Cement vakolat: kiválasztás és alkalmazás

A cementalapú vakolat az egyik legerősebb és tartósabb. A vakolat réteg nemcsak egészségügyi, hanem esztétikai funkciót is biztosít. Először is szükséges a falak szintezéséhez, és mindenféle károsodás elleni védelemhez, és emellett hőszigetelő és hangelnyelő szerepe lesz.

Jellemzők

Cement vakolat:

 • különböző homlokzatok befejezése;
 • a felületek kiegyenlítése olyan helyeken, ahol nincs fűtés, vagy a magas páratartalmú helyiségekben;
 • varratok vagy repedések beágyazása a falakon kívül és belül;
 • kiegyenlítő felületek jelentős hibákkal;
 • előkészíteni a falakat csempe fektetéséhez.

  Az ilyen kompozíciók fő előnyei:

  • a vakolat kiváló bevonati szilárdsággal rendelkezik;
  • a cementhabarcs nagy tapadással rendelkezik a tégla- és betonfelületekhez, még kis repedéseket is kitölt. A bevonat maga teljesen lapos;
  • hőmérséklet-különbséggel szembeni ellenállás;
  • minden ismert tartósság;
  • Ez egyben azt is jelenti, hogy a megoldás elkészítésének egyszerűsége tekinthető meg: gyakran otthon készül, egyszerűen csak a megfelelő arányban használt összes összetevő összekeverésével;
  • az átlagember számára elérhető a költség.

   De vannak ilyen bevonatok és számos hátrány:

   • komplex telepítés;
   • a felület durva, ezért szükség lesz egy másik befejező gipszréteg alkalmazására, ha a falat festésre vagy tapétázásra készítik;
   • a cementhabarcs a falakat nehezebbé teszi, és az alapítványra gyakorolt ​​hatás növekszik;
   • szinte teljesen hiányzik a fa és a festett falak tapadása;
   • a keverék összezsugorodik, és ha túlságosan vékony réteg van felhordva, megrepedhet.

    A cement vakolatok főbb műszaki jellemzői:

    • sűrűség. Az ilyen keverék szilárdsága közvetlenül függ a sűrűségi együtthatótól.
    • Nagy hővezető képesség.
    • Gőzáteresztő képesség. A páralecsapódás elkerülése érdekében a falburkolatoknak fel kell szívniuk a felesleges nedvességet, és ki kell venniük.
    • Szárítási idő. Minél nagyobb a bevonat vastagsága, annál hosszabb lesz a szárítás és a szárítási idő, mivel a legjobb dolog, hogy legalább egy nap ne érintse meg a cement alapból az alkalmazott vakolatot.

     Típusok és jellemzők

     A cementminőségű gipszterméknek két fő fajtája van.

     Cement-homok keverék

     Ezeknek a termékeknek a összetétele víz, egy bizonyos típusú homok és a cementáru, amire szüksége van, míg az összes elemet pontosan számított frakciókban keverik. A száraz bevonat szilárdsága teljes mértékben a cement jellemzőitől függ. Például az M150-200 cementet csak a különböző helyiségekbe való beépítésre és az M300 és a magasabb márka ellenállóbb cementére használják - a külső homlokzatok kiváló minőségű vakolásához.

     A homok és a cement alapanyag aránya a keverék gyártásához szintén függ a kiválasztott homok frakcióitól, a kívánt végső szilárdságtól vagy felhasználási körtől.

     A középső (talaj) gipszréteg elhelyezéséhez bizonyos sűrűségű és 0,5-1 mm-es átlagolt paraméterekkel kell rendelkeznie kis mennyiségű üledékkel.

     Finom homokot használnak a munkák befejezéséhez. A barit homok és a serpentinit homok védelmet nyújtanak a különböző sugárzási típusok ellen. A cementkeverékben gyakran használják a fémforgácsokat (por is), amely kiváló szilárdságot és keménységet biztosít. A dekoratív terv elülső burkolataként a nagy frakciójú márványlisztet és homokot használják.

     A perlit homok kiváló hő- és hangszigetelő bevonatként szolgál. Ha nincs elég homok, a keverék túl gyorsan és nem túl erős lesz.

     Csak kis repedések elhelyezésére használható homok cement nélkül.a különböző bevonatok kiegyenlítéséhez a homok nélküli kompozíciót nem használjuk.

     A túl finom homok használata nem kívánatos, mivel a gipsz nagyon lenyűgöző lyukakat hozhat létre. A hatalmas számú különböző szennyeződés jelenléte a homokban a gyengülése következtében a felület megrepedéséhez vezet.

     A végső felület minősége közvetlenül függ a kiválasztott homok alfajaitól. A legjobb megoldás egy 0,5-2 mm-es paraméterekkel rendelkező folyó és mosott homok.. A túl nagy homokszemek észrevehető érdességet adnak a falak felületének.

     A 2,5 mm-es paraméterekkel rendelkező homokot csak tégla bevonatoknál választjuk, a 0,5 cm-nél nagyobb homokot pedig vasbeton szerkezetek beépítésére használják.

     A kiváló minőségű utcai munkákhoz és az épületen belüli munkához a polimer és a polimer-cement keverékek kerülnek kiválasztásra.

     Ezek a típusok nem a falak kezdeti illesztésére szolgálnak, hanem csak finom befejezésükre szolgálnak. A tipikus keverékekkel ellentétben ezek a termékek mindenféle adalékanyagot tartalmaznak - lágyítók és erősítő elemek.

     Cement-mész keverék

     Ahhoz, hogy a vakolat keverékének súlya kisebb legyen, a hidratált mész. Ha ez a kioltás kézzel történik, akkor ezt a mészet legalább 2 hétig meg kell őrizni.Ellenkező esetben habosodást és leválasztást kaphat. A megfelelően előállított habarcs kitűnő szilárdságot biztosít.

     Az ilyen keverékek fő előnyei:

     • jó tapadás sok építőanyaggal;
     • antibakteriális tulajdonságok;
     • a keverék kiváló élettartama a teljes élettartama alatt;
     • gőzáteresztő képesség, ami kiváló minőségű mikroklímát teremt a szobában;
     • ellenállás a különböző vonásokra.

      Hátrányai:

      • alacsony rezgés az ütésekkel és a pattanásokkal szemben (valamint a tömörítés);
      • a meszes rész a keverék költségét magasabbra teszi.

       Egy plasztikusabb oldat előállításához, valamint ahhoz, hogy a kívánt felülethez tapadjon, a lágyítószerek is szerepelnek.

       Leggyakrabban az ilyen keverék térfogata legfeljebb 1%. A meszes rész tökéletesen javítja a cement minőségét.

       alkalmazási körét

       A TsPSh tökéletesen megtartja a páratartalom és a különböző hőmérsékletek közötti különbségeket. Ez a legjobb választás az épület külső díszítésére, ha erre a termékre nincsenek különleges követelmények.. Ez a keverék segít megjavítani a fal minden szabálytalanságát, miután a gyapotot gyapjúval és habbal melegítették, és egy nagyon szükséges hőszigetelő réteget hoz létre.

       A cement-homok keveréket nagy nedvességtartalmú terek, valamint a gyors festés előtt vagy a csempe lerakása előtt választják ki.

       A DSP használata egyenlő a jelentős szabálytalanságokkal bíró felületekkel, a panelek közötti töméseket zárja le, kiküszöböli a különböző hibákat - ez a legolcsóbb módja annak, hogy hosszú ideig megszabaduljon tőlük.

       A szakértők nem javasolnak cement-homokhabarcsot mennyezetre - ehhez jobb, ha kiváló minőségű gipsz habarcsot választunk.

       hogy a kisebb hibák kiküszöbölése érdekében a legjobb, ha a gitt összetevőket alkalmazzuk, és 5-7 cm-es különbségekkel megszabadulhatunk a görbülettől - jobb, ha a falazatra vagy a falak speciális paneljeire néz.

       A mészalapú vegyületeket a habosított blokkok, beton falak, bármely tégla és fa szintjére választjuka repedések és mindenféle szabálytalanság kiküszöbölésére. Alkalmasak a falak elkészítésére a befejező munkákhoz: texturált gipsz, festés, különböző tapéták és csempe ragasztása kerámialapokkal.

       Ön képes lesz arra, hogy egyetemes bélyegeket vásároljon, amelyek tökéletesek a homlokzat és a belső munkák számára.Ezenkívül jelentősen különböznek egymástól az alkalmazás módszerével - manuálisan vagy géppel.

       A mészoldatok túlérzékenyek bizonyos telepítési feltételekre, például pozitív hőmérsékleten 5-30 ° C-on használják°C. Keverékek, amelyek bármilyen nedvességtartalmat használnak, a fürdőszobák és a medencék közül választhat.

       Melyik jobb választani?

       Ha homlokzatra és belső munkára cementköteget kell választania, akkor először meg kell ismernie a minőségi jellemzőit a leggondosabb módon.

       Belső munkához

       A cement-mész vakolat nagyon műanyag, a legkönnyebb, de ugyanakkor szokatlanul lágy anyag. Ez a típusú gipsz végső befejezésre van szükség gittal. Az épületen kívüli falakkal végzett munkák esetében ez a fajta keverék nem használható., de a belső szerelési munkákat folyamatosan használják.

       Külső kivitelben

       A homlokzati vakolat 2 fő funkcióval rendelkezik:

       • védeni - elsősorban a csapadékból, hogy a falak ne csapódjanak ki az esőtől és a hótól. A zaj elleni védelem is korlátozza a különböző hangok behatolását a szobákba. Ezenkívül javítja a falak hőszigetelését, és egységessé teszi őket;
       • díszít - falakat készít, festékkel való festésre készít. Ezenkívül az ilyen vakolatnak lehet az eredeti szerkezete és érdekes színei. Segít elrejteni a kis foltokat és a különböző repedéseket.

        A külső munkákhoz használt vakolat esetében a legfontosabb tulajdonságok az erő és a tartósság.

        A vakolt felület folyamatosan érintkezik a külső környezettel, ezért az ilyen vakolatnak fagyálló, nedvességálló tulajdonságokkal és az UV sugárzással szembeni inertességgel kell rendelkeznie.

        Többféle homokkeverék létezik, amelyek összetétele és felhasználása eltérő lehet:

        • egyszerű - általában 2 rétegben („permetezett” és „alapozó”) alkalmazzák, nem igényel beaconokat és „fedést”. Ezt a terméket gyakran találják olyan helyiségekben, ahol a leginkább sima és sima falak nem szükségesek, például ugyanabban az alagsorban vagy nedves pincében, a csűrben és a tetőtérben, valamint minden nedves helyiségben. Fő célja a lyukak, forgácsok és egyéb látható hibák minőségi lezárása, a falburkolatok higiénikus kezelése.
        • javított - 3 vagy több megközelítésben történő alkalmazás (a „fröccsenő” és „primer” -hez egy „borítás” kerül hozzáadásra), az utolsó réteg egyenlő egy olyan eszközzel, mint a finiser. Ez az egyik legnépszerűbb keveréktípus, melyet az épületek falain végzett munka során választják ki és a homlokzatuk befejezéséhez. Az eredmény egy sima és tökéletesen sima fal, pontosan igazított sarkokkal.
        • Kiváló minőségű (univerzális) - itt beaconokat kell telepíteni, legalább 5 réteget kell alkalmazni („permetezett”, 2-3 réteg primer és „burkolat”). A "Nakryvku" cementet javasol, hogy magasabb és tartósabb - falfelületű - vízszigetelő (nedvességálló) tulajdonságokat készítsen. A megoldást olyan beltéri és kültéri alkalmazásokban használják, amelyek a lehető legjobb minőséget igénylik.

        Alkalmazás részletei

        A cementalapozó habarcs használatával kapcsolatos fő szabályok:

        • a falakat először speciális alapozóval kezelik, hogy javítsák a tapadást, és ezért jól szárítottak;
        • sík sík létrehozásához a vezetők a falra vannak rögzítve - jelzők. Ha a falterület kicsi, a jelzőtáblákat helyettesítő habarcsok helyettesítik, ezeknek az ütéseknek a magassága az épület szintjén van beállítva;
        • a világítótestek helyett fémprofilt készíthet. A falakhoz gittzel van rögzítve. Ezen kívül létrehozhatunk fa gerendákat is, rögzítve vannak a csavarokhoz.A legfontosabb dolog az, hogy ne felejtsük el, hogy a jelzőfényeknek 10-20 cm-nél kisebb távolságra kell lenniük, mint egy ilyen szerszám szélessége, mint általában, azok egyenlőek lesznek a bevonat minden rétegével;
        • a kész vakolatot simítóval felhordják a falakra, és vastag vastagságú réteg létrehozásához gyakran használnak egy kanált. A vakolat első rétegét "spray" -nek nevezzük - ez az összes következő réteg minőségi alapja.

         Az első réteg beállítása után 2-3 órán belül alkalmazza a következő réteget.

         • A második réteg az alulról felfelé kerül, elrejtve az előző réteget. A munkát a legjobban az 1-1,5 m-es szakaszokban végezheti el. A leggyengébb a világítótornyokhoz nyomva és felfelé vezetve, miközben a szabályt kissé jobbra balra mozgatta. A felesleges habarcsot egy simítóval eltávolítják a műszerből, és amikor üregek keletkeznek, a keveréket hozzáadjuk a megfelelő helyre a segítségével.
         • Így dolgozzák fel a két beacon közötti teljes rést, amely után tovább folytathatja a munkát.
         • A kis hibák kijavításához a jelzők elhagyhatók. A munkát ezután egy másik technológiával végzik. A „fröccsenés” után az oldatot egy spatulával osztjuk fel alulról felfelé.
         • Ahhoz, hogy a falfelület még simább legyen, a folyadékkeverékhez egy másik „fedelet” kell használni. A homok és a cement aránya 1: 1 vagy 1: 3.
         • Az alkalmazási folyamat után, miközben maga a cement-homok bevonat még nem teljesen megerõsödött, gondosan dörzsölik. A reszelő segítségével szabálytalan szabálytalanságok, különböző kiemelkedések vagy látható hornyok kerülnek körkörös mozgásba.
         • Az így kezelt falburkolat teljesen kész lesz a szárítás után. A cement vakolat 4-7 nap alatt megszárad, normál páratartalommal a szobában.

         A gipsz kézzel és géppel alkalmazható, mely módszer előnyösebb az Ön számára, az adott keverék csomagolására vonatkozó ajánlásokból megtudhatja, az alkalmazott oldat minimális vastagságát is jelzi. A falazó gép segít javítani a munka minőségét és pénzt takarít meg.

         Ha meg szeretné tanulni, hogyan készítsen keveréket cement vakolathoz, és helyesen alkalmazza azt a falra, olvassa el az alábbi videót.

         Gyártók és vélemények

         DSP a "bányászok" cégtől kiváló minőségű cement M-500 alapján készült. A fogyasztók szerint kiváló plaszticitás és elég gazdaságos fogyasztás, mindössze 12 kg / m2. Az oldat felhasználási ideje másfél óra.

         A cement-homok és egyidejűleg ennek a gyártónak az univerzális keveréke nagy rugalmassággal és kiváló gőzáteresztő képességgel rendelkezik. Nem fél a fagytól. Az oldat felhordásának legnagyobb vastagsága - 30 mm.

         CR 61 márka "Ceresit" -től A tégla és kő falazatának szintjére használják, és gyakran a restaurálás során is megtalálható. A 25 kg-os oldathoz 6,7 liter vizet kapunk.

         A "CT 29" kiváló minőségű gittként is használható. A rétegek vastagsága nem lehet nagyobb, mint 20 mm. Magas gőzáteresztő képességgel és kedvezőtlen éghajlati jelenségekkel szembeni ellenállással rendelkezik. A "CT24" a beton, műanyag, gőzáteresztő és ellenálló felületre van kiválasztva. Nem tartalmaz káros kémiai összetevőket, így a leginkább környezetbarát termék.

         Márka "Adhesive" a "Knauf" gyártótól tartalmaz cement alapot, kvarcból és mészből származó töltőanyagokat, valamint különböző adalékanyagokat. Előkészítő falakhoz rendelhető. Használatakor durva textúra keletkezik. A keverék minőségileg szabályozza a vízfelvételt, helyettesítheti a megerősítő hálókat.

         A Zokelputz márka cementet, homokot és olyan adalékanyagokat tartalmaz, amelyek növelik a tapadást. Használható pincebélésként is. Az "Unterputts" kiválasztása olyan helyiségekben van, ahol elég magas a páratartalom. Csökkenti a nedvesség felszívódását a pórusokat tartalmazó falakon.Vékony rétegben lehet felhordani, anélkül, hogy attól félne, hogy repedések keletkeznek.

         Cement M-100 vakolat a "Besto" -ból - Ez egy kész kompozíció, amely a vakolat lehető leggyorsabb előállításához készült. Az ilyen készítmények kiválasztása segíti a mikroklíma javítását minden szobában. Ezt a kompozíciót a belső és külső munkák vakolatállomások segítségével történő megvalósításához alkalmazhatja.

         A tégla és kő falazatának szintjére használják, és gyakran a restaurálás során is előfordul. A 25 kg-os oldathoz 6,7 liter vizet kapunk.

         Comments
          szerző
         Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

         Bejárat

         Nappali

         hálószoba