A bejárati fa ajtók kiválasztása

Fa - az ajtók gyártására szolgáló hagyományos anyag. A fogyasztói tulajdonságokat javító termelési technológiák javulása ellenére a faszerkezetek még mindig nagyon népszerűek. A természetes fa hozza létre a kényelmet, hangsúlyozza a státuszt, igazolja az íz finomítását. Természetesen a fából készült ajtók nem hasonlíthatók össze a fémtársakkal, de környezetbarátabbak és vonzóbbak.

típusok

A bejárati faajtók a forma, a nyitás típusa, a stílus, a cél szerint osztályozhatók.

Formában

A legtöbb esetben az utcai konstrukciók téglalap alakúak.

A magánházakban és a nyaralókban azonban más lehetőségek is lehetségesek: félkör alakú, íves, különféle összetett alakzatok formájában az egyes projekteknél. Ezenkívül díszítőelemekkel, pl. Sávokkal vagy küszöbökkel vannak díszítve.

Gyakran előfordul, hogy a történelmi tárgyak helyreállításához szabálytalan alakú ajtók vannak.

A nyitás típusa szerint

A nyitó rendszerek fő csoportjai a következők.

 1. hinta - a leggyakoribb lehetőség, mert megbízhatónak és rendkívül ellenállónak tartják. Ha egy ilyen mechanizmussal ellátott ajtó van felszerelve, akkor biztonságosan beszélhetünk kiváló hangszigetelésről. Ebben az esetben a vállalatok egyoldalas és kettős levél variánsokat állítanak elő. A gyártott modellek bal és jobb.
 2. ráz redőnyök nyitva vannak mindkét irányban. A kialakítás kevésbé zárt, ami csökkenti a hangszigetelést.
 3. visszapattanás - ajtók "kupé". A talp a padlón található, így a szerkezet hosszú élettartammal rendelkezik. A görgők ajtói nem elakadnak, és nem hajlítanak. A visszahúzható nyitórendszerrel ellátott lehetőségek kényelmesen automatizálhatók.

Összetétel és megjelenés

Az ajtók kialakítása és minősége a kialakítástól függ.

 • süketvagy szilárd, az ajtólap felülete biztosítja a maximális csend és hőszigetelést. Az ilyen modellek kétféle típusúak.
 1. Táblás-. A formatervezés szilárd keret, mindkét oldalon burkolva. A bőr tömör fából vagy több ragasztott tömbből készülhet.
 2. Keretezve. A legnépszerűbb opció, amely lehetővé teszi az alak alakítását a tervtől függően. A panel az ajtólap keretén belül különböző anyagokból készült vékony, felfogott felület. Alakja szerint az ajtókat lapos, háromdimenziós és betűsítették. Azt is kiemelheti a töltőanyagot és a lebegő panelt. Az első esetben az ábrák a hornyokba vannak beszerelve és ragasztóval rögzítve. A második - gyöngyök segítségével. Az ilyen ajtók előnyei: alacsony súly, alacsony alakváltozás, különböző formák, alacsonyabb ár.
 • Üvegezett. Az apartmanokban használt beviteli modellek leggyakoribb lehetősége. Ugyanakkor gyakori a házak és a nyilvános épületek kilépési berendezései.
 • Tsargovye. Valami a süket és az üvegezett modell között, mivel a fa lap keskeny üvegbetétekkel rendelkezik.

A rendeltetési helyre

 1. Utcai ajtók vidéki házak számára. Különböző formájúak lehetnek, összetételükben, nyitó rendszerükben különböznek, de a következő közös tulajdonságokkal rendelkeznek: erős zárak, megerősítő elemek az egész szerkezet megerősítéséhez, hővédelem. A termálvágással rendelkező ajtók fogyasztói körében népszerű. Az ilyen modellek két vászonból állnak, amelyek között a szigetelőanyagokkal van ellátva.
 2. Apartment.Az épületeket a helyiségek védelmére használják a zaj, a szag és a hideg bejárat ellen. Annak a ténynek köszönhetően, hogy az ajtólap belsejét általában a lakás folyosójává alakítják, a tervezők ezt a funkciót a belső térben használják. Például van egy tükör, háttérvilágítású, szekrény elemekkel ellátott lehetőség.
 3. Retró. Az ilyen modelleket „másodiknak” is nevezik. Ezek az utcai ajtó és a folyosó között vannak, hőszigetelő funkciók.
 4. A nyilvános épületek számára.

anyagok

A fából készült modellek jellemzői a fa típusától, textúrájától, korától függően változnak. A bemeneti struktúrák kiválasztásakor figyelembe kell venni céljukat.

A szakértők azt tanácsolják, hogy nagy sűrűségű fát használjanak utcai ajtókhoz: tölgy, kőris, bükk, vörösfenyő.

Tölgyből

A tölgytermékeket elitként ismerik el rendkívüli tulajdonságaik miatt. Jellemzője a magas fokú megbízhatóság, tartósság, a fa parazitákkal szembeni ellenállás, nemes megjelenés. Idővel a fa sötétebb, mélybarna színű lesz, és egyre nehezebb lesz.

A tölgyfa ajtók általában három vagy több zsanérral vannak összekötve, mivel jelentős súlyuk van.

A szakemberek tanácsot kapnak az alaposan szárított ajtók tervezéseire.

A hamu

A hamufa kevésbé van kitéve a nedvességnek, így a termékek nem deformálódnak a hőmérséklet csökkenésekor.

Az anyag nagyobb sűrűségű, mint a tölgy, természetes rugalmassága, melynek köszönhetően könnyen feldolgozható. Tulajdonságai miatt a hamutömeg lehetővé teszi a komplex díszítőelemek pontos formáinak megszerzését.

A szárított fából készült ajtólap hosszú ideig tart, mivel nagyon ellenáll a sérüléseknek.

Bükkfa

A tömör bükkfából készült ajtószerkezetek nem alacsonyabbak a tölgyszerkezetek keménységénél, de a páratartalom-ellenállás alacsonyabb. A fa könnyen feldolgozható, ez magyarázza a termékek magas színvonalát.

A szakértők azonban nem javasolják a bükk, mint a bejárati ajtók keretének használatát, mivel az alacsony szálsűrűség miatt előzetes előkészítésre van szükség. Ha ezt a technológiai folyamat megsértésével hajtják végre, akkor a vászon ferde.

vörösfenyő

A vörösfenyőfa értékes, ami megerősíti a fa történetét az évek során. A fajtát erősség, tartósság, rothadással szembeni ellenállás jellemzi.

Meg kell jegyezni, hogy nem minden fafajta termelést igényel, hanem csak azokat, amelyek hideg éghajlaton nőttek, például Kanadában vagy Szibériában. A megjelenés azonban nem definiált.

A kanadai vörösfenyő fa jellegzetes rózsaszínű árnyalatú, érdekes vénás mintával. A szibériai megjelenés könnyebb.

Ugyanakkor erejükben azonosak. Emellett az orosz is olcsóbb.

Mivel a fajta ellenáll a nedvességnek, gyakran használják kültéri ajtók gyártására a házakban és magánházakban.

Az előnyök mellett a következő tulajdonságok tartoznak:

 • Nem kiszárad.
 • Nehéz tűz.
 • Nagyfokú hangszigeteléssel rendelkezik.
 • Bármilyen festéshez és lakkozáshoz alkalmazható.
 • Az ésszerűen megfizethető ár, mert nem kell további eszközöket használni a nedvesség, rothadás, paraziták stb.

Érdemes rámutatni az esztétikailag kellemes érzetet a vörösfenyő ajtóiból. Mint minden tűlevelű, kellemes illatot hoz a szobába.

A fenyőből

A fenyő a legnépszerűbb anyag, de ez nem annyira a minőségének jellemzői, mint az alacsony költsége.

Az áron kívül számos előnye van:

 • Megjelenés. Lágy textúrája miatt a fa különböző díszítő elemek bevezetésével is feldolgozható.
 • Környezetbarát, kellemes tűlevelű szag.

hátrányai:

 • Alacsony fokú szilárdság miatt a termékek érzékenyek a károsodásra.
 • A hőmérséklet-változásokra való érzékenység.
 • Alacsony nedvességállóság miatt hajlamos a duzzanatra.

méret

A legtöbb gyártó a GOST szerint gyárt ajtókat, amelyek mindenféle fa termékre vonatkoznak. A szabályozási dokumentumok azt mutatják, hogy a szabványok az épületekben, a speciális épületek és a történelmi építészet kivételével beépített szerkezetekre vannak tervezve.

A standard méretek általában az alábbiak.

 • Szélesség. A legkisebb érték 884 mm, a felső határ 1010 mm az egyedi modelleknél. Másfél opció esetén a szélesség 1310 és 1550 mm között változik. A duplex masszív szerkezetek mérete 1274 és 1950 mm között van.
 • magasság a szakértők által a mennyezet teljes magasságához és az ajtó szélességéhez viszonyított aránya általában 2070 és 2370 mm között van.
 • vastagság nincs szigorú értéke, attól függ, hogy az ajtó milyen anyagból és funkciókból áll. Gyakran a falak vastagságához választják. Az optimális vastagságnak biztosítania kell a reteszelő rendszer és az ajtószerelvények megbízható rögzítését.

Az épületek tervezői általában GOST vagy SNiP, így a legtöbb nyílás szabványos méretű.

A magánépítésben vagy a nyilvános helyiségekben azonban nem szabványos mutatók vannak. Ezekben az esetekben a méreteket mérések határozzák meg, és az ajtót külön rendeljük.

szín

A természetes árnyalat népszerű a tervezők körében.

Ha a fa egyedi vénás mintázattal rendelkezik, akkor az anyagot speciális védőszerekkel impregnálhatjuk. Ez növeli a termék élettartamát és a fának nemes árnyékot ad.

A fából készült ajtók azonban jól festettek, így a színválasztékokat széles körben használják a bejárati portál felszerelésekor is. Ebben az esetben figyelni kell az épület homlokzatának általános megjelenésére, mivel az ajtó külső részének meg kell felelnie. Míg a belső ajtólap a belső folyosónak megfelelően van kiválasztva.

A színes ajtó kiválasztásakor ügyeljen a festék minőségére.

 • akril nem rendelkeznek éles, sajátos szaggal, gyorsan száradnak és nagyfokú szilárdságuk van. Nem fakulnak el, így a szín sokáig fényes marad.
 • alkid Összetételük olyan gyanták, amelyek fényes felületet képeznek a fa felületén. Van vízlepergető tulajdonsága. Hosszú ideig azonban élesek és szárazak.
 • olaj mérgező, erősen szagú, rosszul száraz.
 • latex: a vízalapú környezetbarát, mivel vízen alapulnak, de gyorsan moshatók. A víz diszperziója stabilabb

A vidéki házak és házak homlokzatára, zöldövezetben, a természetes színekből álló ajtók kiválóak: világos zöld, korall, ég kék, sárga.

A Provence-stílusú design a pasztell színárnyalatok széles körű használatát teszi lehetővé: krém, lila, ezüst, gyöngy.

Fehér ajtó - a legváltozatosabb opció, amely minden belső terek számára alkalmas.

tervezés

A megjelenés teljesen függ a tulajdonos ízétől. Mielőtt kiválasztanánk, emlékeznünk kell arra, hogy a ház vonzereje mind belsejében, mind azon kívül függ a bejárati ajtó kialakításától.

A fa mint természetes anyag önmagában is esztétikai élményt nyújt. Az új technológiák és szakképzett kezek használatával azonban a fából készült ajtók műalkotásokká alakíthatók.

A favázas és a festmények tükörrel vagy festett üvegfelülettel díszített ajtó átépíti a vidéki ház bármely homlokzatát.

A hatalmas belső terek, antik, díszítik az eredeti tölgyfa ajtókat a középkori várak stílusában. A súlyozott felső hurkok arisztokráciát adnak. Ezen kívül ezek a modellek kovácsolt elemekkel vannak díszítve, feltéve, hogy a homlokzat ennek megfelel. A mindig kovácsolt ajtók népszerűek voltak.

A leggyakoribb festetlen ajtók is megváltoztathatók, például a szaküzletekben vásárolt érdekes kiegészítők segítségével. A fogantyúk, a csuklópántok, a zárak, a felső dekoratív elemek segítenek az eredeti kialakításban.

Hogyan válasszuk ki

A bemeneti szerkezet megvásárlása előtt meg kell határozni azokat a tulajdonságokat, amelyeket az ajtónak rendelkeznie kell.

 1. Hő- és hangszigetelés. A lezárás mértékének magasnak kell lennie, különösen az utcai ajtók esetében.
 2. Kiváló minőségű védőbevonat rothadás, paraziták és nedvesség ellen.
 3. A gyártó zárrendszerének jelenléte, amely a piacról bizonyult a jó oldalról.
 4. Nincs deformáció.

Kiválasztásakor figyelembe kell venni a fa típusát, tulajdonságait és színét is.

Főként a külső ajtók három típusból állnak: a tömbből, a szigeteléssel ellátott panelből, a panelből erősítve.

 • A masszív termékek hosszú ideig szolgálnak, ha a gyártó nem szakította meg a fával végzett munka technikáját. Ha a termelésben nyersanyagot használnak, az ajtó repedik és deformálódik. Tömörfa építés esetén sűrű fafajokat használnak. Az ilyen modellek hangszigetelése minden rendben van. Ritkán festik, általában színezett vagy lakkozott.

Meg kell jegyezni, hogy az ilyen tömbökből származó ajtók komoly gondozást és megelőzést igényelnek.

 • Az öblítőajtókat gyakran használják belső ajtókként a folyosókon és folyosókon. Ha egy ilyen modellt terveznek külsőként használni, akkor jobb, ha a lehetőségeket szigeteléssel mérlegeljük. Ebben az esetben az ajtó kettős konstrukciót tartalmaz, amelyen belül van egy szigetelőanyag. Általában a magánházaknál melegebb szünetet választanak a termikus szünetekkel.
 • Annak érdekében, hogy a panelajtó ne alakuljon át, alumínium csíkokkal vagy lapokkal erősítik. Ez az opció megbízható védelmet nyújt a hackelés ellen.

Jobb, ha megvásárolja a bejárati ajtót, majd könnyebb lesz a telepítése.

Előnyök és hátrányok

Kétségtelen, hogy a faajtók fő előnyei a következők:

 • Környezetbarát. Nincs káros füst.
 • A feldolgozásra való alkalmasság fokozódása. Lehetőség különböző formák, elemek megszerzésére a hagyományos asztalos szerszámok segítségével. A kisebb részek ragasztással könnyedén illeszthetők a nagyobb részekbe, ékekkel, tüskékkel vagy más rögzítési módszerekkel.
 • A faanyag hőszigetelő tulajdonságai magasak, ami korlátozza a hidegnek az utcáról való behatolását.
 • A fából készült ajtók magas zajszintet biztosítanak.
 • A fajtától függően a fát erős erősség és keménység jellemzi.
 • Hosszú élettartam, megfelelő gondossággal.
 • Esztétikus megjelenés. A bejárati faszerkezetek harmonikusan illeszkednek minden belső terembe.
 • A fa keretek jól kombinálhatók mindenféle anyaggal, ami lehetővé teszi a különböző kombinációk használatát az ajtók gyártásában.
 • A fa kiváló érzékenységgel rendelkezik a különböző típusú bevonatokkal szemben. Ezért a festés, a tonizálás, a lakkozás és más dekoratív vagy védő vegyi anyagok alkalmazása akadálytalanul történik.

A fából készült ajtószerkezetek hiányosságai között azonosíthatóak a legsúlyosabbak:

 1. Tűzveszély Ez a minőség minden fa termékhez tartozik. Azonban a modern védő impregnálások és egyes sziklák lehetővé teszik annak minimalizálását.
 2. Deformáció. A hőmérséklet és a páratartalom változásával járó fa mérete megváltozhat. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy a bejárati ajtók sűrű faanyagokat használjanak magas nedvességállósággal.
 3. Mechanikai sérülés. A fából készült termékek nem védhetők a zsetonoktól és a karcolásoktól, de sokan könnyen eltávolíthatók.
 4. A megfelelő kezelés nélkül lágy fajták rothadó és fa kártevőknek vannak kitéve.

Híres gyártók és vélemények

A szakértői becslések szerint az értékesített ajtómodellek legfeljebb 90% -a tartozik belföldi gyártókhoz.

Egyértelmű, hogy ez magyarázható:

 1. A helyi gyárak termékeinek költsége sokkal alacsonyabb.
 2. Az orosz márkák minősége elérte a behozatal szintjét.

A gyártás főleg a tengerentúli berendezéseken történik, a garanciaszolgáltatások széles skálája biztosított, a gyártók szívesen vállalják a nem szabványos modellek gyártását.

Az anyagtól és a designtól függően a termékeket költségenként osztályozza.

 • Gazdaság.
 • Átlagos.
 • Premium.
 • Elite.

Külföldi bélyegek

A külföldi cégek közül a leghíresebbek az ilyen márkák.

 1. Olasz. Az orosz kollégákkal szemben vitathatatlan előnye a legújabb technológiák és a kiváló minőségű anyagok használata. A hiányosságok között megtalálhatóak a magas költségek, a gazdag vevőre koncentrálva. A leghíresebb beszállító a Dierre, amely elsősorban prémium és elit osztályú ajtókat gyárt. Megemlítheted a Portalle, Securemme, Blindoor, ReDeco, Fratelli Radice, Pietrelli márkákat is.
 2. finn Az utcai fa ajtók a tökéletes hő- és hangszigetelésre összpontosítanak. Ezek a fő paraméterek. A kiváló minőségű alapanyagok, a tartósság és a funkcionalitás meghaladja a kissé diszkrét megjelenést. A leghíresebb beszállítók az ALAVUS, Jeld Wen, Fenestra, EDUX.
 3. izraeli Az ajtók kialakítása esztétikus. A Pandoor márka több mint 27 éve ismert megbízható és kiváló minőségű termékekről. Szintén hallotta a Super Lock céget. A gyártási ajtók azonban többnyire acél belsejében vannak. A fa paneleket díszítésre és stílusra használják.
 4. Lengyel. A Lengyelországban vásárolt ajtók költsége 25% vagy annál alacsonyabb, mint a többi külföldi analóg. A leghíresebb beszállítók a Gerda, Porta.

Hazai gyártók

 1. Chelyabinsk gyár "cabinetmaker" az egyik legjobb a piacon. A termékcsalád a közepes jövedelmű vásárlók számára készült, de a tervezés és a teljesítmény jellemzői lehetővé teszik, hogy összehasonlítsuk őket a prémium kategóriával.
 2. A "Volkhovets" cég a piacon 1993 óta működik. A belső ajtók felszabadításával kezdődött, most az iparág legnagyobb gyártója.
 3. Az ügyfelek véleménye szerint megkülönböztethetőek ezek a cégek Maykop városától: „Leader”, „OSB”. És a bútorgyártó gyár Tula ajtói is. Néhány tulajdonos észrevette a "Sofia" és az "Alexandria ajtót".

Sikeres példák és lehetőségek

A bejárati ajtókra mindig sok követelmény van. Ezért a választásnak figyelembe kell vennie a használati funkció prioritását.

A ház vagy ház elülső ajtójának telepítésekor tisztázni kell, hogy melyik fajta származik.

Általában az alábbiakat használja.

 • Lombhullató: tölgy, kőris, bükk.
 • Tűlevelűek: vörösfenyő, cédrus, fenyő.

Bejárati ajtók egy házhoz, házhoz

A gazdag tulajdonosoknak lehetőségük van luxus ajtók beszerzésére egy vidéki házba. Ideális - mahagóni ajtók. A külső tényezők ellenállóak, stabilak és tartósak. A textúra kifinomultsága meglepődik és elképesztő a képzelet.

A bejárati nyílásokhoz leggyakrabban használt tömör tölgyfa ajtók. A kopásállóság és a tartósság magas fokát jellemzi. A hamufa termékek nem alacsonyabbak a megadott tulajdonságokkal. Ebben az esetben az ajtók szerkezete jó, nehéz és nemes. A kiváló minőségű feldolgozásnak köszönhetően a keményfa lehetővé teszi, hogy érdekes homlokzatokat kapjon, és üvegekkel vagy kovácsolt termékekkel kombinálja őket.

A nagy bejárattal rendelkező házak gyakran kétszárnyú modellekkel vannak felszerelve. Ők ünnepélyesek és szilárdak. Néha ívek formájában készülnek, de leggyakrabban téglalap alakú lengőajtók.

A közelmúltban a szakértők biztosítják, hogy az utca legmegbízhatóbb építése megerősített fából készült ajtó. A fő funkció - védelem a meghívatlan vendégektől.

Szokatlanul több olcsó kőből ragasztott modellek. Ezek olcsóbbak, így a közepes jövedelmű vásárlók rendelkezésére állnak.

Ha a házba való belépés veszélye kizárásra kerül, akkor könnyebb szerkezetek használhatók. Másik ajtóként is használják. Ezek főként pajzs modellek.

A tervezők szeretnek kombinált ajtókat kínálni magánházak számára. Tervezésükben faelemeket kombinálnak üveg, kovácsolt termékek, fém. A modern technológiák, az eszközök és a kiváló minőségű anyagok segítségével a szakemberek valódi remekműveket hoznak létre, lenyűgözve minden bejövő. Létrehozhat egy könnyű, szinte súlytalan mintázatot, vagy fordítva, szilárd középkori kapukat, súlyos folt zárral, masszív tornáccal és megfelelő világítással.

Napjainkban a magánlakások ajtóinak kialakítását csak a tulajdonos képzeletének és jövedelmének értéke korlátozza.

Utcai ajtó a kertházhoz

A költségvetési lehetőségek közé tartoznak a lombos ajtók. Ez lehet egyszerű modell a kertházban, verandában, fürdőben.

Egy vidéki ház számára az ajtó lehet süket vagy kis üvegbetét. Fontos, hogy gondoskodjunk a jó tömörségről.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a kerti házat leggyakrabban egy egyedi projektre építették, és a hulladékanyagokból, az ajtók nem felelnek meg a szabványoknak.

A legjobb megoldás a szakértők véleménye szerint - az ajtót közvetlenül az ajtókerettel vásárolni. Ez leegyszerűsíti a telepítést. És a nyílás testreszabható a doboz alatt.

Bejárati ajtó a lakáshoz

A többszintes épületekben az ajtó lakásszerkezetei nem kerülnek az utcára, hanem a bejáratba. Ebben a tekintetben a szigetelés kissé rosszabb lehet az utcai opcióknál.

Ezek az ajtók azonban azért szükségesek, hogy megvédjék a különböző szagok, zaj, nedvesség ellenálló képességét és a rothadás és a kártevők elleni védelmet.

Feltétel nélkül elfogadják, hogy a lakások modelljei siketek. De ez nem jelenti azt, hogy csak simán kell lenniük. A tervezők számos lehetőséget kínálnak a fa ajtók díszítésére.

A leggyakoribb típus a kettős szárnyú modellek. Ezenkívül a szerkezet és a kialakítás igen változatos lehet.

Pénzt takaríthat meg, és a házban fadarabokat lehet beépíteni, keretszerkezettel. Ebben az esetben a doboz és a keret tömör fából készült, vagy sűrű kőzetburkolatokból van összeillesztve, az ajtólap MDF-ből, forgácslapból készül, amelyet ezután furnérosítanak.

Ha meg szeretné tanulni, hogyan készítse el a bejárati fa ajtót, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba