A bejárati ajtók lejtői

 A bejárati ajtók lejtői

A bejárati ajtó a ház első benyomását képezi, így megbízhatónak, esztétikailag vonzónak és tökéletesen szerelhetőnek kell lennie. Ugyanakkor a teljes összeszerelési ciklus olyan lépéseket tartalmaz, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagynak a tudatlanság. Ezek közé tartozik a bejárati ajtó lejtőinek befejezése, ami nemcsak a design szépségének, hanem a jó minőségű működésnek is hosszú ideig szükséges.

Mi az?

Amint azt a gyakorlat mutatja, a lejtőket gyakran összekeverik a platbandákkal, mivel a platánok a külső, dekoratív részük. Önmagukban csak esztétikai funkciót hordoznak. De a lejtők részt vesznek a szorítás, a zajszigetelés és a hőszigetelés biztosításában, növelik a bejárati ajtó ellenállását.

A lejtők definíció szerint a fal belső és külső részei, amelyek az ajtókeretet körülvesítik. A lejtők szintén az ajtó bal, jobb és felső oldalának tekintendők, ahol az ajtót feltételezik, de nem telepítik. Nem minden kaputípus van lejtőn mindkét oldalon. Néha kívülről, de a legtöbb esetben kívülről lehetnek jelen.

Az ajtó meredeksége meglehetősen bonyolult. A jó minőségű lejtők nem csak a falnak a kereten túlnyúló részei, hanem az anyagok optimális kombinációja, amelyek mindegyike szükséges egy külön funkció végrehajtásához. A "puff pie" elv fölé helyezett anyagok.

Az első réteg durva. A létrehozásához használja:

 • Primer. Ezt a fal tisztított felületére előfedő bevonatként alkalmazzák. Az alapozó készítmények szükségesek a felület abszorpciójának kiegyenlítéséhez, valamint a következő anyagok jobb tapadásához.
 • Hab. Ez a réteg nem szükséges, de kívánatos olyan esetekben, amikor a falat szigetelni kell. Ez igaz az alsó emeleten lévő lakásokra és a magánházakra.
 • Vakolat. Az alapozó javítja az anyagok tapadását a falhoz, de nem egyenlíti ki a felületet. A vakolás a falban lévő szabálytalanságok, mélyedések vagy repedések kitöltéséhez szükséges. Ez a folyamat a leginkább időigényes és hosszú, és bizonyos készségeket igényel.

Alternatív megoldásként használhat egy egyszerűbb anyagot - gipszkartonot. Ez az opció lehetővé teszi, hogy gyorsan felkészítse a felületet más típusú befejezésekre, de ez nem minden esetben alkalmas. Az orosz éghajlat körülményei között gyakrabban használják beltéren vagy magas páratartalmú meleg környezetben.

 • Megerősítő sarkok. Ezek a vékony, de tartós fém sarkok szükségesek a vakolat védelme érdekében a lejtők sarkán. A bejárati ajtó egy nagy keresztű hely, és a nyílás sarkai gyakran érintik, megütik, karcolják. Megfelelő védelem nélkül a vakolt sarkok hamar elkezdnek romlani és elveszítik megjelenésüket.
 • Tömítő. Segítségével az összes hiányosság összehangolása a sarkok telepítése után. A keverőanyagok egyenetlen réteget képeznek, így a szárítás után meg kell tisztítani a lejtők felületét. Ebből a célból finomszemcsés papírt vagy kis teljesítményű csiszológépeket használnak. Bútorok is alkalmasak, ha eléri a nehezen elérhető helyeket.
 • Ismétlődő alapozó dekoratív bevonat alkalmazása előtt.

A második réteg - befejező vagy arc. Nincsenek szigorú szabályok a befejezések kiválasztásában.Csak az egyéni preferenciáktól és a pénzügyi képességektől függ. Az egyetlen feltétel, amit meg kell felelni, az, hogy válasszon egy olyan felületet, amely harmonikusan illeszkedik az ajtólapra és a falra.

Hogyan kell díszíteni a lakásban?

A lejtők kívülről és az ajtó belsejéből nyúlnak ki. Ennek megfelelően kétféle befejezés létezik - külső és belső. Külső, általában kevésbé változó. A fő hangsúly az ajtólap tervezésére irányul, és a lejtőknek van valami közös vagy a falak díszítésével. A leggyakrabban praktikus és tömör opciók nem vonzanak figyelmet.

A lakás belsejében vagy a ház befejező lejtőin belül a belső rész. Díszítő szerepet játszik, így az anyagok és a díszítés módjai nagyon fontosak.

Belső felületkezelő anyagok a következő típusok lehetnek:

 • Vakolási felület.
 • Kötőanyagok ragasztása.
 • Keretborítás.
 • Festési.

Az első típushoz a vakoló, a primer, a víz és az összes szükséges eszköz kerül felhasználásra. Ez a folyamat sok időt vesz igénybe, de lehetővé teszi az összes szabálytalanság becsomagolását, a szerkezet szigetelését, a kívánt vastagságú réteg kialakítását. A vakolat tetején a díszítést gyakran más anyagokból alkalmazzák, de önmagában már befejezettnek is tekinthető, ezért a javítás alapvető módszereire utal.

A vakolás után a „Tiszta” lejtők könnyen festhetők bármilyen megfelelő színben, miközben simára simítják, vagy éppen ellenkezőleg, dombornyomással.

A díszítéshez az alábbi anyagokat alkalmazhatja:

 • Kerámia cserép (csempe). A merevség, a nedvesség ellenállás, a higiénikus, az alacsony ár és a színek, formák és textúrák széles skálája különbözik. A kerámia felületét könnyű kezelni, de a csempe mechanikus sérülések következtében megrepedhet vagy eltörhet, és a csere folyamán keményen kell dolgoznia, hogy ne sértse meg a szomszédos elemeket.

A csempe vitathatatlan előnye a tervezés sok lehetősége. A mozaik különösen eredetinek tűnik. Kisméretű vagy kis darabból készült, tömör csempékből készülhet. A mozaik töredékeket mesterségesen nyerik a cserépből, vágjuk a kívánt méretű darabokra, és a kezek mesterei erre a célra használhatják a törött lapokat, ami nem megfelelő. Az eredmény eredeti és egyedi, és az anyagok ára minimális.

Bármely építési ragasztóhoz alkalmas csempe ragasztásához. Egyenletesen vigyük fel egy műanyag spatulával, és a varratokat egy nap után gumi spatulával dörzsöljük.

 • Porcelánkövek. Ezt az anyagot gyakran összekeverik a kerámialapokkal. Valóban, a porcelán kőgyártás gyártása során az anyag ugyanolyan összetételét használták, mint a csempe, de a gyártási technológia nagyon eltérő. Ennek eredményeképpen a csempe csak a tetején színezett bevonattal van ellátva, és amikor a hasított lap csúnya lesz, a kerámia gránit a lemez teljes vastagságában egyenletes színnel rendelkezik, és károsodása kevésbé észrevehető. Szerkezete is sűrűbb, így jobban ellenáll a sérüléseknek. Amellett, hogy vízálló, környezetbarát és tartós, fagyálló. Úgy tűnik, ez az anyag nemesebb, de a színspektrum nagyon korlátozott, és költsége magasabb, mint a kerámialapokon.
 • Dekoratív kő. Ez valóban egy belsőépítészet, bár messze nem mindig megfelelő, és magas költsége miatt. Ennek az anyagnak az a jellemzője, hogy valódi falazat utánzására használható. Vonzó megjelenésű, kiemeli a belső teret, a teljesítmény szempontjából hibátlan. A kő nem szúrja, könnyen tisztítható, tartós és biztonságos anyagokra utal. A lejtők felszínén történő rögzítéshez ragasztót használnak, de vannak módok arra is, hogy a felületet „díszítő” kővel „lebegjék”.
 • Wallpaper. A tapétázás talán a legegyszerűbb és legegyszerűbb módja a díszítésnek. A gipszkartonnal díszített lejtőkön a tapéta ragasztása a legmegfelelőbb. A ragasztó is megragadja a vakolatot, de a felületet nagyon óvatosan kell kiegyenlíteni, hogy a „buborékok” ne képezzenek a tapétán.

A nagy bejáratnál a szoba bejáratánál a tapéta jobb választani mosható és sötét színekben.

Nyissa ki a nyílásokat a következő anyagokkal:

 • MDF. A finom frakciók paneljei nagyon népszerűek minden típusú befejezésnél. Univerzálisak bármilyen belső térben, esztétikusan vonzóak és számos előnnyel rendelkeznek: tartósság, különböző bevonatok, amelyek különböző fafajtákat utánoznak, könnyű telepítést, javított hangszigetelést és hőszigetelést biztosítanak a szobában.
 • Forgácslemez. A forgácslap befejezése - az ajtó rendelésének legegyszerűbb módja, ha az ajtó beszerelése után sajnálatos megjelenést mutat. Ebben az esetben nem kell még primer és gitt. Elég, ha a felületet egyenletes lapokkal illesztjük, amelyek megfelelnek a tónusnak és a mintának az ajtólapnak.
 • Laminált padló. A laminált burkolat két okból széles körben elterjedt: olcsó, és nagyságrenddel több szilárd, nem laminált anyagot tartalmaz az újrahasznosított fából. A bevonat alapja a farostlemez vagy a forgácslap (ezért a „laminált forgácslap lejtése” megegyezik a laminátummal), és a tetején polimer film díszíti. A leggyakoribb megoldás az értékes fajok stilizálása, de a sötét és világos palettán más árnyalatok is vannak. Számos előnnyel rendelkezik a fa alapú anyagok, valamint bizonyos hátrányok. Tehát a leggyakoribb hátrányok közé tartozik a hidrofóbia (az anyag felborulhat a vízből és megduzzad) és az átlagos kopásállóság.
 • transoms. A dobor belső lejtőinek burkolata inkább szükségszerű, mint egy dekorációs elem. A megerősítések különböző anyagok keskeny lemezei, amelyek a 7 cm-nél nagyobb szélességű maszkok elfedéséhez szükségesek. Általában azokat az eseteket használják, amikor az ajtót és a lejtőket ugyanabban a stílusban és ugyanolyan anyagokkal kell burkolni.
 • Gipszkarton. A gipszkarton kiválasztása akkor fontos, ha minőségi és költségvetési eredményre van szükség, ami kényelmes a saját kezével. Ezen túlmenően, a gipszkarton tökéletesen illeszkedik a felületre a dekoratív befejezésekhez a jövőben, és növeli a bejárati ajtó szigetelő tulajdonságait.
 • műanyag. Bármi legyen is az univerzális MDF, laminált és hasonló anyagok, a műanyag ajtó a szomszédos, PVC-alapú alapanyag regisztrálását igényli. Különösen népszerű a szendvicspanelek használata. Változó szélességük van - 5 és 150 cm között, ami lehetővé teszi, hogy a lejtő mindkét oldalát csak egy darabgal lefedje.

A termék teljesítménye is magas: esztétikus megjelenés, amely hosszú ideig fennmarad, biostabilitás, páratartalom és hőmérsékletváltozások, a panelek belsejében lévő levegőszakaszok, amelyek biztosítják a házban a hőt, a higiéniát.

A modern műanyag gyártási technológia biztosítja a környezet biztonságát és a nem toxicitást.

 • mellékvágány. A burkolólapok jellemzői nagyon különbözőek, mivel különböző anyagokból készülnek - alumíniumból műanyagra. A lejtők díszítésénél alumínium, réz, fa, pince és vinil mellékvágány használt.

A legjobb megoldás a vinil. Ez egy monolit PVC panel, amelynek fő jellemzője a rugalmasság. Teljesen bármilyen formájú, ideálisan illeszthető a sarkokhoz, illesztések és rések nélkül. A vinil nem tartozik a bomlás és az égési folyamatok alá, nem fél a vizet, nem reped, ha a hőmérséklet csökken, könnyen tisztítható a szennyeződések, nem érdekli a gombákat és a rovarokat. A panelek elülső oldala lehet monofonikus, kővel, fával vagy téglával stilizált mintával.

A keretbélés magában foglalja egy fém (alumínium) vagy fa profil előszerelését az ajtó kerülete körül, amelyhez bármilyen anyagot önmetsző csavarokkal rögzítenek. Ezt a módszert tekintik a leginkább időigényesnek, mivel a profil rögzítése előtt a lejtőket cementhabarccsal kell feltölteni.

Bizonyos típusú anyagokat (gipsz, forgácslap, MDF és dekoratív bevonat nélküli gipszkarton) meg kell festeni a szoba belsejével való összhang érdekében.

Ezeket a célokat használják:

 • Akril festékek. Ezeket a készítményeket célszerűen a felület vakolásához adjuk hozzá. Ez egyidejűleg csökkenti a befejező lépések számát, mivel a felületi szintezés és festés egyidejűleg történik, és a károsodást kevésbé észrevehetővé teszi, mivel a teljes vakolatréteg festett;
 • Vízemulzió. Az ilyen festékeket hozzá lehet adni a vakolathoz, vagy festeni a falat a kiegyenlítő réteg felett. Akril és víz alapú festékek használatával fontos megjegyezni, hogy felülről kell alapozni, különben a felület szennyeződik. Az alapozót a PVA-ból és a vízből 1: 5 arányban hígíthatja;
 • Latex festékek kétféleképpen is használható, de előnyük, hogy a végső primer nem szükséges. A latex készítmények nem hidrofóbok és könnyen tisztíthatók;
 • Alkid és olaj. Ezek a vegyületek elengedhetetlenek a magas páratartalom mellett. Ezek kopásállóbbak és sűrűbbek, de a velük való munkavégzés nehezebb a vastag konzisztencia és a mérgező szag miatt.

Hogyan melegszik?

A hőszigetelés és a hangszigetelés a bejárati ajtó funkciói, amelyek részben függnek a lejtők befejezésének típusától. A helyiség szigeteléséhez nem szükséges fűtőberendezéshez vezetni a boltba. Először gondoskodnia kell a maximális szorosságról, és el kell kezdeni a bejárati ajtótól. Ez nem csak növeli a kényelmet a házban, hanem a jövőben is segít pénzt takarít meg a közműveken.

A lejtők belsőről történő felmelegedése lépésről lépésre történik:

 • Az anyagok kiválasztása. A vezető pozíciókat szendvicspanelek, gipszkarton, hab műanyag, ásványgyapot, polisztirol tölti be. A szakértők azt javasolják, hogy polisztirolt válasszon, amely több módon felülmúlja az egyéb anyagokat. A viszonylag alacsony áron képes hőformázásra és vákuumformálásra, ellenáll a nedvességnek és a kémiai feldolgozásnak, nem szaga, környezetkímélő, különböző típusú feldolgozásra alkalmas. Ha nincs polisztirol, akkor helyettesíthető egy ásványi lemez (pamut gyapjú).
 • Előkészítő munka. Ezek magukban foglalják a munkafelület tisztításának minden intézkedését. Szükséges a szerelési hab vágása, a régi bevonat eltávolítása, ha igen, hogy a lehető legnagyobb mértékben megszüntesse a szabálytalanságokat. A régi vakolat eltávolítása után a felületnek pormentesnek kell lennie porszívóval és nedves szivaccsal.
 • Primer és gitt. A szükséges lejtők felületének feltöltése. Ez biztosítja a következő rétegek magas színvonalú tapadását a falra, valamint minimálisra csökkenti a gombák és a baktériumok falon való megjelenésének valószínűségét. Bármilyen mély cselekvés talaj alkalmas erre a célra. A felület felhordása után 3-4 órán át száradni kell. Megengedett a vakolat ismételt feltöltése.

Nem szükséges lejteni a lejtőket, de kívánatos, különösen, ha a felületnek sok hibája, zsetonja és mélyedése van. Mindezek a kisebb rések nagyban befolyásolják a bejárati ajtó szigetelő tulajdonságait.

 • A szigetelés felszerelése. Ebben a szakaszban a melegítő anyag fordulata van. A polisztirol lemezek és ásványgyapot speciális ragasztókkal ragasztják. A ragasztót spatulával felhordják a födémre, majd a lejtő felületére felhordják és a szinthez igazítják. A ragasztó száradási ideje legalább egy nap. Ezt követően a lemezeket dübelekkel rögzítik.
 • Rögzítő szigetelés. Ideális esetben a polisztirolt vagy az ásványi lemezeket a belső díszítéshez műanyag hálóval kell lefedni. Ez megvédi a jövőben a repedéseket és a szabálytalanságokat. A ragasztót rétegekre felhordjuk, a rétegek keménysége 6-12 órán belül szárad.
 • Felületbeállítás. Itt ismét szüksége van gittre. Lehetséges, hogy a felületet 2-3 rétegre állítjuk. Ezután meg kell engedni, hogy megszáradjon a tartály használati utasításában megadott ideig, és finomszemcsés csiszolópapírral dolgozza fel. A gabona mennyisége a csiszolópapír csomagolásán - legalább 100.
 • A végső befejezés. Ez magában foglalja a színtelen alapozó alkalmazását, amelyet festés vagy bármilyen más dekorációs módszer követ.

Fontos szem előtt tartani, hogy a befejező anyagoknak nemcsak saját tulajdonságaik vannak, amelyek befolyásolják a szigetelést, hanem súlyukat is. Előre kell kiszámítani, hogy a szigetelt meredekség ellenáll-e például a porcelánkövek vagy bélés súlyának, vagy előnyben kell részesíteni a festéket, műanyagot vagy tapétát.

Hogyan készítsünk egy lejtést az MDF panelek ajtaján, saját kezűleg, lásd a következő videót.

szín

A lejtők egy apró részlet, amely egyaránt képes fenntartani a stílust a belső térben, vagy teljesen kitörni belőle. A nem megfelelő színezés olyan elem lesz, amely sérti az általános kép integritását, ezért fontos, hogy helyesen válasszuk ki a színt az ajtó és a szoba falai, padlója és mennyezete alapján.

A lejtők színe közvetlenül függ a kiválasztott anyagtól:

 • Fa és származékai. Ebbe a csoportba tartoznak az összes olyan anyag, amelynek előállítása egy vagy más módon használt fa. Ezek klasszikus tömörfa panelek és bélés, és a lemezek és a ragasztók, valamint a furnér, valamint a laminált lemezek. Ennek megfelelően a színpaletta változatos, de nem haladja meg a természetes színeket: fenyő, luc, nyár, kőris, fehérített tölgy, tölgy, rózsaszín tölgy, könnyű dió, közepes dió, sötét dió, vörös juhar, mahagóni, antik fenyő, Douglas . A gyönyörű színeket természetes és szintetikus eredetű sötét palettán gyűjtötték össze: cseresznye, mahagóni, wenge, csokoládé, tic, Indiana, macassar, almás lárvák.
 • Kerámia és kő. Ezeknek az anyagoknak a létrehozásának technikája lehetővé teszi, hogy teljesen színárnyalatokat használjunk. Ennek eredményeként kiválaszthatja a vörös téglából, gránitból, zlatolitból, palaból, természetes kőből készült kerámiát. Rendelkezésre állnak a természetes és nem tiszta fényesebb színek is: zöld, sárga, piros, kék, barna, fekete-fehér paletta (fekete, fehér, szürke) és kombinált lehetőségek. A kombináció több szín kombinációja, gyakran drága kövek utánzása: jáspis, márvány, malachit és mások.
 • Műanyag. Mint a kerámia, a szivárvány minden színében elérhető. Ebben az esetben a szín lehet monoton, és lehet kép formájában. Más anyagok utánzása népszerű, például egy fa, egy tégla rajzolása.
 • Iparvágány. Különböző a különböző gyártási anyagok miatt. A réz és az alumínium fémes árnyalatok, vinil - minden színt kap a műanyag, a természetes színek.
 • Festék. Minden színben kapható - a klasszikus fehértől a fényes fuksziáig. Ugyanakkor a színező kompozíciók között megtalálható a "folyékony" arany, ezüst, bronz.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tervezést?

A dekorációnak meg kell felelnie a belső stílusnak, különösen a szoba azon részének, ahol a bejárati ajtó található. Kevesen büszkélkedhet a lakberendezés dizájnjával, ahol mindent a népszerű stílus keretein belül terveztek, de még a háztartás által választott, a panaszok nélküli belső is harmonikusnak kell lennie.

A lejtőknek a finomságát választva el kell kezdeni a szoba színeiről, anyagairól és textúráiról.Tehát egy műanyag ajtó karbantartásához használjon iparvágányt és egy szendvicspanelt, fa - furnér, befejező és laminált, és a fém (acél, vas, alumínium) ajtót festékkel, mesterséges kővel vagy műanyaggal díszítheti tégla utánzással.

Gyönyörű design lehetőségek

A tipikus lakásban, a panelen vagy a magánházban található lejtők díszítése joga van eredetinek. A kis szélességű lejtők nehezen kivitelezhetők. Számukra a klasszikus dobor a legjobb. De még ebben az esetben is számos olyan tervezési technika létezik, amelyek sokféleséget hozhatnak.

Először is, a dobori használata az ajtó színe alatt, ami a terv egészét teszi ki. A második esetben a kontrasztokat használják, amikor a dobori befejezése alapvetően különbözik az ajtó pajzsának belsejétől. A kontrasztos, világos és sötét skála használata ideális esetben ideális.

Ritkán használt, de érdekes technika az, hogy a tükrökkel és fényvisszaverő anyagokkal mozdulatokkal emelje le a lejtőket. Ez vizuálisan "húzza" az ajtót magasságban és szélességben. A lejtőkre való fókuszáláshoz és a nyíláshoz kő vagy texturált vakolat lehet. De a legnépszerűbb díszítés típusa az ív alatti nyílás stilizálása, a minta szélességén túlmutató mintázata.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba