A fa masszívájából származó ajtók jellemzői

 A fa masszívájából származó ajtók jellemzői

Mindannyian szeretnénk, ha házunk ajtói megbízhatóak és tartósak lennének, de ugyanolyan fontos, hogy szépek legyenek, mert az ajtók mindig láthatók. Kétségtelen, hogy a rangsorban a szépség és a megbízhatóság az első helyen a ajtók a tömb.

Úgy tűnik, hogy az ilyen ajtók megválasztása egyszerű, de ez nem igaz, hiszen kialakításuk sok árnyalattal rendelkezik, amelyeket könnyen el lehet látni a vásárláskor.

Mi az?

Hagyományosan a fa az ajtók gyártásának fő anyaga volt. Fő előnye a széles körben elterjedt és könnyű, amellyel a helyi asztalosok feldolgozhatják ezt az anyagot. A modern világban az egyszerű, tartós és megbízható tömörfa ajtók is megtalálják a helyüket, annak ellenére, hogy a fém-, műanyag- és „hibrid” anyagok, például az MDF helyettesítői bőségesek. A faanyag természetes tömegéből mind belső, mind külső ajtókat végezzen.

Természetesen minden tulajdonos az anyag jellemzői és saját költségvetése alapján dönt, de ugyanakkor a fogyasztói tulajdonságok mellett az ajtók állapotát is támogatja a tömbből.

Hagyományosan a fa és a deszka, azaz 100% természetes fa, hagyományosan tömör fa. Az ilyen anyag, amely nincs csomó és hibás, általában gondosan válogatott, az „extra” kategóriába tartozik, és ezért meglehetősen drága. A furnérlemezekből, mint a fűrészáru, vagy a faporból préselt fát, pl. A fa masszív hangos neve lehetővé teszi ragasztott részek jelenlétét, de csak akkor, ha elég nagyok, például az eurobar vagy a bútorbár alkotó lamella. Az ilyen anyag a tömbhöz tartozik, de kevésbé környezetbarátnak tekinthető, mivel összetételében jelentős mennyiségű ragasztó van jelen.

típusok

Az ajtó kialakítása más eszközzel is rendelkezik, továbbá a nyílás típusától függően lehetnek csuklósan vagy csúsztathatóak is. Ez lehet egy tömör fa, sima vászon, amely érthető, hogy megbízható bejárati ajtóként használható. Ezt a típusú ajtót vak ajtóknak nevezik. Egy ilyen monumentális ajtó, amely a lehető legvastagabb és megfelelően feldolgozott, hosszú ideig fog tartani, de nem néz ki régi és divatos, mivel a természetes fa mindig trendben van. Egy másik típus a kitűzött ajtó, amelynek különböző lemezlapjai vannak. Az ilyen ajtók belső csuklós szerkezetek formájában jóak, például egy kétszárnyú ajtó díszíti a hall vagy a nappali bejáratát.

Egy másik típus a szárnyas ajtó, amelyben ugyanolyan típusú, keresztirányú szálakkal ellátott falemezeket használnak betétként. Ezek az ajtók nagyszerűek a lengő vagy kettős belső ajtók, valamint az összecsukható ajtókönyv hajtogatásai formájában. A szokatlan és ismeretlen belföldi vevőtípus, amelyet az ingaajtórendszernek hívnak, szintén szépnek tűnik, ha tömbből készül. Ennek a kialakításnak a váza jellemzően szabványos vastagságú anyagból készül, és a könnyű lemez középső részének súlyának csökkentése érdekében.

anyag

A tömörfa ajtók fogyasztói tulajdonságai attól a fától függnek, amelyből készült.Először is elfogadják, hogy a fát tűlevelű és lombhullató fajokba osztják. A tűlevelűek közül az ár és a minőség tekintetében elsősorban a cédrus, a vörösfenyő, majd a fenyő és a luc.

cédrus

A cédrus nem tűnik ki különösen szép szálmintával, és megjelenésében kissé „unalmasnak” tűnik, de a cédrusfa igen értékes fogyasztói jellemzőkkel rendelkezik, amelyek kompenzálják a nemes vénák hiányát.

Ezek olyan tulajdonságok, mint a tartósság, a hangszigetelés, a hőmérséklet-változások ellenállása.

vörösfenyő

A vörösfenyő jellemzői között jelentősen változhat a növekedési hely. Ez a fa az erősebb és erősebb, annál szigorúbb az időjárási viszonyok hazájában, ezért a szibériai és kanadai vörösfenyőfa a legnépszerűbb. A vörösfenyő meglehetősen drága anyag, de a fogyasztói vélemények alapján megéri a pénzt.

Ezt a fát a következő tulajdonságok jellemzik:

 • A nedves környezetben való érintkezéskor erősebb lesz;
 • Ellenáll a hőmérséklet egyensúlytalanságának;
 • Nem fél a fúróktól. A vörösfenyő egy meglehetősen drága anyag, de a fogyasztói vélemények szerint ez megéri a pénzt.

Fenyő és lucfenyő

A fenyő és a lucfenyő munkakörülményei nagyon hasonlóak, ezek ajtói közel azonosak, és ezeknek az anyagoknak a termékei a leginkább használhatók a piacon. Minőségileg szárított, válogatott és védő impregnálással, fenyő- és lucfenyővel jól kezelt nedvesség-ingadozás.

A parkolók kétségtelenül vezető szerepet töltenek be a díszítő fa szállítói között. A tölgy és a bükk tömörfa ajtók mindenkor a nemes emberek kúriáinak kötelező tulajdonsága voltak. A dió vonzerejének vonzó díszítőmintája díszítette a bírósági udvari budoárokat, és a kőris puha napsütötte színe tetszett.

tölgy

A hazai fajták között a méltóságteljesebbnek tartott tölgyet frissen fűrészelt és festett lehet. Ha az első esetben egy olyan közönséges fáról beszélünk, amely nem régen nőtt az erdőkben, akkor egy fát, amely több ezer évig a földön feküdt, úgy nevezzük bogának, ezért egy szarvas tölgyet tekintünk gyémántnak a fafajok között. Az ilyen tölgy egy köbméter költsége elérheti a 3-4 ezer eurót, ezért ezt a fajtát ritkán használják az ajtólapok készítéséhez.

Általában, ha egy terméket bogyó tölgyben kínálnak, akkor vagy a furnérozott, vagy a sötétben festett természetes tölgy.

A tölgy kiváló felhasználói tulajdonságokkal rendelkezik. A tölgyfa ajtók megbízhatósága megérdemelten foglalja el az első helyet a tömbök szerkezetei között, és abban az esetben, ha a tölgyből a bejárati ajtókat kovácsolt kézzel készítették, a szakértők szerint az erejük többszöröse a fémnek. A tölgyfa ajtók ára rendkívül magas, de megjelenésük a tulajdonosuk állapotát és presztízsét jelzi, és ennek a fának a szerkezete nem keverhető össze semmivel. A tömör tölgyfa csiszolt ajtói különösen vonzóak.

bükkfa

A tömör fából készült ajtók és bútorok piacán nagy mennyiségben megjelenő bükk tölgy „relatív”, mivel mindkét fa ugyanabba a biológiai családba, bükkbe tartozik, így ezek a fafajok jellemzői hasonlóak. A bükkfa ára sokkal alacsonyabb, mint a tölgy.

Ash fa

A tömörfa ajtók anyagainak vezetőjeként nevezhető hamu ezt a pozíciót a fogyasztói jellemzők, a megjelenés és az elfogadható ár egyensúlya miatt foglalja el. Ez a fajta fa az átlagos árkategóriába tartozik.

Linden fa

A Linden-t ritkán használják tömörfa ajtók létrehozásához, általában ragasztószalagként kerül sor, amelyet egy tüske segítségével gyűjtenek össze.

Ennek oka a fa szerkezete és a törzsének kis átmérője, így a csomókkal és más hibákkal nem rendelkező kimeneti minőségű lemezek aránya meglehetősen alacsony. Ez a fajta fa is gyakrabban kerül felhasználásra, például a hamu ajtajában lévő betétekként.

Karéliai nyírfa

A karéliai nyírfa hihetetlenül szép fa mintázattal rendelkezik, amely a feldolgozás után hasonló a márvány mintájához. Nagy szilárdsággal és tartóssággal rendelkezik, és kiváló alapanyag lehet a tömörfa ajtók gyártásához. Sajnos a közelmúltban akadt hiánya volt ebből az osztályból, így csak a furnér és a kis betétek gyártására szolgál. A karéliai nyír költsége meglehetősen magas, mivel ez a fa a prémium kategóriába tartozik.

dió

A dió ritkán használatos a tömbből készült ajtók gyártásához. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a fa puha és higroszkópos, ez a fajta fa érzékeny a helyiségek nedvességére, és ez a hiányosság szinte lehetetlen korrigálni az impregnálással. Mivel az anyának csodálatos mintája, a „moire”, és csodálatos természetes árnyalatú, a furnér termékekhez használják, különösen azért, mert az anyag árcédulája nagyon megfizethető.

méret

Az ajtók méretei a tömbtől függnek azon nyílások méretétől, amelyekben telepíteni fogják őket. A tipikus 2400 vagy 2500 mm-es mennyezeti magasságú lakásoknál az ajtó 2000 mm-es magasságú ajtót telepíthet. Pontosan ebben a magasságban van a GOST, amely az ajtólapok gyártói számára létezik. Az európai szabvány valamivel magasabb magasságot biztosít - 2100 mm, ezért például olasz tömörfa ajtók megvásárlásakor érdemes tisztázni az ajtólap és a doboz méretét, és győződjön meg róla, hogy illeszkednek-e a meglévő ajtóba. Az európai gyártás ajtóinak megvásárlásakor fontos megjegyezni, hogy a méretek a modulokban szerepelnek. Ugyanakkor az 1M (modul) 100 mm-nek felel meg, ha az M 21 méretét a csomagoláson jelezzük, ez 2100 mm-es méretet jelent.

Az ajtólapok szélessége szintén szabványos. 550 mm-től kezdődik az RF és 600 mm az EU-ban, majd 600 mm, 700 mm, 800 mm, 900 mm. Dupla ajtók telepítésekor leggyakrabban két azonos ajtó van felszerelve, például 700 mm, vagy két különböző. Ezek egyike lehet egy és másfél, a másik fele pedig 600 mm és 800 mm. A legtöbb hazai gyártó betartja a GOST és az EU szabványait az ajtólapok kiadására, de ha szükséges, a vevő nem szabványos méreteket rendelhet.

A nagyobb kényelem érdekében számos üzlet kínál felkérést a mérőre a házba, jelezve, hogy bizonyos esetekben ingyenes szolgáltatást nyújt.

Mi a legjobb szín a vásárláshoz

Az ajtók gyártásához használt fajták mindegyikének saját színe van.

 • A cédrusfa természetes színe halvány arany, bézs és még csokoládé is lehet.
 • A festetlen vörösfenyő ajtók meleg mézszínnel rendelkeznek, barna és arany között.
 • A fenyő színe világos sárga és barnás színű.
 • A tölgy tölgy hihetetlenül szép fekete színű, gyakran lila árnyalattal.
 • A tölgyfa természetes színe a szalma sárga, nagyon vidám és meleg árnyalatú.
 • A bükk természetes színe világos rózsaszín, néha vöröses.
 • A kőris ritka színű, amelynek gradiensét majdnem fehér árnyalattól („szürke hamutól”) sötétbarnaig végzik.
 • A hársfa nem különbözteti meg a minta különleges szépségét, de kellemes, sárgás-bézs színű.
 • A természetes karéliai nyír színe könnyű szalma.
 • Az anya színe sötét szürke és sötétbarna között változhat.

Érdemes gondosan meggondolni, hogy érdemes-e ezeket az élő természetes árnyalatokat különböző színű lakkokkal és zománcokkal fedezni, talán ahhoz, hogy a fának a kívánt hangot adhassa, elegendő, hogy csak a természetes varázsát fokozza viaszdal vagy foltokkal.

Zománc árnyalatok ma több ezer, a legnépszerűbb a fehér fajták, mint a "gyöngy", "atlas", "vanília", "elefántcsont", "hó" és még sokan mások. A közelmúltban különösen népszerű volt, hogy egy tömbből ajtókat festenek különböző árnyalatokkal patinával. Az öreg fa hatását hozza létre, és szépnek tűnik, ha ízléssel és arányos értelemben történik.

tervezés

A tömb ajtainak egyik jellemzője az, hogy szinte bármilyen kialakításba illeszkednek, csak az ízlés és a teljesítményszint érzése. Vannak tervezési irányok, mintha ezeket az ajtókat használnák - ezek klasszikus, barokk, rokokó, birodalom és évjárat. Ezekben a belső terekben a természetes és fából készült nehéz és fényűző ajtók mindegyikét csodálatosan ábrázolhatják, és arany levelekkel, drága bútorokkal és ólomüvegekkel díszítettek, és a nemes fa minden árnyalatával játszanak. Az ilyen belső terekben az ajtók kialakítását gyakran összetett alakú faragott sávok segítségével végezzük, eresz vagy félköríves ívekkel díszítik, az eresz sarkai gyakran utánozzák a pilasztereket.

Egy különleges helyet szecessziós stílusban készült, kétszeres rácsos ajtók foglalnak el, üvegbetétekkel - az úgynevezett "francia ajtók", amelyek könnyűnek és áttörtnek tűnnek.

A többrétegű festett üveg vagy a betétekre használt ragyogó kristályüveg különösen előnyös egy nemes természetes fa teljes készletében. Az ilyen nyílászárókhoz megfelelő luxus tölgy vagy bükk.

A "szürke" hamu könnyű, majdnem fehér ajtaját a modern belső stílusban, szürke és fémes árnyalatokban készítik. Az aranyfenyő, amely szinte nincs mintázata, nagyon jól kombinálható egy minimalista belső térrel, különösen, ha kupéajtóból vagy összecsukható ajtókönyvből készül.

Hogyan válasszuk ki? Előnyök és hátrányok.

A legtöbb esetben a tömörfa ajtók előnyei és hátrányai attól függnek, hogy milyen anyagból készülnek. A sűrűség, a hangszigetelés és a külső hatásokkal szembeni ellenállás jelentősen különbözik a különböző faanyagokban, és ezt a pontot figyelembe kell venni a választás során.

Cedar a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • Erő. A hagyományos bölcsesség szerint a cédrus szilárdsága még acélral is összehasonlítható;
 • Antiszeptikus minőség. Hála nekik, a cédrus ajtók nem fogékonyak a penészre és a penészre, kiváló választásuk lehet fürdőkádak vagy szaunák számára;
 • Nagy zajszigetelés;
 • Hőmérsékleti változások elleni védelem (különösen kényelmes, ha bejárati ajtóként használják).

A vörösfenyő a következő előnyökkel rendelkezik:

 • A gomba és a penész magas nedvességállósága (úgy véljük, hogy a vörösfenyő „szereti a vizet”, azaz a fa ajtói a legjobban a magas páratartalmú helyiségekben szolgálnak);
 • A fa szilárdsága, amely hasonló a tölgy szilárdságához;
 • A fonák elleni kártevők elleni védekezés a fitoncidek magas tartalma miatt.

A fenyő- és lucfenyő előnyeiből az alábbiakat jegyezheti fel:

 • A rostok rajzolása érdekesnek és vonzónak tűnik;
 • A termékek súlya viszonylag kicsi, mivel ez a fa laza szerkezetű.

Ezeknek a fajtáknak a fa szerkezete azonban jelentős hátrányt jelent: gyorsan nedves környezetben válik penészesvé. Ezek a fajták meglehetősen puhaak, az ajtó felületén gyorsan kialakultak a horpadás.

Tölgyfa az elit osztályhoz tartozik, előnyei az alábbiak:

 • Tartósság - az egyik legfontosabb előnye a tölgynek, mert idővel a fa csak a külső mutatókból nyer, a régiségek kategóriájába;
 • Hangszigetelés, amely az egyik ilyen típusú fa.
 • Vonzó kialakítás és textúra, amely lehetővé teszi, hogy a tömör lapokból készült termékeket minimális betétekkel hozza létre.

A vásárlóknak azonban emlékezniük kell arra, hogy a tölgyfa ajtó szeszélyesen utal a túlzott nedvességre, és gondos kezelést igényel vízálló impregnálással, különben „vezet”. Ennek megfelelően jobb, ha az ilyen ajtók gyártását bevált szakemberre bízzák. Mivel a tölgy nagyon nehéz fa, nagyon szilárd csuklópántokra van szükség, és a hardver állapotának folyamatos ellenőrzése.

Megfelelően feldolgozott bükkfa lehetővé teszi, hogy olyan ajtóterveket hozzon létre, amelyek számos tényezőtől eltérnek:

 • Erő, valamivel alacsonyabb a tölgy szilárdságánál;
 • Tartósság (a szaunák és a fürdőszobák helyiségeiben való használatuk elutasításának függvényében);
 • hangszigetelés;
 • Kiváló megjelenés, mivel minden részén szép szerkezetű.

A bükk „gyenge pontja”, mint a tölgy, a nedvességre adott reakció, és ez a tulajdonság sokkal erősebb a bükkben: a mesterek szerint a védő impregnálással nem kezelt bükk ajtók nemcsak „vezetnek”, hanem jelentős repedéseket adnak, és teljes mértékben elhanyagolták. Ezért a tömör bükkfa ajtóinak gyártásában a legfontosabb lépés a megfelelő szárítás és az azt követő feldolgozás, amely csak jól megalapozott ipari termelés mellett lehetséges.

Hamufa a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • A nedvességállóság, amely lehetővé teszi, hogy a helyiségeket hőmérsékletcsökkenéssel lehessen alkalmazni;
 • Keménység és mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás, amely különösen magas a könnyű hamutartókban;
 • Tartósság, mert ha megfelelően feldolgozzák, a hamu akár száz évig is eltarthat, függetlenül a helyiség típusától;
 • Kiváló megjelenés és vonzó mintás minta.

A hársfa jellemzői is elég jóak:

 • A páratartalom és a hőmérséklet-változások ellenállása, amely lehetővé teszi a mészből készült ajtók elhelyezését még a gőzfürdőben is;
 • Az átlagos sűrűség magasabb, mint a fenyő vagy cédrus;
 • A kellemes természetes íz jelenléte, amely működés közben a hársajtól sugárzik.

Ápolási tippek

Úgy véljük, hogy a tömb ajtajai a leginkább elkötelezettek a gondozásban, és ez igaz, de a megfelelő hozzáállás mellett több évtizede is szolgálhatnak, ezért érdemes komolyan venni ezt a folyamatot.

A lakkbevonatú szennyeződések tisztításához nem használhatja a szokásos mosószert. Ehhez használja az egyik speciális szerszámot (Emsal, Pronto, Oricont Luxus, Mebelux) vagy gyenge szappanoldatot. Az otthon és az alkohol és a víz 1/10 arányú oldatát készítheti, amely szintén képes lemosni a lakkozott ajtó szennyeződését.

Mosás után az ajtót le kell törölni. A megelőző ellátáshoz viaszot vagy lengyeleket, valamint antisztatikus termékeket vásárolhat. Az ajtó felületét legalább kéthavonta kell feldolgozni, ugyanakkor kis karcolások kerülnek dörzsölésre és egy védőréteg keletkezik, amely megvédi a fát a nedvességtől.

Mivel a tömbök nagy részének jelentős súlya van, minden félévente ellenőrizni kell az ajtócsuklópántok állapotát, kenje őket, és szükség esetén húzza meg. Abban az esetben, ha a helyiségben tervezik a javítást, kívánatos, hogy vagy távolítsa el a drága szilárd ajtókat vagy zárja be őket vastag műanyag csomagolással.

Lehetőségek a belső térben

Egy magánházban a tömörfa ajtók gyakran léteznek a természetes anyagokkal, mint például a természetes kővel. Emlékezetesen úgy néz ki, mintha bélelt volna durva kő magas alapozással, amely elsősorban védelmi funkciót szolgál, és védi a szerkezetet a nedvességtől.A kő terrakotta mintázata megismétlődik mind a tornác lépcsőjén, mind a tornácon lévő tartószerkezetek burkolatában. Ebben az esetben a harmonikus folytatás úgy néz ki, mint egy masszív és tartós ajtó, amely méz színű, üveglapokkal díszített. A hasonló fából készült ablakkeretek nemcsak funkcionális szerepet töltenek be, hanem a kép befejező tapintása is, amely megerősíti, hogy a hangulatos fészek tulajdonosai ízléssel rendelkeznek.

Érdekes megnézni a masszív tömörfa bejárati ajtókat, mint a vidéki ház bejáratának kialakítását. Ebben az esetben monolit fát használnak, amely különböző árnyalatú csokoládé színnel van színezve. Maguk az ajtók a tejcsokoládé színében készülnek, a veranda padlói és oszlopai sötét csokoládéval festett bárral vannak díszítve.

Az ilyen színházi játék hangsúlyozza annak az anyagnak a természetes nagyságát, ahonnan az ajtók készülnek, és ugyanakkor nem hagyja, hogy a szem elfáradjon az egységes sötét árnyalat bőségéről. A bejárati ajtók keretszerkezettel rendelkeznek, a vászon kétharmada fadarabokkal van lezárva, a felső harmad üvegezett töredékek. Ugyanezek az üvegbetétek díszítették az oldaltranszmit és az ajtót az emelvényt. A tömörfa mellett a veranda kialakításánál természetes kő is használható, ami hangsúlyozza az egész szerkezet alaposságának benyomását.

A tömbökből származó ajtók számára van egy hely a városi apartmanokban. A nemes faanyag klasszikus ajtói megfelelőek a magas mennyezetű, szilárd falakkal és elegáns bútorokkal berendezett szobában. A luxus és a gazdagság belsejében egy mintás ajtókeret teljesen természetesnek tűnik, amely széles falnyitást és elegáns ajtó alapját képezi. A kétoldalas kialakítású üvegezett betétek aranyozott díszítéssel rendelkeznek, melynek színe megismétlődik az ajtókilincsek és a zár kialakításában. Az ajtólapot díszített, faragott minták finom ízléssel és arányos érzéssel készülnek, ami ezt a gyönyörű ajtót a művészet tárgyává teszi.

A modern belső térben egy szép és tartós, természetes fából készült szobai ajtó díszítheti az óvoda bejáratát, ugyanakkor megbízhatóan védi a többi lakót a zajos gyermekjátékoktól. A helytakarékosság érdekében kényelmes lesz egy ilyen ajtó olyan csúszószerkezet formájában felszerelni, amely erős fém rögzítésekből van felfüggesztve. Egy ilyen ajtó különösen sikeresnek tűnik, ha más belsőépítészeti elemeket is találunk a szobában, hasonló színű fából, például tömör fából készült gyermekágyakból vagy egy ventilátorral ellátott csillárból, melynek lapátai a fa színét festik.

Nem hiszem, hogy a tömb ajtói - ez mindig csak komoly és komoly formatervezési minták, amelyek csak a klasszikus stílusú megoldásokban relevánsak. Ez az anyag egy helyet foglal el az apartman energetikai tervezésének bemutatásában is, a legfontosabb, hogy a fa szerkezete ne legyen az egyetlen belső lehetőség. A "nyers" tölgyfa táblákból készült felfüggesztett belső ajtó csodálatosnak tűnik. Természetesen egy ilyen ajtólap szükségszerűen minden szükséges impregnálással, antiszeptikummal és lakkkal van borítva, különben egyszerűen nem fog ellenállni a működési feltételeknek, és gyorsan elveszíti vonzerejét, de a durva, nem csiszolt fa külső benyomása egyáltalán nem veszíti el a modern védőeszközök használatát. Ilyen szándékosan durva ajtónál nincsenek díszítő elemek, mivel ez a szoba kialakításának világos eleme.

A tömör fából készült ajtókra vonatkozó információkért tekintse meg ezt a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba