"Barkas fülű" vakolat: a használat jellemzői és jellemzői

 Gipsz kéreg bogár: az alkalmazás jellemzői és jellemzői

A "Bark beetle" nevű vakolat modern megjelenése az egyik legnépszerűbb befejező anyag. Az eredeti bevonat híres esztétikai és védelmi tulajdonságairól. Az egyszerűség, az egyszerű használat megkönnyíti a sokoldalú anyagot minden tekintetben.

A kompozíció jellemzői

A vakolat fő összetevői a szemcsék és a por. A szemek mérete 1-5 mm. Ez befolyásolja a szükséges anyagmennyiséget. Minél nagyobb a gabona, annál több keverék szükséges.. Ez is befolyásolja a kép kifejeződését.

A keverék gipszből, cementből vagy akrilból állhat. Granulátumként márvány- vagy ásványi homokszemcséket használnak. A gipsz- vagy cementkeverék hátránya, hogy az akril kompozícióval ellentétben az alkalmazás előtt hígítani kell. Itt fontos betartani az előkészítés és az arányok technológiáját.

A vakolat előnyei a kompozíciók óriási választékának tulajdoníthatóak. Minden gyártó gondoskodik a minőség javításáról, termékeinek sokoldalúságáról. Ezért a keverék fő összetevőinek jelenléte ellenére további anyagokat adnak hozzá. A kívánt eredménytől függően mindig kiválaszthatja a legoptimálisabb jellemzőket.

Ne hagyja figyelmen kívül a szakemberek tanácsát. Az illetékes konzultáció lehetővé teszi, hogy az összes összetevőt és azok kombinációját a kezdeti adatokkal rendezzék.

Típusok és jellemzők

A kéreg bogár neve a rovar nevéből, a kéreg bogárból származik, ami különös üregeket hagy a fán.

A külső felület egyedi megjelenését a bogár nyomvonalát utánzó kis vagy nagy mélyedések alkotják. A mintát márvány, ásványi forgács vagy titán-dioxid alkotja. Létrejön egy kéregbogár által fogyasztott fa hatása.

Meg kell jegyezni, hogy a dekoratív vakolat összetételének műszaki jellemzői a minőségtől, az összetevők típusától függően eltérőek lehetnek.

A kompozíciók különbözőek:

 • belső falakhoz;
 • házak külső díszítésére;
 • univerzális készítmények.

A szerkezeti különbségek:

 • nagy szemekkel;
 • átlagos szemcseméretű;
 • finom szemű.

A fő összetevő típusának különbsége:

 • Ásványi keverékek cement vagy gipsz alapján legalább 7 év élettartamú. Az alacsony hőmérsékletekkel és magas páratartalommal szembeni ellenállóképességük miatt a házak külső felületét befejezik.
 • Polimer keverékek Az akril alapú anyag nagyon műanyag. Ez a tulajdonság kiküszöböli a repedés kockázatát. Kedvező körülmények között a kompozíció 20 évig képes fenntartani minőségét. A belső falak és mennyezetek esetében az akril keverékeket gyakrabban használják.
 • Szintén létezik szilikon gyanta keverékekamelyeknek plaszticitása, nedvességáteresztő képessége van. Kedvező körülmények között élettartama 10-15 év.

A felhasználási készségbeli különbségek:

 • kész megoldások;
 • hígítást igénylő száraz keverékek.

A texturált kéregbogár vakolat előnyei az alábbiaknak is tulajdoníthatók:

 • szilárdság. A gipszkarter ellenáll a mechanikai ütésnek, a rezgésnek. Hosszú élettartamú.
 • Egyszerű gondosság. Por, szennyeződés könnyen tisztítható vízzel vagy bármilyen mosószerrel.
 • A szélsőséges hőmérsékletek ellenállása. Az anyag könnyen átviheti a hőmérsékletet mínusz 50 fokra.
 • A káros anyagok hiánya a készítményben megakadályozza a mérgező részecskéket a levegőben. Ez lehetővé teszi, hogy az anyagot a helyiségben, gyermekszobákban használhassa.
 • Tűzállóság. Az anyag nem vonatkozik a gyúlékony anyagokra, ami lehetővé teszi a konyhában való használatát a kandalló mellett.
 • Könnyen alkalmazható. A megfelelő technológiának való megfelelés lehetővé teszi, hogy saját kezűleg javítsa a szobában.
 • Eredeti textúra. A szokatlan dizájn harmonikusan kombinálódik szinte bármilyen belsőépítészeti formával.
 • Viszonylag alacsony költség. A nagyszámú gyártó jelenléte lehetővé teszi, hogy a legmegfelelőbb választást válasszon bármely költségvetéshez.
 • Könnyű összetétel. Az anyag nem teremt további terhelést a teherhordó szerkezetekre, ami jelentősen csökkenti a sérülés vagy kopás kockázatát.

A kompozíciók jellemzőinek ismerete lehetővé teszi, hogy könnyedén navigálhasson a piacon található összes kínálatban.

Színek és design

Egyedülálló stukkó minták díszítik a szobákat. Díszítésként a mennyezetre, a többre vagy csak egy falra lehet készíteni.

Ha a keverék kezdetben fehér, akkor az oldat elkészítése vagy az azt követő festés során különböző színeket hozhat létre. A pasztell, bézs színek monofónikus árnyalatai relevánsak. Kontrasztos megkönnyebbüléseket is létrehozhat. A színpaletta fényes vörös, barna, sárga, ezüst, kék színben ábrázolható.

Meg kell jegyezni, hogy a színezőanyagnak a kész oldathoz való hozzáadásakor a színek természetesebbek. Száraz por használata esetén ajánlatos csak a vakolat megszáradása után festeni.

A telített szín eléréséhez a szín két szakaszban készül:

 • Az első festék ecsettel van felhordva. Ebben a szakaszban csak a barázdákra helyezhető a hangsúly.
 • Miután a festék megszáradt, egy második réteg festéket hengerrel kell felhordani. Annak érdekében, hogy a festék ne kenje meg a vakolat rajzát, a munkát gyors ütemben végzik. Könnyebb árnyalatokat használhat.

A felület későbbi lakkozása erősséget ad, növeli a szín fényerejét.

Választhat egy színkeveréket is. Ebben az esetben nincs szükség színezőanyag hozzáadására.

Az anyag alkalmazásának technikájától függően alakul ki a minta típusa.. Ha a keveréket körökben alkalmazták, a rajzon ovális hornyok lesznek. Ha a mozgások simaak, felfelé, lefelé vagy jobbra, balra, akkor szálas egyenes hornyokat kapunk. Átlósan mozoghat, majd a hornyok az ellenkező sarkok oldalaira irányulnak.

A minta telítettsége a kiválasztott szemcseméret függvénye.. Ha a kis frakciót használtuk, a minta finomabb, kevésbé észrevehető lesz. Ez a kialakítás jobban alkalmas kis területek, belső falak vagy mennyezetek díszítésére a hálószobában, gyermekszobában.

Ha nagy mennyiségű szemcsét alkalmaztak, a minta jobban észrevehető lesz, durva. Ezt a kialakítást gyakran használják külső felületek díszítésére. A szobán belül mély mintázat lesz releváns, ha van egy nagy terület, például a nappaliban, teremben. A modern dizájnban például az ipari, a minimalizmus, a hi-tech ilyen dekoráció is megfelelő és harmonikus lesz.

Különböző szemcseméretek jelenléte, valamint bármilyen típusú szín használata lehetővé teszi a modern, eredeti felületi modellek létrehozását.

Hogyan válasszuk ki?

A készítésre kész példák, valamint a szakszerű tanácsok, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, segítenek meghatározni a vakolat kialakítását és színét.

Először is döntenie kell a kompozíció jellemzőiről.Különböző típusú keverékek alkalmasak külső és belső kialakításra. A számítás a szükséges vakolatréteg vastagságát veszi figyelembe, amely a szemcseméret, a működési feltételek, a mechanikai, kémiai vagy hőmérsékleti hatások függvénye. A lejárati idő és az ár is fontos.

Előre kell gondolni a színekről, a képről. A kívánt eredmény eléréséhez egy meghatározott szemcseméret kerül kiválasztásra. Jobb, ha azonnal megvásárolhatja a megfelelő mennyiségű fogyóeszközt, mivel gyakran a felek enyhe különbségei lehetnek az ugyanazon gyártó hangjai között.

Előnyben részesítjük a kész készítményeket, amelyek kényelmesebbek a felhasználásra és a műanyagra, emlékeznünk kell arra, hogy ezek nem tárolhatók. A fel nem használt keverék gyorsan szárad, használhatatlanná válik. Fontos megjegyezni azt is, hogy az ilyen megoldások általában magasabbak.

Ebben a tekintetben a száraz keverékek fogyasztása gazdaságosabb, és olcsóbbak.

A főzés során azonban figyelembe kell venni a megfelelő arányokat.

Attól függően, hogy a javítást szakember vagy kezdő kezeli-e, bizonyos típusú szerszám- és anyag-alkalmazási technológiát választanak.

A befejező anyag megvásárlása előtt olvassa el a csomagban található utasításokat, valamint a kiadás időpontját. Nem ajánlott a keveréket használni, amelynek eltarthatósága egy évnél hosszabb.

Belső munkához

A helyiségben vagy folyosón belüli falakat a környezetbarát alkatrészek, ellenálló festékek, nedvességálló anyagok használatával kell figyelembe venni. Egy gyönyörű, szép minta kialakításához általában a granulátum méretét választjuk. kevesebb, mint 2,5 mm. Az extravagáns domborművek rajongói előnyben részesíthetik a nagy méreteket.

Amikor kiválasztja a vakolatot, hogy befejezze az erkélyt, különösen, ha nem fűtött, válasszon egy megbízhatóbb tulajdonságú keveréket. Ellenállnak a magas páratartalomnak, a szélsőséges hőmérsékleteknek.

Függetlenül attól, hogy a hígításra kész oldat vagy száraz keverék van-e kiválasztva, fontos, hogy előre gondolkodjunk a színpalettáról, amely harmonikusan kombinálódik a belső elemekkel.

Külső kivitelben

A keveréket nagy szemcsemérettel választjuk - legalább 2,5 mm. Mivel a gipszet különböző környezeti hatásoknak kell kitenni, a legnagyobb erősségű, hőmérséklet-változási ellenállással, nedvességgel és mechanikai feszültséggel rendelkező készítményeket kell kiválasztani. Általában az ilyen készítmények előzetes előkészítést igényelnek, ezért fontos, hogy a szükséges mennyiségű anyag megfelelő kiszámítását elvégezzük.

Előzetesen ügyeljen a színek megválasztására, melyet a környező külső kialakítással kell kombinálni.

alkalmazási körét

A vakolat anyaga a lakás belső falainak és a magánházak külső homlokzatainak befejezésére szolgál. A közterületek díszítésére is használható. Ez azonban sokkal ritkábban történik. Univerzális tulajdonságainak köszönhetően a beton, tégla, gipszkarton, panelek, valamint a cinder blokk falain is alkalmazható.

A szerkezet nem használható a fa, fém, üveg, valamint műanyag alapok befejezésére.

A megfelelően megválasztott gipsz paraméterek lehetővé teszik, hogy bármilyen helyiség falainak vagy mennyezetének befejező anyagát használják.

Alkalmazás technológia

Ha saját kezűleg szeretné befejezni a falakat, alaposan tanulmányoznia kell a vakolat alkalmazásának folyamatát. Az anyag sorrendjének és szabályainak való megfelelés lehetővé teszi, hogy megkapja a kívánt eredményt, ami sok éven át.

Mielőtt a készítményt a kész felületre alkalmazná, előzetesen elő kell készítenie a szükséges tartozékokat, tartályokat. A keveréket azonnal fel lehet használni.. Nem igényel további képzést.

Ha a gipszanyag fogadásához meg kell oldania, akkor a csomagoláson megadott utasításokat kell irányítani. Gondosan tanulmányozni kell. Bármely összetételnek megvan a maga sajátossága, mivel elkerülheti a sok problémát.

Az oldat elkészítésének sorrendje:

 • Készítse elő a tartályt a szükséges mennyiségű vízzel. A pontos arány a csomagoláson van feltüntetve. A víz hőmérsékletének szobahőmérsékleten kell lennie.
 • A száraz port lassan vízbe öntjük. Az elegyet alaposan keverjük, amíg homogén masszát nem kapunk. Fontos a csomók megjelenésének megakadályozása.
 • A homogén cellulóz 5-10 percig hagyható.
 • Keverje újra. Használhat speciális keverőt.

A keverék mennyiségét a bevonandó felület, a szemcseméret és a készítmény jellemzői alapján határozzuk meg. 1 négyzet. m 2-5 kg ​​keveréket tartalmazhat. A pontos arányok a csomagoláson jelennek meg.

Az eszközöket a megoldás alkalmazásához használják, például:

 • Simító, simító, spatula. Állítsa be a felületet, távolítsa el a felesleget.
 • konyhai reszelő. Ezt az eszközt abszolút falazati felület kialakítására használják. A legmegbízhatóbb anyag, amelyből a reszelő készül, fém. Hosszú eltarthatósága van. A kezdőknek azt tanácsoljuk, hogy válasszon egy szerszámot a poliuretánból. A szakemberek azonban gyakran választanak habot, amelyet a túlzottan sebezhetőség jellemez.

Egyszeri munkához műanyag reszelővel. A fa alapú eszköz viszonylag rövid időtartamú. Gumi, latex alapú rácsok.

Az eszközt a rendeltetési helytől, a könnyű használhatóságtól, a költségtől függően választják ki.

A homlokzat díszítése tekintetében tavasszal vagy ősszel kell előállítani a legjobb minőség érdekében. A levegő hőmérsékletének 5 és 30 fok között kell lennie a nullánál. A páratartalom nem haladhatja meg a 60% -ot. Jobb, ha az időjárás nyugodt.

A felületen, amelyen a vakolatot alkalmazni fogják, sima és tiszta kell legyen. A repedések jelenléte 2 mm-nél nagyobb.

A fal vagy a mennyezet javítását megelőző nap a befejezéshez alapozott. Ez úgy történik, hogy az alkalmazott anyag szorosan érintkezik az alapanyaggal. Általában kvarchomokat tartalmazó keverékeket használjon. A beton alapját nem szabad alapozni, hanem csak vízzel nedvesíteni.

A javítások elvégzése során fontos figyelembe venni a műveletek sorrendjét:

 • A keveréket egyenletesen alkalmazzák a felületre, elterjedve az egész területre. A szerszámot 30 fokos szögben tartják. Minden ezt követő hornyot úgy alakítunk ki, hogy az előző barázda egy részét 4-6 mm-rel fedezze.
 • Kép készítéséhez reszel. A kompozíció egyforma nyomása különböző irányokban lehetővé teszi a kívánt kép elérését. A préselés 1-1,5 méteres területeken történik.
 • Annak érdekében, hogy az oldat ne fagyassza le gyorsan, a folyamatot rendszeresen keverjük.
 • Körülbelül 2 nap elteltével a falakat vagy a mennyezetet csiszolják, eltávolítják a felesleges anyagot, majd alapozzák.
 • Ha a festéket nem adták hozzá a vakolat összetételéhez, akkor a felület szárítása után folytathatja a festést.
 • Miután a festék megszáradt, a bázist kiegyenlítjük, majd lakkozzuk.

Meg kell jegyezni, hogy a keveréket nagyon óvatosan kell alkalmazni. A legkisebb hibás mozdulatnál a rajz elmosódott lesz.

Külön figyelmet érdemel a külső homlokzatok elrendezése. 4-5 óránál hosszabb ideig nem szabad megszakítani a munkát.. Ellenkező esetben a felület megjelenése egyenetlen lesz. Ezért a javításokat a brigád bevonásával végzik. Szintén használják a keverék felhordására szolgáló mechanizált eszközöket, amelyek jelentősen csökkentik a javítási időt.

A végeredmény a vakolat alkalmazásának technikájától függ. Közvetlen mozgás lehet vízszintes, függőleges, körkörös dörzsöléssel. Minél jobb a technika, annál jobb lesz az eredmény.

A kéregbogár alkalmazásához lásd az alábbi videót.

Ápolási tippek

A "Bark" vakolattal készült falak nem igényelnek különös gondosságot. Elégek ahhoz, hogy tisztaak legyenek, nedves tisztítással. Ahhoz azonban, hogy a kívánt eredményt különböző hatásokkal szemben ellenálljunk, követni kell az anyag alkalmazásának szabályait.

A színezési folyamat külön figyelmet érdemel. Bármilyen hiba a jövőben a felület minőségének vagy megjelenésének elvesztéséhez vezet.

A festék alkalmazása előtt meg kell győződnie arról, hogy a falak szárazak, simaak, tisztaak. Szükség esetén a szerszámokat szintezzék. Ha a festés az utcán történik, akkor jobb, ha száraz, nyugodt időjárást választunk.. Biztosítani kell azt is, hogy a közvetlen sugarak ne essenek a szárító festékre. Ha a festést több szakaszban végzik, akkor el kell érni a szakaszok közötti időt.

A festék megszáradása után a felület lakkozással van bevonva. Továbbá, ha a folyamatot az utcán végzik el, ki kell választani a megfelelő időjárást, továbbá maximális védelmet kell nyújtani a negatív külső hatások ellen.

A festés folyamata legkorábban 2-3 nappal a vakolat alkalmazása után kezdődik. A pontos dátumokat a texturált keverék csomagolására vonatkozó utasítások határozzák meg. Azt is jelzi, hogy milyen festéktípusok kombinálhatók a keverék összetételével.

Az anyag alkalmazására vonatkozó szabályok betartása időt, pénzt takarít meg, és a kívánt minőséget sok éven át megkapja.

Gyártók és vélemények

A piacon rengeteg külföldi, belföldi gyártó áll rendelkezésre, amely sokféle összetételt és tulajdonságokat hoz létre.

A külső befejezésekhez használt leggyakoribb jelek a következők:

 • Ceresit CT 175 . Szilikongyanta alapú habarcs. A vélemények szerint nagyon szép a falra néz, de speciális alkalmazásra van szükség. Jó tapadást, fagyállóságot, tartósságot biztosít.
 • Ceresit CT 35. A cement alapján keverjük össze, mivel további anyagokat használnak. A gipsz könnyen felhordható, kopásállósága van. Ennek viszonylag alacsony költsége van.
 • Unis „Durva szemű„ kéregbogár ”. A cement, a liszt és a márvány töltőanyag keveréke. Az anyag meglehetősen tartós, nem karcolja, ellenáll a hőmérséklet-változásoknak, nedvességálló, de nem tűri a napfénynek való száradást a szárítás során.
 • "Bergauf Dekor". Száraz cement, márványliszt, ásványi töltőanyag, további módosító komponensek. A vélemények szerint ez a befejező anyag jól tolerálja a fagyot, nedvességet, könnyen alkalmazható.

A belsőépítészeti márkák a következők:

 • Ceresit CT 64. Akril alapú ásványi töltőanyagok, pigmentek. Speciális készségeket igényel, ha alkalmazzák. Jó tapadású, kellemes megjelenésű. Az alapnak tökéletesen egyenletesnek kell lennie. Rossz hőszigetelése van, gyorsan fogyaszt, költséges.
 • Knauf "Diamond Bark kéreg 1,5 mm". A cementen alapuló száraz keverék ásványi granulátum hozzáadásával. A vélemények szerint az anyag könnyen alkalmazható, erős, rugalmas, jó minőségű. Vannak azonban vélemények, hogy az anyag a szárítás után összeomlik.
 • Osnovit Exterwell "kéreg bogár 2 mm". Keverjük össze a cement alapján ásványi szemcsék hozzáadásával. A vélemények szerint, tartóssága, olcsó, könnyen alkalmazható. Azt is vizsgálják, hogy az anyag megszárad-e a szárítás után.
 • "Bányászok" - gipsz alapú száraz keverék. Könnyen alkalmazható, olcsó. A felszín vele "lélegzik". Az alkalmazás után gitt kell. A negatív pontok között megkülönböztetjük a kompozíció gyors szárítását. Általában a „Bark-eating” vakolat előnyei között a felhasználók megkülönböztetik a szép megjelenést, a nedvesség ellenállását, a szélsőséges hőmérsékletet, a hosszú élettartamot, a könnyű kezelhetőséget, a festék többször történő alkalmazási képességét.

A negatív szempontok közé tartoznak a por felhalmozódása, a barázdákban lévő szennyeződések, repedések, az anyag összetörése, az alkalmazás összetettsége, költsége. Sokan negatív következményeket társítanak a helytelen technológia használatával az alkalmazás során, a különböző gyártók anyagainak kombinációja.

Így a vakolat kiválasztásakor nem szabad a márka hírnevét, reklámját vagy árát vezérelni. Fontos kritérium az alkotóelemek, amelyek a legjobban megfelelnek a kívánt eredménynek.

Gyönyörű példák a belső térben

Az eredeti ötletek lehetővé teszik, hogy egyedi képet hozzon létre a szobában, a kényelemben, a szépségben. A képen példa a meleg barátságos, hangulatos hangulat kialakítására vakolat "Bark" segítségével.

 • Érdekes design a konyhában texturált befejezésekkel.
 • A különböző színek harmonikus kombinációja az áttört díszítéssel meleg és hangulatos légkört teremt.
 • A hálószobát modern stílusban díszítő vakolat felhasználásával hozza létre a rejtély és a nyugalom légkörét.
 • A vakolat alkalmazásának lehetősége egy fal befejezéséhez.
 • A szokatlan minta az eredetiségében, a skálajában feltűnő. A homlokzatok szerkezete a texturált vakolat segítségével átalakítja az épületet, ezáltal szép, modern.
Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba