Hogyan kell beszerelni a bejárati ajtókat?

A bejárati ajtó mindegyik lakás fontos adatai, valamint otthon. Megvédi a szobát a kíváncsiskodó szemektől. A fő szempont, amelyhez meg kell felelnie, a megbízhatóság. A bejárati ajtók telepítésének szabályait ebben a cikkben tárgyaljuk.

Jellemzők

Ajtók különbözőek, belső és bejárati, fa és fém, szabványos és szokatlan. Ezért az ajtók beszerelését a termék típusától függően kell elvégezni.

A kompetensen telepített bemeneti modell a tulajdonosok vagyonának biztonsága mellett biztosítja a hő biztonságát és jó hangszigetelést biztosít.

Általában a bemeneti struktúrák telepítését szakértők végzik, de maguk is telepíthetők, figyelembe véve a technikákat, a terveket és az összes árnyalatot.

Kezdetben szükséges a régi szerkezet lebontása:

 • Ha egy régi ajtólap van felszerelve a szobába, akkor azt le kell szerelni.
 • Ezután szüntesse meg a lejtőket, távolítsa el a régi tapétát, és tegye le a vakolatot.
 • Most meg kell határozni azt a helyet, ahol és milyen módon rögzítették a dobozt. Leggyakrabban fémajtóknál - ez horgony.
 • Az eszköz eltávolítja a rögzítési pontokat.
 • Ha az összes csatlakozás le van vágva, a régi ajtókeret eltávolításra kerül.

Eltávolításakor óvatosan kell eljárnia, hogy ne pusztítsa el.

A bejárati termékeket anyagtípusok és a nyitási mód szerint osztályozzák.

A főbb megkülönböztetni az alábbi típusokat:

 • műanyagból;
 • fémből;
 • alumínium;
 • fa.

A legnépszerűbb fém bejárati ajtók. A befejezéshez porított festékeket és PVC paneleket használnak.

Az alumínium ajtókat a legtöbb esetben raktárakra és garázsokra szerelik fel. Az apartmanokban és a magánházakban nem különösebben jellemzőek.

A faajtók kevésbé népszerűek a lakástulajdonosok körében. Annak ellenére, hogy hihetetlenül drágák és szilárdak, az ilyen konstrukciók nem felelnek meg az input termékekre vonatkozó tűzvédelmi előírásoknak.

A kiváló minőségű tömörfa szerkezetek költsége jóval magasabb, mint az acélajtók ára.

A fémből készült bejárati ajtók kevésbé népszerűek a fogyasztók körében. A PVC-termékeket gyakrabban használják belső ajtókként.

Hogyan mérjük?

Az ajtó mérése nem nehéz eljárás, a legfontosabb a mérések pontosságának figyelése.

Minden adatot rögzíteni kell, itt a főbbek:

 • Magasság - a padlótól a felület legmagasabb pontjáig tartó rés;
 • Szélesség - az átjáró oldalsó pontjai közötti rés;
 • A mélység a fal vastagsága, ahol a terméket fel kell szerelni;
 • Bias - a torzítások jelenléte.

Minden méretet külön kell mérni. Ha követed az összes szabályt, akkor nem lesz nehézség.

Általánosságban elmondható, hogy a lakóövezetekben az ajtók szabványos mutatókkal rendelkeznek, és a gyártók ezeket a paramétereket megfelelően állítják elő. Ezért az ilyen modellek ára alacsonyabb, mint az egyén. Napjainkban a szabványos egyajtós ajtószerkezetek méretei 86 × 205 cm vagy 96 × 205 cm, amelyek alkalmasak legalább 88 × 210 cm vagy 98 × 210 cm-es paraméterekkel rendelkező nyílásokra.

Részletesebben vegye figyelembe a mérési paramétereket:

 1. Először mérjük meg a szélességet. A szabványos vászon szélessége 80 vagy 90 cm, az ajtókerettel 86 cm és 96 cm, a nyílás szélessége legalább 88 és 98 cm.
 2. A mérési magasság is egyszerű. A magasságot három ponton mérik - a szélek mentén és középen. A szabványok szerint az ajtó 200 cm magas, dobozos - 205 cm, így a nyílás magassága legalább 207 cm, az ajtó felszerelésekor a fennmaradó rések habgal és vakolattal vannak elfedve.
 3. A mélységmérés a lehető legjelentősebb. A fal szélessége nagyobb, mint az ajtó, ezért rendkívül fontos a szélességnek megfelelő doboz kiválasztása. A tipikus minták 300-400 mm vastagságú falakra alkalmasak. Ha a doboz nem zárja be az egész folyosót, akkor egy dobor segítségével megemelkedik. Az áthaladás mélységének meghatározásához a fenti méréseket végezzük.

Vannak esetek, amikor az ajtó vízszintesen vagy függőlegesen egyenetlen. Ezek szabálytalanságok, és talán az egyik rész torzítása. Ha a dudorok meglehetősen könnyen rögzíthetők, akkor gittük, majd egy lejtővel nehezebb. Ennek meghatározásához szükség lesz egy speciális szintre, a számítások segítenek.

A lejtés meghatározásának egy másik módja is van - ez az átlómérések mérése, ezeknek egyenlőnek kell lenniük, bizonyos esetekben a minimális eltérések elfogadhatók.

Abban az esetben, ha a mérések után a paraméterek a szokásosnál jóval nagyobbak, akkor érdemes zárni a nyílás egy részét téglával vagy más építőanyaggal. Ha nem sokkal több, akkor elég a vakolat vakolásához. Vannak olyan helyzetek, amikor a nyílás mérete kisebb, mint a szükséges, majd a fal egy részét el kell távolítani.

Hogyan kell telepíteni?

A telepítés előtt, a fent leírtak szerint, a régi ajtó leszerelhető. Ezután meg kell tennie a szükséges méréseket, távolítsa el a felesleges elemeket a nyílásból.

Egy magánházban

Faház

Faházban történő telepítéskor fontos, hogy figyeljen néhány pontra:

 • Erő. A fa szerkezetek vizuálisan nagyon tartósak. De amikor egy fémszerkezetet telepítenek az ajtóban, az ajtókeret melletti terület gyengül, és fennáll annak a veszélye, hogy a por és a szél behatol;
 • Zsugorodás. A fa házának megépítése után alapja erős nyomásnak van kitéve. A szerkezet zsugorodása több éve zajlik, ezért az ablak- és ajtónyílások mérete változó;
 • Megfelelő telepítés. Ha a fém ajtók telepítése a lakásokban és a tégla házakban kiküszöböli a nyílások megsemmisítését, akkor a faházak folyosói gyengülnek, sőt feloszlanak. Ezért a bejárati ajtó beépítésének folyamata gondoskodik és kemény munkát igényel;
 • Kezelés. Emlékeztetni kell arra, hogy működés közben a fa hőmérsékletkülönbség és magas páratartalom mellett változhat.

A fa szerkezetekben lévő ajtóknak masszívabbnak kell lenniük, mint a panel- és téglaházakban.

Faházba való szereléshez használja a két szerelési technikát:

 • Az első technika - telepítés sávokkal. A gerenda a csatorna végein lévő hornyokba van behelyezve. Egy várat helyeztek bele.
 • A második technika egy ajtó beszerelése a keretbe egy burkolat használatával. A burkolatban állítsa be a fa és a fém ajtóit. A bárok házában történő áthaladás ajánlott legkorábban az építés befejezése után egy évvel telepíteni. Ebben az időszakban a faanyag fő része kiszárad, és a zsugorodás befejeződik.

Habblokk ház

Most fontolóra vesszük a bejárati ajtók beszerelését a habbeton blokkokból származó házakba. Ez az anyag könnyűbetonhoz tartozik, elég puha. A szerkezet a habblokkban történő telepítésekor fontos megjegyezni, hogy az alaplapon áll, és nem a blokkon.

Az ajtók a szénsavas beton házában háromféleképpen állíthatók be:

 • horgonyokon;
 • fémkereten;
 • a fa hevederre.

A bejárati termékek felszerelhetők mind a szobákban, mind azon kívül. A külső ajtó a szoba külső homlokzatára van kiválasztva. Különleges megbízhatósággal és hővédelemmel kell rendelkezniük. Belső bejárati ajtók vannak a ház belsejében. A belső ajtó minősége az anyagtól és a szerelvényektől függ.

A rönkházak és más faházak előtt álló keretházak pozitív oldala az, hogy nem igényel zsugorodást. Ezért a falak felhelyezése és a javítások befejezése után telepítheti a keretház ajtaját.

Ha a bemeneti struktúra telepítése a homlokzati munka vége előtt megtervezésre kerül, akkor egy pár milliméteres margót kell készítenie a felület vastagságán.

A "Hruscsov" -ban

A "Hruscsov" bemeneti struktúrájának kiválasztása - nem könnyű feladat. Az apartmanokban az ajtótermékek kétféleképpen telepíthetők:

 • A nyílás bővítése. Ebben az esetben szükséges az illetékes mérések elvégzése annak érdekében, hogy az új bejárati ajtók ne zavarják a szomszédokat, mivel a „Hruscsovban” a nappali bejáratok egymáshoz közel helyezkednek el;
 • Az ajtók rendelésre történő gyártása. Ez a módszer előnyösebb, mivel a folyosót nem kell növelni.

Az apartmanokban elhelyezett fém bejárati ajtók különböznek a házban vagy a vidéki házban található ajtóktól. A különbségek működési körülmények között vannak. Végül is, az apartmanok ajtajait beltéri lépcsőházakra telepítik, és nem érintkeznek az utcával, és a házak ajtói utcaiak és külső tényezőknek vannak kitéve.

Hétvégi házak és egyéb magánházak esetében alkalmasak a termikus szünetű utcai ajtók. Nagy ellenállással rendelkeznek a nedvességgel, a hőmérsékletgel és a rossz időjárással szemben.

A műanyag ajtók nagy figyelmet érdemelnek. A háztartásokban a közelmúltban kezdték használni őket. Korábban ezeket az ajtókat üzletekben és irodai létesítményekben telepítették. A garázs vagy a helyiség bejáratánál is felszerelhetők.

A fémtermékek igen sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Környezetbarátak, nincsenek kitéve vegyi anyagoknak, könnyen tisztíthatóak, viszonylag gyúlékonyak és megfizethető áron.

Az ilyen beviteli termékek előállításához fémprofilokat használnak, amelyek több légkamrából és merevítőből állnak. A profilok teljesen műanyagból vagy fémerősítéssel találhatók. A fémhitelek összekapcsolják az ajtókeret részeit. A keretek bármilyen geometriai formájúak.

A PVC ajtók, mint mások, dobozokból, ágyneműből, párnákból és szerelvényekből állnak.

Kétféle műanyag bejárati ajtó fedél:

 • süket - acéllemezekből és szendvicspanelekből készül.
 • Átlátszó. Ezt a tartalmat gyakran összekeverik. A felső rész üveggel van ellátva, az alsó süket. A szemüveg változatos, átlátszó és matt, színes vagy akár ólomüveg. Az ajtók különböző színűek is lehetnek.

Az ajtókeret behelyezése

Kezdetben figyelni kell az ajtó rögzítésére. Ez attól függ, hogy a rögzítő furatok a szerkezeten belül vannak.

Gyakran a lyukak közvetlenül a dobozon helyezkednek el - az egyik lécen, de ez a verzió nem túl megbízható. A fal felületéhez nagyon szoros lyukakba szerelt horgonyok, ha az elülső ajtót az elülső oldallal egyenletesen szerelik fel. Ennek eredményeként repedések keletkezhetnek a falon.

Elfogadhatatlan, ha az ilyen típusú rögzítéssel ellátott szövedéket 300 mm-nél nagyobb rések jelenlétében helyezzük el.

Van egy jobb út - ez a szerelőlemez, az egyes állványokhoz hegesztve. A falhoz hasonló irányban helyezkednek el. Vannak esetek, amikor a dobozt lyukak nélkül értékesítik. Ezután meg kell fúrni őket saját kezével, és hegeszteni kell a szerelőlapokat.

A bemeneti termék telepítése, függetlenül attól, hogy a szakértők vagy a lakás tulajdonosa, vagy a ház ezt megteszi, a folyosón történő telepítéssel kezdődik. Az ékekre nem kerül sor. Segítenek a doboz rögzítésében és a vas ajtó igazításában. A lézerszint ezt segítheti erőfeszítés nélkül. Szintezés után az ékeket eltávolítják vagy hozzáadják.

Határozza meg, hogyan kell a léptetőajtót lépésről lépésre helyesen elhelyezni:

 • Az állványon lévő lyukakon keresztül csatornákat kell fúrni. Hosszának meg kell felelnie a horgony paramétereinek.
 • A horgonyokat csavarják vagy eltömítik.
 • A vászonnak a zsanérokra kell lógnia, előre kenve. Ha fémajtót szerel be, akkor először a fogantyúkat, zárakat és egyéb alkatrészeket kell elhelyezni.
 • Most ellenőrizze, hogyan záródik az ajtó. Rendszerint a csuklópántokon zökkenőmentesen kell csúszni, a zár bezárható erő nélkül, a zárban lévő kulcsot nehézség nélkül lehet fordítani.
 • A fal és az ajtó közötti rések habgal vagy speciális megoldással vannak feltöltve.

Szárítás után a hab a felesleg eltávolítására szolgál. Következő gipsz lejtők. Ezenkívül az elülső oldaltól a burkolólapok csatlakoznak.

További információért a bejárati ajtó saját kezével történő telepítéséről, mondja el a következő videót.

A javítás mely szakaszában

Ha telepíti az ajtót a javításhoz, akkor azt megfestjük vagy karcolják. Ha a javítás befejezése után szereljük fel, akkor a lejtők díszítése romlik. Ezért a durva munkák befejezése után ajánlott az ajtószerkezetek telepítése, a kommunikáció és az esztrich öntése után.

A speciális műanyag fólia megvédi a fémajtót az épület porától és károsodásától.

Az új bejárati ajtó minden esetben különböző fázisokban telepíthető, és egy új épületben jobb helyettesíteni. A fejlesztő gazdaságos ajtószerkezeteket tart megbízhatatlan zárakkal. Ezért a tulajdonosok az új lakhatási kockázatot az ingatlan.

tartók

A magas színvonalú szerelési munkákhoz mérőszalagra, épületszintre, vízszintes, perforátorra, csavarhúzóra és kalapácsra lesz szükség. Mielőtt elkezdené telepíteni a vasajtót, alaposan meg kell vizsgálnia, hogy mit tartalmaz a termékcsomag. Először ellenőrizze a vászont, a szigetelést és a dekoratív díszítést.

Ezenkívül a készletnek tartalmaznia kell horgonycsavarokat, anyákat, tömítést és rögzítőlemezeket.

Az ajtókeretet horgonyokkal rögzítik. Általában a kialakítás biztosítja a hozzájuk tartozó szerelőfüleket, ha nem, akkor néhány lyukat kell fúrni az azonos távolságra történő szereléshez. Perforátor a lyukakon keresztül a fúrólyukak rögzítéséhez a leeresztési horgonyok mélységéhez. Ezután a horgonyokat kalapács segítségével mélyítik a lyukakba. Fontos, hogy a hurkok rögzítésének oldaláról induljon.

Mielőtt végül húzza meg, ellenőrizze az acélajtó nyitását és zárását. A megfelelően szerelt műanyag ajtónak is könnyen nyithatónak és zárhatónak kell lennie, nem kell a doboz tisztítására, és a csatlakozásnak teljesen egységesnek kell lennie. A nyitott helyzetben stabilnak kell lennie.

A dobozos veranda minőségének ellenőrzésére a következő módszert alkalmazhatja. Szükség van egy papírlap elhelyezésére az ajtó és a doboz veranda közé, és húzza meg. A lapot bizonyos erőfeszítéssel ki kell húzni. Ha könnyen eltávolítható, szükség van a kialakítás beállítására. Így a lapot a bilincs minden részére fel kell használni.

Fontos szempontok

Az ajtólap kiválasztásakor figyelni kell az alábbi pontokra:

 • A fémajtók gyártását a GOST egyik rendelkezése szabályozza. Ezek a szabványok olyan acéltermékek előállítására vonatkoznak, amelyeket lakó- vagy nem lakóhelyiségekben kell felszerelni. A GOST rendelkezéseinek megfelelően a fémajtók telepítését csak speciális csapatok végezhetik.
 • Fontos tényező a bejárati ajtó kiválasztásakor a jogosulatlan személyek belépésének biztonsága. Előfordul, hogy egy jó minőségű, megbízható zárral rendelkező vászon nyílik és behatol a lakásba. Ennek elkerülése érdekében célszerű külső felületen erősíteni a kerület mentén egy acél sarokkal. A dobozhoz közel van az ajtó külsejéhez, de azért, hogy ne bonyolítsa az ajtó mozgását.
 • Egy másik fontos szempont a tűzbiztonság.Az SNiP utasításai szerint tilos az ajtók beszerelése, valamint az ajtók nyitásának iránya az apartmanokból a közös lépcsőházba, amikor ez megnehezíti a lakók lehetséges evakuálását. Ezért a legjobb, ha az ajtót a nyitási irányba befelé kell beszerelni.

Finom kivitel

Az MDF ajtó burkolata tökéletes megoldás a finomításhoz. Ennek a befejező anyagnak az az előnye, hogy az elavult terméket gyorsan meg lehet változtatni. Ezek a panelek béleltek a vászonra.

Így a belső tér átalakul, és az ajtó védő tulajdonságokat kap.

Az MDF panelek többféle típusúak:

 • Furnérozott. Előnyük a környezetbarát, a fa alatt végzett utánzás, repedések megjelenése. Ez a típusú berendezés ideális lakóházakhoz;
 • Laminált. Az ilyen panelek költsége olcsó, jó zajszigetelés és hosszú élettartam;
 • Vandálbiztos. Ezt az anyagot egy fa rostlemez vakolásával állítjuk elő. Az ilyen burkolat pozitív oldala jó szilárdsággal, sérüléssel és hőmérsékletváltozással szembeni ellenállással rendelkezik. Ez a típusú kivitel ideális az ajtó külső részére. Az egyetlen hátránya a nagyon magas ár.

Sikeres példák

A bejárati ajtók a belső tér szerves részét képezik. Érdekes megoldás lehet egy kettős ajtó megszerzése, ahol a külső egy biztonsági funkciót lát el, a belső pedig dekoratív.

A külső ajtó ebben az esetben fémből készült, a tartósság érdekében, és a belső egy teljesen bármilyen anyag.

Ha a folyosó keskeny vagy rosszul megvilágított, akkor érdemes fehér ajtót kapni. Kívánatos, hogy a falak is világos árnyalatúak legyenek. A kis folyosón ugyanaz a színskála a bejárati modellnek és a többi helynek - falnak, padlónak és bútoroknak - szintén kényelmes és divatos eszköz lesz.

Ha kérdés van egy ház bejárati ajtójának megvásárlására, akkor ajánlatos egy fából készült ajtót választani üvegbetéttel. A folyosó sötét belsejét díszíti, így a napsugarak áthaladnak.

Az egyik fontos tartozék az ajtófogantyú. A klasszikus stílusú szobából a szüreti fogantyúk illeszkednek az első ajtóhoz.

A lakás vagy ház tervezésének eredeti módja lesz a kontrasztos színbevitel kialakítása.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba