A bejárati ajtók helyreállítása

A bejárati ajtók helyreállítása

Az ajtó helyreállítása - elkerülhetetlen, ami előbb-utóbb szembe kell néznie a működési folyamatban. Még a fém sem örökkévaló, függetlenül attól, hogy mennyire jó minőségű és tartós, és nem is beszélve a befejező anyagokról, amelyek először szenvednek. A bejárati ajtó sokkal gyorsabban viselkedik, mint a belső.

Különleges jellemzők

Az ajtó tömegessége és mindennapi működése, valamint a durva természeti adottságok miatt a megjelenés, a dekoráció és a kiegészítők nagyon sokat érnek. A változás és a működés minősége függ.

Az utcai, a belső vagy a bejárati lakás ajtajának kopása kapcsán alapvető feladatai elvesznek:

 • a szoba hőszigetelése;
 • dekoratív cél;
 • védelem a behatolók ellen.

Ha az ajtó ferde, rozsdásodott vagy elvesztette a megjelenését, az összes ilyen tényező az azonnali fellépés oka. Nem szükséges az ajtót újra cserélni. Kézzel visszaállítható. A javításnak szüksége lehet az ajtó külső és belső oldalára is.

Először is, a bejárati ajtó helyreállítása gondos előkészítést igényel. Óvatosan meg kell vizsgálnia az ajtót, és meg kell értenie, hogy milyen komoly javításra van szükség, és milyen változások történtek az ajtón.

A hibák típusa:

 • hurkok törése, zár vagy fogantyú;
 • a befejezés károsodása;
 • maga az ajtólap sérülése.

A DIY javítás a következő műveleteket foglalja magában:

 • kiegészítők cseréje és zárolása;
 • a dekoráció helyreállítása;
 • a web egészének javítása.

Hogyan lehet visszaállítani?

A vasajtól való korrózió megszüntetése az alábbiak szerint végezhető. Először a zár és az ajtókilincs leszerelése történik. Eltávolított burkolat - laminált, bőr, fa panelek, MDF és több. Ha az ajtót festik, a festékréteget is el kell távolítani.

Ellenőrizze a felületet a korrózióra és távolítsa el:

 • A munkához oldószer, alapozó (alapozó), festék és henger szükséges.
 • A korróziót fémkefével vagy durva homokpapírral távolíthatja el. Ha van daráló, akkor szükség van 60-100-as szemcsés csiszolóanyaggal. Nem csak a rozsda által érintett hely, hanem a szomszédos terület feldolgozása is szükséges.
 • Ezután a kezelt felületet alaposan szétválasztjuk finomabb koptató képességgel, a dudorok és a karcolások eltávolításával.
 • Ezután a felületet zsírtalanítják és szárítják.
 • Ha nagy sérülések és mély karcolások vannak az ajtólapon, akkor kitölteni kell egy gittzel. Ezeknek a céloknak a legmegfelelőbbek az autóipar számára. A kár kitöltésével gitt, fontos, hogy ne hagyja ki a nagy pórusokat és repedéseket. Ezután a terméket alaposan megszárítjuk és újra csiszoljuk. Ha a gitt réteg nincs megfelelően szárítva, akkor a legkisebb hőmérsékletváltozás után a festék megreped.
 • Ezután az egész felületet egy rétegben alapozzák. Ezután alkalmazzuk az első festékréteget, szárítsuk meg, és ha hiányosságok és foltok vannak, azokat csiszolópapírral távolítjuk el. Végül pedig az egész felületet egy festékréteggel festik. A munka végén az összes szerelvény vissza van szerelve.

Az ilyen festéshez leggyakrabban nitro-zománc alapú festékeket használnak. de sokkal erősebb és tartósabb porfesték. Képesek meghosszabbítani a külső ajtófedél élettartamát. A por alapú festékek magas hőállósággal rendelkeznek, ami különösen alkalmas utcai ajtók festésére.

Ha az egyes panelek megsérülnek, akkor azokat le kell szerelni, és a felületet gondosan meg kell tisztítani az új felszerelésekhez. Csak a megfelelő méretű paneleket kell kiválasztania és csavarokkal csavarja be őket a hornyokba.

Néha szükség van egy teljes réteg cseréjére. Ebben az esetben először az előző dekoráció maradványait eltávolítják az ajtóról, és a felület alaposan csiszolópapírral van borítva. Egyes esetekben az ajtó javítása nem szükséges, elég csak a bevonat frissítése.

Sikeres példák és lehetőségek

Amikor teljesen felcseréljük az arcot, számos helyreállítási lehetőség áll rendelkezésre.

Hőmatricák

Alkalmazható az ajtó hőre keményedő felületére. Az európai országokban ez az egyedi dekoráció széles körben elterjedt. Hőmatricák - ez egy teljesen új irány a tervezésben és a díszítésben, tökéletes az ajtólap frissítéséhez.

Műbőr kárpit

Ez az opció nem túl drága és nagyon hatékony a külső paraméterek szempontjából. A piacon a színes megoldások gazdag választékának köszönhetően ez a módszer nagy a kereslet. Mesterséges bőr ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek, ellenáll a napfénynek és a nedvességnek. A a lágy töltőanyagok használata jelentősen növeli a zajszigetelést és megtartja a hőt. Az ilyen finomság egyetlen hátránya az alacsony szilárdság és törékenység. Habgumi, nemez vagy szintetikus winterizer főként töltőanyagként használatos.

Az első lépés az ajtó előkészítése és a szalag vágása, hogy létrehozzon egy keretezőzsinórt, amely a vászon kerülete mentén halad. Egy kerek szigetelést helyezünk el csíkokban, félig hajtsuk fel és töltsük fel a kerület körül, 10 mm-rel visszahúzva a szélről. A görgők között szigetelésre van szükség. Ha az ajtó fém, akkor ragasztóra kell helyezni. Ezután egy megfelelő méretű lapot helyezünk a görgők közé, és mindegyik él befelé hajlik. Az anyagot feszítették és kapcsokkal rögzítik.

Ilyen ajtót díszíthetünk dekoratív zsinórral és nagyméretű kalapokkal.

Az ajtón lévő kárpit után az összes eltávolított vagy új szerelvényt, zárat, tüskét és zsanérokat szerelik fel.

Fából készült lécek

Kétségtelen, hogy ez a helyreállítási módszer esztétikai megjelenést biztosít és növeli a zaj- és hőszigetelést. A fa léceket vagy falburkolatokat csiszolópapírral kell kezelni, fa foltokkal vagy lakkkal impregnálni. A lakk bármilyen színt választhat, minden a képzeletedtől függ. Ez lehet a mahagóni vagy a wenge árnyéka. Emellett a lakkok matt és fényesek.

A feldolgozott síneket kis hevederrel kell kitölteni az ajtóra, vagy ragasztani kell a fa ragasztására. A léceket függőlegesen, vízszintesen, vagy egy választott dísz formában helyezheti el. Ezek geometriai mintázat formájában is elhelyezhetők.

MDF burkolat

Ez egy nagyon modern és praktikus módszer az ajtók bejárására. Ez az anyag széles színválasztékkal, valamint textúrák széles választékával rendelkezik, így az MDF-vel díszített ajtók különleges szépségükkel és eleganciájukkal bírnak. Ez az anyag elég erős és tartós. Nem fél a nap sugaraitól és a hőmérséklet csökkenésétől.

Az MDF előkészítése során érdemes a panelek vágását gondoskodni. Ez a profil legjobban megfelel a PVC-nek, amely színes.

 • Először a szerelvényeket és a zárat kell szétszerelni, valamint az ajtók körül minden lehetséges nyílást és nyílást kitölteni. Ehhez szerelési habot kell használni. Miután kiszáradt, vágja le a felesleget egy késsel.
 • Ha az ajtó fém, akkor azt korróziógátló szerekkel kell kezelni. Ezután az ajtólapot be kell alapozni, ha az MDF-et folyékony körmökre szerelik.Magában a panelben nyilvánvalóan lyukakat kell készítenie a zárhoz.
 • A torzítások elkerülése és vízszintes elhelyezése érdekében az ajtót előzetesen el kell távolítani a zsanérokból. A leválasztás elkerülése érdekében maga a panel gondosan törölhető a rossz oldalról.
 • Az első lépés az ajtószem, a fogantyú, a zár zárófelületének jelölése. Jelölő furatok kerülnek fúrásra. Ezután az ajtó magasságát mérjük, és a profilt levágjuk, ami először csatlakozik. Ha a felújított ajtó fém, akkor a profil ragasztása, ha fa, akkor a profil a csavarokhoz van rögzítve.
 • A profil horonyban az első panelt helyezzük el és rögzítjük. Ezután az összes többi panelt egymásba helyezzük, párhuzamosan csavarozva az egyes csavarokat. A maradék szélességet mérve le kell vágni az utolsó panelt, rá kell helyezni egy profilt, és rögzíteni kell az ajtóhoz.
 • Az utolsó szakaszban az ajtó szélessége mentén 2 darab darabot vágtunk, és a végeket 45 fokos szögben vágtuk le a végükre. Így a keret jól fog kinézni.

Az egész folyamat egyértelműen látható a következő videóban.

Furnér furnér

A furnér kényelmes, mert ragasztós hátlapot tartalmaz, amely megkönnyíti a javítási folyamatot. A furnércsíkokat a vászon méretére kell vágni, rá kell ragasztani, és forró vasalóval ragasztani. A ragasztó termikus tulajdonságokkal rendelkezik, és a polimerizációs folyamat melegítés közben történik. A furnér széleit összecsukják, és a végükre ragasztják, amelyhez előzetesen vágva van. Ez a módszer az ajtók külső és belülről történő befejezésére is alkalmas.

Szemben lévő laminátum

Egy másik gyors és kényelmes módja az ajtólap helyreállításának. Az elülső oldalon a burkolólapokat borító polimer hőfilmek gazdag szín- és textúraválasztékkal rendelkeznek, kialakítása lehetővé teszi a különböző mesterséges és természetes anyagok szimulálását, ami magyarázza a laminátum óriási népszerűségét a bejárati ajtók befejező anyagának kiválasztásakor.

A vasszövet kerületénél a léceket a kiválasztott laminátum színéhez ragasztjuk. A fa alaplapján a léceket folyékony körmökre helyezik. A lapok az ajtólap méretéhez illeszkednek, és szilárd pajzsba vannak szerelve, majd a fűrészlapra kerülnek, és folyékony körmökre is rögzíthetők. Ha a burkolólapok szegélylécek nélkül vannak szerelve az ajtóra, akkor a végeket a szín elrejtéséhez hasonló színnel festjük. Nem rossz, hogy készpénzt válasszon.

A kellemes megjelenés mellett a frissített ajtó további zajt és hőszigetelést kap.

Hogyan lehet frissíteni belülről?

A bejárati ajtók helyreállítása során először is figyelembe kell venni mind az anyag fizikai tulajdonságait, mind az előnyöket és hátrányokat.

A fenti befejezési módszerek mind külső, mind belső munkára alkalmasak.

Az alacsony kopásállóságnak köszönhetően a laminált és mesterséges bőr felhasználásával végzett helyreállítási módok jobban alkalmasak az ajtó javítására a lakásban.

 • A mesterséges bőr nagyon érzékeny a fizikai hatásra, és nem károsíthatja azt, a lakásban ez a fedél sokkal hosszabb ideig tart, mint a külső.
 • A laminátum viszont fél a nedvességtől. A lépcsőházban a nedvesség rövid időre teszi a dekorációját, és az ajtó hamar elveszti a megjelenését, és ismét helyreállítást igényel.

Kezdetben aggódnia kell a munka befejezésével kapcsolatban. Ez vonatkozik a felesleges hab eltávolítására és a maszkolásra. Ehhez a legjobb, ha a kapu felújított felületéhez hasonlóan színes és textúrájú lejtőket használunk. Megfelelően kiválasztott lejtők nélkül a befejezés nem lesz teljes.

MDF, műanyag panelek, laminált, gipszkarton és gipsz használják a lejtőkhöz.

A belső ajtókeret másik fontos részlete, a berendezés. Gyakran előfordul, hogy a lemezek más anyagokkal vannak ellátva az ajtó kialakításához, de helyreállítás esetén fel kell venni őket. A széles választék lehetővé teszi, hogy színesen és az ajtónak megfelelő anyagot vásároljon. Ezek fából, műanyagból, fémből, MDF-ből és nem csak. A keretek anyagától függően a rögzítés módszereit is választják: ez a ragasztó, hab, köröm.

Íme néhány egyszerű és érdekes módszer a régi ajtók helyreállítására vagy az újak frissítésére.

A gazdag választék a befejező anyagokból és a képzeletből segít új életet lélegezni egy romlott ajtón, és lehetővé teszi, hogy sok éven át kiszolgálhassa Önt.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba