszi, hogy teljes mértékben élvezze a fa mintázat szépségét. Soha ne veszítse el a sötét wenge színes modellek népszerűsége. Ez a kialakítás drága és elegáns, különösen faragványok és finom minták kombinációjában.

Az ókorban, vagyis a patinában az első ajtóhatás egy másik divatos tervezési trend. Ez a folyamat teljesen manuális és több szakaszból áll: alapozó, polírozás, patina bevonat és lakkozás. A manipulációk lehetővé teszik a repedezett festék, bőr, kordbársony és sok más hatás elérését. A mesterségesen öregített felületek harmonikusan keresik a kovácsolást, és adják meg az input termék egyediségét.

A belső ajtó tükörrel ellátott bejárati ajtaja jó kialakítású kis folyosókhoz. Amellett, hogy egy ilyen megoldás helyet takarít meg, a tükörfelület vizuálisan növeli a helyet.

Az üveggel ellátott ajtók jobban megfelelnek a magánszektornak. Stílusosak és szépek, és további fényforrást jelentenek. A látszólagos megbízhatatlanság ellenére a gyakorlatban az edzett és hőálló üveg előállítására használják, ami meglehetősen nehéz károkat okozni. Ezenkívül a további védelem érdekében az ilyen ajtók kovácsolással készülnek. A dekoratív kovácsolt elemek eleganciát és eleganciát adnak minden otthon külső részére. Opcionálisan a szokásos üveg helyett festett üveglapokat is rendelhet.

A por ajtó kárpitozása széles körben elterjedt technológia. A színezést úgy végezzük, hogy a port egy elektrosztatikus térben permetezzük, majd a porfestéket 140-200 ° C hőmérsékleten polimerizáljuk.

Sokféle szín, valamint további hatások (selyem, krokodilbőr, antik, stb.) - ez egy nyílt terület a tervezők számára.

Az ilyen típusú kivitel gyakorlati funkciója a bevonat védő tulajdonságai a mechanikai sérülések és a barátságtalan külső környezet ellen.

gyártók

A termikus megszakítású ajtók gyártói széles választékot kínálnak a modellek és befejezések számára. Az egyik az Torex cég. Az üzemet Saratovban alapították, és 1989 óta működik. Az ügyfelek szerint megítélhető a termékek magas minősége, a megfelelő szintű kiszolgálás és az ügyfélszolgálat. A legelőnyösebbek a "Bullfinch" modellek. Különböző éghajlati övezetekben több sorozatban kerülnek kiadásra:

 • "Snegir 20" - 3 réteg tömítőanyagot, egy 76 mm-es ruhát, amelyet meleg és nedves télre terveztek, -18 ° C-nál alacsonyabb hőmérséklet mellett, ellenáll a rövid idejű hőmérséklet -20 / -25 ° C-ra;
 • "Snegir 45" - 3 réteg hőszigetelő anyag, 95 mm-es lap, olyan területeken, amelyek átlagos hőmérséklete -25 ° C, de megtartja tulajdonságait és -40 - -45 ° C-ig;
 • "Snegir 60" - 5 réteg szigetelés és 118 mm-es vászon, sikeresen használható rendkívül alacsony hőmérsékleten (-45 ° C).

Egy másik népszerű gyártó a Termo gyár., sokféle termikus ajtót kínál minden ízléshez és pénztárcához. A gazdaságos lehetőségek közé tartozik a „Termolight” modell. Három rétege van a dobozból és négy lapból, szélessége - 85 mm. Ez a modell a Termo kollekcióban alapvető, és kötelező minimális biztonsági és hőmegőrzési lehetőségekkel rendelkezik. Egy ilyen ajtó ára körülbelül 30 ezer rubelt. A következő sorban a "Termo", a "Termodeca", a "Termo +", a "Termodeca +" modellek, amelyek öt hőréteggel különböztethetők meg, a szalag vastagsága 98-100 mm, és három tömítő mellény. És végül szuper meleg termékek - „Termopan” és „Termowood”, hét réteg hőszigeteléssel. By the way, a vállalat szállít Oroszország minden régiójában és a FÁK-ban.

A termikus minták megtalálhatók a "Lex" cégek. Bár a választékuk nem annyira változatos, a leírásban feltüntetett minőség lehetővé teszi számunkra, hogy említsük meg őket ebben a felülvizsgálatban.

Novosibirsk PO "Pillar" nemcsak a termékcsaláddal, hanem a tervezéssel kapcsolatos figyelmes hozzáállással is tetszik. Például a "Luigi Termo" modell, amelyet üveg és kovácsolt elemek díszítenek, kiváló választás egy nyaraló számára.

A piacon ismert katalógusban "Argus" cég nem olyan régen megjelentek az Argus-Heat sorozat fagyálló ajtói.

Ez nem egy teljes lista, amely azonban megalapozhatja azt a következtetést, hogy a vevő nem korlátozza a termikus szünetű ajtók választását.

Hogyan válasszuk ki?

Ha egy falusi ház fagyás elleni ajtót választ, vegye figyelembe a következő pontokat:

 • figyelembe kell venni a régió éghajlatát tartózkodási hely, mivel a modellek a fagyállóság tekintetében különböznek;
 • észre a vastagságot külső acéllemez. A legjobb lehetőségeket 1,2-2 mm-esnek tartották;
 • vizsgálja meg a felületek kidudorodását, karcolások és egyéb deformációk, amelyek a jövőben enyhítik a kellemetlen meglepetéseket. Ez vonatkozik a vászon alakjára is. A ferde vagy dőlésszög jelenléte befolyásolja a tömítés mértékét;
 • Nézze meg a mintákat egy további gumitömítéssel. Ez nagymértékben növeli a szerkezet szigetelő funkcióit;
 • a fagyás elkerülése érdekében adja fel a szemet és függőleges zárás. Ez vonatkozik a hagyományos hőkezelés nélküli ajtófogantyúkra is;
 • megtudja, milyen típusú szigetelés Ez az Ön által választott modellben van, mivel egyes fajok (például üvegszál) mérgezőek az emberre, és nem ajánlott lakóövezetben történő használatra;
 • figyeljen az alkatrészekre. A rendszeres hurkok a masszív (120 kg-os súlyú) hőajtókhoz kategorikusan nem megfelelőek. Elfogadható lehetőség lehet a vászon biztonságos rögzítésére szolgáló speciális karok.
 • a minőség érdekében nem szabad elfelejtenie a külső felületet. Itt a tervezők munkájának kiválasztása több, mint gazdag. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a magánházak utcai ajtói közvetlen kapcsolatban állnak a környezettel, ezért célszerű a külső fémlemez befejezése.

Miután megtalálta a tökéletes ajtót, nagyon fontos, hogy a lehető legmegfelelőbb legyen. Bármilyen eltolás megszünteti a design funkcióit.

A csalódás elkerülése érdekében a telepítés során figyelmesen olvassa el a mellékelt utasításokat, és jobban vegye fel a kapcsolatot a szakértőkkel, különösen azért, mert sok cégnek van teljes munkaidős telepítője.

Ebből a videóból megtudhatja, mi van az ajtón belül termikus szünetben.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba