Bejárati faajtók saját házhoz

Az emberek mindenkor értékelték a fából készült ajtókat szépségükért és vonzerejükért. A modern ember nem kivétel, és minél több geometriai egyenruha van az életünkben, annál erősebb a természetes fa puha, kifinomult formáira.

típusok

Amikor a házak tulajdonosai előtt a bejárati ajtó kiválasztása kérdéses, általában van választás: a fémszerkezet kiválasztása vagy a fából készült változat megtartása.

Van egy közös tévhit, hogy a fémajtók erősebbek, tartósabbak és melegebbek.

Ez azonban nem így van minden olyan ajtónál, amely fémből néz ki.

A belföldi piacon sok olcsó, külső kültéri ajtó, amely hideg napokon fagyosan borítja a fagyot, „leválik”, vonzza a vonzerejét, szó szerint az első hónapokban, és nem járul hozzá a beltéri hőmegtakarításhoz.

Egy fából készült bejárati ajtó, amely az ilyen fémajtóval összehasonlítható, legalább melegebb lesz, mivel a fa százszor kisebb hővezető képességgel rendelkezik, mint a fém.

Összehasonlításképpen, a tölgy hővezető képessége 400 mW / (m · K), míg az acél hővezető képessége 52000 mW / (m · K).

Ezekből az ábrákból nyilvánvaló, hogy a hőben a fémajtók felmelegülnek és hőkezelést adnak a szobába, és hidegben sokkal gyorsabban fagynak, mint a fából készültek.

És abban az esetben, ha a buzgó tulajdonosok úgy döntenek, hogy szigetelt faajtókat vásárolnak, technológiával "Sandwich"általában elfelejtik a hőveszteséget, amikor az ajtó zárva van. Hasonló konstrukciók Stabil módon védje meg a belső teret különböző hőmérsékleteken, ne fagyassza be még a „puff” szerkezet következtében súlyos fagyoknál is, a külső kontúr mentén szigeteléssel rendelkeznek, és kiváló hangszigeteléssel rendelkeznek.

Az ajtó külső minősége szintén fontos. Egyedülálló ajtószerkezeteket készíthet a fából, amely a bejáratot díszíti, és a házak tulajdonosainak büszkesége, míg a legjobb fémajtók csak fa panelekkel díszíthetők.

A megbízhatóság szempontjából a fa bejárati ajtók a behatolási szinteknek megfelelő fokozattal rendelkezhetnek, és a fémajtókhoz hasonlóan ellenállásosztályokra oszthatók:

  • Az ajtó kinyitása nem lehetséges fizikai erő és egyszerű eszközök használata esetén;
  • Egyik kéziszerszám sem nyithatja meg az ajtót;
  • Hackelés nem lehetséges közepes teljesítményű szerszámoknál;
  • A maximális védelmi szint, ellenállás még a kézi lőfegyverek használatától is.

anyagok

Az anyagok, amelyekből fából készült bejárati ajtót kell készíteni, a legtöbb vásárló számára döntő az egyensúly az ár és a minőség között. A gyártók nyersanyagok széles választékát kínálják, amelyekkel a különböző faárkategóriák tulajdonságainak és jellemzőinek vizsgálatával lehet foglalkozni.

sor

A bejárati ajtók gyártásához a legelőnyösebb megoldás egy tömb, azaz természetes fa tábla vagy fa. Válasszon különféle lágyfát és keményfát. Ezeknek a kategóriáknak mindegyike rendelkezik saját fajtájával, vezetőivel és kívülállókkal, bizonyos fafajták előnyösebbek a külső ajtók gyártásához, és néhány nem éri meg.

Ha figyelembe vesszük az Oroszország területén növekvő fajtákat, a lombhullató vezető pozíciók között a tölgy, a kőris és a fehér akác, és bejárati ajtóként bizonyos mutatók esetében a hamu még előnyösebb, mint a tölgy.

A "Közép" ebben a listában nevezhető juharnak, hársnak, diónak, égernek. A bükk bejárati ajtókhoz való használata rendkívül kedvezőtlen, mivel a fafajok nedvességtartalma az egyik legstabilabb. A cseresznye külső ajtók formájában történő felhasználása nem kívánatos, mivel az éghajlati változásokkal szembeni ellenállása alacsony.

A tűlevelűek körében az első helyet a vörösfenyő és a cédrus osztja, és ha vörösfenyőről beszélünk, akkor a faanyag nagy szilárdságának előfeltétele a szibériai éghajlatban növekszik. A Közép-Oroszország területén faragott vörösfenyőt sokkal kevésbé értékelik.

A közepes lombos fűrészárut külső ajtók gyártására is használják, de jelentős fenntartásokkal jár a működési feltételek tekintetében. Az utcai ajtókhoz nem használunk szilárd lucfát.

Ragasztott bútorbár

Egy további anyag, amelyből megbízható fa bejárati ajtók készülnek, ragasztott laminált fa. Amikor egy ilyen rúdról beszélnek, egy monolitot jelentenek, amely az egyes csiszolt lapokból (lamellákból) származik, egy csomagban összeszerelve és nyomva. Az ilyen anyagot bútorbárnak is nevezik. Oroszországban fenyő és lucfenyőből, kevésbé cédrusból vagy vörösfenyőből készül.

Ennek a technológiának köszönhetően lehetõvé vált, hogy az ajtók, például mész gyártása során néhány különösen szeszélyes fát használjon. A „tiszta” masszív formájában ez a fajta faanyag szinte nem található meg a törzs szerkezeti jellemzői és a csomók nagy száma miatt.

A bútor fát általában egy tömbfajtának nevezzük, mivel a táblából meglehetősen nagy darabokból áll, bár a ragasztó jelenléte miatt alacsonyabb a minősége.

LVL fa

Ez a fajta faanyag nem tekinthető tömör fából, azonban jó felhasználói jellemzőkkel rendelkezik, és anyagként szolgálhat a bejárati ajtók gyártásához. A LVL-bár szerkezetének sajátossága, hogy számos vékony furnérréteget ragasztunk egyetlen monolitba: bárba vagy födémbe. Az ilyen faanyag előállítására szolgáló nyersanyag leggyakrabban tűlevelű fa. Ez egy fenyő és lucfenyő, amely az ilyen konstruktív vételnek köszönhetően javítja munkakörülményeiket, és meglehetősen szilárd és tartós fát képez, amely nedves és korrozív környezetben, például utcai ajtókban használható.

Ezt az anyagot jelenleg csak két üzemben gyártják Oroszországban, ezért eddig kevés a hazai vásárló. A vágásnál egy ilyen rúd hasonlít egy puff pitere, ezért kötelező bevonatot igényel. Annak érdekében, hogy a LVL-bár ajtaját vonzó megjelenésűvé tegyék, drága fafajok, például tölgy, dió vagy hamu furnérozásával kerülnek beillesztésre.

Az ilyen furnérozott ajtók beszerelése lehet egyaránt belsejében és egy magánház bejáratánál, azonban nem kívánatos, hogy a természetes csapadékok nyílt hatásával tegyék ki őket.

MDF

Ez az anyag préselt fapor, forgács és lignin, amely ragasztja a keveréket. Mivel a lignint fa hulladékból is nyerik, indokolt azt mondani, hogy az MDF környezetbarát anyag. A felületet lehet furnér, festeni vagy PVC fóliával kezelni.

Nem javasoljuk, hogy a bejárati ajtók kereténél használják, mivel az anyag rétegelt szerkezete a terhelés alatt gyorsan romlik.Ezt az anyagot azonban egy LVL-gerenda, egy laminált faszerkezet, vagy egy tömb felszínén lévő bélésként lehet használni, amelynek megjelenése semmilyen okból nem felel meg.

Tippek a kiválasztáshoz

Fából készült ajtó vásárlása egy magánházhoz, elsősorban arra a tényre kell összpontosítanunk, hogy milyen éghajlati viszonyokat fognak használni.

Abban az esetben, ha az orosz középső zóna mérsékelt éghajlatáról van szó, ahol a - 30 ° alatti téli fagyok ritkák, nem szabad megzavarnia a melegített szendvics ajtó keresését. Egyszerűen megvásárolhat egy 40 mm-es lemezvastagságú, tömör fából vagy laminált furnér fűrészáruból készült ajtót, beépített szigetelő vezetékkel a kontúr mentén.

Érdemes tudni, hogy a cédrusfa a legkisebb hővezető képességgel rendelkezik, majd vörösfenyő, hárs, fenyő, kőris, juhar és tölgy. A cédrus ajtója a fagy és a napfény legjobb akadálya.

Ezen túlmenően figyelembe kell venni azt a pillanatot, mint a különböző faanyagok nedvességre való érzékenysége. A legkevésbé érzékenyek a cédrus, a vörösfenyő, a hamu és az akác; A fenyő hajlamos a penészre, ezért különösen alapos szárítást és feldolgozást igényel a gyártási szakaszban. Tölgy is érzékeny a nedvességre.

Azokban a régiókban, ahol a téleket komoly fagyok kísérik, ajánlatos melegített építményeket vásárolni. A szendvics ajtók a raktárakban elegendő tartományban állnak rendelkezésre, de kívánt esetben rendelhetők.

Ez az ajtó különleges szerkezettel rendelkezik, melynek köszönhetően ideális bejárati ajtó. A külső felület tömör fából készült, gyakran panelekkel vagy mintákkal, a mester fantáziájától és az ügyfél kívánságaitól függően. A lemez mérete 40 mm és 50 mm között lehet erősített változatban. Ebben a kialakításban van egy üreg a szigeteléshez, amelyet egy másik vászon borít a tábláról (egyes gyártók számára a belső MDF-ből készült, ami csökkenti a költségeket).

Mivel fűtőtest használható:

  • kőzetgyapot, amely nem ideális töltőanyag, mivel hajlamos arra, hogy összezsugorodjon és morzsolódjon, végül védtelen területeket képezve, úgynevezett „hideghidak”;
  • Hab műanyag (habosított polisztirol), amelynek számos hátránya is van: hideg télen kondenzátum keletkezik benne, ami fagyáshoz és penészhez vezet, ami végül a töltőanyag megsemmisítéséhez vezet;
  • poliuretán, amely a legmagasabb minőségű szigetelés, mivel a poliuretánhab kitölti az összes üreget és 50 éves élettartamú.

A szigorú éghajlatú területeken is ajánlott tambour ajtószerkezetek telepítése, amelyek egyik ajtaja szigetelt, a második pedig finomabb és dekoratív értékekkel rendelkezik.

Ezen ajtók között mindig van egy meleg levegő réteg, amely maximális védelmet nyújt a hidegtől.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ajtót egy privát házhoz, lásd az alábbi videót.

Példák és lehetőségek

A vidéki ház bejáratához közeledve a látogató már a külső ajtón kívül is elképzelheti a belső teret. És ha elegáns és kiváló minőségű természetes fából készült, akkor könnyen feltételezhető, hogy a tulajdonos gyakorlati ember, ésszerű és nem mentes.

A gyönyörű, rusztikus stílusú ajtó tömör fából készült, a fa természetes színének megőrzésével, még szerény téglaházhoz is adhat varázst. A kovácsolt virágok formájában díszített díszek és egy gyűrűvel ellátott bonyolult bélés megfelelőnek tűnik, és azt a benyomást keltik, hogy a vendég a régi kocsma ajtaja előtt volt. Hasonló benyomást támaszt a durva szőnyeg és a kovácsolt tartók is az ajtókeret oldalain.A teljes szerkezet a szilárdságot, a megbízhatóságot és az elegáns egyszerűséget lélegzi, mivel a design nem túlterhelt dekoratív elemekkel.

Úgy néz ki, nagyon érdemes félkör alakú bejárati ajtó a vidéki házban, tömör fa wenge színéből. Az erős ajtólap a szokásos téglalap alakú formákkal rendelkezik, és hat faragott panel díszíti. A kialakítás egyik jellemzője, hogy a felső részén egy íves homok van, amely szellőzőrács formájában van kialakítva, melynek köszönhetően a szerény ajtószerkezet további magasságot és kifinomult formákat kap. Ez a belsőépítészeti tükör a bejárati ajtó melletti falon található. Az ív alakú díszítéssel díszítették, és a végtag elemei díszítik a csikk varratok mentén, és egyszerűen varázslatosan néznek egy téglafalra.

A szeles és fagyos télek esetében a legjobb választás süket szendvics ajtó lenne.

Ezek az ajtók nem ragyognak általában külső formatervezéssel, hanem megbízható védelmet kapnak a hidegtől.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba