Gipsz vakolat: fajták és felhasználások

A dekoratív bevonat alkalmazása gyakran megköveteli a falak és a mennyezetek tökéletesen sík felületének kialakítását. A gipszkeverékek között különösen népszerűek a gipsz alapú modern anyagok. A különleges szennyeződéseknek köszönhetően az alkalmazás területe már nem korlátozódik a mérsékelt páratartalmú helyiségekre. Egyes típusú gipsz vakolatok alkalmasak fürdőszobákban és épület homlokzatokban való használatra. A dekoratív befejező burkolat használatának lehetősége új teret nyit a kreativitás számára.

Különleges jellemzők

A gipsz vakolat egy korszerű befejező anyag, amelyet mind a durva, mind a befejező bevonatok alkalmazására használnak. Alapvetően a kis levegő páratartalmú belsőépítészethez gipsz alapú keverékeket ajánlunk. Az új technológiai adalékanyagok és a technológiai technológia néhány kiegészítése lehetővé teszi a gipsz vakolatok használatát a fürdőszobában, a WC-ben vagy a szabadtéri munkában.

Ilyen módosítók a különböző frakcióméretű ömlesztett töltőanyagok és polimer vagy ásványi adalékok. Könnyebbé és műanyagabbá teszik az oldatot, és különböző felületekkel is javítják a beállítást. A gipszkomponens szabályozza a helyiség mikroklímáját úgy, hogy abszorbeálja a hideg levegő nedvességét és az azt követő ütközést, amikor a helyiség hőmérséklete emelkedik.

A gipsz vakolatok alkalmasak kis és nagy felszíni hibák kijavítására, és könnyen használhatóak.

Műszaki adatok

A gipsz vakolatok műszaki jellemzőikben különböznek a cement és a mész vakolat keverékétől. Ezeknek a paramétereknek a jellemzői elsősorban az alapkomponenstől függnek, amely egy természetesen előforduló ásványi gipsz. Az oldat tulajdonságai és a kész bevonat közötti különbségeket a keverékben lévő technológiai adalékok határozzák meg.

A gyártótól és az összetevők jellemzőitől függetlenül a kész gipsz bevonat a következő jellemzőkkel rendelkezik:

 • Környezetbarát. Az anyag felülete nem melegíti és nedvesíti a káros anyagokat.
 • Hőszigetelés. A gipsz vakolat 800 kg / m3 sűrűségű hővezető képessége 0,23-0,3 W / (m ° C) tartományban van.
 • Zajszigetelés. A gipsz puha anyagokra utal, és elnyeli a kívülről érkező zajt.
 • Gőzáteresztő képesség A helyiség szellőzését és kényelmes mikroklímáját az anyag hőmérséklete és páratartalma függvényében a nedvesség felszívódása és felszabadulása okozza.
 • Fagyállóság. A fagyasztott felület ellenállhat -50 ° C és + 70 ° C közötti hőmérsékletnek.
 • Hidrofilitás. A gipsz jól szívja fel a vizet. Túlzott nedvesítéssel az anyag megszerzi a tészta szerkezetét.

A munka során a levegő hőmérsékletét +5 és + 30 ° С között kell megfigyelni. A helyiséget jól szellőztetni kell, de ki kell zárni a huzatokat. Közvetlen napfény a vakolat száraz rétegén repedéseket okozhat.

Anyagfogyasztás 1 m2 felületű vakoláshoz 1 cm-es réteggel 8-10 kg között. Egyszerre 5-6 cm-es habarcsréteget alkalmazhat erősítés nélkül, egy 8 cm-es erősítőháló telepítésével.

A vegyület beállítása általában az alkalmazás után 1 órán belül történik, a felület 3 óra múlva kiszárad, és a szilárdság 7–14 napig tart.

A gyártók gipsz vakolatot kínálnak száraz por és kész keverék formájában. Száraz anyag szállítása az oldat elkészítéséhez az értékesítési helyen papírzacskóban történik, amelynek térfogatsúlya 5, 15, 20, 25 és 30 kg lehet. A keverék elkészítéséhez 2 ilyen vakolatot 1 rész vízzel gyúrunk. A kész anyagot 20 literes vödörben műanyag paszta formájában szállítjuk.

struktúra

A gipsz vakolat fő összetevője a vizes nátrium-szulfát, amelyet általában gipsznek vagy alabástromnak neveznek. A természetes eredetű ásványi kövekből magas hőmérsékleten hosszú időn át sültek, majd a frakció kívánt méretére törik. Minél kisebb a részecskék mérete, annál jobb a kész alapanyagok minőségi jellemzői. A gipszkomponens felelős a keverék kötési tulajdonságáért.

A természetes vagy mesterséges eredetű töltőanyagok kiegészítő összetevői a gipszalapú vakolathoz adják meg a szükséges tulajdonságokat. Könnyebbé teszik a keveréket, csökkentik az anyagfogyasztást és növelik az erősség jellemzőit. Továbbá a töltőanyag-részecskék mérete és alakja eltérő felületet ad a felületnek. Ilyen összetevők lehetnek őrölt homok, polisztirol hab, habüveg, vermikulit és perlit.

Az alkalmazott réteg vastagsága függ a szemek méretétől:

 • a finomszemcséket vékony 8 mm-es réteggel alkalmazzuk;
 • közepes szemcsés: bevonat vastagsága 5 cm-ig;
 • A vastag réteg eszközéhez durva szemcséket használnak.

A vakolat keveréséhez a készítményben titán vagy cink fehér, amely fém sók. A fehérítésen túlmenően a mész töltőanyagok is megváltoztatják az oldat néhány jellemzőjét. A mész-gipsz vakolat tapadás 5 perc múlva következik be, 30 perc elteltével a felület keményedik, és az erőt 1-2 napon belül nyerik.

A keverék polimer és ásványi adalékanyagát lágyítószerként és szabályozóanyagként használják a keverék beállítási és keményítési idejében. Ezek az összetevők további plaszticitást eredményeznek és javítják a tapadást a kezelt felületekhez. Az ilyen elemek pontos összetételét és előállításának technikáját kereskedelmi okokból nem közlik a fogyasztóval.

A száraz vakolatot csak vízzel hígítjuk, további összetevők hozzáadása nélkül. Az oldat kívánt konzisztenciájától függően a víz mennyisége beállítható. A folyékony keverék alkalmas a sík felület vagy a díszítés befejezésére. Mint ilyen, könnyen elosztható a fal mentén.

A vastag oldatot durva préselésre, repedések, forgácsok és lyukak beágyazására használják.

Tárolási feltételek

A gipsz vakolat eltarthatósága nem haladhatja meg a gyártás időpontjától számított 6 hónapot. Vásárláskor figyelmet kell fordítania a csomag állapotára, nem lehet áttörés és kár. Az elmaradt vagy nedvességtartalmú keverék elveszíti az összes bejelentett tulajdonságot. Nem keverhető, amíg sima. Egy ilyen megoldás alkalmazása nehéz vagy lehetetlen lesz.

Előnyök és hátrányok

Bármely más építőanyaghoz hasonlóan, a gipsz vakolat keverékeknek is vannak saját előnyei és hátrányai.

Az előnyök a következők:

 • A vegyület alacsony súlya nem növeli az alapítvány terhelését és csökkenti a munkaerőköltségeket, különösen a mennyezetek összehangolásának megkönnyítése érdekében.
 • A jó plaszticitás miatt vékony réteggel könnyen elosztható minden függőleges és vízszintes felületre.
 • 95% természetes összetevőkből áll, és nem károsítja az egészséget. Nem bocsát ki mérgező anyagokat még vízzel és magas hőmérsékletekkel való érintkezés esetén sem.
 • A gipsz jó tapadású szinte minden felületen.
 • Magas gőzáteresztő képesség jellemzi, melynek következtében a gipsz réteg alatt nedvesség keletkezik, és a helyiségben természetes levegő kering.
 • A zsugorodás nem áll fenn, ezért a felület megfelelő repedésénél nem keletkeznek repedések.
 • Teljesen tűzálló. Az anyag semmilyen hőmérsékleten nem éghető.
 • Önfelújítás az árvíz után. Ha a szomszédok felülről áradnak, néhány napon belül a folt önmagában megszárad és eltűnik.
 • Nem hajlamos a gombákra és a penészre.
 • Sima vagy texturált felületet kaphat a kívánt árnyalattal, anélkül, hogy további díszítést igényelne.
 • Ellentétben a cement vakolattal, a gipszkeverék 1,5-3-szor kisebb. A cement minimális vastagsága 20 mm, gipsz esetében 5-10 mm.

Vannak gipsz vakolat és néhány hátrány:

 • Nem védett a nedvességtől. Nedves területeken és erős nedvesítéssel lehetséges, hogy a vakolatréteg erodálódik vagy megduzzad.
 • Alacsony ütésállóság. A mechanikai hatások aprítékot és karcolást okozhatnak.
 • A gipsz réteg alatt a fémek korrózióra hajlamosak, mivel a gipsz folyamatosan elnyeli a nedvességet.
 • Minden munkát a megoldás megkezdése előtt kell elvégezni.
 • A gipsz vakolat keverékek ára körülbelül 20% -kal magasabb a cementhez képest.

Mi különbözik a gipsztől?

Annak ellenére, hogy a vakolatot gipsznek nevezik, a fő összetevő helyes neve az alabástrom. Ezt az anyagot finom por formájában kapjuk. A gipsz egy szikla általános neve, amelyből az emberi szükségletekhez szükséges anyagot később megkapják.

A modern gipsz vakolatok különböznek a szokásos gipsztől az oldat további tulajdonságai miatt a polimer adalékanyagok és a kompozíciók különböző zárványai miatt. Hála nekik, a felületi szerkezet, a beállítási és szárítási sebesség változik.

Az anyag műanyagból, könnyebben illeszthető, fokozott szilárdsági tulajdonságokkal rendelkezik.

típusok

A gyártók főleg kétféle módon osztják fel a gipszvakolat készítményeket.

A kezelt felület helyétől függően:

 • Belső munkához olcsó univerzális vakolat keverékekkel.
 • Külső munkákhoz és felületekhez a magas páratartalmú helyiségekben drágább homlokzati keverékek vagy nedvességálló gipsz vakolat kerülnek felhasználásra.

Tekintettel a kész terület további feldolgozására:

 • Otthon - a falak összehangolására és a későbbi dekoratív bevonat alkalmazására kerül sor.
 • Befejezés - egyidejűleg egy rovnitel és egy dekoratív réteg funkcióját is ellátja.

A vakolat kiválasztásakor gondosan olvassa el a gyártó utasításait. Általában azt jelzi, hogy melyik felületet ajánljuk a keverék felhasználására, és milyen alkalmazási módot használnak jobban - manuális vagy gépi. A gépesített feldolgozás tartósabb és egyenletesebb réteget hoz létre, de a munkához speciális, drága berendezések szükségesek. Ha a vakolat vízálló, akkor feltétlenül feltüntetik a csomagoláson.

A polimer és ásványi töltőanyagok megkönnyítik és rugalmassá teszik a habarcsszerkezetet, ezért szinte minden gipsz vakolat alkalmas különböző anyagokból készült felületekre. A mennyezet, a fa, agyag és a beton falak szintezésére szolgálnak. A gipsz alapú perlit vakolat jelentősen csökkenti az anyagfogyasztást, javítja szilárdságát és hőszigetelő tulajdonságait. A gipsz cement vakolat tartós réteget képez a kész felületen, ami vékonyabb lesz, mint a hagyományos cement vakolat, és sokkal gyorsabban szárad.

A legnagyobb gipsz vakolatok kiválasztása száraz keverékek formájában történik. Ha azonban nincs bizonyosság arra, hogy a kívánt konzisztenciájú megoldást önállóan elkészíthetjük, kész tésztát vásárolhat. Ahhoz, hogy egy ilyen megoldás használatával dolgozzunk, csak meg kell nyitni a tartályt. Ez az anyag drágább, mint a száraz keverékek, és csak kézi alkalmazásra alkalmas.Nem hígítható vízzel vagy lágyítóval, különben elveszíti tulajdonságait.

Színek és textúra

A szokásos gipsz vakolat keverékek nagy többsége fehér és szürke, néha kék, rózsaszín vagy bézs színű. A keverék színe a készítményben használt gipsztől függ. Tekintettel a fejlesztendő területre, az intenzitás és az árnyalatok nagymértékben változhatnak.

A gyártás során dekoratív vakolatokat festenek speciális színekkel.és színeik szinte korlátlanok. A megfelelő hang kiválasztásához ajánlatos megismerkedni a speciális üzletekben bemutatott mintákkal és katalógusokkal. Velencei vakolat is használható a falak díszítésére. A gránitot vagy márványt ábrázoló felületet több vékony réteg különböző árnyalatok alkalmazásával hozzuk létre. Ezután egy speciális viaszot alkalmazunk, amely egy sima kő szerkezetét hozza létre.

Különböző textúrák létrehozásához speciális gitteket adnak hozzá a gipsz vakolathoz: kis kövek, csillám, homok, pamut és fa szálak, és őrölt tégla. Segítségükkel nem csak egy fából készült vagy kőfelületet lehet utánozni, hanem bársony vagy bőr hatását is elérni. "Tégla alatt" kialakított falak és speciális dekoratív görgők és bélyegek segítségével készült minták készítése. Használhatja a kézben lévő anyagokat, például keféket vagy műanyag zacskókat.

Melyik jobb választani?

Annak érdekében, hogy a vakolat befejezése után a burkolat minősége nem kétséges, akkor a GOST-nak megfelelő anyagokat kell választania. A belső munkához használt gipsz vakolatok paramétereit részletesen a GOST 31377-2008 jelzi.

Száraz állapotban:

 • az anyag nedvességtartalma nem haladhatja meg a teljes tömeg 0,3% -át;
 • tömege 1 m3 laza formában - 800-1100 kg, préselt formában - 1250-1450 kg.

Megoldás:

 • a víz 1 kg-os keverékének használata 600-650 ml legyen;
 • beállítási idő a kézi alkalmazáshoz - 45 perc, géppel - 90 perc;
 • 1 m2-es fogyasztás, 1 cm-es réteggel kézi alkalmazásra - 8,5-10 kg, gépi alkalmazással - 7,5-9 kg;
 • nedvesség visszatartás lefolyás nélkül - 90%.

Kész felület:

 • nyomószilárdság - 2,5 MPa;
 • más felületekhez való tapadás - 0,3 MPa;
 • sűrűség 1 m3 - 950 kg;
 • gőzáteresztő képesség - 0,11-0,14 mg / (mch · Pa);
 • hővezető képesség - 0,25-0,3 W / (m ° C);
 • zsugorodás nem megengedett.

A felületkezeléshez speciális SNiP 3.04.01-87 van. Ezek a követelmények a vakolat és a nedvesség egyenletes alkalmazásához. Az 1 méteres vízszintes és függőleges eltolódás 1-3 mm-en belül megengedett, a szoba teljes magasságára pedig 5-15 mm. 4 m2-nél nem lehet több, mint 2-3 szabálytalanság, és mélysége 2-5 mm.

A talaj maximális páratartalma 8%.

Nedves területeken ki kell választani a vakolatot, amelyet a gyártó erre a célra ajánl. Az ilyen helyiségekben végzett munka szokásos összetétele nem megfelelő. Annak érdekében, hogy a bevonat további nedvesség ellenálljon, mélyen behatoló alapozót vagy betonkontaktust alkalmazunk akril alapon. Ugyanezen célból vízszigetelő maszkot használhat. Az ilyen keverékeket több rétegben kell felhordani egy teljesen száraz felületen.

Mielőtt végül eldöntené a vakolat keverék kiválasztását, először meg kell ismernie a különböző gyártók és kompozíciók véleményét. Az anyagok beszerzése csak szaküzletekben lehetséges, és vásárláskor ajánlott szakemberrel konzultálni.

kérelem

A gipsz vakolatot általában alacsony páratartalmú helyiségekben használják. A keverék nagyszerű a hálószoba, az óvoda és a nappali számára, mert nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek károsak lehetnek az egészségre. Kezdetben a gipsz habarcsokat úgy tervezték, hogy a falakat a tapétához és a festéshez igazítsák. Ezek alkalmasak gipszkarton varratok rögzítésére.

Annak érdekében, hogy egyenletes minőségű bevonatot kapjunk, a vakolat vastag rétegekben kerül a felületre. A szintezés jobb, ha a szabályt végzi, de távollétében spatulát használhat. A falak alulról felfelé igazodnak, párhuzamosan mozgatva a szabályt balra és jobbra. Amikor a mennyezeten dolgozik, a szabály áthúzódik.

Egy gipszréteg elpirulhat, ezért időről időre fel kell húzni és kiegyenlíteni.

A felhordás után 20-30 perc elteltével meg kell szakítani a felesleges keveréket a szabálysal, és simítsa ki a spatulával a szabálytalanságokat. Körülbelül 1 óra múlva, ha a réteg nem deformálódik az ujjával történő préseléssel, vízzel vagy alapozóval kell nedvesíteni. Amikor a felület matt lesz, dörzsölje körkörös mozdulatokkal egy pezsgő fém vagy műanyag úszó. A habarcsból származó habarcsot a hegesztés során el kell távolítani. Aztán meg kell egy szintetizálni egy spatulával a teljes vakolatréteget.

5-6 óra elteltével a habarcsot meg kell ismételni. Ezt követően a felületet spatulával vagy speciális simítóval simítják. Ezek az intézkedések úgy vannak kialakítva, hogy a bevonat tökéletesen sima és nagy pórusokat zárjon. Egy ilyen felületnek nem kell gittnek lennie, és a festés előtt és más dekoratív bevonatok alkalmazásával elegendő egy primerrel kezelni.

Gépi módszerhez speciális, drága berendezéseket használnak, amelyek szükség esetén bérelhetők. A gipszvakolatot egy erre a célra tervezett tartályban keverik össze, és tömlőn keresztül szállítják. Ebben az esetben a rétegek átlapolódnak, a szintezés ugyanúgy történik, mint a manuális módszer esetében. Ez a kezelés egységesebb réteget hoz létre, amely pozitív hatással van a bevonat minőségére.

számítás

Átlagosan az 1 cm-es gipsz rétegre jutó anyagfogyasztás 8-10 kg.

Közvetlenül az alábbi paraméterektől függ:

 • a keverék gyártója és jellemzői;
 • felületi simaság;
 • rétegvastagság.

Annak megállapításához, hogy melyik vakolatréteg szükséges, ellenőrizze a falblokk különbségét mindkét oldalon 3-5 ponttal. Ehhez a zsinórt a mennyezet alatt ugyanazon a szinten húzza, és egymástól egyenlő távolságra több zsinór szigorúan függőlegesen lefelé van. Meg kell mérni az egyes kábelektől a falhoz való távolságot: a legrövidebb távolság jelzi a legjelentősebb pontot és a legnagyobbat a legnagyobb gátig.

Ezután kiszámítjuk a távolságok közötti különbséget, és az eredményt 2-vel osztjuk. Ez lesz a fő rétegvastagság. Ehhez az értékhez további 3 mm-es rétegvastagságot és 10-15% -ot adunk hozzá.

Tehát, ha a fal 3 cm-re esik 1 m2-re, körülbelül 2 kg keveréket vesz igénybe.

Hogyan készítsünk gipszoldatot?

Az elkészített száraz keverékekből az oldat független gyártását szigorúan a gyártó utasításai szerint kell elvégezni.

Vannak olyan általános ajánlások is, amelyek szinte minden kiszerelésre alkalmasak:

 • Egy 1 liter vízzel ellátott tartályban, amelynek hőmérséklete 20-25 ° C tartományba esik, 2 kg száraz keveréket kell önteni.
 • Keverjük össze alaposan egy építési keverővel vagy egy speciális fúvókával. Szélsőséges esetekben a keverék kis mennyiségeinek összekeverése spatulával vagy simítóval történhet;
 • Hagyja az oldatot 3-4 percig erőt és hajlékonyságot szerezni. Keverje meg újra. A kapott keveréket nem szabad a műszerből leereszteni, és csomókkal kell rendelkeznie.

A keverék gyártásához szükséges minden műveletet tiszta tartályban és tiszta eszközökben kell elvégezni. Az egyes új tételekre vonatkozó összetevők számát gondosan meg kell mérni, mivel a keverék összetételének különbsége rossz minőségű bevonatot eredményezhet.

Vannak receptek gipsz alapú öngyártott vakolathoz:

 • 4 rész gipszhez adjunk hozzá 1 darab fűrészporot és 1 darab ragasztót.
 • A gipsz egy részében 3 rész krétát készítünk por formájában finom frakciókkal és az asztalos ragasztójával a keverék teljes tömegének 5% -ában.
 • A gipsz egy részét előzetesen vízbe áztatjuk, és összekeverjük a mész tészta egy részével.

Az első két receptben a száraz összetevőket először összekeverjük, és csak ezután vízzel hígítjuk a kívánt konzisztenciát. A keverést két szakaszban, 3-4 perces szünetben végezzük. Az ilyen keverékekhez különböző lágyítók adhatók. A PVA ragasztót a teljes tömeg 1% -ában alkalmazzuk, borkősavat vagy citromsavat és speciális lágyítószereket használunk.

A mész a megoldás plaszticitását is biztosítja, és növeli az idő és száradás idejét.

Hogyan szárad?

A felületi szárítást természetes körülmények között kell végezni. A beltéri térben nem lehet huzat és működő fűtőberendezés, a szükséges levegőhőmérséklet nem alacsonyabb, mint +5 és nem magasabb, mint + 25 ° С. A bevonat közvetlen napfénye nem megengedett. Ne gyorsítsa fel a szárítást hőpisztollyal vagy más fűtőberendezéssel.

3-7 nap elteltével a helyiséget alaposan szellőztetni kell, hogy a nedvességet a vakolási rétegből eltávolítsuk. A vakolat teljesen megszárad, és csak 1-2 héten belül felveszi az erőt. A kész felületnek sima és világosnak kell lennie. Akkor ragaszthat egy csempe vagy tapéta rajta. A festéshez szükséges bevonat nedvességtartalma nem haladhatja meg az 1% -ot.

Mit kell festeni?

Falak és mennyezetek festésére gipszvakolat tetején, különböző típusú festékekhez: olaj, ragasztó, akril, latex és vízalapú. A gipszhez legmegfelelőbb összetétel és jellemzők a porózus szerkezete miatt kialakuló vízemulzió. Az egyetlen festék, amely nem használható gipsz bevonatokon - mész.

Olaj- és akril festékek használata esetén a felületet nem nagyon kemény fémkefével kell kezelni, hogy durva bevonatot kapjunk. Ez azért szükséges, hogy a festék jól tapadjon a vakolathoz, és szárítás után nem húzódik le a falakról.

Festés előtt győződjön meg arról, hogy a gipszvakolat nedvességtartalma nem haladja meg az 1% -ot. Az ilyen mérésekhez speciális készüléket használunk - nedvességmérőt. Ha a felület minden követelménynek megfelel, akkor először alapozóval kell kezelni. A lerakódást 2-3 lépésben végezzük úgy, hogy a rétegek alkalmazása között van egy olyan időszak, amely alatt az előző réteg teljesen megszárad.

Az alapozó eltávolítja a felesleges port a felületről, és javítja a bevonatok közötti tapadást.

Fontos árnyalatok

A gipsz vakolat számos felületre alkalmas. Alkalmazható cement és lime vakolatra, gipszkartonra, fára és festékre. A gipszkeverékeket gáz-szilikát tömbökön, rönkökön, forgácslapokon és agyagos betonon is lehet dolgozni. Az ilyen felületeket mindig alapozni kell. Ezeknek az anyagoknak a többsége esetében a szokásos univerzális alapozó két vagy három rétegben alkalmas lesz, és a beton padlólapokra és festékre jobban illeszkedik a beton érintkezőlemezei.

Mielőtt elkezdené a vakolat vakolását, gondosan elő kell készítenie a felületet. A régi dekoratív bevonatok teljesen eltávolításra kerülnek, eltávolítják a zsírfoltokat, a ragasztót és a port. Ha a falat vagy a mennyezetet korábban festették, ajánlatos a festékréteget teljesen eltávolítani. Ehhez használhat egy kaparót vagy darálót csiszolófúvókával. El kell távolítani a régi vakolat rétegeit is.

Szükséges az összes fémelem eltávolítása a kezelt felületről, mivel a gipszréteg növeli a korrózió hatását. A nem eltávolítható fémrészeket korróziógátló anyaggal borítják.

A nagy repedéseket, forgácsokat és egyéb jelentős hibákat cementhabarccsal kell fedni.

Egyes gipszkeverékek minimális rétege 5 mm. Azonban a vakolat rétegének optimális vastagsága 1-2 cm-nél nagyobb. Ha a felületen jelentős hibák vannak, szükség lehet a bevonat vastagságának 8 cm-re történő növelésére. Ilyen körülmények között meg kell erősíteni a felületet horganyzott vagy műanyag hálóval.Emellett a falak megerősítését új épületekben kell végezni, hogy megakadályozzák az épület zsugorodása során bekövetkező deformációt.

Erősítőháló telepítéséhez a fal teljes felületére jelölővel kell ellátni egy 35-45 cm-es jelölőt mindegyik jelölővel. A hálót kis téglalap alakú darabokra vágjuk, és csavarokkal átfedik. A faltól a megerősítő anyagig terjedő távolság nem lehet több, mint egy réteg gipsz réteg.

A merevítő ketrecben nem engedhetők meg a nyomatékés ha megérintik, nem szabad rázkódni. Az ilyen hiányosságok kiküszöbölésére, a rács sejtjei közötti szerkezet megerősítésére, a Z betű formájú huzal menetes, a gipszkeverék vékonyabb, a rács belső részén. Ezt a réteget 10-20 percig hagyjuk száradni, és csak azt követően helyezzük el vastagabb külső réteget.

Előfordulhat, hogy telepítenie kell a vezetőjelzőket. Ahogyan, használhatunk alumíniumprofilt a gipszkartonhoz, amely szárítás után eltávolítani kell a vakolat rétegét. Ön maga is készíthet gipszkeveréket. Ebből a célból egy függőleges csíkot készítünk az oldatból, és egy szinttel kiegyenlít. A gipszjelzőket 3-4 órán belül lehet dolgozni.

Miután a vakolat teljesen megszáradt, ellenőrizni kell a felület egyenletességét és egyenletességét. A színt csak a megfelelő fényes fénygel ellenőrizheti. A kész bevonaton nem lehet repedések és zsetonok jelenléte, és nem lehet tökéletesen sima vagy nagyon porózus. A felületen csak kis pórusok szükségesek. Ha vannak hiányosságok, akkor a kész bevonatra egy második vékony vakolatréteget kell felhordani.

A vakolatanyagokkal való munkához számos árnyalatot kell figyelembe venni. Például cementet adhat hozzá gipszhez, keverje össze alabástróval vagy fűrészporral. Különböző adalékanyagok az új tulajdonságok és textúrák megoldását szolgálják. Minden gipszoldattal nagyon gyorsan kell dolgozni. Ha megkeményedik, akkor nem lesz lehetséges a fagyasztott keverék áztatása további munkához.

gyártók

A hazai és külföldi gyártók különböző összetételű és célú gipszvakolatokat szállítanak a piacra. Gyakorlatilag mindegyik belsejében és kültérben, valamint kézzel és géppel történő alkalmazáshoz keveréke van. A gipszkeverékek minőségére és áraira vonatkozóan nincs pontos minősítés, így az anyagválasztás csak a műszaki jellemzők összehasonlítása alapján történhet.

Az "Etalon" gipsz vakolat ideális paraméterei belföldi gyártók belső munkájához:

 • szín - világos szürke;
 • az oldathoz való víz mennyisége 0,55-0,6 l / kg;
 • egy réteg vastagsága - 2-30 mm;
 • nyomószilárdság - 40 kg / cm2;
 • hőmérséklet a munka során - +5 és + 30 ° С között;
 • az oldat 1 órán át használható;
 • 1 mm-es rétegenkénti fogyasztás - 0,9-1,2 kg / m2.

A gépi alkalmazáshoz használt Etalon vakolatnál minden jellemző egybeesik, kivéve a munkaidőt, ami 100 percre nő.

A "Yunis" orosz cégtől származó "Teplon" vakolat alkalmas belső munkára, és kézzel és mechanikusan is alkalmazható:

 • szín - fehér;
 • az oldathoz való víz mennyisége 0,4-0,5 l / kg;
 • egy réteg vastagsága - 5-50 mm;
 • nyomószilárdság - 25 kg / cm2;
 • hőmérséklet a munka során - +5 és + 30 ° С között;
 • az oldat 50 percig használható;
 • 1 mm-es rétegenkénti fogyasztás - 0,8-0,9 kg / m2.

A "Bolars" gipszet Oroszországban is gyártják, és a következő paraméterekkel rendelkezik:

 • szín - fehér;
 • az oldat előállításához szükséges víz mennyisége 0,44-0,48 l / kg;
 • egy réteg vastagsága - 2-30 mm;
 • nyomószilárdság - 25 kg / cm2;
 • hőmérséklet a munka során - +5 és + 30 ° С között;
 • az oldat 1 órán át használható;
 • 1 mm-es rétegenkénti fogyasztás - 1 kg / m2.

A török ​​gipsz vakolatok dr. Cégektől is népszerűek. keverjük össze.szatén, Rigips, Siva és sokan mások.

Hogyan készítsünk gipsz vakolatot világítótesteken, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba