Ajtóburkolat

Ajtóburkolat

Az ajtó díszítésének számos módja van: festékkezelés, lécek lerakása vagy a vászon laminálása. Ezek a módszerek nagyon időigényesek és szakemberek munkáját igénylik. Egy másik helyzet a bejárati ajtók fedőlapjaival. Bélés - egy darabból készült termékek az ajtó díszítésére, melyeket önállóan lehet elvégezni. Az eredmény kellemesen meglepődik akkor is, ha nem szakember vagy belsőépítész.

Különleges jellemzők

Az ajtó burkolatának főbb jellemzői:

 • Védő bélésfunkció (a karcolások és dudorok megakadályozása);
 • A díszítőelem (ilyen elemek segítségével gyönyörű megjelenést adhat a régi ajtónak);
 • Megtakarítások (az ajtók bélése olcsóbb, mint az új ajtók);
 • A tűzálló anyagok tulajdonságai (speciális összetételű impregnált bélés).

faj

Kiválaszthat egy hatalmas mennyiségű anyagot, amelyből a külső ajtókat bélelheti. Ez a cikk az ajtózárak főbb típusait tárgyalja.

A legnépszerűbbek az MDF panelek bélése. Észreveheti, hogy az ilyen részleteket a színek széles skáláján és az ábrázolt opciókban mutatjuk be. Bármely ajtóhoz mindig választhat a megfelelő opció. Számos előnyük van:

 • alacsony költség;
 • tartósság és kopásállóság;
 • garantálja a hő- és hangszigetelést;
 • vonzó;
 • tartósak.

Ezeknek a részeknek a szilárdsága a speciális gyártási technológiának köszönhető. Az első lépésben a szálak erősen nyomnak. A második - a részleteket kiváló minőségű film borítja. Az eredmény olyan tartós termék, amely fának néz ki. Az ajtólaphoz való illeszkedésnek köszönhetően a nedvesség nem kerül a rész alá.

Gyakran előfordul, hogy a belső ajtók vágásakor az MDF borítékokat használják, néha a műanyag ajtó és a fa utánzatok kombinációja szépnek tűnik. Az utcai fém ajtók ideálisak páncélozott lemezekhez, speciális, anti-vandál tulajdonságokkal rendelkeznek.

A műanyag ideális bejárati ajtókhoz. De emlékeznünk kell, amikor olyan elemeket választunk, amelyeket csak vastag műanyag szolgál majd hosszú ideig. Műanyag vízálló, tolerálja a hőmérséklet amplitúdóját, nem fakul a napban.

A rétegelt lemez felső részei nagyon érzékenyek a nedvességre. Magas páratartalom vagy vízbevezetés esetén a furnérlemez sarkai lekerekítettek. Ezért nem kívánatos választani a bejárati ajtók rétegelt lemezeit.

Az ajtók díszítésére gyakran használják a fa részeit. A fadarabokat lakk vagy festék bevonattal kell ellátni. Ezek ellenállnak a napfénynek és nem félnek a nedvességtől.

Elég gyakori lehetőség - a bejárati ajtó tükörrel. Minden folyosónak tükörrel kell rendelkeznie, és gyakran a kijárat az, hogy a tükör az ajtóra szerelhető. Ezzel kis helyiségekben helyet takaríthat meg, és vizuálisan tovább növeli a folyosót.

A tükörrel krómozott bélést használnak. Különleges bájt adnak a tükörnek és javítják a hangszigetelést.

Kiválasztási kritériumok

Az ajtó fedőlapja nemcsak az ajtót, hanem az egész szobát díszíti. Úgy tűnt, hogy most az ajtók és a bélés nélkül szépek, és saját mintájuk van. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a párnák telepítésének kérdése nemcsak az ajtó megjelenésének frissítése miatt következik be:

 • A régi ajtó nem tetszik a szemnek, különösen a javítás után. De a vászon maga is sok évig tarthat;
 • A kiegészítő hőszigeteléshez panel panelek szükségesek;
 • Ha az ajtó acél és hegesztési varratok láthatók, akkor a bélés korrigálja a helyzetet.

Hogyan kell telepíteni?

Ahhoz, hogy a pad megfeleljen az ajtó méretének, meg kell mérni az ajtólap méreteit. Csak miután meggyőződött arról, hogy a méretek helyesek, megvásárolhatja az alkatrészeket, majd telepítheti őket:

 • Telepítés előtt tisztítsa meg az ajtólapot. A felület tisztításához homokpapírt és tiszta ruhát használnak. Ezután meg kell zsírtalanítani a felületet. Ehhez fehér szeszes vagy antiszilikon, vagy antisztatikus (ha az ajtó vagy rész műanyag) szükséges.
 • Az ajtókeret beépítésének első lépése az ajtó eltávolítása a zsanérokból. Az ajtólapot a padlóra helyezzük, és tovább dolgozunk.
 • Ezt követi a hab kerülete a kerület körül. Továbbá a habot középen és keresztben kell alkalmazni. Ezután nyomjuk meg a díszítést a vászonra. A szárító hab 30-45 percig tart. Ha szükséges, a hab egyik oldalára történő befagyasztása után ugyanazokat a lépéseket hajtjuk végre, hogy az alkatrészeket a második oldalra szereljük fel, óvatosan fordítva az ajtólapot.
 • A harmadik szakasz - a hab végső kikeményedése után - több óráig függőleges helyzetbe helyezi az ajtót, az idő a bélés súlyától és az alkalmazott hab mennyiségétől függ. Ez az idő átlagosan 5-6 óra.
 • A szerelés utolsó szakaszát egy kirakós játék végzi. Javasoljuk, hogy mindkét oldalon 0,5-1 cm-nél többet béleljen, mint maga az ajtólap. Az alábbiakban lyukakat készítünk a zárhoz és a tartozékokhoz.

A rögzítés folyamán nem szükséges a fém rögzítése rögzítőkkel. Szükséges továbbá, hogy a hardver ne menjen át a vászonon. Ezért a telepítés előtt gondosan kiszámítottuk a csavarok hosszát.

A szükséges lyukakat közelebb kell tenni az ajtó széléhez, de a megjelenés elrontása nélkül. Az esztétikához gumi tömítéseket használhat, a hideg levegő és a szél behatolásától is menthető. Ne feledje, hogy az ajtó a béléssel együtt 10-12 kg-nál nehezebb volt, mint volt. Ezt figyelembe veszik a régi előtetők telepítésekor.

Van néhány tipp is, amellyel gyorsabban és hatékonyabban teheti ezt a munkát:

 • A munkát nagyon óvatosan és gondosan kell végezni. Csak a munka pontossága garantálja a nagyszerű eredményt;
 • Biztos lehet benne, hogy sikerül. Végtére is, ma minden feltételt megteremtettem annak érdekében, hogy ezt a munkát magam végezhessem;
 • Ehhez olyan szerszámra van szükség, mint a fúrógép vagy a csavarhúzó. Ha nincs ilyen eszköz, könnyen bérelheti azt;
 • Ne feledje, hogy az önmetsző csavarok telepítésekor kövesse a lépést - 20-25 cm;
 • A hardver sapkáját dekoratív tömítéssel kell lezárni. Ez szükséges ahhoz, hogy a levegő és a nedvesség ne kerüljön.

Hogyan változtassunk?

Miután telepítette a paneleket a régi ajtón, nem kell gondolkodnia, hogy ez örökre. A bélés átlagos élettartama 12-15 év.

Ha ez az ajtó bejárati ajtó, akkor sok befolyásnak van kitéve, ami csökkenti a bélés élettartamát. Ezenkívül a párnákat a magánházak bejárati ajtóira telepítik, ahol a gyakori hőmérsékletváltozások, a nedvesség és az ultraibolya sugárzás 2-3-szor csökkenti az élettartamot. Ezért pontosan megjelenik a bélés időben történő cseréje.

Cserélje ki az MDF bélést, mint mások, maga is megteheti. Ez a folyamat egyszerű, de pontosságot igényel:

 • Először is el kell döntenie, hogy telepít-e más bélést. Attól függ, hogy milyen óvatosan kell eltávolítania mindent a régi ajtólapról.
 • Másodszor, el kell döntenie, hogy eltávolítja-e az ajtót a zsanérokból. Ha a régi bélések eltávolítása után újak következnek, akkor jobb, ha azonnal eltávolítja az ajtót a zsanérokból. Ha a kicserélés később következik be, vagy egyáltalán nem változnak, akkor jobb, ha az ajtót függőleges helyzetben hagyjuk, hogy ismét ne vegye ki az ajtót a csuklópántokból, és ne szerelje vissza.

Maga a folyamat azzal kezdődik, hogy el kell távolítania az összes tartozékot és minden zárat. Ezután minden hardvert eltávolítanak, hogy óvatosan eltávolítsák a régi részeket. Javasoljuk, hogy ne feledje, hogyan telepítette ezeket a párnákat, és ahol a csavarok meghúzódnak.

A folyamatban emlékeznie kell erre a régi panelek eltávolításakor önmagában nem kell károsítania az ajtólapot. Azt is célszerű vázolni vagy megjegyezni a csavarok helyét, hogy az új párnák más helyeken is rögzítve legyenek. A csavarokból származó régi lyukak nem fogják megtartani a panelet, és a panelek nem fogják megtartani az azonos habot.

Ha az ajtólap nem szilárd, győződjön meg róla, hogy a felső réteg nem indul el a levéltől. Az ilyen hibák panelek nem maszkolnak.

Ha a PS hajtja végre a helyettesítő párnákat, akkor a régi párnák méretét veheti igénybe. Ez csak akkor lehetséges, ha a régi alkatrészek nem sérültek meg mechanikusan. A régi panel eltávolítása után a lyukak minden helyét áthelyezheti az új panelre, és előzetesen elkészítheti őket. Ez időt takarít meg.

A panelek cseréjekor emlékezzen erre a panel vastagsága változhat. Ez abban a pillanatban fontos, amikor hardvert vásárol, vagy arra gondolt, hogy az ajtó hardverét új megjelenéssel helyettesíti.

Ha a régi bélés eltávolítása után meg van győződve arról, hogy a vászon nem sérült meg, folytassa a telepítési munkát. Az átfedések telepítésére vonatkozó cselekvési tervet a cikk fent ismerteti.

Sikeres példák és lehetőségek a belső térben

Az ajtóburkolatok telepítésekor nem csak a funkcionalitásról, hanem az alkatrészek szépségéről is gondolni kell. Gondolkodnia kell arra is, hogy a frissített ajtó beolvad-e a már létrehozott belsejébe. Ebben a kérdésben mindent a személyes preferenciáinktól függ, de számos szempontot figyelembe kell venni.

Használhat például porfestéket. Ez az opció lehetővé teszi, hogy tökéletesen illeszkedjen a színhez, elrejtse a karcolásokat és a scuffsokat. Ritkán egy ilyen módszert használnak a készítmény összetettsége és a berendezések magas költsége miatt.

A fa bélés kiválasztásakor figyelembe kell venni a hidrofób tulajdonságokat. Az ilyen párnák drámaian frissítik az ajtót, de minden szobában ilyen ajtó lesz a helyén.

Például a faelemekkel ellátott ajtók jól néznek ki egy skandináv stílusban kialakított szobában, amelyet fehér színű és pasztell színek jellemeznek. Egy ilyen belső térben is különleges helyet kap az anyagok természetes jellegének, így a fa bélés ideális.

Az ilyen lemezek is jól öntik a belső térbe, ahol sok díszítőelem van. Olyan stílusban, mint a kič, ahol a tulajdonos gyakran anyagkombinációkat kísérel meg, a fa rendkívül előnyösnek tűnik.

Az MDF-bélés kevésbé környezetbarát, bár imitálja a fát, de közömbös a nedvességgel és a szélsőségekkelezért gyakrabban használják nem a belső térben, hanem az ajtók külső felületén. Magánházakban ez a lehetőség nagyon gyakori, különösen, ha az ajtó érintkezik a környezettel. Az ilyen bélés otthonában is az ajtó mérlegelésének hatása van, és egy fából készült ajtó hatását hozza létre.

A belsőépítészetben gyakran használnak műanyag bélést, ahol kevesebb a hőmérséklet és a páratartalom különbsége. A sziluettek, a színek és a minták hatalmas választékának köszönhetően mindig a kívántat választja.

A bélés cseréje az elülső ajtón található tükörrel látható a következő videóban.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba