Fürdőszoba fából készült ajtók jellemzői

A fürdő hazánkban meglehetősen népszerű eljárás. Ennek a szerkezetnek az építése során sokan foglalkozniuk kell a gőzfürdő fa ajtójának megválasztásával. Milyen jellemzőkkel rendelkezik ez az attribútum és milyen választási lehetőségei vannak, tanulhatsz erről a cikkről.

típusok

A fürdő különféle fa bejárati ajtói, amelyek szaküzletekben kaphatók, az attribútum kiválasztásakor zsákutca lehet. A szaunaajtók több paraméter szerint oszthatók meg:

szövet

Kétféle lehet: teljes és különálló elemekből. Az első nézet sokkal légmentesebb. Nem szabad félni, hogy a kizsákmányolási időszak alatt a táblák megrepednek, és rések keletkeznek közöttük. Az ilyen termékek azonban meglehetősen drágák.

anyag

Furcsa módon a fából készült ajtók különböző anyagokból készülnek. Ez azt jelenti, hogy különböző fafajok felhasználásával készülnek. Mivel az orosz fürdőben nagy a nedvességcsökkenés, nem minden fafa alkalmas a termék gyártására.

Általában sűrű fát használnak, amely jól ellentétes a vízi környezettel.

A tömb legjobb nézete itt tölgy. Nagyon sűrű, szinte nem szívja fel a nedvességet, ezért nem rothad. Ez az ajtó meglehetősen nehéz, így megerősített zsanérokra van szükség.

A gőzfürdő ajtajának gyártására is. Ez a fajta fa is elnyeli a vizet rosszul, gyakorlatilag nem duzzad. Szintén a tömb gyakorlatilag nem melegszik fel, nem szabad félni, hogy egy ilyen ajtóval megégetné a kezét. Emellett a hárs nem bocsát ki gyantát. A linden attribútum előnye, hogy viszonylag alacsony költsége miatt ez a termék igen népszerű.

Az ilyen típusú legolcsóbb tulajdonságok fenyőből készült termékek. De számos hátrányuk van. A nedvességcseppektől kezdve a fenyőből készült ajtók gyakran repednek, és hideg levegőt engednek a gőzfürdőbe, szorongása zavar. Egy ilyen termék rendszeres javítást igényel. Idővel a magas nedvességtartalmú fenyő borítja. Ez különösen igaz a szezonálisan üzemeltetett fürdőkre. Ennek az attribútumnak egy másik hátránya, hogy a fenyő "sír", és piszkos lehet a gyantában, és problémás a mosás.

Gyakran a modern fa ajtók üvegezéssel rendelkeznek. Ehhez használjon edzett üvegt, amely tökéletesen ellenáll a magas hőmérsékletnek. Ezen túlmenően, ha a gőzfürdőben nincs ablak az utcára, akkor az ajtón lévő üveg segítségével a váróteremből érkező fény behatol a szobába.

méretek

A bejárati ajtók méretei szintén eltérőek. Általában véve az orosz fürdőben a bejárat méretét azzal a feltétellel számítják ki, hogy a gőzfürdő belsejében lévő hő a lehető legmagasabb legyen, ezért úgy ítéljük meg, hogy minél kisebb a fürdő bejárata, annál jobb.

Ennek az attribútumnak a magassági méretei 1500 és 1850 mm között mozognak. Az ajtó szélessége nem haladja meg a 700 mm-t.

Ennek a tulajdonságnak a fő különbsége a szokásos belső tértől a küszöb jelenléte. A hideg levegő behatolásának akadálya a helyiségben. Magassága nem lehet kisebb, mint 150 mm.

szín

A fürdő bejárati ajtajának színe általában természetes fa árnyalattal rendelkezik. Tehát, fenyő, hárs adja a termék világos árnyékát. A tölgyfa ajtó sötétebb lesz.

A fürdő ajtaja nem ajánlott festeni és lakolnimivel a magas hőmérsékleten és páratartalomnál ezek a vegyi anyagok káros anyagokat szabadíthatnak fel, amelyek káros hatással lesznek az egészségre.

Az ipar mostanában színező hatású impregnálásokat állít elő, amelyeket a gőzfürdőben lehet alkalmazni. Megvédik a fát a rothadástól és a deformációtól, miközben nem melegítik ki mérgező anyagokat.

Segítségükkel megadhatja az ajtónak tetszőleges árnyalatát.

Hogyan válasszuk ki?

Egy fürdő ajtajának kiválasztása meglehetősen nehéz feladat, és számos tényezőtől függ.

Először meg kell határozni a termék költségvetését. Ha csak néhány ezerre korlátozódik, akkor megengedheti magának, hogy csak egy egyszerű fenyőajtót vásároljon érdekes elem nélkül. Ha az Ön rendelkezésére áll, az összeg valamivel nagyobb, akkor választhat egy drágább fából vagy fából és üvegből álló ajtót. Ha a költségkerete korlátlan, vásárolhat egy darabból készült, eredeti faragással díszített terméket, vagy megrendelheti azt egy műhelyben. Az utóbbi változatban nem csak az ajtó minőségében lehet benne biztosítani, hanem azt is, hogy a művészi faragványok tulajdonsága a fürdő belsejében kiemelkedő lesz, és a barátai nem találnak hasonló terméket.

Másodszor, meg kell mérni a szükséges méretet. Ne feledje, hogy a gőzfürdő ajtajának nem szabad túl nagynak lennie, különben az összes hő a fürdőből felszabadul.

Nos, ha a termék eredeti megjelenésű lesz. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a fürdőben nemcsak egészségünk van, hanem a testben és a lélekben is. Ezért a szoba esztétikai kialakítása segít pihenni.

Vigyázzon az ajtószerelvényekkel. Ez a fogantyúkra és a csuklópántokra vonatkozik. A fogantyúk semmilyen esetben sem lehetnek fémből. Ez az anyag a fürdő működése során nagyon meleg, és egyszerűen nem nyithatja meg és zárhatja be az ajtót. Ezért a legjobb változat az ilyen típusú tartozékok - fából készült. De ha még mindig vas-fogantyúkat szeretne vásárolni, válasszon egy modellt egy fából készült szigetelővel azon a helyen, ahol megtartja a kezét, vagy olyan ötvözetekből, amelyek nem melegítenek. Ne vásároljon műanyag tollat. Magas hőmérsékletek hatására ez az anyag törékeny lehet és eltörhet, ha egyszerűen megnyomja. A hő hatására a műanyag mérgező anyagokat is szabadíthat fel.

A hurkoknak figyelmet kell fordítaniuk. Nos, ha rézből készültek. Ez az anyag könnyen ellenállhat akár egy tölgyfa ajtó súlyának is, gyakorlatilag nem korrodál, és sok éven át szolgál.

A fürdőben az ajtólaphoz szükséges másik paraméter a tűzállóság.

Az ajtót különleges vegyülettel kell kezelni, amely megvédi az égéstől, ha tűz történik.

Előnyök és hátrányok

A fürdőkádban lévő fából készült ajtó hosszú ideig van kialakítva. És a modern időkben talán meglehetősen nehéz helyettesítőt találni.

Ennek oka, hogy ez az attribútum számos előnnyel rendelkezik:

 • A természetes fa környezetbarát anyag, amely nem ártalmas anyagokat bocsát ki még a rendkívül magas hőmérséklet hatására sem, és a fürdőben lévő gőzfürdőkre jellemzőek.
 • Az ilyen termékek nedves gőzének kitéve felszabaduló illata jótékony hatással van egy személy egészségére és érzelmi állapotára. Ez egyfajta aromaterápia.
 • A fa nem vezet hőt jól, nagy részét a gőzfürdőben tartja.
 • A faajtók általában a régi orosz hagyományokból készülnek, így ideálisak azok számára, akik tisztelik a történelmüket.
 • Meglehetősen költségkeret lehetőség van arra, hogy még a szegény emberek is megengedhetik magukat vásárolni.

Az ajtóknak számos negatív oldala van:

 • Még drága fából is készülhetnek, nedvesség és hőmérséklet hatására megrepedhetnek.
 • Idővel, különösen, ha a fürdőt télen nem használják, az ilyen termék lebomlik.
 • A minőségi lehetőségek meglehetősen drágák.

Híres gyártók és vélemények

Most, sok gyártó gyárt ajtókat a fürdő számára. Íme néhány, amelyek különleges keresletben vannak, és ezeknek a vállalatoknak az értékelései többnyire pozitívak.

A DoorWood orosz gyártó. A vállalat termékeinek gyártására szolgáló műhelyek Moszkvában és a Mari El Köztársaságban találhatóak. Több mint tíz éve gyárt orosz fürdők és szaunák faajtóit. A termelés modern felszereléssel van felszerelve, amely lehetővé teszi a nedvesség hatásának növelését és minimálisra csökkentését ezeken a termékeken, a hulladék mennyiségének csökkentését és a termelékenység növelését, ezáltal csökkentve a termelési költségeket. Ennek a gyártónak az ajtóit a vállalat hivatalos online áruházában és számos kereskedőtől lehet megvásárolni Oroszországban és külföldön egyaránt. Az anyag, amiből ez a cég gyártja fürdőajtóját, hárs, nyír és tűlevelű fák. A termékek ára 3000-re változik a nyírból készült egyszerű vászonra, a kanadai cédrusból készült ajtó 11 ezer rubelére.

"Litke". Ez a cég 2000-ben alakult. Az összes terméket a fürdők felszerelésére gyártja, kezdve a kemencékkel és az ajtókkal. A Litcom együttműködik számos olyan építőipari társasággal, amelyek tevékenységei a fürdők építésével kapcsolatosak. Ennek a cégnek az ajtói egyszerűek, de minőségük magas. Kiválaszthatja azokat a modelleket, amelyek egyszerűen fából készült lapokkal vagy üvegbetétekkel kombinálva vannak. Az attribútumok költsége meglehetősen költséges, és 3000 és 5000 rubel között van.

"Intelligencia, mérnöki munka, építés" (ITS). Ez a cég már több mint 20 éve jelen van a fürdőajtó piacán. A "ITS" által gyártott termékek minősége a tetején van. Az ajtók egyedi dizájnnal rendelkeznek, amelyet a vállalat szabadalmaztatott. Ideálisan megtartják a hőt, míg a design nagyon könnyű, de erős és tartós. A vállalat termelési költsége nem azt jelenti, hogy a költségvetés. A gyártó fürdőajtóinak ára 8000 rubeltől kezdődik.

Sikeres példák és lehetőségek

A fürdőajtók gyártói különböző formatervezésű termékeket kínálnak - az egyszerű tapasztalt tábláktól a művészi faragványokkal díszített vászonokig. Íme néhány érdekes lehetőség.

Egy ajtó, amely a három medvék kunyhójának bejáratához hasonlít. Minimális mérete van, és nem vágott fa, kovácsolt csuklópántok és egy ugyanolyan stílusban készült fa nyéllel díszített. Az ajtó alakja egy hordóhoz hasonlít, és az oldalakon kissé kidudorodik.

Tulajdonság egy egész vászonból, művészi faragványokkal díszítve. Ez egy kézi munka a szerző egyedi vázlata alapján.

Egy egyszerű modell, kiütötte a táblákból. A vászon egyetlen díszítése vízszintes, nem szélezett deszkák, amelyek a termék brutalitását adják.

Hasznos tippek

Van néhány tipp a faajtók használatára a fürdőben, amely a tapasztalt pékársaknak:

 • A termék megvásárlásakor kérjük, ellenőrizze, hogy a terméket nedvességtől és tűztől védő impregnálásokkal kezelték-e. Ha ezt az eljárást nem hajtották végre, vásároljon speciális megoldásokat, és dolgozza fel a vászont és a dobozot. Így meghosszabbítja a termék élettartamát.
 • Az ajtót csak vízalapú tonizáló készítményekkel lehet festeni, amelyek a termék nedves gőzzel való érintkezésének feltételeit szolgálják. Nem kell festéket alkalmazni, mivel melegítéskor mérgező anyagokat szabadíthatnak fel, és az ilyen bevonat tartós marad
 • Ha az ajtó működés közben deformálódik, javítsa meg a repedt szerkezetet. Ehhez szétszerelje az ajtót a táblákon. Kenje meg a PVA ragasztóval való csatlakozás pontjait és rögzítse a bilincsekkel. A teljes szárítás után vízszintes ajtókeretet kell készíteni. A javított termék lehajtható.
 • Ha az ajtó akasztva van, és a levegő áthalad a vászon és a doboz között, akkor a körmét a doboz teljes kerülete köré szegezi.Ez az anyag környezetbarát, ugyanakkor tökéletesen megvédi a gőzfürdőt a hideg levegőbe és gőzbe jutásból.

A következő videóból többet megtudhat arról, hogyan választhatja ki a fürdő fa ajtóit.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba