Gipsz háló: típusok és hatókör

A javítás, különösen a másodlagos házban, nem lehetséges mindenféle felület kiegyenlítése nélkül, legyen az fal, mennyezet vagy padló. A szintezéshez a legalkalmasabb a vakolat használata. Ez az opció nem csak a felület összehangolását, hanem a lakás hő- és hangszigetelését is biztosítja, ami gyakran fontos tényező a lakosok számára. Egy megbízhatóbb és tartósabb szintezőréteghez speciális gipsz rácsot kell használni. Nemcsak a szintező réteget rögzíti, hanem megakadályozza az anyag felszínéről történő repedését és hámlását.

Jellemzők

Először is meg kell jegyezni, hogy a vakolat rács egy univerzális anyag, amelynek használata minden építési és díszítési szinten lehetséges. Például a falfal alapjául szolgálhat, és a felületek kiegyenlítésére ragasztórétegként használható. Használatának célja és hatékonysága közvetlenül függ attól, hogy melyik anyagból készül egy bizonyos típusú háló, és ezenkívül a különböző típusú tervezési jellemzők jelentős szerepet játszhatnak.

Leggyakrabban a vakolat rácsot még mindig külső munkákhoz használják., ez a fal és a gipszszintező réteg közötti reteszelő réteg. A legjobb tapadás a sejtek szerkezete miatt következik be, amelyek minden hálófelületre jellemzőek, köszönhetően az üres helyeknek a gipszkeverékkel és a legjobb tapadással a kiegyenlítő felülethez. És ennek a tulajdonságnak köszönhetően monolitikus textúra is keletkezik.

Egy másik jellemzője és ugyanakkor ennek az anyagnak az előnye a telepítés egyszerűsége, ezért a felületnek a vakolat és a rács segítségével történő kiegyenlítése még egy tapasztalatlan mesterre is vonatkozik a javítási munkák során.

A habarcs biztonságosan, nem áramlik, és így megbízható, kiegyenlített felületet képez.

Ma a gipszhálót nemcsak tengelykapcsolóként használják a kiegyenlítő felületekhez, hanem más javításokhoz is. Tehát a rácsot gyakran használják hőszigetelt padlórendszer telepítéséhez. Ez az anyag egy beton esztrich, amely lefedi a padlófűtő készüléket. A fémhálót gyakran használják mindenféle szerkezet megerősítésére, valamint a sejtek és tollak építésére. A háló védőbevonatként is használható.

Az anyag kiválasztása a szükséges vakolatréteg vastagságától függ. Ha nem kell komoly illesztést végezni, és a burkolóréteg vastagsága nem haladja meg a 3 centimétert, célszerű vékony üvegszálas hálót használni. Ez a legolcsóbb megoldás, amely a legkisebb súlyú, de tökéletesen védi a felületet a repedésektől.

Ha a réteg vastagsága 3 és 5 centiméter közötti tartományban van, jobb, ha fémrácsot használunk. Ez nem csak erősíti a réteget és megakadályozza a repedést, hanem kiküszöböli a bevonat leválasztásának lehetőségét. Ha a szükséges réteg vastagsága meghaladja az 5 centimétert, akkor ideális esetben érdemes ezt az irányt elhagyni, mivel még a legerősebb tömítő háló sem tudja megakadályozni a túl vastag réteg leválását.

Mi az?

Annak érdekében, hogy a vakolt felület a lehető leghosszabb ideig megőrizze eredeti megjelenését, úgy, hogy a felesleges leválások, repedések és az anyag egyéb alakváltozásai ne forduljanak elő, a megmunkálási munkák során speciális technológiához kell ragaszkodni.

A technológia egy speciális kötőanyag-réteg alkalmazása. a durva fal és a kiválasztott felületre felhordandó vakolat között. Egy ilyen rétegként speciális építési rácsot használnak. Ahhoz, hogy erős tapadást hozzon létre a falak és a gipsz, hogy megszüntesse a repedést és a pelyhesedést.

Mielőtt különféle anyagokból készült speciális rácsokat használtak fel külső és belső munkákhoz, javításra használtak egy megerősítő réteget, valamint vékony rudakat, majd fémszövetet használtak. Ez az anyag azonban meglehetősen nehéz volt, telepítése időigényes volt, így a fém cseréje hamarosan megtörtént, és a homlokzat befejezéséhez puha és könnyű műanyag vagy üvegszálas hálót használtak. Ez az opció egyszerűbb, bár bárki is képes megbirkózni vele, a műanyag és üvegszál mellett sokkal könnyebb a vágás és a drótváltozatok sokkal könnyebbé válása, azonban semmiképpen sem rosszabbak a ragasztáshoz és a befejezéshez használt más anyagokhoz.

A vakolat erősítő háló használata ajánlott, ha:

 • Létre kell hozni egy speciális megerősítő keretet, amely nem teszi lehetővé, hogy az előlapi réteget megszórjuk vagy repedjék, ami az anyag szárítási folyamata során előfordulhat.
 • Meg kell erősíteni a két heterogén anyag közötti kapcsolatot. Így például egy kötőréteg használata nélkül lehetetlen remélni, hogy az ilyen anyagok, mint forgácslap, rétegelt lemez, habosított műanyag vakolás sikeresen megvalósítható, mivel az ilyen anyagok túlságosan sima textúrájúak a szintező keverékhez való tapadáshoz.
 • Használhatja az anyagok egyikét, valamint az anyagok illesztésekor kialakított illesztéseket vagy varratokat. Például nagyon kényelmes kezelni a gipszkarton lapok vagy más lap opciók közötti kötéseket.
 • A vízszigetelő réteg és szigetelés telepítésekor a rács használatát is igénybe veheti. Ezen rétegek és a huzatfal között gyakran szükség van egy kötő rétegre is.
 • A hálószerkezet jó, és az anyagoknak a padlófűtés során történő beépítésekor jobb tapadást biztosít, ez biztosítja a telepítés során használt betonpadló tömörítését.
 • Ezen túlmenően az erősítő réteg alkalmazása is ajánlott az önbeálló padlók telepítése során. Kötelező és megerősítő funkciók is lesznek.

Erősítés nélkül a gipszréteg megrepedhet, vagy elkezdhet eltérni, ami annak a ténynek köszönhető, hogy a 2 cm-nél vastagabb réteg szárítási folyamata egyenetlen, ami az anyag zonális zsugorodását eredményezi, ami repedésekhez és más bevonási hibákhoz vezethet. A hálóréteg egyenletesebb szárítást biztosít az anyagnak a méhsejt speciális szerkezete miatt.

A cellákban lévő anyag sokkal gyorsabban és egyenletesebben szárad meg, megakadályozva a szerkezeti változásokat mind a javítási folyamat során, mind a befejezés után.

Emlékeztetni kell arra is, hogy az ilyen megerősítés nemcsak a belső munkához szükséges, mert a külső falak sokkal nagyobb negatív hatással vannak. A hőmérsékletcseppek, a nedvesség, a szél és az egyéb természeti tényezők elronthatják a bélést, így az ilyen díszítéssel célszerű egy megerősített verziót használni, melyet a szaküzletekben - elülső vagy hálós külső - díszítéshez használnak.

Típusok és jellemzők

Tehát, miután meghatároztuk, hogy a vakolathálózatnak miért van szükség, zökkenőmentesen folytathatja a lehetséges típusainak elemzését, valamint ennek vagy az opció előnyeinek és hátrányainak elemzését. Ma az építőipar számos különböző típusú terméket kínál: szerpyanka, huzal, hegesztett, polipropilén, festék, bazalt, csiszoló, műanyag, fém, horganyzott, üvegszál, acél, polimer, nejlon, szerelés. Könnyen megzavarodnak, és abszolút nem választják ki, amire szüksége van.

A választás során először meg kell értenünk, hogy az összes bemutatott opció a belsőépítészetre és a külső homlokzatokra használható felületekre oszlik. Az erő és a gyártási anyagok között változhat.

A legnépszerűbb anyagok a következők:

 • Műanyag. Ez az anyag az egyik legtartósabb lehetőség. Használható mind belső, mind külső rétegként. Ez az anyag a téglafal erősítésére és kiegyenlítésére alkalmas. Ennek a kombinációnak köszönhetően a névhálózatban gyakran megtalálható a műanyag háló, mivel gyakran használják a falazat falaiban. Lehetővé teszi nemcsak a tégla erősebb tapadását, hanem a habarcs fogyasztásának csökkentését is, mivel a réteg vékonyabb lehet.
 • Egy másik népszerű lehetőség az univerzális háló.Belsőépítészeti és külső munkákhoz is használható. Az univerzális változat azonban három alcsoportot is tartalmaz, amelyek meghatározása a cellák méretétől függ. Határozzuk meg: finom, itt a cellaméret minimális és egyenlő a 6x6 mm-es méréssel; az átlagos 13x15 mm, és nagy is - itt a cellaméretnek már 22x35 mm-es mérete van. Ezenkívül a cella típusától és méretétől függően egy vagy másik változat alkalmazási köre kerül meghatározásra. Tehát a kis cellák - a legmegfelelőbb megoldás a falak és a mennyezet befejezésére a lakóterületen. Az átlagos háló általában poliuretánból készül, amely további merevséggel és szilárdsággal rendelkezik, felhasználási köre csak belső munkára korlátozódik. A külső felületekkel szemben azonban nagy cellák használhatók.
 • A leginkább alkalmas a nagyon dombornyomott felületekhez üvegszálas háló. Az egyik legtartósabb és könnyen használható univerzális anyag, amely külső és belső befejező munkákhoz is alkalmas. Az ilyen típusú megerősítés a legegyszerűbb, mivel az üvegszál teljesen nem törékeny anyag, ami azt jelenti, hogy még a legsúlyosabb hajlítások és deformációk sem félnek tőle. Ennek köszönhetően az anyag szinte a legnépszerűbb megoldás, amelyet a javítási munkák során alkalmaznak. Ezen túlmenően költsége meglehetősen alacsony, és a megtérülés nagyon gyorsan előfordul.
 • A polipropilén egy másik népszerű megoldás. Könnyűsége miatt a legjobb megoldás a mennyezeti díszítéshez. Ezen túlmenően a polipropilén immunis a különböző vegyi anyagok ellen, ezért különböző keverékekkel és anyagokkal kombinálva használható. A polipropilén hálónak több fajtája is van. A típust a cellák mérete határozza meg.

A legjobb megoldás a mennyezeti burkolatokhoz plurim - polipropilén háló, 5x6 mm-es cellákkal.

A legvastagabb rétegeknél ajánlott az Armaflex nevű polipropilén változat használata. A 12x15-ös méretű megerősített egységeknek és celláknak köszönhetően képes ellenállni a maximális terhelésnek és megerősíteni a sűrűbb és enyhébb falakat is.

A polipropilén szintetikus flex sokoldalú befejező anyag, lehet 12x14 vagy 22x35 sejt.

 • A fémrács nem veszíti el a népszerűségét. A cellák mérete 5 és 3 centiméter között változhat, de a legnépszerűbb opciók 10x10 és 20x20 méretűek. Az alkalmazási kört azonban csak a belső munka korlátozza, mert a fém rendkívül érzékeny a külső környezeti tényezőkre, és akár egy vakolatréteg alatt is korrodálhat, ami elronthatja a homlokzat megjelenését, nem is beszélve arról, hogy az anyag elveszíti funkcionalitását.
 • Horganyzott háló A szabadtéri munkákhoz már használható, mivel külső tényezők nem befolyásolják.

Melyiket használja?

Úgy tűnik, hogy egy adott hálózat kiválasztásában és telepítésében nincs semmi bonyolult, csak az opciót kell megválasztani költség és cél érdekében, de figyelmet kell fordítania bizonyos árnyalatokra is, amelyek meghatározó tényezők lehetnek egy adott opció kiválasztásában.

Két fő tényező lesz döntő. a megfelelő befejező háló kiválasztásánál. Ez az anyag durva felület és a vakolat réteg vastagsága. Ez a vastagság közvetlenül függ a kezdeti fali mentességtől.

A fali anyagtól függően a hálóanyagot, valamint annak rögzítési módját választjuk ki. Tehát a cement, a szénsavas beton, a beton blokkok és a téglafal jobban illeszkedik az üvegszál vagy műanyaghoz, a rögzítés dübelekkel történik.

A fafelületeken a rögzítés horganyzott csavarokkal történik. A fém alapok csak fémrácsokkal rendelkezhetnek, és a szerelési folyamat egy hegesztőgép segítségével történik.

A hab és a festék, valamint a kerámia felületek esetében jobb a könnyű polipropilén, műanyag vagy üvegszál használata.

A polipropilén gyakran nem igényel további rögzítést, zsírral könnyen rögzíthető a falra, de szem előtt kell tartani, hogy a polipropilén nem használható túl egyenetlen felületeken, úgynevezett szélsőségeken, ahol nagyon vastag vakolatrétegre van szükség.

A fal szintezéséhez szükséges réteg vastagságának meghatározása során speciális szerszámot kell használni - az építési szintet. Ezzel meg kell találnia a legalacsonyabb pontot és rá kell fókuszálnia, meg kell határoznia a jövő vakolat réteg vastagságát.

A kapott mérettől függően egy vagy másik opciót is választhat.

Tehát 2–3 cm-es gipszrétegek esetén ajánlott üvegszál, műanyag vagy polipropilén használata. Ha a réteg több mint 3 centiméter, ajánlott egy fém rácsot használni, miután korábban rögzítette a falra, különben a kész konstrukció túl nehéz lesz, és csak leesik a saját súlya alatt. Azokban az esetekben, amikor a szükséges réteg több mint 5 centiméter, jobban figyelni kell más igazítási módokra, például a gipszkartonozásra. Ez jelentősen csökkenti a száraz keverékek költségét, és jelentősen felgyorsítja a folyamatot.

Egy másik fontos tényező a hálózat kiválasztásakor annak sűrűsége. Minél nagyobb a sűrűség, annál jobb a megerősítés.

A sűrűség szempontjából minden hálózat több csoportra osztható:

 • 50-160 gramm 1 négyzetméterenként. mérő. Az ilyen rács használata leggyakrabban az apartmanok lakberendezésénél fordul elő. Ezeknek a lehetőségeknek a különbségei csak a sejtek méretében különböznek, ami önmagában kevés hatással van a megerősítésre, és ezért csak a vevő választásától függ.
 • 160-220 gramm. Ilyen rácsok a külső kivitelezéshez, nem félnek a hőmérsékletváltozásoktól, és ellenállnak a vastagabb vakolatrétegeknek, használhatók szélsőséges falakon és egyéb szerkezeteken, például egy tűzhelyen. A cellaméret általában 5x5 mm vagy 1x1 cm.
 • 220-300 gramm - Megerősített hálós lehetőségek. Képesek ellenállni a maximális terhelésnek és szélsőséges körülményeknek.

Érdemes megjegyezni, hogy minél nagyobb a rács sűrűsége, annál nagyobb a költsége.

felszerelés

A telepítés árnyalatai a következő tényezőktől függnek: a fal anyaga és állapota, a rács típusa, valamint a vakolási réteg vastagsága. Mivel ma a legnépszerűbb lehetőségek az üvegszál és a fém, érdemes megfontolni ezekre a példákra való rögzítést.

A fémháló rögzítésére és a felület további vakolására szolgáló technológia nagyon egyszerű. Először meg kell erősítenie a fémvágásokat a huzatfalon. Ez a szakasz azért szükséges, mert a fémnek elég nagy súlya van, és az alkalmazott vakolattal még nagyobb lesz, ami a szerkezet összeomlását vonja maga után. Emlékeztetni kell arra is, hogy a rácsnak a külső homlokzatra való felszereléséhez meg kell vásárolni egy horganyzott verziót, amely nem fél a szélsőséges létfeltételektől.

A rácson kívül a telepítéshez tiplik és speciális rögzítőszalag szükséges. Meg kell kezdeni a rácsot a mérésekkel, ez segít a szükséges szegmensek levágásában és a teljes kezelendő felület lefedésében.

A következő lépésben szükséges a fúrólyukak furatainak fúrása. A lyukak közötti távolság kb. 40-50 cm legyen.

Ezen kívül meg kell őrizni a sakkrendet az elhelyezésben.

A telepítés a felső sarok közelében kezdődik, ez a legkényelmesebb és legmegfelelőbb lehetőség. Csavarokat csavarozva a falba, és ezáltal az anyag rögzítését, speciális alátéteket vagy rögzítőszalagokat kell használni, amelyek darabjait a csavar kupakja alá kell helyezni. A csavarok mellett lehetõvé válik, hogy a csuklós körmöket egyszerűen be lehessen vezetni a falba, ami nagyban felgyorsítja a folyamatot. A fa felületén a rácsot egy hagyományos bútor tűzőgéppel lehet rögzíteni.

Ha egy réteg fémháló nem elég, növelheti a hangerőt, ebben az esetben a rétegek közötti átfedés körülbelül 10 centiméter. Miután az összes kezelendő felületet lefedjük, a vakolattal lefelé haladhat.

Az üvegszálas háló többféle módon meghúzható. Ez egy nagyon kényelmes anyag a lakberendezéshez, és a mester bármilyen tapasztalattal használható. Ezen túlmenően az üvegszál alacsony költséggel rendelkezik és nagyon kényelmes telepíteni.

A tereptárgyak rögzítésével a felső sarkok is szolgálnak, a rögzítés jobb, ha onnan indul. Az első lépés, mint az előző változatban, a felület mérése, amely bevonatot igényel. Ezután meg kell vágni a rácsot a kívánt szegmensekre, szükség esetén a csuklónak 10-15 centiméter átfedést kell hagynia.

Ha a kívánt szegmenseket vágjuk, egyszerűen rögzíthetjük a rácsot több helyen a csavarokra, és ez lesz az első módszer, amely után a szükséges gipszréteget felvisszük a tetejére.

A teljes összehangoláshoz bízhat a gipszjelzők.

Ezen túlmenően a vakolatra is felszerelhető. Ehhez több zónában szükség van egy vékony vakolatrétegre, majd csatolja a rácsot, és, ahogyan volt, nyomja be a keverékbe. Egy idő után, amikor a szerkezet már megragadta egy kicsit, felveheti a felső szintező réteget. Az eljárás eredményeként a háló biztonságosan rögzül, és nem esik le, és a bevonat nem reped, és erősebb lesz.

Hasznos tippek és trükkök

Néhány hasznos tipp a vakolat rács kiválasztásához és javításához:

 • Mielőtt rögzítené az anyagot a felületre, el kell távolítani a port és a szennyeződéseket, valamint a falat. Ez jobb tapadást biztosít az anyag későbbi alkalmazása során.
 • A szakértők azt is tanácsolják, hogy maga az anyag zsírtalanítsa, acetonnal vagy alkoholos oldatokkal. Ez a jövőben jobb keverést biztosít a keverékek számára.
 • Különös figyelmet kell fordítani a nyílások sarkára. Itt meg kell erősíteni a megerősítést, ezért általában egy 30 cm széles kiegészítő rács van csatlakoztatva.
 • Az építésre és az építési vakolásra vonatkozó speciális követelmények is vannak. A legtöbb esetben az alkalmazott réteg vastagságára vonatkoznak. Így például a „Rotband” gipsz vakolatnál ez az érték 5 és 50 mm között van, de a cement esetében ez az érték 10 és 35 mm között van. De kifejezetten az SNiP rács telepítése nem ír elő különleges követelményeket.
 • Bár SNiP és nem ír elő különleges követelményeket a rácsokra, saját GOST-jaik vannak. A legnépszerűbbek a GOST 3826-82 szögletes cellák, valamint a GOST 5336-80 fémek. Ezért a vásárláskor meg kell kérnie az eladótól az összes rendelkezésre álló dokumentumot, csak ebben az esetben kaphat egy nagyon jó minőségű terméket, amely teljes mértékben megfelel a megadott követelményeknek.
 • Fontos és vizuális összetevő kiválasztásakor. A sejteknek egyenletesnek és egyenlőnek kell lenniük, és a szövés minőségével kapcsolatban nincsenek panaszok. A horganyzott fémháló kiválasztásánál fontos, hogy a bevonat egyenletes legyen, nincs kopasz foltja és nincsenek rések. Ha a szövött anyag kiválasztása történik, akkor egyszerű vizsgálatot kell végezni a zúzáshoz - ha a bevonat kiváló minőségű, akkor nem deformálódik, és a zúzás után az eredeti alakja lesz.
 • Minél nagyobb a réteg vastagsága, a vastagabb és tartósabb hálót kell választani. Mindig érdemes megjegyezni, hogy a szőtt hálószemek 3 cm-es vastagságú bevonatokhoz alkalmasak, a fémek pedig 3-5 centiméteresek. Ha a burkolóréteg vastagsága nagyobb, akkor jobb, ha lapokat használnak a fal igazításához - ez megtakarítja az energiát és csökkenti a száraz keverékek pénzügyi költségeit.
 • Külső munkához tartósabb, továbbfejlesztett modellt kell használni. Jobb, ha az alap fém, amelynek sűrűsége legalább 145 g / m2. méter, és ami a legfontosabb - a kiválasztott rácsnak horganyzott bevonattal kell rendelkeznie, amely megvédi a felületet a hőmérséklet és a nedvesség ingadozásaitól.
 • Ha betonalapú keveréket választunk a felület vakolására, akkor semmilyen esetben nem szabad műanyag megerősítő anyagot használni, mert egy idő után a cement korrodálja azt.
 • A szükséges dübelek számításakor egyszerű szabályt használhat. 1 négyzet. A mérők általában 16-20 darabot használnak.

Hogyan telepítsünk egy gipsz rácsot, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba