Tűzvédelmi ajtók

 Tűzvédelmi ajtók

Bármely épület és épület építése során különös figyelmet fordítanak a tűzbiztonságra. Speciális normák teljesítése esetén, ha egy létesítményt átadnak, általában számos intézkedést feltételeznek: kompetens tervezés, tűzvédelmi rendszerek és berendezések telepítése, beleértve az ajtókat.

Mi az?

Először meg kell értened, mi a tűz ajtó, milyen különbségek vannak a szokásos bejárati struktúráktól. A szakirodalomban több nevük van: tűzálló, tűzálló, tűzálló, tűzoltó. Az ilyen struktúrák hivatalosan magukban foglalják azokat a termékeket, amelyeket tűzként a tűz elterjedésének akadályaként helyeznek el.

Tűz esetén a biztonságot jellemző főbb jellemzők:

 1. Nagyfokú tűzállóság. Az ajtónak meg kell akadályoznia a tűz terjedését, mivel ez lehetőséget ad az áldozatok evakuálásához szükséges idő megszerzésére.
 2. Hőszigetelés. A tűzvédelmi szerkezetek anyagának ellenállónak kell lennie a termikus torzításokkal szemben.
 3. Nem mérgező nyersanyagok mivel tűz esetén az ajtók nem válhatnak káros égéstermékek forrásává.
 4. A mentők könnyű hozzáférése a tűzhelyhez amit a zárórendszerek funkcionalitása biztosít.

Tűzálló termékek tervezése

A tűzoltó ajtók fő eleme kevésbé különbözik a megszokottól. Az ajtó egység általában vászon, doboz, rögzítőszerkezet és zár. A vászon általában fém bordák alapján készül, amelyeket ezután acéllemezekkel, üveggel, fával borítanak. A fából készült modellekben a keret fából készült.

A fő különbség a speciális alkatrészek és a tűzálló anyagok. Ezek a következők.

 • Tömítők. Mivel az ajtók és a dobozok közötti csatlakozásokban minden ajtó a tervezési résekben vesz részt, a tűzoltó modellek különböző típusú tömítőanyagokat helyeznek el a teljes kontúr körül. Kényelmes egy öntapadó pecsét használata. Ezzel minden jó ajtó tűzállóvá alakítható. A védő füstmentes tömítések az összetételben ásványgyapotot tartalmaznak, ami nem teszi lehetővé az égést a szobába.

Lehetőségek vannak a hőre keményedő szalag bevonatával, amely a hőmérséklet hatására habokat képez, és teljesen lezárja az ajtót, védve a mérgező égéstermékektől.

 • Szigetelő szigetelés. Kitöltik a vásznok közötti teret, mert a tűzvédelmi ajtók mindig több rétegből állnak. A szigetelő védi a szövedéket a hőtől. A leggyakoribb lehetőség az ásványgyapot. A bazaltszálas lemezek hosszú ideig ellenállnak a magas hőmérsékletnek, és minél hosszabb a rost, annál jobb. A szakértők a szilíciumot kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkező anyagként azonosítják. Ez ellenáll az 1200 fokos és annál magasabb fokú különbségeknek. Üvegajtók esetében a rétegek közötti tér kitöltésére termofilmet vagy speciális gélt használnak.
 • bevonatok. A tűzvédelmi ajtók különböző anyagokból készülhetnek. A vezető por-bevonat, magas hőmérsékletnek ellenálló.A tűzálló lamellával vagy furnérral szemben védőszerekkel impregnált fa vagy MDF panelek is népszerűek.
 • küszöbértékek. A készülék elsősorban a füst és a gáz elleni védelem biztosításához szükséges. Emellett hagyományosan akadályt jelent a zaj, a por, a huzat, a hőveszteség. A nem küszöbértékű, füstgátló ajtók általában egy összecsukható küszöböt tartalmaznak a kontúr lezárására. Vékony üvegmodellek esetén használja az automatikus számlázási opciót.
 • zárására. A szakértők azt tanácsolják, hogy önzáró berendezést telepítsenek tűzbiztonsági ajtókra, mivel csak a zárt helyzetben van a szerkezet a védelmi funkciójának. Padlón álló, külső és beépítettek. A szakemberek megjegyzik, hogy kettős ajtók jelenlétében szükség van egy levélszinkronizáló telepítésére. A modern technológiák lehetővé teszik a zárási mód szabályainak automatizálását, amely megszünteti a tűz során fellángoló emberi tényezőt.
 • szellőzés. Bizonyos, a törvényi előírásoknak megfelelő speciális helyiségeket szellőzőszeleppel ellátott tűz ajtóval kell ellátni. Ezek közé tartozik a kapcsolótábla és a szerver. Ebben az esetben a hőre keményedő anyag tömítőáramköre nemcsak a csatornával, hanem a grill lamellákkal van felszerelve.
 • Záróeszközök. A tűzálló modellek zárakkal, fogantyúival és egyéb tartozékaival a magas hőmérséklet hatására működőképesnek kell maradniuk, nem kell elakadni és nem lehetnek deformálódva. Ezenkívül gyors hozzáférést kell biztosítaniuk, azaz szükség esetén könnyen megnyitható. A közelmúltban a pánikellenes rendszer, amely lehetővé teszi a füstelvezetési idő csökkentését, jól bizonyult.

Az "Anti-pánik" rendszer elve, lásd a következő videót.

Mik azok a típusok?

Az ajtókat tervezési jellemzők szerint osztályozzák.

A szelepek száma szerint

 • Egy- vagy egyajtós kialakítás.
 • Duplex rendszer. A kétszárnyú ajtók lehetnek ravnopolno, ugyanolyan szélességű redőnyökkel és különböző lapokkal - különböző redőnyökkel. Ezen kívül vannak az ajtó aktív és passzív részei.

A nyílás irányában

 • Jobb.
 • A bal oldalon.

Az oldalt az aktív ajtócsukló külső csuklópántjai határozzák meg.

A nyitási mechanizmus szerint

A tűzvédelmi ajtóknak jó tömörséget kell biztosítaniuk. Többnyire swing opciókat használ. Ebben az esetben az ajtólap csuklópántokkal van ellátva a dobozhoz. A hátránya az, hogy a nyitáskor a szárny közelében szükséges szabad hely.

A nyilvános helyeken és irodákban az inga-modellek népszerűek, ha a szárny bármilyen irányban kinyílik.

Gyakran van egy csúszó kialakítás, például a közétkeztetési üzemekben. Az ilyen ajtók nem igényelnek sok helyet. Mivel egy ilyen modell a vászon és a fal közötti szakadékot jelent, a tűzálló szerkezetek a doboz mentén tömítésekkel vannak ellátva.

A használat helyén

A helyszín szerinti besorolás kiterjedt, és attól függ, hogy hol van az ajtószerkezet. Kiválaszthatja a leggyakoribb beállításokat:

 • Access.
 • Apartment.
 • Belső.
 • Retró.
 • Hangar.
 • Raktározás.

A folyosó és a láncszerkezetek néha átmenettel rendelkeznek, hogy szellőzést biztosítsanak. Az apartmanházak körében népszerűek a meleg hozzáférés és az apartmanok.

Vászon típusa szerint

Tűzálló ajtók esetén 2 alaptípus van.

 • Süket, a műszaki dokumentációban szereplő megnevezés megfelel a "G" nyaknak. Például a "G2P" kód egy süket dvupolnuyu jobb szárnyat jelöl.
 • A mázas vagy áttetsző "C" kóddal rendelkezik.

Biztonság szerint

Attól függően, hogy az adott tényezőt jellemző védelem jellemzi, az ajtók több csoportra oszlanak.

 • Tűz- és robbanásbiztos szellőzőrács. A szabályozási dokumentumok előírják az ajtó- és ajtószerkezetek telepítését a szerver és az elektromos helyiségek paneljeire, ami magában foglalja az ajtólap területének legalább 25% -át kitevő szellőzőnyílás jelenlétét. A rács poliuretán lamellákból készül. Ezen túlmenően a lemezek tömítései olyan anyagból készülnek, amely a hőtágulás tulajdonságával rendelkezik. Általában nátrium-szilikon van jelen. Gyújtáskor a lamellák emelkednek, amikor a hőmérséklet emelkedik, a tömítés habgá alakul, amely bezárja a szellőzőnyílásokat és megakadályozza a vörös forró levegő áramlását.

Acél vakokat használnak a mechanikai hatások, például robbanások elleni védelemre. A tervek az alapkonfigurációtól függően eltérőek lehetnek.

 • Dymogazonepronitsaemye. A modellek fő tervezési jellemzője egy speciális kontúrtömítő a teljes háló kerületén, hogy biztosítsa a szén-monoxid és a füst áthatolhatatlanságát. Ezen túlmenően minden füstgázálló ajtó rendelkezésre áll egy olyan legördülő küszöbértékkel, amely lezárja az áramkört. A funkció automatikusan konfigurálódik, és a következő. Amikor kinyitja az ajtót, a küszöb emelkedik, és zárt állapotban csökken. Tűzálló lapok állnak rendelkezésre fából, üvegből és fémből.
 • Páncélozott tűzálló. A termékeket nem csak a tűzre való hajlam fokozata jellemzi, hanem a golyóellenállás osztálya is, amelyet tanúsítvánnyal kell megerősíteni. A páncélozott ajtók megkülönböztető tulajdonsága, hogy csak a vászon kinyit. Az ajtó páncél használatával - a leginkább betörő. Az ilyen építményeket értéktárgyak tárolására szolgáló helyiségekben telepítik: bankok, pénztárak, boltívek, történelmi archívumok; valamint a megyei intézményekben: tudományos laboratóriumok, vizsgálati helyszínek, biztonsági álláshelyek.
 • Tűzálló tűz. A tolóajtók tűzálló film formájában tömítőanyagot biztosítanak. Ha növekvő hőmérsékleten gyullad, a térfogat nő, és bezárja a rést. A csúszó tűzgátló modellek nehézkesek, így leggyakrabban olyan elektromechanikus hajtóművekkel vannak ellátva, amelyek rögzítik a szövedéket zárt helyzetben. Ebben az esetben egy autonóm akkumulátorrendszer is rendelkezésre áll, hogy megszüntesse a meghibásodás lehetőségét villamos energia hiányában.
 • Pánikellenes. Tűzvédelmi ajtók általában tűzálló zárral vannak ellátva. Túlzsúfolt helyeken a szerkezetek fel van szerelve egy elektromechanikus beléptető rendszerrel, a legördülő küszöbértékkel. Ebben az esetben a zárat belülről könnyed érintéssel nyithatja, talán még könyökével is.

Típusok és besorolás

Tűzvédelmi ajtók több tulajdonság szerint osztályozhatók. A tűzvédelmi követelményekre vonatkozó műszaki előírások szerint az egyik kritérium a tűzállósági határérték. Ez a jellemző azt mutatja, hogy az ajtó mennyi ideig tarthat a tűz hatására. A tűzállóságnak megvan a saját titkosítása. Minden ajtószerkezetnél az EI betűvel kezdődik, majd a tűz stabilitásának idejének megfelelő percek számát jelezzük.

A zárrendszerek típusai

 1. Az a időtartam, amely alatt a szerkezet ellenáll, 90 perc. Kód EI90: Tervezés szerint egyedi és dupla ajtók különböztethetők meg. Annak megállapításához, hogy melyik opciót ajánlott telepíteni egy adott helyiségben, meg kell mérni a nyílás szélességét. Legfeljebb 110 centiméteres egyoldalas modellek használhatók. Ha a szélesség nagyobb, akkor a dupla ajtók szélessége egyforma és eltérő lehet, gyakrabban az első típusú szerkezeteket nagy veszélyességű helyiségekben telepítik.
 2. Minimális tűzállóság 60 perc. A második fokozatú EI60 fokozatú ajtók univerzális modellnek számítanak, melyeket különböző funkcionális terhelésű épületekbe terveztek: magánházak, irodák, polgári tárgyak. Az ilyen típusú ajtók a lapok süketbe és betétek szerint oszthatók meg a redőnyök számának megfelelően - egy- és kétszemélyes padló. A választás során a nyílás szélességére kell összpontosítania, és meg kell növelni az ajtótér kilátását.
 3. A harmadik típus olyan modelleket tartalmaz, amelyek 30 percig képesek lángot tartani.. EI30 kód. A legalacsonyabb szintű védelem lehetővé teszi, hogy ezeket az ajtókat kis területekre telepítse.

Műszaki adatok

A tűzoltó termékek minden műszaki tulajdonságát a tűzállóság fokának megfelelően osztályozzák, és latin betűkkel írják.

 • E - az integritás elvesztését jellemzi. Feltételezzük, hogy az időhatárkori repedések után mély lyukak jelennek meg, de a szerkezet még nem vesztette el a csapágy tulajdonságait.
 • én - minősíti a szigetelés elvesztését, azaz megmutatja, hogy az ajtó mennyi ideig képes ellenállni a forró levegő hatására. Például az I15 osztályú hevítő modellek csupasz kézzel nyithatók 15 percig, anélkül, hogy az égés veszélye állna fenn.
 • W - meghatározza azt az időt, amely alatt a hőáram megmarad.
 • S - megmutatja az ajtó szén-monoxid tartalmának képességét.
 • R - szabályozza a teherbírási veszteséget. Az indikátor azt az időt jelzi, amely után az ajtólap és maga a keret összeomlik.

méretek

A tűzvédelmi ajtók felszerelésére vonatkozó követelményeket az SNiP és a GOST alapján állapították meg.

A szabványos nyílásoknak a következő paraméterekkel kell rendelkezniük.

 • Magasság legalább 180 cm.
 • 80 és 120 cm közötti szélesség.

A kivitelben szereplő acéllemezek vastagsága befolyásolja a termék megbízhatóságát és integritását, a tűzállóság mértéke a szigetelőanyag típusától és vastagságától függ. A fémből készült ajtószerkezet általában legalább 120 kg.

Befejezés és textúra

A legújabb technológia lehetővé teszi a gyártók számára, hogy különböző tűzálló ajtók széles választékát kapják.

 • Fém modellek speciális termikus spray-vel vannak borítva.
 • Az ajtólapra nézve népszerű fa, mivel ebben az esetben a két funkció védő és esztétikai. A fa textúra nemes és természetes.
 • A tűzálló laminált vagy furnér dekorációval alacsonyabb a költség. Ezzel a vászon más textúráját kaphatja anélkül, hogy elveszítené a védő tulajdonságait. A védőszerekkel impregnált MDF paneleket és szintetikus bőreket a tervezők is használják.
 • Az áttetsző ajtók önmagukban könnyűek és tágasak. Érdekes anyag merevítők, színük és textúrájuk. Ezek lehetnek alumínium, acél, fa.

Tűzálló anyagok

Az építési szabályok és előírások (SNiP) szabályozzák azokat a nyersanyagokat, amelyeket tűzoltó termékek gyártására lehet használni. Ezenkívül a toxicitás, a gyúlékonyság, a tűzveszélyesség, a tűz és a füstképző képesség terjedelmének megfelelően osztályozzák.

Tűzálló ajtószerkezetek anyagaként fa, fém, üveg, műanyag. Ezt azonban meg kell értenie a feltüntetett nyersanyagokból csak az ajtólap kerül végrehajtásra.

 • faipari. A különleges védőanyagokkal kezelt fa felhasználható a harmadik típusú tűzállóságú ajtók gyártására. Ez magában foglalhatja a furnérozott termékeket és az MDF-ből készült paneleket is. Ilyen esetekben a doboz fa vagy fém lehet. A kialakítás szükségszerűen speciálisan habosított tömítéssel van ellátva, hogy a belső és külső ajtólapok közötti helyet lezárja.
 • Acél és vas. Fémötvözetek - a legnépszerűbb anyag a tűzoltó termékek gyártásához.Az ajtólap 1 mm vastagságú acéllemezből készül. Az ásványgyapot leggyakrabban töltőanyagként használják. A vasajtók magas tűzállósággal rendelkeznek.
 • üveg. Az SNiP szerint az ilyen ajtókat „áttetszőnek” nevezik, és két kategóriába sorolhatók. Ha az üvegezési terület több mint 25%, akkor üvegnek minősül, kevesebb mint 25% -ban üvegezett. Ebben az esetben a tűzállóság mértéke a háló vastagságától függ. A doboz és a keret leggyakrabban alumínium. A válaszfalak általában acélból vagy alumíniumból készülnek. Az ajtólap tűzálló üvegből készül, az üvegrétegek között gél típusú, nem éghető töltőanyaggal. A nyersanyagok népszerűek az ajtószerkezetek és a nyilvános terek, irodák ablakainak gyártásában, mivel a biztonság mellett esztétikai funkcióval is rendelkezik.
 • műanyag. A PVC-termékek nem ellenállnak a magas hőmérsékletnek való kitettségnek, így a műanyag tűzoltó termékek nem csupán mítoszok. Ezenkívül a műanyag égetés közben mérgező.

Hová telepíthető tűzálló modellek?

A tűzálló modellek használatát általában az épületek tervezése során tervezik a szabályozási dokumentumok követelményeinek megfelelően.

Az elsődleges fontosságú szobák típusai

Számos feltétel nélküli típusú helyiség van, ahol tűzvédelmi ajtókra van szükség.

 1. A tűzálló bemeneti szerkezetek első telepítése a spontán égésű területeken. Ezek közé tartoznak például az üzemanyag-raktárak és a hangárok, garázsok, javítóműhelyek, pékségek, raktárak, kazánok, kapcsolótábla. Az ipari hangárok hatékony védelmének biztosítása érdekében tűzhelyeket használnak. Nagyok, de rendelkeznek a biztonsághoz szükséges összes tulajdonsággal.
 2. Az emberek tömeges torlódásának konstrukciói. A mozikban, oktatási intézményekben, kórházakban, bevásárló- és szórakoztató központokban rendszeresen ellenőrzik a biztonsági intézkedéseket. Az ilyen ajtószerkezetek telepítése a projektben biztosított.
 3. Értékpapírok tárolására szolgáló helyiségek. A bankok, múzeumok, archívumok nagyon érzékenyek és tréfásan kincses értékek, mert gyakran történelmi jelentőséggel bírnak.

Telepítési helyek a szobákban

Tűzálló ajtókat építettek lakóházakban. A következő nyílásokkal vannak ellátva.

 • Access.
 • Apartment.
 • Tetőtér és alagsor bejárata.
 • Felvonók és fülkék a kommunikációhoz, kábel alagutak.
 • Kilép a közös használatú padlóterületekre.

Ha egy lakóépület első emeletén egy iroda vagy egy üzlet található, akkor a közöttük lévő nyílást tűzvédelmi ajtóval kell ellátni. A beltéri szálláshelyeket a vonatkozó szabályok és előírások szabályozzák. A tűzvédelmi ajtók külön-külön telepíthetők a következő helyekre.

 • Irodaházak, raktárak, műhelyek.
 • A lépcső.
 • A belső ajtók mind az apartmanban, mind az irodaterületen vannak felszerelve.
 • A szobák erkéllyel és erkéllyel rendelkeznek.

Hogyan válasszuk ki a legjobbat?

Tűzálló ajtó megvásárlásakor a vásárlók általában az ártól függnek, a tűzállóság mértékétől függően. viszont A szakértők azt tanácsolják, hogy vegyék figyelembe azokat a tényezőket, mint a tűzjelző rendszer jelenléte és a tűzoltóságtól való távolság.

 • Fontos szempont a falak típusa., mert meghatározza az ajtókeret kialakításának meghatározását. Ha a falpanelek tűzállósága alacsony, akkor érdemes nagy szilárdságú ajtót beszerezni.
 • Esztétikai összetevő - általában a legkellemesebb és könnyen kielégítő kritérium. A modern technológiák széles választéka nemcsak biztonságos, hanem gyönyörű bútorokat is biztosít.
 • Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kiegészítők A tűzvédelmi ajtók kialakításának ugyancsak tűzálló tulajdonságokkal kell rendelkeznie.A gyártók a tűzálló anyagokból származó termékek széles skáláját kínálják.
 • Mivel az egyik követelmény a könnyű hozzáférés a tűzhelyre mentők, amikor kiválasztják, figyeljenek a csuklópántokra. Jobb, ha csapágyakkal vannak ellátva, amelyek biztosítják a zökkenőmentes menetvezetést, és kiküszöbölik az ajtószerkezet elakadását tűz esetén.
 • Tűzajtó zárak jobban fel van szerelve anti-pánik funkcióval. Abban az esetben, ha a tüzet segítik, gyorsan kijuthat, kinyitva az ajtót belülről a fogantyú nagy erőfeszítés nélküli megnyomásával. Ez különösen fontos a gyermekes családok, az idősek és a fogyatékkal élők számára.

Mint minden tesztelést igénylő termék, a tűzálló ajtót hitelesíteni kell.

Azok a nagy gyártók, akik a piacon bizonyították, hogy megvásárolják, az összes rendelkezésre álló dokumentumot megfelelő formában mutatják be. Az ilyen csomagolás jellemzően tanúsítványt és garanciát tartalmaz. A minőség mindig az alkalmazott anyagoktól függ, mivel a gyártási technológia egyszerű. Ebben a tekintetben a szakértők azt tanácsolják, hogy ne kerüljön túlfizetés a márkák és a logisztikai szolgáltatások számára a külföldi analógok szállítására, és nézze meg a hazai opciókat. Mindegyik régiónak saját cége van Számos vállalat ismert az egész Orosz Föderációban.

 • A Serpukhov Elektromechanikai Üzem több mint 70 éve ismert, modern korszerű technológiát alkalmaz.
 • A fotókönyvtár és az ORMAN specializálódott áttetsző tűzálló termékek gyártására.
 • A K-modul a tűzoltó termékek széles skáláját gyártja a költségvetéstől a luxusig, esztétikailag kellemes megjelenéssel.
Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba