Gipsz bundában: kompozíciók és alkalmazási módok

A gipszanyag "szőrme" szinte mindenki számára ismert az egzotikus neve ellenére. Az ilyen típusú épületek építéséhez használt gipsz sok éve látható a szovjet időszakban épült sok épületen. Abban az időben az építők nem állították be esztétikailag vonzó összetételének találmányának feladatát: homokot és cementet használtak a szükséges arányokban összekeverve és víz hozzáadásával. A befejezés eredményeképpen a falak megjelenése messze nem esztétikus. Megértjük ennek az anyagnak a modern változatosságát és alkalmazási módjait.

A vakolat típusai

A gipsz használata a kabát alatt ma fontos. Az építők ezzel a módszerrel igyekeznek megtakarítani az anyagokat, ami egyáltalán nem szükséges, hiszen jelenleg száraz dekoratív gipszet találhatsz bundában bármilyen elfogadható áron bármilyen boltban.

Ennek az anyagnak az a fő előnye, hogy működési tulajdonságai magasabbak, mint a házi készítésűeké. Az értékesítésre alkalmas védjegyek széles választékának köszönhetően a boltok polcain elkészített keverék formájában kapható vakolat. Elsősorban vödörben értékesítik. Ennek az anyagnak a költsége magasabb, mint a száraz analóg, valamint a teljesítmény.

Ez a dekoratív vakolat szokatlan nevet kapott a szőrmével való hasonlósága miatt: készen áll a durva textúra. Ez a megjelenés a vakolat kis kövekkel való keverésének egyszerű technológiájának köszönhető. A kő mérete változó, mindent a céltól függ, amit a javítás során követnek. Nagyobb kövek segítségével kaphat egy dombornyomottabb falat. Az ellenkező eredményt kis kövek segítségével lehet elérni.

Száraz keverék formájában a bevonat alatt lévő gipszet tiszta vízzel szobahőmérsékleten kell hígítani. Ez a fajta dekoratív vakolat ma fehér és szürke. Ez az ilyen befejező anyag költségvetési típusa, ezt az opciót elsősorban egy nagyobb terület felszínének fedezésére használják. Ennek az anyagnak az egyik fő előnye por alakjában az a képesség, hogy a készítményt bármilyen kívánt színben színezzük.

A vödörben lévő kész pasztaszerű vakolat összetétele szintetikus polimereket tartalmaz, amely a kompozíciónak fokozott lágyságot és erőt biztosít. Az ilyen teljesítményű gipsz lehet bármilyen szín. Javasoljuk, hogy ezt a drága gipszet használják belső munkákhoz (a megtakarítás érdekében), és a felületek végső bevonására is használható. Fontos, hogy drága gipszet használjon, és fedezze a belső rész bizonyos részeit (például ívek, oszlopok, határok). Ebben az esetben a magas árak fogalma viszonylagos: ha a javításokat magadnak végzik, a minőségi anyagok használata a munka alapelve.

Az összes felsorolt ​​tulajdonság mellett a szőrme díszítőanyagának jó hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságai vannak, ami indokolja a nevét. Megvédi a falakat a környezet negatív hatásától. E vakolat használata nagyban megkönnyíti és felgyorsítja az előkészítő munkát, mivel lehetővé teszi, hogy elrejtse a munkafelület hibáit. A telepítést önállóan lehet elvégezni (a képzett mester részvétele nélkül).

Fontos megemlíteni, hogy a sérült vakolat könnyen visszaállítható működés közben. Az anyag lehetővé teszi ezt a lehetőséget, míg a frissített szakasz nem törik ki az általános befejező vászonból. Megfigyelték, hogy a falazatban a gipszburkolat alatt a vakolat használatának megfelelő előnye van. Ezt a kompozíciót például szilikon vagy akril festékkel festheti. Most meg kell értened, hogy milyen módszereket alkalmazsz a falak felületére.

Alkalmazási módszerek

A munkafelület előkészítése nem kell sok időt tölteni. Az épület külső felületén végzett munka során elegendő a felület megfelelő minőségű előkészítése és jól megtisztítása. A házon belüli felületkezeléshez kétszer is sétálhat a felületeken egy alapozóval: ezáltal a felületen képződő film a szárítás során tartósabbá válik. Minden talajréteget csak az előző szárítás után kell felhordani.

Vannak olyan esetek, amikor a kezelt felület kezdetben tele van repedésekkel és szabálytalanságokkal. Ebben az esetben ezeket a hibákat a felület alapozása előtt el kell távolítani, csak ezt követően. Ha a munkát beltérben végzi, akkor a régi befejező anyagok maradványait kell szétszerelni. A kívánt megoldással kiküszöböljük a felszíni hibákat, de semmit nem kell őrölni, mert a bunda durva szerkezete elrejti az összes kisebb hibát. Ezután szükség van a felület alapozására is.

A bevonat alatt lévő gipsz a felületre különböző módon kerül alkalmazásra. Az alkalmazott szerszám kiválasztása az alkalmazási módtól függ. Összességében szükség lehet nagy eszközök listájára.

Néha elég:

  • texturált görgő;
  • simító (spatula);
  • kézi vakolat sprinkler;
  • ipari kompresszor;
  • seprű (seprű formájában);
  • rendes bot.

Ez az arzenál egy konzervatív és olcsó (a kompresszor kivételével) szerszámkészletre utal. Ez inkább egy kis terület befejezésére alkalmas. Jelenleg a vakolat alkalmazásának modern technológiái gyakoriak, de ezek az eszközök drágábbak. Ez a cikk kis területekkel foglalkozik, így a felsorolt ​​eszközök listája rendben van.

Ha a munkát száraz vegyülettel használjuk, amelyet vízzel kell hígítani, figyelembe kell venni néhány szabályt:

  • Az anyag vízzel való összekeverése előtt intenzíven kell keverni, mivel a kövek egyenletesen oszlanak el a teljes tömegben.
  • A bunda alatt lévő vakolatot szünet nélkül kell alkalmazni (egyik megközelítésben) a fal egyik szélétől a másikig (a hosszú szünetek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a rétegek közötti átmenet észrevehető legyen).
  • Javasoljuk, hogy a munkát olyan asszisztenssel végezze el, aki a keveréket a vakolat alkalmazása közben készíti elő.

A spatulával ellátott anyaggal való munkavégzéskor azonnal alkalmazzon egy gipszréteget, majd körbe (vagy előre és hátra) mozgassa a simítóval. Rendszerint egy megközelítésben egy legfeljebb 1 négyzetméteres területet dolgozunk fel. m. Az igazítás során ne habozzon: ha az oldat megkeményedik, nehezebb megszabadulni a bélés látható hibáiról. Ha kész anyagokkal dolgozik a vödörben, akkor szükség van rá, mert gyorsan megkötődnek.

A gipsz görgővel történő alkalmazása esetén a kompozíció alkalmazására két módszert használhat. Az első módszerben dekoratív anyagot alkalmazunk, mint a festéket. Ezt megelőzően vízzel hígítjuk, majd a halom henger a kész keverékbe merül, és a felületre vakolattal van festve. A második módszer az, hogy az első vakolatot egy spatulával felhordjuk a felületre, majd hengerrel hengereljük.

Használhat egy seprűt a gallyakból. A seprűt az előkészített anyagba merítik, majd az anyagot a falra permetezzük, amikor a seprű bázisába ütközik. Ez egy régi módszer, de hatékony és gazdaságos, bár néha a végeredmény nem pontos. Mindez a mester képzettségétől függ. A kétségbeesés nem éri meg.Még ha a végeredmény nem felel meg az Önnek, mindig módosíthatja a felületet egy görgővel.

Meg kell említeni a sprinkleret. A gipsz-sprinkler egy olyan eszköz, amely a használatra kész anyagot tartalmazó tárolóval rendelkezik. A sprinklerrel való munka nem igényel speciális készségeket, ez a módszer félig profi. Elég, ha a lyukat a falra irányítjuk, és megfordítjuk a fogantyút. Így az oldat elkezd szóródni a felületen. Ez a módszer magában foglalja az eszköz készpénzes költségeit.

A kompresszort a vakolat homlokzatán való alkalmazásakor használják: Ez nagy területeken működik. Ebben az esetben nem releváns és ésszerűtlen egy görgő, seprű használata. A kompresszor professzionális lehetőség, ezért az ára megfelelő. Ilyen eredmény, mint a kompresszor esetében, nem érhető el gazdaságos módszerekkel: a kompresszor által végzett munka magasabb minőségű. Ha tökéletes eredményre van szüksége, tanácsos segítséget kérni olyan szakemberektől, akik rendelkeznek a szükséges eszközökkel.

szín

A professzionális kézművesek által leginkább keresett színek fehér és szürke. Érdemes megjegyezni, hogy más élénk színek nagyon előnyösek. Azonban a színes gipsz szőrme bevonásával vásárolhat sok pénzt. Ebben a helyzetben az alábbiakra gondolhat: a kívánt vakolatot a kívánt színre festheti.

Meg kell jegyezni, hogy a vakolt fal gyorsan elvesztheti friss megjelenését és fényességét a napfénytől és a nedvességtől való expozíciótól. A színes vakolaton alapuló friss chipek rendszeres színezést igényelnek, mivel minden hiba azonnal nyilvánvaló lesz. De ebben a helyzetben van egy megoldás: hozzá kell adnod egy kis festéket az oldathoz, és alaposan keverjük össze. Ugyanakkor célszerű kezdetben jó minőségű anyagokat vásárolni, hogy a közeljövőben ne végezzen kisebb javításokat.

A gipsz bundája alá helyezve lásd a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba